Een bevriend stel van ons heeft maatregelen genomen nadat hun dochter vertelde dat ze het helemaal eens is met de blokkades op de A12.

Het bevriende stel:
Na haar zorgen hebben we besloten om haar te helpen met het voorkomen van de door Extinction Rebellion aangekondigde “massale uitroeiing en het verdwijnen van hele ecosystemen”.

We gaan onze dochter dus weer een toekomst geven. En de planeet vier graden afkoelen. Dat doen we als volgt:

Ze gaat voortaan op de fiets naar school, want wegbrengen met de auto kost brandstof. Natuurlijk wordt het straks winter en dan wil ze met de bus, maar zolang dat een dieselbus is, lijkt dat ons niet bevorderlijk voor het Klimaat. Nu vraagt ze natuurlijk om een elektrische fiets, maar we hebben haar de verwoestingen aan de natuur laten zien ten gevolge van de Lithiumwinning, dus het wordt gewoon trappen. Is goed voor haar, wij fietsten vroeger ook naar school.
Om alvast te wennen aan “het van het gas af moeten” hebben we de radiator in haar kamer afgekoppeld. Het daalt er nu ‘s avonds tot twaalf graden, maar in de winter zou het weleens kunnen gaan vriezen. In dat geval hebben we beloofd dat ze een extra trui, muts, maillot en handschoenen krijgt.
Om dezelfde reden hebben we afgesproken dat ze voortaan alleen een koude douche neemt. Kleding wassen doet ze voortaan zelf, met het wasbord, want de wasmachine is nu eenmaal een stroomverbruiker en de wasdroger al helemáál. Dat kan natuurlijk niet meer.
Nu we het toch over de kleding hebben, die ze nu heeft zijn allemaal synthetisch, dus gemaakt van aardolie. Maandag brengen we daarom alles naar de Kringloper. We hebben een eco-winkel gevonden waar uitsluitend kleding wordt verkocht uit ongeverfde en ongebleekte linnen, wol en jute. We denken niet dat het haar mooi staat, zelfs dat ze uitgelachen gaat worden, maar dat is wat ze ervoor over moet hebben, voor het Klimaat. Katoen is uit den boze, dat komt uit verre landen en er worden bestrijdingsmiddelen voor gebruikt.

We zagen zojuist op haar Instagram dat ze best kwaad is geworden. Dit was de bedoeling niet. Maar straks om 19:00 zetten we de WiFi uit en die gaat pas morgen na het avondeten weer even aan. Op die manier sparen we elektriciteit, heeft ze geen last van elektrostress en is ze totaal geïsoleerd van de buitenwereld, zodat ze zich beter op haar huiswerk kan concentreren. Om elf uur ’s avonds halen we de stroom eraf, donker is dan echt donker. Dat scheelt een hoop CO2.

Ze gaat niet meer mee op wintersport. Ze gaat niet meer mee op welke vakantie dan ook, want onze vakantiebestemmingen zijn praktisch onbereikbaar met een fiets. Terug naar de CO2-uitstoot en voetafdruk van je overgrootouders betekent domweg dat je ook leeft zoals je overgrootouders en die hadden nooit vakantie en zelfs geen fiets.
Dan hebben we het nog niet over eten gehad. Geen CO2-afdruk betekent geen vlees, geen vis en geen gevogelte maar ook geen vleesvervangers op basis van soja (dat groeit immers waar eerst regenwoud was) en ook geen geïmporteerd voedsel, want dat heeft een negatief ecologisch effect. En absoluut geen chocolade uit Afrika, geen koffie uit Zuid-Amerika en geen thee uit Azië.

Uitsluitend nog Nederlandse aardappelen, groenten en fruit dus en alleen van de koude grond, want broeikassen draaien op verwarmingsketels, CO2 en kunstlicht. Dat is slecht voor Het Klimaat. Brood kan nog, maar boter, melk en eieren, kaas en yoghurt, kwark en room komen van kippen en koeien en die stoten CO2 uit. Geen ijsjes in de zomer. Geen wijn. Geen frisdrank en geen bier, die belletjes zijn immers CO2. Ze wilde wat kilo’s kwijt, nou, dat gaat lukken.

Ook gaan we alle plastic uitbannen, want dat komt uit chemische fabrieken. Ook alles van staal en aluminium moet weg. Weleens gezien wat een energie zo’n hoogoven verbruikt of een aluminiumsmelterij? En ten slotte krijgt ze geen make-up, zeep, shampoo, crème, lotion, conditioner, tandpasta en medicijnen meer en het maandverband wordt van linnen. Net als vroeger.

Op die manier willen we de massa-extinctie en het verdwijnen van hele ecosystemen tegengaan. Voor haar. Zij gelooft er in.

29 REACTIES

 1. Er wordt gefocust op wat verdwijnt, en ik zou dat zo niet doen. Focus op wat essentieel voor je is. Verder: minimalisme. Met die twee, essentialisme en minimalisme heb je een uitstekend leven.

  • In de basis heeft dat kind volkomen gelijk: de moderne manier van leven is door en door verrot. Oplossingen voor jezelf zijn echter niet eenvoudig, vereisen heel wat inspanning. Laat staan dat je iets kunt met de problemen van de wereld.

   • Oneens. Oplossingen voor jezelf zijn juist wel eenvoudig.
    Je kunt ervoor kiezen geen auto te hebben, geen vlees te eten, geen verwarming aan te zetten (of die net boven het vriespunt houden), koud te douchen (of gewoon bij de wastafel met een washandje wassen, de was met de hand te doen, niet op vakantie te gaan en de electriciteit weinig te gebruiken door geen extra lampen aan te laten, geen mobieltje etc.
    Nee, oplossingen voor jezelf zijn heel eenvoudig. JOUW oplossing aan anderen opdringen is lastiger.
    En voor al die klimaat-debielen is het zo dat ze wel alle geneugten willen van de moderne wereld, maar dat de oorsprong ervan fout is. Dat kan natuurlijk niet, maar daar komen ze vanzelf wel achter. Helaas voor hen pas als het te laat is.

