Het doorrekenen van partijprogramma’s is lastig. Libertariërs beseffen als geen ander hoe groot de beperkingen daarvan zijn. Er zijn soms grote indirecte effecten. Als je de lasten verlicht met ongeveer 100 miljard euro en 30 miljard bezuinigt dan lijkt het er toch op dat ondanks eventuele indirecte effecten je meer gaat uitgeven dan er binnenkomt.

Een zekere Wim uit Voorhout claimt een berekening gedaan te hebben voor de effecten van het programma in 2028:

De lasten

De uitgaven

Opvallend punt:

Hoe Wim rekent is me niet duidelijk. Het punt van gratis openbaar vervoer voor studenten en 65-plussers bedraagt volgens Wim een intensivering van 5 mld euro. Hij berekent dit door 25% van een onbeperkt ov-abonnement van de NS te nemen maal het aantal studenten en 65-plussers. In 2019, het pre corona jaar was de omzet van alle reizigers bij de NS in Nederland 3,2 miljard. Vijf miljard voor studenten en bejaarden is dan wel erg veel. Dit is een nogal discutabele berekening dus, die me doet afvragen of deze Wim alles wel op een rijtje heeft.

Ik wou deze berekening desondanks toch even delen.

Lastenverlaging is prima, maar snijden in vlees van de overheid is beter, en dat laatste lijkt toch een beetje tegen te vallen.

Op de site van BVNL staat geen reactie op deze berekeningen

36 REACTIES

 1. Lastenverlaging is prima, maar snijden in vlees van de overheid is beter, en dat laatste lijkt toch een beetje tegen te vallen.

  Ja, dus helemaal niet zo libertarisch haha

  Het is een neoliberaal programma. Sterke, maar smalle staat. Een sterke staat en daarbinnen dan ‘de markt’

  Hij wilt toeslagen afschaffen. Ja, goed idee, zodat werkende mensen helemaal niet meer rond kunnen komen. Maar goed, dan hebben ze vervolgens de sterke staat, die de mensen zal neerknuppelen als ze gaan plunderen etc. Of als ze crimineel worden (noodgedwongen)

  Mensen krijgen toeslagen, omdat ze te hoge huren betalen aan figuren als Van Haga. Daardoor kunnen ze niet rondkomen en daarom MOET de staat wil bijspringen met toeslagen. Dit zijn alleen teveel denkstappen voor de BVNL aanhangers

  Als BVNL niet direct met een oplossing komt voor de woningmarkt problematiek, zal de staat de vastgoedsector blijven subsidiëren met toeslagen

  Ik kende een dame die in een hotel werkt. Haar huur is heel hoog, ze betaald veel geld aan ‘een ondernemer’, zoveel dat de gemeente moet bijspringen met toeslagen. Kortom, jij en ik betalen op die manier de vastgoed ‘ondernemers’ via subsidies.

  Gelukkig stemmen niet zoveel mensen op dit zielige partijtje.

  • Het is goed om erop te wijzen hoe het werkt, maar dat de hele situatie een labyrint is, waar het ene verwikkeld is met het andere, en het een gevolgen heeft voor het andere, is niet de schuld van de ene of andere partij.
   Dat mensen toeslagen krijgen ‘omdat ze te hoge huren betalen aan figuren als Van Haga’ is hetzelfde blindstaren. Een partij op zich kan geen ‘oplossing’ bedenken voor de woningmarkt, aangezien het een fundamenteel systeem en cultuurprobleem is, die redenering is gebaseerd op het geloof in statisme. Het is op zijn best een mengelmoes aan deeloplossingen in een voorlopig onontwarbaar verlammend systeem.
   Volgens mij is het systeem dusdanig ziek dat er weinig opgelost kan worden, als de natuur ingrijpt en een virus loslaat waardoor een miljoen Nederlanders het loodje leggen, of als men ineens massaal onvruchtbaar zou worden, dan is er al veel vanzelf opgelost.

