Intro voor een artikel op de website van Holland Gold:
…. Overheden over de hele wereld hadden de afgelopen jaren tekorten, waardoor de overheidsschulden stegen. De Verenigde Staten springen daarbij het meest in het oog; de laatste keer dat de Amerikanen een begrotingsoverschot hadden stamt uit 2001. Ook andere landen, zoals ItaliĆ«, kampten jaar in jaar uit met eenĀ tekort. Vooral de coronacrisis deed de staatschulden oplopen. Veel overheden kwamen met grote steunpakketten, terwijl de inkomsten terugliepen. Het gevolg was een groot gat in de begroting. Ook Nederland had daardoor een tekort. Hier bedroeg het gat in de begroting in 2020Ā 3,7Ā procent.
Zoals te zien in de figuur hebben de VS de afgelopen jaren altijd een begrotingstekort. (Bron: US treasury)
Een overheidstekort hoeft geen probleem te zijn voor een land, aangezien de staatsschuld altijd wordt uitgedrukt als percentage van deĀ totale economie. Groeit de economie harder dan de schuldenberg, dan neemt de staatsschuld als percentage dus alsnog af. Nu worden overheden ook āgeholpenā door hoge inflatiecijfers, waardoor het nominale BBP sterk stijgt en waardoor de schuldenlast daalt. Zo daalt de Nederlandse staatsschuld de komende jaren naar verwachting naarĀ 46,9Ā procent van het BBP, terwijl er wel sprake is van eenĀ begrotingstekort.
…….
Problemen?
Afgelopen maand verscheen een onderzoek van de Rabobank waarin werd onderzocht of hogere rentes Europese overheden in problemen brengen. De economen van de bank vergeleken Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland, België en Griekenland met elkaar. Daaruit blijkt dat er nogal een verschil is tussen landen. Zo kan Nederland hogere rentes veel makkelijker dragen dan Italië. Niet alleen is de staatsschuld van Nederland veel lager, ook zijn de rentelasten als percentage van de overheidsinkomsten veel lager dan die van de Italianen.
De Nederlandse staatschuld ligt lager dan de Italiaanse staatsschuld. Nederland is ook relatief weinig kwijt aan rentelasten. (Bron:Ā Raboresearch)
Hier het hele artikel.
Holland Gold G3 Event
Overweeg om op 20 oktober het Holland Gold G3 evenement te bezoeken. Het kost 49 euro en je kan onder meer luisteren naar Robert Valentine en Lex Hoogduin
Vrijdag 20 oktober 2023 organiseert Holland Gold een evenement over Geld, Groen en Geopolitiek in de ExpoTheaterzaal van PathƩ Ede. Er zijn maximaal 1000 kaarten beschikbaar.
Het evenement bestaat uit drie onderdelen: twee paneldiscussies en ƩƩn debat. De eerste discussie gaat over Geld: het panel zal de houdbaarheid van de euro bespreken en ingaan op alternatieven. De tweede discussie behandelt de Geopolitieke situatie in de wereld. We sluiten de dag af met een presentatie over de staat van het klimaat en een verstandig energiebeleid.
Ik heb hier heeeeeeel wat problemen mee.
1 – Het gaat niet om geld van de overheid, maar van de burgers, dat (eigenlijk onder dwang) wordt overgedragen om de belangen van de burgers te dienen. Een begritingstekort is gewoon wanbeheer.
Het idee dat dat geld van de overheid is, is fundamenteel onjuist; de overheid is de beheerder.
2 – Het gebruik van het idee dat een bepaald tekort wel OK is. Als dat een eenmalig iets is, met een duidelijk plan on de schuld af te betalen zou dat nog kunnen, maar structureel niet.
Structurele tekorten mogen nooit als acceptabel worden gezien.
3 – Het idee om de schuld af te zetten als percentage van de ‘gehele economie’ vertekent zaken omdat een groot deel van de economie uit gebakken lucht bestaat.
Dit is alweer een verzinsel om een onacceptabel iets goed te praten.
