Wegens de litanie aan klachten mbt het leven in belastinghel NL op Vrijspreker is een veelvoorkomende vraag  “waar kan ik heen?” .   

Op de publieke (sic!) omroep is/was er zelfs een TV show “Ik vertrek”.  Waar hier op gealludeerd wordt met een satirische Acrostichon a la het Wilhelmus. Ik heb slechts een paar afleveringen gezien en dat was lang geleden, maar ik kan me herinneren dat het avontuur meestal in tranen eindigde. Wellicht was de publieke omroep enigszins biased? Hoe minder belastingslaven, hoe minder er te roven valt voor de publieke omroep. Mensen afpersen om ze hun eigen indoctrinatie te laten betalen is natuurlijk het mooiste wat er is. 

Via Vrijspreker worden we op de hoogte gehouden van de Colonistas.  Liberland is ook wel eens aan bod geweest, maar daar is het tegenwoordig hommeles met de heersers van Kroatie. 

In mijn omgeving hoor ik wel eens dat als Timmermans aan de macht komt, ze vertrekken.  Volgens dit artikel zullen er honderdduizenden vertrekken als Kabouter Timmerschrans in het torentje verschijnt. De emigratiebeurs in Houten was dit jaar goed bezocht volgens hetzelfde artikel. Het wetsvoorstel van de exit taks, een fiscale heffing van enkele jaren op het vermogen en inkomen van geëmigreerde Nederlanders, doet ook meer Nederlanders beseffen dat ze beter nu van de belastingboerderij kunnen wandelen om het juk van de moderne slavernij af te werpen, voor het te laat is en de hekken te hoog zijn geworden. 

“para guay” is losjes vertaald “ voor radicaal” .  De radicale voorvechter van vrijheid tegen het covid regime Jeroen Pols vertrekt/is vertrokken naar Paraguay.  Een land zo groot als Duitsland, Oostenrijk én Zwitserland samen – met niet meer dan 7,3 miljoen inwoners.  De kans dat je daar als boer verteld wordt door een ambtenaar wanneer je je aardappelen moet rooien lijkt me klein. 

U kunt hier meer lezen over zijn “ Project Paraguay” . Op deze site staat:

  • Veiligste land van Zuid-Amerika
  • Fantastisch klimaat, het hele jaar door
  • Kleine overheid
  • Zeer goede economische vooruitzichten, snel ontwikkelende economie
  • Veel ondernemerskansen
  • Lage cost of living
  • Positieve houding t.o.v. Europese immigranten
  • Makkelijk en goedkope verblijfsvergunning
  • Laagste belastingdruk van Zuid-Amerika
  • Zelfvoorzienend qua energie en voedsel
  • Grote delen van het land spreken ook Duits

Ik mis hier dat er geen uitleveringsverdrag is met Nederland.  Ik vermoed dat dat ook een belangrijke reden is voor meester Pols.  Derhalve zou ik niet blind varen op deze keuze.  Tenzij je zelf ook op de radar van de overheid staat.

42 REACTIES

  1. Paraguay zou best het nieuwe Uruguay kunnen worden. Waar de prijs van landbouwgrond enorm is gestegen. Ik heb me er niet in verdiept maar ik ga ervan uit dat onroerend goed daar nu nog een stuk lager is dan in Uruguay

    • In Uruguay is het klimaat een stuk gematigder. In Zuid Amerika zijn Paraguay en Uruguay de meest aantrekkelijke landen om in te leven. Ik zelf heb veel ervaring in Noord-west Argentina en in Bolivia die allebei een stuk linkser zijn.

      • Doug Casey woont in Uruguay, dat is vast niet zonder reden 🙂

    • Ja, grondprijzen zijn hier in Uruguay fors hoger dan na de crisis van 2002, doch nog steeds een fractie van wat ze in NL zijn.
      Verder is de rechtzekerheid ook van belang.
      In Paraguay loop je het risico van Indianen die zich op je land komen vestigen en historische aanspraken claimen en die je dan niet weg krijgt.
      In Uruguay werden ca. 200 jaar geleden alle (mannelijke) Indianen tot de laatste afgeslacht. Voorwaar een humanitaire schande van jewelste maar daardoor kan niemand vandaag beweren volbloed indiaan te zijn en daarom historische rechten claimen. De eerste generatie gemixten was maximaal 50% indiaans (langs moeders kant) en bij gebrek aan volbloeden kan dat percentage in volgende generaties nooit hoger liggen, wel lager.