   • Nou, de BVNL mensen lijken het hele plaatje niet te zien. Ze zien toeslagen, ze zien niet het idee achter die toeslagen

    Omdat ze liever nog een bitterbal en een biertje nemen, in plaats van verder na te denken (of uberhaupt na te denken)

    Haal die toeslagen factor uit de hele constructie en er ontstaan problemen. Het is inderdaad verwikkeld met elkaar, maar dat lijken ze bij BVNL niet te begrijpen

    aangezien het een fundamenteel systeem en cultuurprobleem is

    Mee eens.

    Zo’n BVNL partijtje is sowieso verspilde moeite en tijd. Het zijn gewoon mannen die dan samenkomen om lekker te borrelen en op te scheppen etc. Meer is het niet

    Het politieke gevecht zal zijn tussen PVDA/GL en aan de andere kant Omtzigt

  • De toeslagen maken ook dat je meer huur kan vragen nu mensen toeslagen krijgen.

  • In dit filmpje kan je zien dat ook BVNL geen of een zeer gebrekkig gevoel voor cultuur heeft. Men spreekt over een gebrek aan ‘doorstroom’ van ouderen in de woningmarkt. Of het nu marktdenkers of statisten betreft, een mens is in die modellen geen wezen die gehecht is aan de plek waar hij woont, een culturele en persoonlijke band heeft met huis en woning. Het is een poppetje in hun ‘doorstroom’ model. Zo zie je ook de verweving van marktdenken en statisme. Dat model van een mobiele niet gewortelde burger is hetzelfde bij statisten en marktdenkers (neoliberalen?), die in het eerste geval cliënt van de staat is, en in het tweede geval slechts een poppetje in de bewegingen van de markt.

   Hij zegt dat de prijs enorm omhoog gaat door de massaimigratie, terwijl dat in eerste instantie te maken heeft met de graaicultuur en speculatie en investering cultuur, en daarnaast ook de calculerende burger.

   Zoals iemand het ooit verwoorde ’they have no sense of community’.

   https://youtu.be/BMz4HPSshhE

   • Ik persoonlijk vind die doorstroom niet zo erg, ik ben niet gebonden aan een specifieke plek

    Maar goed, dat ben ik dan

    Veel mensen denken/voelen hier anders over

    De prijs gaat omhoog door schaarste en inderdaad speculatie

    Wijken in Amsterdam, waren vroeger bedoelt voor de gewone bevolking en men betaalde 500 per maand. We hadden toen ook een ministerie van wonen, prijzen werden aan banden gelegd, omdat men het zag als een eerste levensbehoefte. Zowel de middenklasse als arbeidersklasse maakte hier gebruik van, van deze sector. Zowel leraren als vuilnismannen

    Nu betaald men 1500 voor zo’n woning. Met ‘de immigranten’ heeft dat niets te maken.

    En ik snap niet dat mensen zo dom zijn dat ze voor zo’n BVNL verhaal vallen. Je hebt dan misschien zoveel bitterballen gegeten dat het je hersenen aangetast heeft ?

    https://www.bol.com/nl/nl/f/uitgewoond/9300000048091157/

    Lees dit boek even, bestel het even

    Deze man heeft echt ergens lang onderzoek naar gedaan. BVNL politici zouden nooit ergens onderzoek naar doen, of zich iets afvragen, of kritische vragen stellen, omdat ze denken dat ze alles al weten.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

   • Doorstroom betekent ook atomisering, op een gegeven wonen overal mobiele calculerende burgers die geen culturele band meer met elkaar hebben.

