De kandidaten van de LP zijn gekozen. De lijsttrekker is Tom van Lamoen. Raadslid voor Amersfoort voor vrijheid. Initiatiefnemer voor een referendum in Amersfoort over betaald parkeren. Dit wensen andere partijen overal in Amersfoort in te voeren. Tom denkt daar anders over.

Hier spreken Toine Manders en Tom van Lamoen bij Weltschmerz.

“Veel Nederlanders zijn al libertair. Ze weten het alleen nog niet” (uitspraak van Tom).

De hele lijst:

 1. T.J. (Tom) van Lamoen
 2. B.W. (Bart) Burggraaf
 3. P.H. (Pasqual) Verhagen
 4. J. (Johan) Zijlstra
 5. T.D.J. (Jip) Meijer
 6. T. (Tom) Huijs
 7. S. (Simone) Pailer
 8. W.P.J.A. (Lex) Loman
 9. G.D. (Gerard) van den Brink
 10. W.Q. (Quintus) Backhuijs
 11. S.F.P. (Pallieter) Koopmans
 12. K.J. (Klaas) Wassenaar
 13. M. (Martijn) Noortman
 14. P.R. (Pieter) Visser
 15. R.W. (Rody) Mens
 16. M.A. (Mik) Brokke
 17. H.T.J. (Rik) Kleinsmit
 18. P. (Peter) Hartkamp
 19. E. (Erik) Vermeulen
 20. A.T. (Arno) Wellens

De LP is trots op de lijstduwers Rik Kleinsmit, Peter Hartkamp, Erik Vermeulen en Arno Wellens. Met onder andere Simone, Quintus, Mik en Pallieter staan er ook een aantal oudgedienden op de lijst.

Bart, Tom (lijsttrekker), Johan, Jip, Tom en Pasqual

Met Tom als lijsttrekker en met het huidige programma lijkt de LP volwassen geworden. Toine Manders, de anarcho kapitalist, betrokken bij de oprichting van de partij en de lijsttrekker van 2012, werd in onder meer 2017 afgelost door een veel klassiek liberaler programma. Met onderwijsvouchers en een basisinkomen nam men afstand van de basis. Je zou kunnen zeggen dat de LP in de puberteit zat. Thans keert de partij terug naar minarchisme en is met Tom een nieuwe generatie opgestaan. Bovendien is er thans veel meer nuance, de financieel economische thema’s zijn nog steeds belangrijk. Lage belastingen is een speerpunt in het huidige programma. Maar er wordt veel meer ingezet op individuele vrijheid. Met name de nummer drie op de lijst Pasqual heeft de afgelopen jaren met zijn anti corona activiteiten zijn sporen verdiend. Ook onderwijs, en dan onder andere het vrije onderwijs zoals de lijstduwer Peter Hartkamp voorstaat, is een speerpunt in het programma.

De LP neemt nu met goede kandidaten en een consistent minarchistisch programma deel aan de verkiezingen.

17 REACTIES

 1. In Wellens heb ik wel veel vertrouwen.

  Eigenlijk zou hij deze partij moeten runnen. Dan kan je meer bereiken.

  Die basisinkomen fase, toen waren jullie min of meer links liberaal. Ook leuk, maar wel iets anders dan dat anacap imago. Iets waar jullie achterban vrij boos op reageerde

  Manders zit nu gewoon bij een neoliberale partij. Er is niets anarchistisch aan de man natuurlijk.

  • Ben je weer lekker aan het framen? Manders is kapotgemaakt door de overheid na zijn landelijke campagne ‘Belasting is diefstal!’

   Het UBI is indertijd opgevoerd als vervanging van alle huidige sociale zekerheidswetten. Het UBI kan op termijn makkelijker in één keer worden afgeschaft als de huidige verzorgingsstaat wetgeving. Dat is de enige reden dat de LP het gebruikt.

   De WEF corporatisten zijn ook fan van het UBI. Maar die hebben het structureel nodig als de werknemers op termijn volledig worden vervangen door robots en AI en de marktvraag daardoor inzakt.

   Corporatisten hebben een sterke overheid nodig en het UBI met CBDC controle maakt de bevolking nog meer afhankelijk van de overheid.

   Libertariërs gebruiken het UBI juist om de huidige overheidsinvloed te verminderen. Uiteindelijk zal het UBI moeten worden omgezet in aandelenkapitaal om helemaal van de overheid af te komen.