      De infrastructuur in Paraguay is ondermaats. In Asuncion is welgeteld 1 boulevard verasfalteerd. Al de rest zijn verharde zandwegen (slijkpoelen na een heftige regen), en da’s dan de hoofdstad. Kan je nagaan.

      De economische groei is er procentueel harder maar wel vetrekkend van een veel lager welvaartspeil dan Uruguay.

      Veiligste land in Zuid-Amerika? Neen, da’s echt wel Uruguay.
      Europeanen graag gezien? Ja, net als in Uruguay onder de overige afstammelingen van eerder geimmigreerde Europeanen maar toch minder onder de inheemse bevolking.
      Verder is het land locked. OK, dan hoef je geen tsunamis te vrezen… Maar als Paraguayenen vakantie aan zee willen, komen ze afgezakt naar Punta del Este (Uruguay) of … naar goedkopere badplaatsen in Brazilie.

      Goed, ieder zijn meug: wie avontuurlijk is ingesteld en geen schrik heeft van bepaalde risico’s kan in Paraguay profiteren van de laagste vastgoedprijzen, de laagste levenskost en de laagste belastingen.

      Overigens zijn in Uruguay buitenlandse inkomsten in principe ook vrijgesteld (inclusief verhuur van vastgoed).
      Uitzondering zijn helaas rente en dividendinkomsten die aan 12% belast worden maar niet als daar elders al meer is over betaald (zoals US dividenden). Echter voor nieuwkomers is er een vrijstelling van 10 jaar.
      M.a.w. de eerste 10 jaar zijn uw onbelaste Singaporese en Britse dividenden ook in Uruguay onbelast.

  2. Paraguay is een mooi land om in te wonen maar het is er wel erg warm. Een belangrijk deel van het jaar overdag boven de 30 graden overdag dus zul je met airco in huis moeten leven. Door de ontbossing is de luchtvochtigheid gedaald en wordt het ’s nachts een stuk koeler dan voorheen. Verder kloppen veel van de bovenstaande beweringen.

    • dat is inderdaad wel een belangrijke overweging, ik ben niet zo’n fan van hitte.

      verder moet je er ook rekening mee houden dat vliegen steeds moeilijker gemaakt gaat worden, dus je moet niet te vaak NL weer willen bezoeken.

  3. dit leek me nog een aardige toevoeging:

    Paraguay’s tax system is also very favourable to expats. The country has a territorial tax system, meaning that individuals and businesses are only taxed on income earned within Paraguay’s borders. This means that expats with income from outside the country are not subject to tax in Paraguay.

    Paraguay also has a flat tax rate of 10% for individuals and businesses. This low tax rate makes the country an attractive destination for entrepreneurs and investors looking to start a business or invest in real estate.

    bron: https://expatmoney.com/blog/why-paraguay-is-a-gateway-of-opportunities-for-expats

    Nu ben ik geen belasting expert (ik weet alleen dat je meestal teveel betaalt) maar als je dus IT-er bent / online kan werken voor klanten buiten Paraguay dan betaal je geen belasting? Klinkt bijna te goed om waar te zijn.

    • Voor vergelijking met Uruguay verwijs ik kortheidshalve naar mijn vorige reaguursel hierboven.

  4. Volgens mij is het ook mogelijk rente inkomsten uit bijvoorbeeld Singapore te krijgen die onbelast zijn in Singapore en onbelast zijn in Uruguay en Paraguay

    • Uruguay belast dat wel aan 12%, als er elders minder dan dat van afgeroomd werd.
      Nieuwkomers zijn hiervan de eerste 10 jaar vrijgesteld.

  5. Er zijn erg weinig landen waar de vrijheid zo beperkt en de belastingdruk en nog meer de regeldruk zo groot is als in NL. Onbegrijpelijk dat men er blijft maar ja als je alle dagen hoort hoe goed NL is en dat begint al op de crash dan kun je alleen nog maar geconditioneerde bewoners verwachten. Wij gaan alleen nog naar NL omdat onze hele familie er woont.
    Wat Doug Casey betreft, dat is natuurlijk een opportunist die leeft van mensen die ook afstand willen nemen van met name de VS. Wij kennen hem persoonlijk, hij kwam na ons naar Salta Argentina.