    Ja, die 1500 is o.a. of wellicht grotendeels een kwestie van pimpen. De marktdenkers verzwijgen dat waarde grotendeels psychologisch is, dus je pimpt de hele zaak op, zodat de psychologische waarde drie keer zo groot is. Schaarste helpt daar dan aan mee, maar niet perse. De ‘hidden hand’ bestaat vanaf een bepaald niveau uit psychologische waarde die eindeloos gepimpt kan worden. Zo worden er ook miljoenen betaald voor kunst dat niet uit meer bestaat dan wat kinderlijk geklieder, of iets wat de lokale schilder voor 50 euro kan leveren..

   • Als de Zuid-Italianen net zo commercieel gewiekst zouden zijn als de zwitserleven gevoel Nederlanders, Belgen en Amerikanen, dan zouden ze hun huizen kunnen verkopen voor de dubbele prijs. Het is dan een kwestie van pimpen, kijk eens hoe traditioneel het hier is, u heeft uitzicht op bergen, op de zee, de cultuur is charmant en traditioneel, de zon schijnt vaak, het weer is mooi. Commerciëlen verkopen ook de natuur en cultuur, alles waarmee waarde kan worden gepimpt wordt geëxploiteerd.
    Maar omdat de cultuurtraditie van Italianen aldaar niet zo is, wordt dat niet gedaan. Daarvoor zijn er de Nederlanders, Belgen of Amerikanen die de zaak opkopen, pimpen en voor twee maal de investering de zaak verkopen.

   • Na de oorlog, zijn de prachtige Amsterdamse school wijken in Amsterdam gebouwd. Zodat iedereen tenminste ergens kon leven.

    Nu zijn al die panden verkocht aan schimmige speculanten en betalen mensen er teveel voor. ongeveer 1000 per maand teveel, betalen ze. Ze laten zich wat mij betreft oplichten, maar goed. Dit is ook de reden dat zoveel voedselbanken nu nodig zijn etc. Die 1000 euro had men anders aan voedsel kunnen besteden. Maar het vermogen van een ‘ondernemer’ is natuurlijk belangrijker…(kuch)

    Dit alles kan ondertussen, omdat er schaarste is. Maar BVNL gaat niets aan die schaarste doen. En een van Haga al helemaal niet.

    Kunst is vaak een middel om mee wit te wassen, maar dat is een ander verhaal

    Daarnaast is ‘kunst’ geen eerste levensbehoefte

    Nu gaan sommige mensen hier mij ‘een socialist’ noemen. Ik ben niet een bepaalde soort ‘ist’. Ik denk gewoon helder na en beschrijf wat ik zie en wat de conclusies zijn die ik daaruit trek.

    Omdat ik ook niet namens een partij of ideologie spreek, kan ik zeggen wat ik wil. Iets dat niet geld voor al die louche politici waar mensen blind achteraan lopen

   • Het hele doorstroom verhaal op zich, heb ik geen probleem mee

    ik zou als nomade kunnen leven

    Maar goed, ik ben niet echt een normaal persoon

 2. Manders zit nu toch in deze kut partij?

  Is Manders nog steeds tegen belasting? Want ik denk dat Van Haga niet bepaalt tegen belasting is, als min of meer VVD politicus (BVNL is een soort VVD)

 3. Haga nam goede standpunten in tijdens de coronacrisis. Dat kan ik aan hem waarderen.

  Verder heb ik weinig met hem. Zeker met die Krol de flapdrol als “running mate” erbij. “Running mate” voor wat eigenlijk? De laatste bitterbal? Ik heb zijn partij nog geen plan zien presenteren om de helft van de ambtenaren te ontslaan, als serieuze stap naar een kleinere overheid. Dus het wordt gewoon een andere smaak grote overheid en wat Toine Manders daarbij te zoeken heeft snap ik ook niet.

  • Goed, alleen zijn corona standpunt is goed

   Voor de rest is het gewoon een standaard VVDer

   Ik keek die podcast van hem, met Jernez Ramasoeti (of hoe hij ook heet)

   Dat belerende toontje van ze, in die podcast. Verschrikkelijk. Bij de V for Valentine podcast word er nog gelachen, is er nog enige luchtigheid, relativering.

