De Colonistas zijn enkele Nederlanders en Vlamingen die interesse hebben om een libertarische gemeenschap te stichten in het noordwesten van Spanje.

Er is weer bijzonder veel gebeurd! We hebben maar liefst vier onderwerpen:

  1. De grote schoonmaak
  2. Het kadaster van Penadexo
  3. De steengroeve van O Busto
  4. Vernieuwde website

De grote schoonmaak

Op woensdag 9 augustus werd het definitieve koopcontract getekend. Alle vier de erfgenamen waren naar een administratiekantoor afgereisd, evenals onze queso-kop makelaar Frank en voormalig Penadexo inwoner AngƩl welke kwam als getuige.

In de eerste week van augustus waren we reeds begonnen met een grote schoonmaak van het huis. We hadden immers een getekende koop-optie met aanbetaling, en geen van de vier zussen toonde enige interesse in de spullen uit het huis. Nochtans vonden we een handvol met familiefoto’s en papieren zoals het overlijdings certificaat van hun moeder, uit 1982. Daarover later meer.

Met mijn broer en ma die op bezoek waren konden we grote stappen maken. Meer dan 20 grote vuilniszakken werden gevuld, voornamelijk met oude kleding. Meubulair dat van ellende uit elkaar viel werd gescheiden van de weinige meubels die nog een tweede leven verdienen. Beschimmelde matrassen kregen een enkele reis naar de millieustraat. De stal beneden hebben we letterlijk uit moeten mesten. Rotte delen van de vloer heb ik er uit gemept. Waar er nu vloer is, kan veilig gelopen worden.

Ons dorsplein is nu dusdanig egaal, dat men er kan kamperen. De oude grasmaaier van mijn ma doet dankbaar dienst als gemeentewerker van Penadexo. De paden en percelen waar ik reeds twee keer overheen met ben gegaan met machete en de bosmaaier, kunnen zo veel sneller worden bijgehouden.

Met een ondertekend koopcontract is er geen verdere noodzaak om discreet te blijven. De locatie is definitief, het is gelukt!

Maar zoals men zegt, wees voorzichtig met wat je wenst, want de wens kan zo maar vervuld worden! Initieel succes schept een verplichting om door te gaan op de ingeslagen weg. Concreet betekent dat:

Electriciteit herstellen.

Het huis dat we gekocht hebben is afgesloten in 2006, de buren in 2010. De houten palen in het dorp zijn recent vervangen met palen van beton. Praktisch gezien hoeft er slechts een doorgeknipte kabel opnieuw aangesloten te worden. Bureaucratische procedures kunnen mogelijk roet in het eten gooien. Dat ga ik uitzoeken met de electricien uit Pobra.
Een alternatief in de vorm van waterkracht is mogelijk. Een maand terug ontdekte ik dat Penadexo zowaar een oude watermolen heeft. Aangezien graan zomers geoogst wordt, kan men deduceren dat de beek ook in de droogste maanden voldoende vermogen geeft om zware molenstenen in beweging te brengen. Dus ook voldoende vermogen geeft om enkele huishoudens van stroom te voorzien.

Water

Het oude watersysteem van Penadexo werkt niet meer en is hoogstwaarschijnlijk niet te herstellen zoals het was. Het systeem begint bij een bron bij het hogergelegen Pradelas. De vader van AngĆ©lĀ  heeft speciaal voor dat doeleinde een perceel gekocht. Van hieruit loopt 500 meter leiding naar een tank welke gebouwd is op een perceel boven het zusterhuis, nu officieel in ons bezit. Deze tank is beschadigd, maar kunnen we hergebruiken. 500 meter leiding plus een tweedehands agrarische tank, koppelstukjes en dergelijke kost al snel zo’n 1500 euro.