4 – de absolute ondoorzichtigheid en wanbestedingen. Eigen volk eerst dient altijd het uitgangspunt te zijn. Dus deveigen woningmarkt, infrastructuur, grenzen, pensioenen etc.
Helemaal met je kritiek eens, Holland Gold is niet libertarisch. Dat blijkt ook met dit artikel.
Wat wel interessant is, zijn de grafieken en bijvoorbeeld de link https://www.worlddata.info/europe/italy/debt.php#:~:text=The%20budget%20deficit%20in%20Italy,capita%20in%20Italy%20in%202022. waarbij je ziet hoe erg het met Italie gaat. En daarnaast hoe erg we ook op Rutte schelden is de staatsschuld in NL best laag evenals de rentelasten.
Dus mede daarom is dit toch geplaatst
ja, alles is relatief. Maar stellen dat de staatsschuld ‘best laag’ is, is net zoals stellen dat de overvaller die je het ziekenhuis in heeft gemept met een schedelbreuk ‘best weinig’ schade heeft gedaan.
Het punt blijft dat de overheid geen eigenaar van dat geld is, al denkt ze van wel; het is het geld van de burgers, de overheid is slechts de beheerder die bepaalde voor die burgers dient uit te voeren.
Overigens hoeft Holland Gold van mij ook niet perse libertarisch te zijn. Wel ben ik zelf een groot voorstander van het aanhouden van wat fysiek zilver. Goud in mindere mate omdat dat vrijwel direct over grote bedragen gaat.
Ik loopt hier al enkele decennia rond. Wat me opvalt: er is NOOIT geld voor zaken die het leven van de burger beter maken, alle dienstverlening is afgebouwd, ellenlange wachtlijsten voor zowat alles, alles is in handen van private multinationale ondernemingen: zij bepalen hoeveel wij betalen voor producten & diensten, zij maken afspraken met elkaar om alles duurder te maken, zij zetten camera’s in zowat elke straat, zij innen de boetes en krijgen op elke boete 50%, zij bezitten al onze gegevens en moeten niet verantwoorden wat ze daarmee doen,… maar zij worden er nooit op aangesproken als er zaken misgaan. Dan kan je als burger NERGENS terecht. Niet bij het bedrijf, niet bij de ombudsdienst en al zeker niet bij politici. Het is het wilde westen. Alleen de gepriviligeerden leven in hun aangename bubbel met EV-voertuig voor hun veel te grote woning en subsidies allerhande. Het is zum kotsen.
Maar voor de banken en de multinationals en nog meer voor de politici hun zakken is er altijd geld en wordt zaken in hun voordeel altijd goedgekeurd. Daarvoor wordt de mening van de burger die uitgemolken wordt NIET gevraagd. En dit terwijl de overheid in dienst in van de burger en niet omgekeerd
It’s all by design.
‘T heeft niets te maken met incompetentie of iets dergelijks.
The great reset, “you own nothing and will be happy”, credit system, het kan alles niet of moelijk plaatsvinden als er geen grote schok komt en alleen als de schuldenberg en de enorme creatie van geld uit het niets z’n tol eist, moet eisen. Dit is gepland of naĆÆef denkend, toeval en kon dit land, de verheerlijkte EU, niet anders dan meegaan in de wereldwijde economische en monetaire ratrace?
Rente negatief en regeringen die naar alle kanten smijten met geld (duizelingwekkende miljarden, met enorme geldontwaarding), het hele circus soepeltjes gefinancierd met geld uit het niets en is het land en volk direct of indirect afhankelijk gemaakt van enorme stromen (gratis) geld, van banken en de staat.
Toen dit en toen dat; the coronahoax, jabs and the aftermath, klimaathoax, Midden-Oosten en OekraĆÆne verhaal, open grenzen, WEF. Niets anders dan toeval, zoals een toeval plaatsvindt, toch?
Klinkt uiteraard beter dan 2017/2018, dit keer gaat het wel goed, alles is in balans en onder controle.
….beter dan 2007/2008, waar blijft de tijd?
Comments are closed.