9 REACTIES

 1. Vandaag terug komen rijden uit Spanje en Frankrijk. Vanaf Dijon 7:00 tot Köln 13:00 is de temperatuur niet boven de 13,5 graden gekomen. Bij Köln zelfs 11,5 graden. Nog nooit meegemaakt.

  • Als ik op deze kaart kijk, rond die tijd, waar het donkergroen ongeveer de temperaturen representeert waar u over spreekt, dan heeft u wel toevallig de meest koude route gereden. Als u dan nog even over de Alpen zou zijn gereden, dan zou u nog anti-vries middel nodig hebben gehad. Om 7:00 mag 13.5 ook nog niet extreem heten.
   Als u door midden Frankrijk was gereden, vanaf 14:00, dan had u zo’n twintig graden kunnen genieten, tot zestien graden aan de Belgische grens (als u zo snel kunt rijden).

   http://manteau.nl/6-8-23-1400.jpg

   Als u nou morgen rond 14:00 uit Toulouse zou vertrekken, met 22 graden, richting Neurenberg (waar dan een centrum van de depressie is) dan zou u daar met 10/11 graden aankomen naar verwachting.

 2. Je rijdt wel een omweg.
  Maar ze zeggen dat de reis zelf ook vakantie is.

 3. Een nieuwe truuk is gillen over ‘extreme temperaturen’ en dan noemen dat het ‘misschien wel 41 graden’ wordt. In werkelijkheid wordt het dan 30 graden of zo. Maar wie let daar nog op?

  Gisteren was het dan weer volgens een thermometer ergens ‘de koudste 6 augustus ooit’. En zo is er altijd wel een truukje om “de ergste (vul maar in) ooit” te krijsen en drama te maken om niks. Beetje goochelen met statistieken of datums zodat een vergelijkbare temperatuur lang geleden niet genoemd wordt. Kritiekloze hoernalisten nemen het graag over alsof het waar is.

  Al geloof ik best wat Paco schrijft. Vrienden van mij reden gisterochtend vanaf Metz (of zo) via Luik naar NL. Veel plensregen onderweg en dan wordt het niet zo warm ’s morgens.

  • Helemaal eens. Weer is geen klimaat en er is op de planeet altijd wel een record te vinden. Zeker als men de data ‘ masseert’ om oude hittegolven te doen verdwijnen, zoals de boefjes van de NASA volgens deze video doen: https://www.youtube.com/watch?v=hsCwZu3nvoM&ab_channel=TonyHeller

   Ik post dit louter om de enorme aandacht voor (voorspelde maar niet uitgekomen) hitte records een beetje van repliek te dienen.

 4. Ik ben nu twee dagen thuis. Ik zat een week aan de Costa Brava, met gemiddelde temperaturen van 29 graden, en daarna een week in de Ardèche, met gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden. Die twee weken waren extra lekker omdat ik op de hoogte was van het weer hier in Nederland.

  Wat me echter verbaasde, was dat als je keek op sites als Windy.com en dan op de temperatuur, ik blijkbaar in gebieden zat die op de kaart extreem donkerrood kleurden, tegen het zwarte aan. Alsof we levend zouden verbranden! Terwijl de temperaturen in Spanje en Zuid Frankrijk exact voldeden aan de verwachting: Onder Lyon is het 30 graden in de zomer. Standaard.

  Nu werden die opvallend normale waarden afgeschilderd als “records”. Ook al door zinnen als: “Terwijl overal in Europa hitte-records worden gebroken…” Welke records dan? Het was een doodnormaal mediterraan weertje, met zelfs een regenbuitje van een halfuur. In Europa is alleen hitte voorspeld, maar die kwam niet. 42 graden is geen bijzonderheid op het Iberische binnenland.

  Zo staat de achterlijke pers nu weer vol over de jaarlijks terugkerende bosbranden in Portugal. Dat heeft geen enkele nieuwswaarde meer, maar zodra ze dat komkommertijdnieuwtje binnen krijgen via het ANP, knallen ze er meteen artikelen uit waarin het woord “klimaatverandering” minimaal 4 keer in voorkomt.

  Het klimaat verandert pas als die jaarlijkse branden in Portugal er NIET zijn! Nou ja, het kan ook zo zijn dat ooit alle monocultuur eucalyptusbomen zijn opgebrand en gemengde bossen ontbranden niet zo makkelijk.

 5. Als j meer wil lezen over de geschiedenis van ht weer in Nederland: https://duizendjaarweer.nl/duizend-jaar-weer/
  DUIZEND JAAR WEER, WIND EN WATER IN DE LAGE LANDEN
  Drs. J. Buisman
  Hét grote standaardwerk over de geschiedenis van ons weer

  In Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden vanaf het jaar 763. Op grond van een enorme hoeveelheid zeer verschillende bronnen reconstrueert hij het weer van jaar tot jaar.

  EN

  Het is een van de intrigerendste historische projecten van de afgelopen decennia: de serie Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen van Jan Buisman. Zeven delen zijn verschenen, Buisman werkt (met ondersteuning) rustig door aan de periode 1825 tot 2000. Daarmee is een zeer betrouwbaar, zeer verhelderend en bovenal zeer leesbaar historisch document tot stand gebracht dat ook internationaal zijn weerga niet kent.

  “De beroemde Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie schreef: “Ik raad iedereen aan Nederlands te leren, om het werk van Buisman te kunnen lezen.”

  Ratio: Het zijn dikke pillen maar de moeite waard

Comments are closed.