Voor het moment heb ik een oude bron uitgegraven welke onder Penadexo ligt. Hier kan men nu schoon drinkwater tappen, en op termijn is dit een mooie stek voor recreatief gebruik. Volgens traditie kunnen we de bron vernoemen naar een heilige.Ā  De heilige in kwestie moet voldoen aan twee eisen: 1. Hij of zij moet zich hebben ingezet voor vrijheid, tegen onderdrukking 2. De datum van de heilige moet vallen in de zomer, opdat het gekoppeld kan worden aan een festival. Tot nu toe heb ik geen geschikte heilige gevonden dus misschien moeten we kiezen voor iemand als Voltaire, Friedrich Von Hayek, Socrates of Adam Smith.

Behalve de bron beneden heb ik in het dorp vijf waterputten ontdekt.

Het dak

De grootste uitdaging van het project is het dak. De grote onbewerkte leistenen werden op hun plek gehouden door spijkers. Deze zijn doorgeroest, waardoor de stenen van hun plek af gleden. Mijn eerste idee was om het hele dak te vervangen met sandwich panelen. Volgens AngƩl is dit echter niet nodig, en kan het hersteld worden door de stenen weer terug op hun plek te schuiven. Vervolgens kan men het dak isoleren met gespoten purschuim. Bij de eerste optie bedragen de materiaalkosten 6000 euro, optie twee kost slechts 1500 euro aan materiaal. Maar in beide gevallen is het een taak die ik niet alleen afkan, omdat de leistenen wel 20 kilo kunnen wegen. Men heeft dus een steiger en/of hoogwerker en een paar extra handen nodig. Het is waarschijnlijk de grootste kostenpost van het project.

En verder?

Het huis was in 2006 bewoonbaar maar primitief. In eerste instantie herstellen we het zoals het was, om vervolgens stukje bij beetje verbeteringen aan te brengen. Grote delen van de vloer zijn doorgerot daar waar het dak lek was en de vloer eronder van grenenhout. Deze vloerdelen moeten vervangen worden met kastanjehout. Enkele ramen en deuren aan de achterzijde van het huis zijn ook volledig rot.
Vervolgens delen we het op in drie woondelen en een werkplaats. Ieder woondeel heeft een eigen keuken, badkamer en houtkachel nodig. Enkel glas moet vervangen worden met dubbel glas, ieder huis heeft een eigen ingang nodig. De staldeuren beneden moeten vervangen worden door ramen. Alles moet bekabeld worden, et cetera et cetera.

Enfin, als vrijheid makkelijk verkrijgbaar was deed iedereen het!

Het kadaster van Penadexo

Een uitdaging van het afgelopen jaar was het achterhalen van de eigenaren van de ruĆÆnes en bijbehorende percelen. In een verlaten dorp kun je niemand vragen wat van wie is. Het Spaanse kadaster is privĆ©; iedereen kan op een online kaart de ligging van kavels bekijken, maar alleen de eigenaren zelf kunnen een uittreksel uit het register aanvragen.

Gelukkig heb ik heel wat van die uittreksels gevonden in de ruĆÆnes. Op deze oude, handgeschreven formulieren staan ook de eigenaren van het aangrenzende land, dus ik heb de meeste eigenaren kunnen achterhalen. De kaart van het kadaster kon ik downloaden als autocad file en 1 op 1 overnemen.

Dat is echter maar een deel van de puzzel. Het andere deel is het uitzoeken van de stamboom. Al deze mensen zijn lang geleden overleden, sommigen al meer dan 50 jaar. Hun erfgenamen hebben nooit de moeite genomen om hun erfenis te formaliseren. Velen emigreerden naar andere delen van Spanje of naar landen als ArgentiniĆ«, Cuba en Venezuela. Belastingontduiking of eenvoudige verwaarlozing kunnen ook een motief zijn geweest. Ik heb de bloedlijnen aangegeven die mij bekend zijn, of die ik kon reconstrueren op basis van geboorte- en overlijdensakten, familiecorrespondentie en erfenispapieren. Ja, er waren hele administraties achtergelaten, hoewel “stapels papier” het beter beschrijft. Pensioenstrookjes vermengd met familiefoto’s, brieven, gewone rekeningen en contracten van honderd jaar geleden. Het oudste document dat ik heb gevonden is gedateerd 1770!