    • Hoe gemakkelijk/moeilijk is het eigenlijk een verblijfsvergunning te krijgen en te houden voor Arentinië?
      Groet.

      • Gemakkelijk vergeleken met NL. Het hangt er erg van af wat je gaat doen. Men houdt niet van concurrentie op de arbeidsmarkt.

      • @WijRos Bedankt. Ik las dat je een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen in Argentinië via de aankoop van vastgoed. Weet u of dat klopt?

      • In Uruguay kan de aankoop van vastgoed voor minstens ca. USD 400k volstaan om je te kwalificeren als “fiscaal resident”.
        Dat is niet hetzelfde als een veblijfsvergunning, waarvoor normaal andere criteria gelden maar het is wel een aardig opstapje.
        Overigens kan je wel legal resident worden zonder investering in vastgoed (dat laatste is slechts een extra piste sinds 2020).
        En ofschoon je uiteindelijk een definitieve verblijfsvergnning wil, krijg je bij aanvang van je procedure in geen tijd een voorlopige verblijfskaart die 2 jaar geldig is en dat in principe blijft ook als voor vervaldatum je aanvraag tot definitieve wordt afgewezen.
        Bovendien kan je dan opnieuw een procedure opstarten en dient men elk geval onbevooroordeeld te evalueren zonder naar eerdere afwijzingen te kijken dus als het moet kan je om de 2 jaar een voorlopige vergunning krijgen en “doorrollen”.
        LBNL ik weet niet in welke levensfase u zich bevindt maar weet dat in “the America’s” nagenoeg overal “jus solis” geldt waardoor een kind wat daar geboren wordt de lokale nationaliteit heeft (eventueel naast een andere door afstamming).
        Echter, hoe men daar vervolgens mee omgaat dat schilt nogal van land tot land:
        Van minst gunstig tot meest gunstig:
        – Canada: ja, het kind is Canadees maar als de ouders niet aan de regels voldoen kunnen die niet in Canada wonen. Pech gehad. Later kan het kind als 18-jarige wel in zijn eentje naar het land om er dan te studeren en valt onder gezondheidszorg etc. Alleen jammer dat ie als minderjarige zijn ouders niet kon meenemen.
        – Uruguay: het kind heeft als Uruguayaantje uiteraard verblijfsrecht in het land en DAAROM ook de ouders van de minderjarige, waardoor alle gebruikele voorwaarden komen te vervallen en ze via een ander loket binnen ca. 3 maand hun verblijfsvergunning hebben. (Ik meen dat dit het meest voorkomend geval is, ook i bv. Arggentinie)
        – Brazilie: zoals Uruguay doch nog beter. De ouders kunnen nu na amper 1 jaar (i.p.v. de gebruikelijke 5) de nationaliteit aanvragen. Eenmaal de binnen is, kunnen ook de grootouders allen overkomen.

    • Goh, wat leuk. In die tijd was ie mijn inspiratie om de EU te verlaten. Maar wij kozen voor Uruguay (MVD + Punta) en daar kwam hij zich wat later ook settlen, nabij Solis. Sindsdien ken ik hem ook.

  6. re. The country has a territorial tax system, meaning that individuals and businesses are only taxed on income earned within Paraguay’s borders.

    Dit geldt in principe voor alle beschaafde landen die geen belastingverdrag met NL hebben.

    re. maar als je dus IT-er bent / online kan werken voor klanten buiten Paraguay dan betaal je geen belasting? Klinkt bijna te goed om waar te zijn.

    Dit is waar. Wat ik zie is dat mensen met kinderen, of hun Nederlandse familie, denken dat hun kinderen beter opgeleid worden in NL. Ik heb de indruk dat dit misschien zo was maar ik zou veruit de voorkeur geven mijn kinderen zelf op te leiden, de zgn. homescholing er zijn allerlei goed werkende programma’s via Internet. Het vraagt discipline maar is veel beter en goedkoper en je hebt zelf in hand hoe jou kinderen opgeleid worden.

    • Uruguay kent meerdere freezones, m.n. handig voor import export van goederen die hier niet binnenlands verkocht worden. Ofschoon de handelasctiviteit vanuit Uruguay plaatsvindt, is het dan toch onbelast.
      Maar voor software bestaat zelfs een regime waarbij je daarvoor niet eens in een freezone gevestigd hoeft te zijn.