   Bij Van Haga gaat het alleen maar over zijn ego en moet je zijn ‘wijze lessen’ aanhoren. Als een soort schoolmeester praat hij tegen je. Aantekeningen maken, jongens, Van Haga gaat nu iets interessants zeggen ! Iets over ‘ondernemen’ ofzo

   • Als Van Haga onderneemt, dan zal dat naast huisjesmelken (Sjopperdepop) wel zo’n adviesburootje zijn dat alleen opdrachten voor gemeentes doet. Gok ik zo.

    Zijn podcast ken ik niet. Dan kun je denk ik beter, naast Valentine, naar Forum Inside kijken. Is ook niet altijd mijn politieke smaak. Maar daar wordt ook gelachen en ze hebben in elk geval interessante onderwerpen.

   • Je mag geen ‘huisjes melken’ zeggen, dan ‘kwets’ je ze

    Ondernemen = studenten kaalplukken, veertje voor veertje haha

   • Jullie laten je nogal leiden door persoonlijke voorkeuren, en een blindstaren.
    Tijd om over de eigen schaduw heen te stappen.

    Een karakteristiek fenomeen van de democratie is de obsessie met gelijkheid, en zoals Bertrand Russell al schreef is de democratie fundamenteel op intolerante afgunst gebaseerd. Dat gaat op een gegeven moment tirannieke vormen aannemen. Bij partijen zoals FvD en van Haga (maar ook soms bij de VVD) is er sprake van een opkomende weerstand tegen die tirannie, en tegen de tirannie van de massa’s en hun massamanagers.
    De COVID tirannie, wat in principe een egaliserende dictatuur was van de massa en hun massamanagers, was hier de druppel.
    Dat zo’n ondernemerspartij zoals BVNL bestaat uit zichzelf op de borst trommelende ‘ondernemersknuppels’ is een fenomeen dat onderdeel is van de nieuwe ‘revolte’ tegen de egaliserende massademocratie. Of dit of dat persoonlijk niet aanstaat is wat dat betreft irrelevant. Een gevoel van trots en dus zelfwaardering is nodig om je te verweren tegen de almaar toenemende egaliserende druk van de massademocratie.
    Baudet is iemand die een zekere trots op de Nederlandse cultuur terug wil krijgen, om onafhankelijkheid van de grote supra-nationale massa-managers (technocraten) terug te krijgen. Een andere agenda is dat de man weer trots op zichzelf kan zijn, etc.
    BVNL richt zich dan weer op de trots van ondernemers. Het alternatief is verzuipen in de identiteitsloze massa van de multiculturele massa-democratie. Een gevoel van trots en identiteit voor jezelf creëren, dan wel in groepsverband of individueel is de methode om je leven te sturen en je eigen doel te bereiken, anders ga je ten onder in de wereld van de massa’s en hun massamanagers, en de massamanagers die erop uit zijn om alle trots en identiteit te breken en het egalitarisme verder op te dringen (meestal op links).
    Het gaat hier onderliggend dus weer om cultuur.

   • Heb ik Haga wellicht helemaal onterecht een “huisjesmelker” genoemd? O jee wat erg!!! Nou jammer dan voor deze wilde weldoener… Zouden de omaatjes in Haarlem hem ook zo’n heerlijke huisjesme…ehhh weldoener vinden?

    Ik val zelf in de categorie ondernemers en BVNL spreekt mij niet noemenswaardig aan. Als ik het mij goed herinner moest Haga weg bij de VVD toen bekend werd dat hij zo’n fijne filantroop was geworden. Sindsdien scharrelt hij wat rond politiek gezien. Fijn dat Forum, BVNL en nog een paar partijen de boel willen losbreken uit de wurggreep van de globalisten. Maar de vijand van mijn (andere) vijand is niet vanzelfsprekend een vriend.