Het is geen snelle of gemakkelijke taak, maar het geeft veel voldoening om aanwijzing na aanwijzing bloot te leggen. Deze plek heeft heel wat geschiedenis! Wie weet wat we nog meer zullen vinden.

Met het overnemen van de kaart is een begin gemaakt aan ons eigen kadaster. Het is tenslotte onbegonnen werk om de erfenis te verwerken van meerdere generaties overleden mensen. Een deel van het land zullen we simpelweg nooit weten wie er strict genomen 2023 recht op heeft. We hebben in feite een situatie van ‘Terra Nullis’: ongeclaimd land. Als echte libertariĆ«rs hebben we geen staat nodig om dit op te lossen!

De steengroeve van O Busto

Onze buurbrouw/huisbazin/oppas-oma vertelde ons dat zij tot in de jaren ’90 appartementen verhuurde aan werknemers van een steengroeve in het hogergelegen O Busto. Deze groeve was volgens haar niet langer in gebruik.

Dus ik keek op Google Earth en vond al snel de groeve met achtergebleven graafmachines: de perfecte speeltuin voor een kind van drie! Aldaar aangekomen bleek de steengroeve allerminst verlaten. De machines waren weliswaar oud maar nog steeds in gebruik. Op zondagochtend was er uiteraard geen ziel te bekennen, maar pallets met stenen stonden klaar om verscheept te worden.

De groeve is op de hoogste berg in de omgeving. En aangezien we reeds zo ver waren gekomen met een gewone auto, was het een kleine moeite om door te rijden naar de top van bijna 1300 meter.

Maar de reden dat ik schrijf over dit familieuitje volgde pas in de avond. De groeve is namelijk onderdeel van de meent van Saa. Onze parochie heeft minder dan 100 inwoners. Alle inkomsten uit gemeenschappelijke grond, met bosbouw en deze steengroeve, komen ten goede van de inwoners. Wij hebben aldus recht op 1% van de winst. Of we dat op Ć©Ć©n of andere manier gaan claimen valt nog te bezien. Leuk is het wel!

Een andere interessante ontdekking is dat er een commerciĆ«le vraag bestaat naar dit type steen met mooie fossiele resten. Hendrik Jan en ik zijn sinds kort namelijk ook direct eigenaar van een steengroeve, namelijk die van Penadexo. Het woord ‘peƱa’ betekent steen in het Galego. Dexo is iets achterlaten. God heeft hier wat stenen laten liggen.

Exploitatie op grote schaal zie ik niet zitten zo dicht bij huis, maar wie weet wordt het nog eens een kleine bijverdienste.

Vernieuwde website

De oorspronkelijke website was opgezet in Ć©Ć©n middag in oktober 2021. De corona gekte was nog volop aan de gang. Om geen ongewenste aandacht te trekken tijdens onze zoektocht was het uiterlijk onschuldig hippie met hier en daar een regenboog vlag. Plus een belachelijk logo dat ik van het internet geplukt had. Nu de locatie definitief is hoeven we niet meer de schijn op te houden en kunnen de regenboogvlaggen bij het grof vuil.

Het nieuwe logo is geĆÆnspireerd op Penadexo en de Keltische geschiedenis van GaliciĆ«. Voor de Kelten was het wilde zwijn een heilig dier, dat symbool stond voor moed en vruchtbaarheid. Een volwassen everzwijn mannetje is een geducht beest dat geen natuurlijke vijanden heeft. Het zijn beesten die je beter maar met rust kunt laten, net als libertariers.

Meer nog dan vrijheid, is er in onze tijd een gebrek aan moed. Maar weinig mensen springen nog in de bres voor hun idealen, ongeacht wat deze zijn. Tevens laat de situatie in Spanje en elders zien, dat er ook een gebrek is aan vruchtbaarheid. Zou er een verband bestaan?