   • Toine is denk ik vooral kapot gemaakt omdat zijn formule het MKB de fiscale faciliteiten ging bieden die multinationals genoten.

   • Uiteraard, maar dat deed hij al voor zijn campagne. FIOD en OM zijn pas in actie gekomen toen Manders zich landelijk in de kijker had gespeeld.

    Timing is everything bij het OM (Wilders, Gideon van Meijeren), dat vnl een politiek instrument is en geen echt onderdeel van onze rechtsstaat.

   • Ja, dat is de dynamiek

    Grote spelers lobbyen zichzelf belastingvoordelen (via vriendjes en corruptie)

    Socialisten zeggen : Zij moeten ook betalen !

    Libertariers zeiden : Dan betalen we allemaal niet !

    De staat geeft de socialisten gewoon niet hun zin. Maar de libertarische reactie vinden ze griezeliger, dus die mensen sluiten ze op

    Als je een gevecht met de staat aangaat, weet je dat dit de reactie zal zijn. Als het goed is. Je kiest voor martelaarschap

   • Onzin, iedereen trekt een andere lijn in het zand tav vrijheid.

    “My question to you, and think about it, is: How bad do things have to get before you do something? Do they have to license every activity that you want to engage in? Do they have to be throwing you on cattle cars before you say, wait a minute, I don’t think this is a good idea! How long is it going to be before you finally resist and say, NO, I WILL NOT COMPLY.

    That’s a different answer for each person. Ask yourself now because sooner or later you are to draw a line and stand your ground whether anybody else does or not. That is what liberty is all about.”

    ~ Michael Badnarik (American libertarian, 1954-2022)

    https://youtu.be/p7wqYOv614E

  • BVNL en van Haga zijn gewoon opportunisten. Maar ik zal hun verzet tegen Covid niet vergeten. Daar hebben ze gesproken waar anderen zwegen.

 2. Het lijkt mij dat Manders uit vrije wil op de lijst van BVNL staat. Volgens peilingen die ik van de week zag staat BVNL consequent op 0 zetels. LP wordt niet eens genoemd, laat staan met (potentieel) voldoende stemmen om in de buurt van een kamerzetel te komen. Dus het maakt eigenlijk geen verschil. Je kan er uit baldadigheid op stemmen, of thuis blijven. FVD en derivaten zijn ook op weg naar de 0 zetels, de een wat sneller dan de ander.

  Mocht ik in de verleiding komen om te gaan stemmen dan zal dat op Arno Wellens zijn. Al acht ik de kans klein. Die ene snuiter van de LP die hier af en toe van die arrogante opmerkingen komt maken, is slechte reclame voor zijn kluppie.

  • Overigens, dat van die 0 zetels is eerder iets dat ik constateer dan ze toewens. Ik zie liever forum, haga, LP met elk 20 zetels, dan de 3 smaken CDA, VVD, en de Nieuwe Socialistische Beweging van Holle Bolle Frenske.

   • Kijk, als die Argentijn de verkiezingen wint kan er opeens momentum voor de LP ontstaan, volgens mij zijn de verkiezingen in Argentinie een maand voor die in NL.

  • NL heeft nu ca 13,3 miljoen kiesgerechtigden. Bij TK verkiezingen komen daarvan meestal ca 78% opdraven. Dat geeft een kiesdrempel van ruim 69.000 stemmen. Dat is ongeveer het ledenaantal dat FVD nu heeft. Die komen dus zeker in de Kamer. De LP behaalde onder Valentine een record van 5546 stemmen. Dat gaat hem dus niet worden.

  • Als je tactisch stemt :

   De strijd zal gaan tussen VVD, PVDA/GL blok en Omtzigt

   Kies dan van die drie degene die je het minst schadelijk vind.

   Ik zou dan voor Omtzigt gaan, uit die drie

   • Het zou mij niet verbazen als er een coalitie komt met de 3 partijen/blokken die je noemt. Die doen allemaal water bij de wijn want “wij nemen verantwoordelijkheid”. En wordt het geheel een vergelijkbare grauwe hap als de kabinetten Rutte. Dan wordt de agenda de vetrouwde anti-nederlandse politiek op bevel van VN/WEF/EU/IMF/NAVO/enz.

 3. In de Middeleeuwen zouden Erasmus en Thomas Moore natuurlijk ook geen zetel hebben gehaald.

  En toch was hun stem heel belangrijk voor de vooruitgang van de cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in