Het Forum heeft het concept verkiezingsprogramma gereed. De uitsmijter is een Nederland dat aan ruimtevaart gaat doen:

De ruimtevaart is al lang niet meer enkel iets voor grote landen als de VS, China en Rusland; ook Israël, een land met slechts 9 miljoen inwoners – lanceerde in 2019 een sonde naar de maan. Nederland is een van de slimste landen ter wereld met internationaal aangeschreven technische universiteiten. Als één land dit mogelijk kan maken is het Nederland! ……  De ruimtevaart schept vele hoogwaardige banen, kan de Nederlandse kenniseconomie naar een geheel nieuw niveau tillen en maakt ons koploper in innovatie. Forum voor Democratie gelooft daarom dat Nederland een volwaardig ruimtevaartprogramma moet nastreven.

Subsidies

Het Forum wil de subsidiekraan opendraaien:  Investeren in private ruimtevaart initiatieven door ruimschoots budgetten beschikbaar te stellen voor onderzoek, innovatie en projecten.

Daarnaast moeten budgetten voor overheidsorganisaties omhoog en moet er een Nederlandse onbemande sonde naar de maan gestuurd worden voor 2040. Een NL GPS alternatief moet worden onderzocht. De ruimte moet onderwerp worden van onze defensiestrategie (vijfde krijgsmachtonderdeel). En Aruba krijgt een eigen lanceerplatform.

Dromen waarmaken

Burgers maken dromen waar, en niet de overheid. Dromen over een beter Nederland horen altijd uit te gaan van het individu. Niet vanuit een collectief dat burgers geld en middelen afneemt om politiek gewenste dromen aan de burgers op te dringen. Het Forum laat hier zien dat ze staatsdromen belangrijker vinden dan burgers die zoveel mogelijk zelfstandig invulling aan hun leven geven.

24 REACTIES

 1. Het libertarische gehalte van het Forum is twijfelachtig. Op Forum Inside (zie Youtube) pronken ze graag met libertarisme. Staatsgeleide ruimtevaart is dat niet. Het verhoogt de kwaliteit ook niet. Zie de video waar ik vorig weekend een link van plakte, over Pigs In Space, maar dan anders.

  Voor de Bitterballen Vereniging van Nederland (van Haga) geldt hetzelfde. “Klassiek liberaal” behalve wanneer de standpunten niet klassiek liberaal zijn. Ik heb vorige week door hun verkiezingsprogramma heengelezen. Daar staan best aardige standpunten in, maar nog meer standpunten die ik minder aardig vind.

 2. Goh, dat maakt weer duidelijk dat ook het FVD bij de club hoort, ruimtevaart is zo nep als wat en wie het gelooft is echt een eikel. Ik zeg het hard omdat het erg duidelijk is, alles is CGI en slechts ter uitmelken van het volk. De budgetten gaan naar geheime projecten die ze tegen ons kunnen gebruiken.

  Dus complete BS dit verhaal

  • U slaat de hele discussie dood met de waarheid.
   Op naar het volgende onderwerp, zou men denken.
   Maar niets is minder waar, getuige de reacties hieronder.

 3. Meer dan half Nederland is naar de maan geïnjecteerd, verziekt en op sterven na dood, verzonken in de schulden en vanuit alle richtingen kapot gesaneerd en gesubsidieerd, hyperinflatie ontwikkeld zich verder en eindigt in Zimbabweans geld, een land onderweg naar digitale onderdrukking, ‘ecokomische’ en totalitaire chaos. Daar zit voor de ruimte geen toekomstmuziek in, vergeet de ruimte.

  • Het begon als een wonder, een profetie kwam uit, de wens kort na de uitspraak van Christine Lagarde. https://jdreport.com/nieuwe-president-ecb-lagarde-wil-dat-nederland-meer-investeert/

   De machten die daarna optraden, een plandemische hoax en oorlog (wat, onze!?), met een machtig land als Rusland, waar de in de wereld zo vereerde VS bijna een eeuw lang zgn. voor in de broek scheet, blijkt niet in staat een buurland te overmeesteren(?), al dit en meer redenen maakten honderden miljarden los bij de overheid, de op negatief gezette rente, het feest van schuldcreatie (het gouden kalf feest), zo geacteerd, zo slecht gespeeld.