   • Johannes

    De neoliberale ‘ondernemer’ is natuurlijk absoluut geen rebels individu. Hij/zij is honderd procent een representant van de neoliberale hegemonie.

    Van Haga heeft altijd de VVD gediend en is nu zogenaamd een soort ‘strijd tegen het systeem’ aan het voeren. Maar dat slaat nergens op. Hij ís het systeem. Het systeem maakte hem groot en hij bestendigd het systeem.

    Een karakteristiek fenomeen van de democratie is de obsessie met gelijkheid

    Dit valt met de neoliberale democratie nogal mee. Nederland is het meest ongelijke land van de wereld

    Of dit of dat persoonlijk niet aanstaat is wat dat betreft irrelevant

    Ik heb ook redenen waarom sommige ‘ondernemers’ mij niet aanstaan. Ik denk dat sommige ‘ondernemers’ namelijk niet in het belang van de 90 procent zijn en als ik dan deel uit maak van die 90 procent is het lijfbehoud als ik mij tegen hen uitspreek etc

    anders ga je ten onder in de wereld van de massa’s en hun massamanagers

    Ik vind van Haga een typische massa manger. Zijn verhaal is : schik je naar de orde, stel geen vragen, doe gewoon je taakjes, werk hard, denk niet teveel na en betaal mij extreem veel huur

    Ik zie Baudet dan nog meer als een stem van revolte. Omdat zijn geest veel scherper is dan de platte geest van Van Haga

    Ik snap je weerzin tegen de woke egalisering en de Europese massademocratie etc, etc. De afbraak van cultuur en etiquette. Ik snap heir zeker je punten. Maar ik zie BVNL nou niet bepaalt als een toonbeeld van cultuur. Voor mij staat het symbool voor het eindeloze gegraai en de korte termijn visie. Het eeuwige nu

    Het gaat allemaal slechts over geld, niet over het goede leven, of cultuur. Je hebt gewoon niets tegen deze mensen

    Je kan zelf corona demonstraties organiseren, daar heb je deze clowns niet voor nodig.

    Doe het zelf, was altijd de gedachte van de punkmuziek

   • deze wilde weldoener

    hahaha

    Ja, punt met deze vastgoedmensen is. Je oma moet ze dan inderdaad 1200 huur betalen en ze kan geen kant op, want woningcrisis

    Maar hier mag je dan niet iets van vinden. Dit moet je dan leuk vinden haha

    Je mag absoluut NIETS negatiefs over deze gang van zaken zeggen.

    Het is allemaal fantastisch, geweldig, wat een weldoeners, wat een helden, wat een genieën !

    We mogen de vluchtelingen uitschelden, de krakers, de demonstranten, de ‘wappies’. Maar kom niet aan de ‘huisjesmelkers’ !!!

    Dat zijn immers zulke GOEDE ONDERNEMERS ! Waar we ALLEMAAL ZOVEEL AAN HEBBEN !!!

    Als je aan van Haga komt, kom je aan mij !!!

   • Ik vind het eigenlijk wel grappig dat BVNL niet komt ‘fact checken” hier. Reken maar dat ze dit lezen. Al weet ik niet of ze de reacties ook lezen. Ik weet ook niet of de weldoener himself meeleest.

    Volgens peilingen, voor zover die betrouwbaar zijn, haalt BVNL 0 zetels als Omtzicht meedoet aan de komende verkiezingen met een eigen partij. Misschien 1 zetel als Omtzicht niet meedoet. Dus het is hier vooral een theoretische kwestie. Omtzicht doet mee. Haga is waarschijnlijk weg dan. Einde verhaal. Doei.

   • Ik ken het van Haga type. Het soort mannen met een massieve plaat voor hun hoofd.