      Opleiding:
      Tja, in B/NL WAS het staatsonderwijs in mijn tijd erg goed, daarom dat er niet eens een markt is voor privescholen want wie zou er nou geld betalen voor iets wat je ook gratis kan krijgen van goede kwaliteit?
      Heden ten dage is de kwaliteit fors achteruit gegaan, maar dat gebeurde zeer geleidelijk en de meeste volwassenen leven nog in het verleden met hun beeld over de onderwijskwaliteit.

      In Uruguay is het staatsonderwijs mogelijk nog slechter maar juist daardoor is er een bloeiende markt van privescholen.
      In Antwerpen heb je maar 1 priveschool en die is dan ook super duur (een kleine 2000 euri per maand per kind). Maar in Montevideo heb je er al vanaf zeg een kleine 400 euro, all the wat tot pakweg 1500. Voor een goeie ben je makkelijk 700-900 kwijt. Dat is een hoop geld, MAAR … dat is wel beter dan een Uruguayaanse overheidsschool (uiteraard) en zelfs een Nederlandse of Belgische staatsschool (heden ten dage).

      Overigens is de kost van 700 euro per maand, helemaal neit excessief. Alleen betaal je het nu zelf, maar zoveel kost een kind in NL ook (aan de belastingbetaler!).

  7. re. Landprijzen
    Als je boer wilt worden in Paraguay dan moet je concurreren met de Mennonieten. Die hebben een groot deel van het landbouw- en veeteeltland in handen. Vele Mennonieten gaan naar Bolivia omdat daar het land veel goedkoper is. Je hebt dan wel te maken met een extreem linkse regering (nog linkser dan in NL) en de hoogste minimum lonen (circa 400 Euro per mnd.) van Zuid Amerika maar met een grote familie kun je alles zelf doen. Om te leven in Bolivia is niet zo moeilijk en een stuk goedkoper dan in NL. Reizen wat wij veel doen is een ander thema. Alle conflicten worden beslecht middels het blokkeren van wegen waardoor het altijd erg lastig is om op een bepaald tijdstip ergens te zijn.

  8. Ik kijk nu met name naar Mexico. Paraguay heeft zeker veel pluspunten waaronder ook de vrij gemakkelijk te verkrijgen verblijfsvergunning. De hitte is echter ook groot minpunt. Met Milei als mogelijke president kijk ik echter nu ook met interesse naar Argentinië.

    • Ja Milei is mooi maar zal niet langer stand houden dan maximaal 4 jaren. Dit omdat de Argentijnen geboren uitkeringstrekkers zijn dit komt door het onderwijs, zoals men nu in NL heeft, sinds het Evita tijdperk. Dat verander je niet in 4 jaren.

  9. Deze is ook wel aardig:

    Paraguay closed its last thermal power plant in December 2021 and mainly thanks to hydropower, is now the only country in the world with 100 per cent renewable electricity supply.

    Dus de kans dat je energierekening opeens door het dak gaat en dat je je blauw betaalt aan subsidies voor windmolens die het net instabiel maken is ook wat kleiner.

    • In Uruguay is vnl. waterkracht + wat windmoelens in totaal goed voor ca. 85%.
      Ook hier zijn plotse verassingen in de energiefactuur niet erg waarschijnlijk.
      En let wel: verwarmen doet men hoofdzakelijk met “splits” zeg maar airco’s die in 2 richtingen kunnen werken.
      Dus zowel electriciteit als verwarming lopt via de electriciteitsfactuur en die is bijzonder stabiel.
      In 2022 geen last gehad van Nordstream price spikes.

  10. Jerommeke,
    re. Kan hij niet herkozen worden?
    Ja dat kan wel maar dat gaat niet gebeuren. Het grootste deel van het volk is van de staat afhankelijk, net als in NL, dus als de uitkeringen niet stijgen dan zal hij niet weer gekozen worden. Men kiest voor Milei omdat men denkt dat men nog meer krijgt zonder te werken hetgeen niet zal gaan gebeuren.

    • Volgens mij verkondigt hij de libertarische boodschap duidelijk. Hoe kunnen de Argenrijnen dan nu denken dat ze hogere uikeringen van hem gaan krijgen?