   • Als je gelooft dat het Rusland om de Ukraine gaat heb je niet goed opgelet.
    Rusland zou Ukraine binnen 2 weken weg kunnen vagen.
    Het gaat om de US, en biden wil Europa gebruiken als slagveld om tegen Rusland te vechten.
    Putin is slim.
    Bouwt zijn arsenaal op, terwijl het westen het zijne juist verspilt.
    Rusland kan 200 tanks per jaar bouwen, terwijl wij ze letterlijk uit musea moeten halen.

    Alway let your enemy believe he has still a chance to win. – Sun Tzu. The Art of War.

 4. ik zou eerder LP stemmen dan FVD

  Ik geloof dat Baudet niet zoveel snapt van politieke theorie. Hij lult wat libertarische slogans na en daar blijft het dan bij

  En dat ruimtevaart verhaal, wat een megalomanie haha

  • Ik ben begonnen met het idiote in het programma, en er is nog veel meer idioterie. Maar soms schiet hij in de roos. Hij heeft weer een mooi woord verzonnen, microfobie. Angst van politici voor het kleine. Politici lijken een afkeer te hebben van de menselijke maat. Geen kleine school, geen klein lokaal verzorgingshuis. Hoe groter en massaler hoe beter. Het moet allemaal het liefste op Europees of wereld niveau geregeld worden. Vooral niets op wijkniveau. Vooral geen menselijke maat. Nationale politie. Hoe groter hoe beter, geen ziekenhuis in een kleine stad, alleen megaziekenhuizen. Enzovoort. Allemaal grote eenheden met tal van management lagen. Geen aandacht voor de basis, voor de mensen die het werk doen. Maar voor steeds grotere structuren waar managers niets meer van de werkvloer snappen

   • Microfobie?

    Maar wat gaat FVD dan doen aan de ‘microfobie’?

    Ze zijn toch gewoon voor bedrijven etc? Ze zijn toch voor Ahold ?

    FVD wilt naar een soort Anton Pieck prent ?

    Die focus op ‘de wijk’ daar heeft de SP het trouwens ook over.

    Ideologisch vind ik FVD nogal vaag.

   • Het is geen fobie, het is machtswellust en allure die van machtige instituties afstraalt, waar men bij wil horen. Het woord ‘microfobie’ is typisch een intellectuele fetish, men heeft dan weer wat nieuws uitgevonden, het is ook een misplaatst woord. Als men al bang is, dan is het dat men bang is van individualiteit, omdat dat de macht aan kan tasten. Dat is geen fobie, maar een angst op reële gronden.

    Bertrand Russell schreef er al over in 1914:

    “Huge organizations, both political and economic, are one of the distinguishing characteristics of the modern world. These organizations have immense power, and often use their power to discourage originality in thought and action. They ought, on the contrary, to give the freest scope that is possible without producing anarchy or violent conflict. They ought not to take cognizance of any part of a man’s life except what is concerned with the legitimate objects of public control, namely, possessions and the use of force. And they ought, by devolution, to leave as large a share of control as possible in the hands of individuals and small groups. If this is not done, the men at the head of these vast organizations will infallibly become tyrannous through the habit of excessive power, and will in time interfere in ways that crush out individual initiative.

    The problem which faces the modern world is the combination of individual initiative with the increase in the scope and size of organizations. Unless it is solved, individuals will grow less and less full of life and vigor, and more and more passively submissive to conditions imposed upon them. A society composed of such individuals cannot be progressive or add much to the world’s stock of mental and spiritual possessions. Only personal liberty and the encouragement of initiative can secure these things. Those who resist authority when it encroaches upon the legitimate sphere of the individual are performing a service to society, however little society may value it. In regard to the past, this is universally acknowledged; but it is no less true in regard to the present and the future.”

   • Islamofobie is dan weer wel een fobie, die gebaseerd is op een decennialange actieve Zionistische propagandamachine die beelden produceert die angst moeten opkloppen.

   • nayakosadashi2022,

    “FVD wilt naar een soort Anton Pieck prent ? ”

    “Ze zijn toch gewoon voor bedrijven etc? Ze zijn toch voor Ahold ? ”

    Dit is een flauwe karikatuur. Er zijn verschillende partijen wakker geworden de laatste jaren, in de zin dat de macht van grote instituties en steeds groter wordende organisaties uit de hand loopt, een probleem dat al veel eerder is aangekaart, alleen de politiek en het electoraat wordt het laatste wakker, en nooit fundamenteel (het is immers tot op zekere hoogte een kerk van gelovigen die leven in een wereld van wat met de paplepel is ingegoten). Eisen dat partijen daar een volledige perfecte totale oplossing voor moeten bedenken, het anders als vaag bestempelen, of flauwe karikaturen schilderen is aan de zijlijn boe roepen m.b.t een probleem dat iedereen aan gaat.