    Ze zullen nooit echt luisteren naar andere perspectieven, of observaties, omdat ze onterecht denken dat ze alles al begrijpen. Maar ze begrijpen helemaal niets en je leert niets van ze en ze verrassen je niet en ze zetten je niet aan tot nadenken

    Zo’n podcast van ze kijken is gewoon een uur van je leven weggooien. Je kan net zo goed in de kroeg zitten dan en een beetje lullen over voetbal ofzo

    Ja, het gaat allemaal op in Omtzigt. Omtzigt is natuurlijk tien keer interessanter als persoon dan de grote weldoener himself

   • Ik zeg niet dat BVNL een toonbeeld van cultuur is, de pogingen om vanuit de egaliserende democratische politiek een cultuur van het individu of een kleine groep individuen op te zetten zijn per definitie low-brow of laag middle-brow, en per definitie vanuit het systeem.
    Na een eeuw van egaliserende afkalving, en de toenemende grip van de overheid die op zich weer gebaseerd is op cultuur afbrekende ideologieën en bijkomende politiek, kan het niet anders dan dat het nogal gebrekkig is, en verstrengeld met het systeem. Als je je er volkomen buiten zet, als je geen ‘vertegenwoordiger bent’ van iets wat minimaal een middelmaat aanspreekt, dan zal je weinig bereiken.

    Je haalt er steeds de moraal bij, in de huidige politiek betekent het oplossen van bijvoorbeeld problemen zoals te hoge huren, meer politieke bemoeienis, en meer egalisering. Het systeem kent maar twee kanten.

    “Nederland is het meest ongelijke land van de wereld”

    Nederland is juist een zeer gelijk en uniformiserend land. Als je de staatssocialisten de kans geeft, dan zullen ze alles egaliseren en herverdelen. En ook alle meningen egaliseren.

    “Maar hier mag je dan niet iets van vinden.”

    Niemand zegt dat je er niks van mag zeggen.

   • Ik zie BVNL als de belichaming van cultuur barbarisme en degeneratie

    Prima dat je een huisjesmelker bent, maar ga nou niet doen alsof je namens ‘het volk’ spreekt haha. Ohh je was ook tegen het covid beleid? Knap hoor ! Met jou honderdduizend andere

    van iets wat minimaal een middelmaat aanspreekt, dan zal je weinig bereiken.

    BVNL gaat helemaal niets bereiken. BVNL is een soort VVD echo, meer niet.

    Daarnaast is het moeilijk te zeggen wat voor acties, wat voor effect hebben. Wij hebben niet alle kennis over de wereld en kunnen niet precies weten wat ons handelen doet met de wereld, in de wereld.

    Nederland is juist een zeer gelijk en uniformiserend land.

    Financieel is Nederland ongelijk (want de dame die bij het hotel werkt, betaald 80 procent van haar salaris aan een vastgoemiljardair)

    Maar psychisch/cultureel gezien is het inderdaad heel uniformiserend. Je bent al snel ‘ontzettend raar’ in dit land. Het is geen tolerant land

    Niemand zegt dat je er niks van mag zeggen.

    Ik heb sterk het gevoel dat er geen kritiek mag zijn op de rechtse helden, omdat Nederland zo’n rechts land is (ja, de VVD is rechts, ja BVNL is rechts)

    Zo vaak heb ik bij bijvoorbeeld verjaardagen zoiets van : ik denk hier anders over, of ik vind dit een simpele stelling. Maar ik weet ook gewoon dat het geen zin heeft, want je praat toch tegen een muur. Ik heb nou niet het gevoel dat zo’n BVNL bitterbal serieus naar je bezwaren en ideeën zal luisteren. Het blijft altijd oppervlakkig bij deze mensen

    Er is ook zoiets als rechtse cancle cultuur, rechtse psychische dwang

   • Kan je vriendin niet beter een flat kopen? Zal binnen de ring (is Amsterdam toch?) niet lukken maar daarbuiten wel. Voor de helft van de maandlasten.