      • Goede vraag. Maar ik ben er van overtuigd dat men dat in NL wel weet. Gewoon even het NRC lezen of naar de NPO luisteren en kijken en u weet het ook.

      • @WijRos Ik volg de MSM niet zo veel 🙂 U begrijpt dat vast wel.
        Vriendelijke groet

  11. Wat bijzonder dat veel libertriers kijken naar het fiscale klimaat van een potentieel nieuw thuisland. Durf een beetje te leven! Als je dan toch risico wilt nemen, meld dan simpelweg niets bij de nieuwe plantage eigenaar. Zeker vandaag de dag met alle crypto en online banken.
    Nog nooit heb ik van een buitenlandse belastingdienst een brief ontvangen. Waarom ontsnappen uit belastingplantage Nederland om vervolgens braaf de ketenen om te doen van jouw nieuwe plantage?

    • Dat is niet voor iedereen weggelegd. Als je niets te verliezen hebt en geen nagel om je kont te krabben dan kun je risico’s lopen. Maar als je assets hebt en je voor langere tijd wilt vestigen, 2e paspoort wilt hebben (altijd handig) zaken wil doen ergens, huis kopen , investeren, auto kopen & verzekeren , kinderen naar school wilt brengen dan zit je al snel in het systeem en met een gezin is het ook wel prettig dat je niet op enig moment in de kerker gegooid kan worden wegens problemen met fiscus.. Dat slaapt wat beter. Dan maar binnen de lijntjes kleuren, zeker als die lijntjes stukken redelijker zijn dan in plantage “Belastinghel NL”. Bij 100% buitenlandse inkomsten 0% tax, waar zeur je dan over? Onnodige risico’s nemen staat niet gelijk aan durven leven.

      • Je noemt andere doelen om ergens in te schrijven, zoals een tweede paspoort of onderwijs voor de kinderen. Een tweede paspoort verkrijgen is nuttig, maar libertariërs die openbaar onderwijs gebruiken in plaats van privé of thuisonderwijs snap ik niet. Je laat kleine kinderen ook geen alcohol nuttigen, dus waarom wel giftige propaganda?

        Feit is dat je je bij de meeste landen in kunt schrijven, en ook wanneer ze niet het meest vriendelijke belastingklimaat hebben, het is zeer makkelijk om assets af te schermen. Dat kan meestal legaal, immers het is bestaand vermogen dat verkregen is in het buitenland. Soms breek je strikt genomen een wetje door niet alles braaf te rapporteren. De kans dat je daarvoor gepakt wordt is bij een willekeurig Latijns Amerikaans land zó klein. Deelnemen aan het verkeer daar is vele malen gevaarlijker.

        Overigens heb ik lange tijd voor een trustkantoor gewerkt. Nederland is inderdaad een hel. De meeste landen komen er niet bij in de buurt. Een beter fiscaal klimaat zou niet in de top drie van redenen moeten staan om ergens te vestigen: bijna overal is beter.

      • @ Marnix, niet eens maar daar komen we niet uit , is persoonlijk.

        Duitsland is ook beter maar nog steeds ondraaglijk. Paraguay is veel beter en dat mag best in de top 3. Zeker als je een verstokte libertarier bent en elke dag die koude loop van het pistool van de fiscus tegen je slaap voelt als je wat productiefs doet. Dan wil je niet naar een wat minder koude loop, maar zo min mogelijk gewapper van dat pistool in je gezicht. Daar kun je best gelukkig van worden, na jarenlang de blauwe envelop gehaat te hebben opeens geen post meer van die boeven uit Den Haag, dus kan het voor sommigen in de top 3.

  12. Ik dacht altijd dat Costa Rica het veiligste land was in Zuid Amerika. Maar ja, dat ligt meer in Midden Amerika. Waarom zou je willen verkassen naar een andere Bananenrepubliek (als Uru/Paraguay)? Ongeacht wat de belastingvoordelen zijn, als er weer eens een andere junta komt, ben je de Sjaak?

    • De website van Jeroen Pols claimt dat het politiek stabiel is, maar als je in de historie duikt blijkt dat inderdaad wel tegen te vallen.

      Verder lees ik net dat er Dengue heerst, ook niet fijn.