De braam is ons lokale symbool. Het is een vrucht welke je niet zonder moeite kunt plukken. Voor het verkrijgen van een stukje soevereiniteit zullen we ook veel werk moeten verzetten. Het begint met het snoeien van bramen.

In de Spaanse versie heten we ‘guĆ­maros’; dit is de bijnaam van inwoners uit de streek van Pobra. Ergens in de middeleeuwen kwamen deze in opstand tegen de heer van Lemos over diens belastingen. Er wordt aangenomen dat GuĆ­maro de naam was van de aanvoerder van de opstandelingen. Na een korte schermutseling die gewonnen werd door de opstandelingen kon men een schappelijker regeling bedingen. Ieder jaar viert men dit met het Festival de GuĆ­maros in Pobra.Ā  Zeer treffend voor ons en lokaal herkenbaar.

Tot slot bleken de donatieknoppen niet te werken. Deze zijn nu functioneel zowel voor Bitcoin als fiat geld.Ā DonatiesĀ worden aangewend voor herstel van het watersysteem en electriciteit.

Eerdere Colonistas artikelen:

XVII, XVI,Ā XV,Ā XIV,Ā XIII,Ā XII,Ā XI,Ā X,Ā IX,Ā VIII,Ā VII,Ā VI,Ā V,Ā IV,Ā III,Ā II,Ā I.

Interesse, mail naar info@vrijspreker.nl of vrijspreker@protonmail.com

10 REACTIES

  1. Tip* Gooi de oude drainage pijpen niet weg! Zaag ze op ca 1 meter en graaf ze verticaal in de grond met grind erin (elke 6 maanden bijvullen met grind) na 20 jaar ontstaat er een grindput van 20 meter diep.
    – Nooit meer wateroverlast bij hevige regenval.
    – Omgeving altijd groen.
    – Kosten nihil.
    Sux6

    • Dat nazakken zal toch ook wel afhankelijk zijn van de plaatselijke geologie / grondsoort, Jhon!

    • En dan zouden we allereerst drainage pijpen moeten hebben. Er loopt ergens een oude waterleiding van 12,5 mm en die laat ik lekker zitten waar ‘ie zit šŸ˜‰

  2. Het water en het soortelijk gewicht van grind zorgt ervoor dat het gewicht zakt, uiteraard afhankelijk van de plaatselijke geologie.
    Sux6 met het project

    • Hi jhon, positief dat je meedenkt. Ik kende dit idee nog niet. Het heeft wel wat, een project dat een paar decennia duurt. Dank.

  3. hoe zeker weet je dat de grond niet vervuild is en dat je straks een mega claim aan je broek krijgt? staat een verklaring van de burgermeester hier omtrent op papier of acteert hij straks als burgemeester (zonder de r dus).
    een drietal grond- watermonsters zou ik wel laten doen.

  4. Als die watermolen aan de gang kan dan kun je een redelijke hoeveelheid energie opwekken.
    Indien de beek redelijk stroomt, of een redelijk verval heeft kunnen er eventueel meerdere hydrogenerators in worden geplaatst, of op termijn 1 groter systeem om het hele dorp van stroom te voorzien, dat hoeft echt geen miljoenenproject te zijn en er zijn bedrijven die dergelijke systemen aanleggen.
    Dat zijn eenmalige kosten, en met hydro relatief lage onderhoudskosten, wat de energie enrom goedkoop maakt.

    Vanaf de foto’s alleen is het lastig te beoordelen in hoeverre de grond geschikt is voor het verbouwen van eigen voedsel, maar indien men zo veel mogelijk onafhankelijk wil zijn zou dat wel de volgende stap worden aangezien de beek/bron voor water en energie kunnen zorgen.
    Gezien de eerdere rapportages lijkt het erop dat het bejagen van wilde zwijnen een mogelijke bron van voedsel en inkomsten kan zijn, of misschien een mogelijkheid om ze te vangen en te houden voor vlees.

Comments are closed.