   • Johan, om alles in balans te krijgen is niet simpel maar uiterst complex. Ik stook bijvoorbeeld de bovenverdieping niet, en beneden minimaal. Daardoor gaat het vochtgehalte in de woning omhoog, het is lastig om dat allemaal in goede banen te leiden.

    Wol neemt geen vocht op dus daar gaat de voorkeur naar uit bij vervanging van materialen. In een koud bed liggen is niet echt wat.

    Verder: als je in een zuinig 15-minutendorp wilt wonen a la Klaus Schwab, zoals Davos, dat is duur. Woningen vanaf 500K. Dat moet betaald worden en daar zul je een inspanning voor moeten leveren. Pippi Langkous betaalde haar woning contant, het geld is afkomstig van haar vader, die als negerkoning actief is. Daar ga je al.

    Om zelf boven water te blijven moet je vaak een ander onderdrukken. Om simpelweg te overleven of, erger, in een poging het paradijs / je ideaal te verwezenlijken.

    Sommigen vinden dat de verwijzing naar ‘negerkoning’ uit Pippi moet verdwijnen. Blijkbaar willen ze een zuiver ideaal, niet een ideaal dat gebouwd is op onderdrukking van anderen. Maar goed, hoe is die villa dan betaald?

   • Extinction Rebellion is tegen geweld. Pippi Langkous, een anarchistisch ideaal uit de jaren ’60, was dat absoluut niet. Pippi gebruikt net zo veel geweld als nodig is om aan onderdrukking door de overheid te ontkomen.

   • @Nico
    Maar hoe je stookt is je eigen keuze. Heb je die bovenverdieping nodig of niet?
    In een koud bed liggen is niet prettig, maar geen onoverkomelijk probleem. Net als oma vroeger bv een warme kruik, of een hete steen in het bed leggen is ook een optie.

    De 15-minuten klets is een onzinverhaal. Dat zijn geen steden, dat zijn gevangenissen. En ik zal me daar niet in laten stoppen.
    Het hele idee is net zo waantzinnig als de ‘door de mens veroorzaakte klimaatverandering’ en net zo’n hoax als windmolens en electrische auto’s. En covid.

    Het punt is dat je KUNT kiezen om minimalistisch te leven. Ik stel niet dat je dat moet doen, alleen dat dat kan. Dat komt dan wel met allerlei nadelen.

   • De 15-minuten community, Rousseau had het er ook al over, als te realiseren utopie.

  • Dat Extinction Rebellion, is dat geen project van Soros of zo?

 2. Ik neem aan dat ze die ideeën niet “van huis uit” meekreeg.
  Denk je dat het te laat is om haar van school af te halen?

  • Daarvoor is het te laat. Alleen een exorcisme kan nog uitkomst bieden. We hebben een oude en een jonge priester nodig.

 3. Die ouders snappen het niet helemaal. Niet de dochter, maar zij zelf moeten stoppen met modern leven. Om de klimaatCaTaSTRoFe af te wenden.

  De dochter gaat, net als haar A12 vriendjes, lekker de wereld over vliegen (bvk business Class op kosten van papa) om feestjes op te zoeken. En om Tiktok filmpjes op te nemen om het rifraf uit te leggen dat zij nooit meer op vakantie mogen of vlees eten om ‘global boiling’ te voorkomen. Maar eerst, na al dat zware demonstreren, een maand chillen op Bali. Want de planeet redden is best vermoeiend

  • Het is niet zo moeilijk om infrastructuur lam te leggen, voor korte of langere tijd. Maar volgens mij classificeert de overheid dat toch echt als terrorisme van de hoogste categorie. Voor Extinction Rebellion wordt een uitzondering gemaakt. Opmerkelijk.

   • Op de weg gaan zitten is natuurlijk iets anders dan een grondige vernieling van infrastructuur. Maar de weg is niet om op de zitten, zeker de snelweg niet.

  • Het was ooit hip om je vakantiereisje op social media te delen. Nu kijkt er geen hond meer naar.

   • Naar de klimaatconferentie op Bali. Niet met het vliegtuig maar met een catamaran van meer dan een miljoen euro. Waar komt dat geld vandaan?

   • Inderdaad. De vraag naar aandacht is groter dan het aanbod. Gelukkig maar.

    “Voor Extinction Rebellion wordt … Opmerkelijk.”

    Misschien minder opmerkelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Iemand merkte hier al op dat Extinction Rebellion het overheidsbeleid steunt. Het gaat ze alleen niet ver genoeg en snel genoeg.
    Dat doet mij afvragen: als het klimaat ‘gered’ kan worden door 99% van de bevolking op te sluiten in ‘biologisch dynamische klimaatkampen’, zou Extinction Rebellion dat steunen?

    Toen boeren of corona demonstranten tegen het beleid demonstreerden was de reactie van de politiek heel anders.

   • De klimaatconferentie op Bali was in veel opzichten opmerkelijk. Al was het maar dat men daar het duurste rundvlees at, in plaats van sojaschnitzels.

 4. @Kobus,

  Het is maar een kleine stap van biologisch dynamische klimaatkampen (onder het motto ‘Klimaneutrale Arbeit macht frei’) tot Klimaneutrale Vernichtungslager. Zou XR dat niet de beste oplossing vinden, denk je?

Comments are closed.