    Kennissen van mij hebben hun flat in Osdorp verkocht. Aan een buitenlander, want er kwamen alleen buitenlanders kijken. Nederlanders (niet perse blank) niet gezien. Maar die klagen wel dat er geen ‘betaalbare’ woonruimte is in de stad. Er is niet veel maar wel wat. Dat was dan: 75m2, 3 kamers, maandlasten ±€900, tramhalte om de hoek.

   • Ik heb een jaar in Gent gewoond, vlakbij de Korenmarkt/Gravenburg kasteel en aan de Leie, een studio van 70 vierkante meter, met prachtige houten vloer, veel ramen en een hoog plafond, voor 700 euro per maand. Kom daar maar eens om in NL.
    Het is wel zo dat het hele appartementsgebouw was opgekocht door een vastgoedbedrijf, ter renovatie. De bedoeling is dan dat er luxe appartementen met terrassen van worden gemaakt, dat zal dan wel tegen de 1500/2000 per maand gaan kosten. Waarschijnlijk voor de vulgaire nieuwe rijken die een tweede of derde appartement in een historisch centrum willen hebben. Het geheel wordt dus opgepimpt en duur verhuurd.

    Op zich had je daar wel een leuke mix, op de benedenverdieping woonde een trambestuurder, naast onder mij een kunstenaar, beneden mij studenten, en ik ben zelf ook niet jantje burgerman. Voor zo’n mix blijft er dan weinig over in die stad. Maar goed, die hele stad is toch overbevolkt, buiten hangt er vaak een penetrante geur van junkfood in de binnenstad.
    Nu woon ik een vrijstaand huis in een bourgeoisie buurt, netjes en groen, maar wel een bourgeoisie monocultuur.
    Ik kom oorspronkelijk uit Nederland, maar in België is een grote particuliere verhuurdersmarkt met betaalbare huizen, in gebieden waar ook economische centra zijn. Als je voor 850/950 euro een vrijstaande woning hebt met een grote tuin, met een stad zoals Gent naast je, waarom dan in Nederland blijven.

    Ik heb mijn oog uiteindelijk op Zuid-Italië. Weg uit de burgerlijke ratrace.

   • Ja, snap ik

    Ik zit ook te denken om weg te gaan uit dit achterlijke land. Misschien is België ook wel iets voor mij. ik ken Gent wel, ik vond het wel een gave plek

    Ik heb niets tegen hoge huren en de rijken moeten daar kunnen wonen etc

    Maar de meeste mensen zitten niet te wachten op je huur van 1600 per maand

    Motherfuck een eind op !

    Iets dat rechts op een of andere manier niet lijkt te begrijpen

  • Ja, ze is geen vriendin meer van me. Het klikte niet

   Ja, wat het een beetje is. We moeten hier gewoon realistisch naar kijken. Als huren zo hoog zijn als ze zijn, kunnen mensen niets opbouwen, krijgen ze nooit ,maar dan ook nooit een hypotheek. Het is een soort eindeloze cirkel, van werken en huur betalen, werken en huur betalen.

   Ik zeg niet dat jij rechts bent. Maar ik merk dat rechts deze realiteit vaak gewoon onder het tapijt schuift. Ze kijken niet eerlijk naar de effecten van hun politiek. Nee, je kan niet even een huis kopen, in deze tijd.

   Als je voor Van Haga kiest, moet je dat zelf weten, maar dan kies je niet voor de vriendin van Nayaka. Je offert haar op, voor de grote weldoener/de geniale ondernemer/de wereldverbeteraar genaamd Van Haga

   Ze praatte met mij er niet graag over, zo pijnlijk vond ze de realiteit waarin ze verkeerde. Dat zijn die taboes, in ‘de samenleving’ die we zien.