   • Johannes

    Misschien ben ik dan teveel een azijnzeiker

    Ik vraag me gewoon af hoe FVD dat micro dan gaat implementeren

   • nayakosadashi2022,

    Er staan een aantal dingen in het programma wat dat betreft, maar ze moeten ook eerst focussen op het terugwinnen van nationale soevereiniteit. Stap voor stap reforms. Uiteindelijk blijf je met het staats-socialisme van de sociaal-democratie, het kapitalisme en neoliberalisme toch in een mix van big control lijkt me. En als men verder zou gaan dan zou men zich uit de electorale markt prijzen?
    Als men de goede dingen uit het programma voor elkaar krijgt, dan lijkt me dat al meer dan waar je op kunt hopen… Ik denk zelf dat het tij niet te keren is, en dat de wal het schip moet keren, maar hoop doet leven.

    Eigenlijk is het ‘implementeren’ van menselijke schaal overigens een contradictie, het is iets waar ruimte voor gegeven moet worden, elk design van bovenaf gaat daartegen in.

   • Menselijke schaal wordt niet alleen bedreigd door bestuurders met teveel ambities, overbevolking, teveel mensen bij elkaar bedreigd ook de menselijke schaal. Als er teveel mensen bij elkaar zitten, dan is individualiteit ver te zoeken. Om echt menselijke schaal te krijgen in Nederland, dan zou de helft moeten emigreren.
    Menselijke schaal in een massademocratie? een contradictie. Maar goed, je moet doen wat je kunt.

  • Een gedeelte van het programma bestaat uit de gebruikelijke hobby’s van ambitieuze politici die bestaan uit het gebruikelijke voortjagen en voortdrijven van de werkslaaf-bevolking, middels het opdrijven van nationale economische en technologische competitie.
   Er zijn ook libertarier futuristen die meer technologische en economische competitie voorstaan, en grootse visies over de toekomst hebben. Die zijn in feite meer leugenachtig omdat ze doen alsof die collectieve doelen individuele doelen zijn die in alle vrijheid zijn besloten.
   Of het nu een techo-futurist libertarier of een statist is, dat maakt niet uit, behalve dat de laatste een openlijke dictator is die het via dwang van de overheid voor elkaar wil krijgen, en de eerste heimelijk inhaakt op een collectieve trend van verering van technologie en economie. Beiden willen het dysoptische Dubai.

  • In het kort, de show willen stelen door in te haken op de opgepimpte technologie ratrace, als nationale eer, of als de eer van een zekere kliek libertariers, of als de eer van statist-globalisten.

  • Baudet of de FVD is niet libertarisch. Hij heeft zelf gezegd dat hij centrist is, en dat klopt ook. Dus als hij “libertarische” dingen zegt dan is dat gewoon omdat hij genoeg gezond verstand heeft om dat als logisch te zien. Alhoewel subsidiëring van de ruimtevaart natuurlijk onzin is, is dat klein bier ten opzichte van alle andere overheidsprogrammas, globalisering, klimaatwaanzin, virusonzin, massaemigratie, oorlog, politiestaat etc en zal mij niet weerhouden om op hem te stemmen.

   Alle LP stemmen gaan wederom naar de restzetel voor een extreem linkse partij…. feit
   Manders en Yernaz hoeven hun stoel niet uit te komen. Wellicht dat Haga in de kamer komt maar zij zullen nooit genoeg voorkeursstemnen kunnen krijgen om in de kamer te komen. Jammer maar helaas

   • Mee eens, en dat het klein bier is, we zijn hier ook niet allemaal libertarische fetisjisten.

 5. Welk bewijs is er voor de maanlanding en de ruimtevaart? Waarom krijgt Hollywood opdracht om de maan(landing) in scene te zetten en worden die beelden vervolgens aan de wereld gepresenteerd als de echte maanlanding? Terwijl er echt mensen op de maan zouden zijn geweest. Als iets via de media wordt verteld, hoeft dat niet per se waar te zijn. Misschien is er ruimtevaart mogelijk, misschien zijn er mensen op de maan geweest maar het bewijsmateriaal ontbreekt gewoon. De subsidiekraan opendraaien voor ruimtevaart is ongeveer hetzelfde als de geldkraan openen voor co2.

  Weten jullie trouwens dat de wereldbol, die wereldwijd bekend is, een tekening is? De ‘aardbol’ is nog nooit op de foto gezet. Het zijn altijd tekeningen.

Comments are closed.