Dagelijks blokkeert Extinction Rebellion de A12 bij Den Haag. In Berlijn hebben ze een oplossing, blokkeer de blokkeerders voor ze de straat blokkeren. Blokkades tolereren is een keuze. Kennelijk zijn de blokkades in Nederland politiek gewenst terwijl de corona demonstraties (die niemand overlast bezorgden) indertijd ongewenst waren. En een veel hardere reactie van de politie uitlokten incl Romeo’s en wapenstokken.

 

12 REACTIES

 1. Valse dilemma. Blokkades zijn niet gewenst. Ze worden bestreden. Misschien niet op een wijze die sommige mensen wenselijk achten. Maar die beleidsvrijheid hebben de uitvoerders.

  • Als de wegen geprivatiseerd waren kwam dit maar 1 keer voor. Bovendien lijkt het erop dat handhaving van openbare orde afhangt van de doelen die deze breken, het OM en de politie zijn niet onpartijdig en krijgen kennelijk instructies

 2. Klimaatbetogingen bekrachtigen het beleid. Dus die betogingen worden aanvaard. Protesten tegen vaccins en maatregelen waren te kritisch voor het beleid en dus werden die hardhandig aangepakt. Zo simpel is het. Ze snoeren de mond van degenen die de waarheid verkondigen maar de leugenaars krijgen vrij spel. We zitten compleet in een omgekeerde wereld. Elke dag zie je daar aanwijzingen voor (tenminste als je wakker bent). Wanneer barst die bubbel???? Wie kan het tij keren????

 3. Dat is maar de vraag. Ligt aan de bevoegdheden die worden toegekend. Zeker. Die krijgen instructies. En die kunnen politiek gemotiveerd zijn of zijn ingegeven door opportuniteit.

 4. Zuiver juridisch is het een eitje. Op het moedwillig versperren van een openbare weg en het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid staat een maximale gevangenisstraf van 9 (!) jaar en een maximale boete van 90.000 euro.
  http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/162.html

  Het is een ernstig misdrijf en als je gearresteerd wordt, krijg je na veroordeling zeker een strafblad. Net als bij voetbalhooligans kan dit bij grote groepen verdachten mbv snelrecht via de rechter-commissaris.

  Daarbij zijn door de ouders ook jonge kinderen in gevaar gebracht, zodat de ouders uit de ouderlijke macht kunnen worden gezet.

  De demonstraties voldoen niet aan de voorwaarden van het demonstratierecht, aangezien de gemeente alleen toestemming heeft gegeven voor demonstraties op het Malieveld en andere lokaties in Den Haag, waar de openbare orde niet in gevaar komt. De demonstraties zijn dus illegaal en de politie kan zonder waarschuwing er tegen optreden..

  • Daarnaast is er sprake van een miljoenen schade bij burgers, bedrijven en de gemeente. Mensen komen niet op tijd in een ziekenhuis, op het werk, op school, bij klanten, etc. Er wordt onnodig beslag gelegd op een grote en dure politiecapaciteit, die niet haar normale werk kan doen (bestrijden van inbraken, berovingen, vernielingen, verkrachtingen, etc.). Wie gaat die schade vergoeden?

 5. De politie…

  Ik heb respect voor de politie waar het gaat om hulpvaardigheid.
  Wat de politie zoal tegenkomt in hun hulpvaardigheids-taak: ga er maar aanstaan!

  Maar daar houdt mijn respect dan ook meteen op.
  Waarom?
  Omdat het hele politie-apparaat verder niets meer is dan een de knokploeg van de overheid (welke ook weer een pion is, maargoed, dat is weer een ander verhaal).

Comments are closed.