    • Veiligheid is moeilijk te meten. Moordcijfers zijn vaak vertekend door drugskartelgeweld waar de gewone burger weinig mee te maken heeft. Een goede indicatie van de veiligheid van een land is de hoogte van hekken en de hoeveelheid prikkeldraad die erop zit. Panama scoort wat dat betreft beter dan Costa Rica.

      Tevens zijn er grote verschillen binnen een land. Sommige delen van Mexico kan een vrouw alleen ’s nachts veilig over straat, terwijl in andere delen niemand veilig over straat kan. Ook in een land als Brazilië zijn er prima leefbare staten. Kwestie van goed huiswerk doen en een kijkje nemen.

      • Inderdaad, ben een keer in Zuid Afrika geweest, het huis waarin ik zat leek wel een gevangenis en de tuin had hoge hekken met prikkeldraad. Vrouwen stopten niet voor een rood stoplicht omdat ze bang waren voor een carjack. Kennelijk veiliger om dan maar door rood te rijden.

    • Bananenrepubliek?
      1) Uruguay ligt in Zuid-Amerika, niet Midden-Amerika en hier is geen bananenteelt.
      2) Verder is politiek erg stabiel, of toch sinds 1985. Momenteel lijkt de onverkozen junta in Brussel me gevaarlijker voor de inwoners van de 26 lidstaten dan een eventuele verkiezingsuitslag voor de oppositie hier in Uruguay.
      3) Schrik voor “tribale” spanningen? Nou, wordt wel eens het meest Europese land in Zuid-Amerika genoemd en dat klopt maar ik zou nog een stapje verder willen gaan en zeggen dat het mogelijk het meest Europese land ter wereld is, immers in de EU wonen steeds meer non-Europeanen…
      Uruguay doet erg denken aan Italie of Spanje in de jaren ’80, voor de massaimmigratie op gang kwam, maar wel MET internet en mobiele telefonie.
      Ik heb meer schrik voor burgeroorlog langs etnische/religieuze scheidslijnen in Belgistan of Islamsterdam dan in Uruguay. Zoals gezegd zijn er hier ook geen (volbloed) Indianen meer, dus daar waar Chavez in Venezuela na 30 jaar rust, de bevolking uit electoraal eigenbelang wist te verdelen en tegen mekaar op te zetten, is dat hier geen optie. Er zijn wel enkele zwarten maar die hoeven geen (historische) wrok te koesteren omdat Uruguay geen slavernij verleden kent. De meeste nazaten van ofwel in Montevideo uitgeladen slaven die, wegens niet meer sterk genoeg, niet werden doorgevoerd naar Brazilie en dan maar in Montevideo achterbleven maar daar als gewone laaggeschoolde vrije mensen een eenvoudige baan konden hebben ofwel van uit Brazilie afkomstige ex-slaven die hun plantage ontvluchten en de grens overstaken omdat ze in Uruguay waar geen slavernij bestond vrij zouden zijn. M.a.w. i.t.t. in bv. Brazilie hoeven zwarten in Uruguay het land/het systeem historisch niets te verwijten: in tegendeel, het was juist hun toevluchtsoord na elders te zijn ontsnapt. Dus de 8% zwarten alhier koesteren geen wrok tegen de blanken en zouden dat ook moeilijk aangepraat kunnen worden, gezien de geschiedenis van het land.

      Kortom, wat mij betreft is de samenleving hier veel stabieler dan in de EU, als we de taferelen van afgelopen zomer in Frankrijk mogen zien als voorteken wat de rest van Europa nog te wachten staat.

      Kom het land eens een keertje verkennen zou ik zeggen.

  13. Europa behoort tot meest onveilige gebieden in de wereld maar de bewoners wordt verteld door MSM en onderwijs, dat het er het veiligst en dus geloven ze dat, zelfs de mensen op deze site. Ik zou zo zeggen blijf in Europa en ervaar hoe veilig het er is. Oorlog in Ukraïne is dichterbij dan u denkt en u denkt dat het veilig is om ongecontroleerde hoeveelheden mensen binnen te halen die een geheel andere cultuur hebben? Ik zou zeggen slaap maar verder.

    • Inderdaad, ik zie overal om me heen “normalcy bias’ /kikkers die langzaam gekookt worden.

  14. Het artikel sluit af met: “Tenzij je zelf ook op de radar van de overheid staat”. Tja, dat is het probleem van 17 miljoen Nederlanders.

    Een goede radar-reflector doet wonderen.

Comments are closed.