   Rechts leeft vaak in een soort vertroebelde parallelle realiteit, die niets te maken heeft met de werkelijkheid. Ze leven in theorie. Ik vind ze vaak ook niet eerlijk. Zeg gewoon waar het op staat. Ja, je verkiest het vermogen van een enkeling boven het welzijn van de werkende massa’s. Wees daar dan gewoon open in, ga niet doen alsof het mooier is dan dat

   • Niet alle ondernemers zijn profiteurs of barbaren natuurlijk. Dat zie ik als een links dogma: “Alles ondernemers zijn uitbuiters en oplichters” (hoor ik soms om mij heen). Wat links of rechts is, is nu anders dan wat het in de jaren 80 of 90 was. Het nieuwe links/rechts is in beide gevallen een rare mix geworden.

    BVNL heeft een bepaald slag ondenemers om zich heen verzameld. Het gegeven dat ze zo weinig kiezers weten aan te spreken, zegt ook iets over de andere ondernemers en kiezers die niet op Haga, Krol en hun kliekje gaan stemmen. Dat Haga die Krol er bij heeft gehaald is ook gek. Geen normaal mens zou zich moeten inlaten met die opportunist.

    Hypotheken krijgen (of niet) is een rare gang van zaken. Met banken en notarissen die meer eisen stellen dan gezond is. Of even de regels veranderen want “risico”. En dan heb je ook nog te maken met allerlei makelaars, taxateurs en andere scharrelaars die elkaar de bal toespelen. Het wordt tijd voor een “regel het zelf” verkoopsysteem voor huizen.

   • Ik zeg niet dat iedere ondernemer een klootzak is. Dat hoor je mij niet zeggen.

    Ik zie een groot verschil tussen bijvoorbeeld een reclame maker en iemand die speculeert met eerste levensbehoeftes, in tijden van schaarste.

    De reclame maker doet iets waar ik geen last van heb. De speculant met lucht, water of grond doet dat wel.

    De reclame maker heeft eindeloos concurrentie. De huisjesmelker niet en heeft waarschijnlijk gewoon goed gelobbyd bij de gemeente. De reclame maker maakt geen misbruik van een situatie. Je ziet slechts zijn/haar reclames en daarmee kan je doen wat je wilt.

    Het wordt tijd voor een “regel het zelf” verkoopsysteem voor huizen.

    Ja, dat zou dan de libertarische prioriteit nummer een zijn. Niet je aansluiten bij een of andere VVD partij.

   • Als het aan links ligt, dan worden de huizen flink duurder vanwege alle eisen m.b.t energiezuinigheid. Dan kan een aantal tienduizenden euro’s zijn per huis.
    Het zou ook best kunnen zijn dat ze daarmee de huizenmarkt van particulieren, d.w.z. individuen die alleen maar één of twee huizen verhuren voor niet exorbitante vastgoed speculant prijzen (wel burgerlijke ratrace prijzen), om zeep helpen, omdat dat soort huizenbezitters geen zin hebben om gedwongen te worden om grote investeringen te gaan doen om hun huizen energiezuinig te maken.

   • “Het is een soort eindeloze cirkel, van werken en huur betalen, werken en huur betalen. ”

    Inderdaad, dat komt ook door de prijzen van huizen, de prijzen van energie, en algemene inflatie die de politiek zelf heeft veroorzaakt.

   • Johannes

    Dan heb je het wel over het groene links.

    Als het aan Haga rechts ligt, veranderd er gewoon helemaal niets, omdat deze situatie in het belang is van zijn achterban. Zijn partij staat min of meer symbool voor de hele woningcrisis

   • Ik denk dat een WEF links de problematiek wel kan oplossen, met al hun plannetje

    Maar inderdaad is het van zichzelf ook weer een probleem, want het is communisme

    Het Haga rechts ziet daarentegen niet eens een probleem, omdat het voor hun kleine groepje geen probleem is. Met mij gaat het goed, dus het gaat goed. Zo denken deze lieden. Althans, denken. Zo voelen ze zich. Ik denk niet dat ze heel veel denken

    Heb kritiek op WEF ? begrijpelijk. Maar waar komt rechts dan mee? Meer van hetzelfde falende beleid

Comments are closed.