Ik had als puber behoorlijk last van acne.  Probeerde van alles om er vanaf te geraken. Gezichtsbehandelingen, zalfjes, Oxy 5, maskers, ontsmetten met alcohol, speciaal dieet. Niets hielp. Ik stond in de voorrondes, gehouden tijdens het Pukkelpop festival, van het wereldkampioenschap “Pimple popping”.  Of Oud Hollandsch pus schieten voor de taalpu(r)ist. Mijn record staat op 2.11 meter, bij een lichte tegenwind. 

Bij mij hielpen die “Klazien uit Zalk” oplossingen dus niet. Allemaal symptoombestrijding die de boel vaak erger maakte. Sommige methodes drogen de huid uit waardoor de talgproductie juist opgevoerd wordt en daarmee de kans op verstoppingen vergroot.  Pas toen ik Roaccutane slikte ging mijn acne weg. Dat pakte de bron van het probleem aan: de talgproductie, die meestal verstoord wordt door hormonen. 

Point being, vaak stoppen we energie in symptoombestrijding en vergeten de bron aan te pakken.  Zo ook met de overheid.  De overheid is de bron van heel wat ellende.  Als er een ministerie voor is, gaat het mis. Hoe groter de Staat, hoe slechter het gaat.   

Dus overheid veroorzaakt problemen, bijvoorbeeld nu met energievoorziening. Te weinig capaciteit op het net door met belastinggeld neergezette windparken. Oplossing? Rantsoenering. Overheid verziekt de huizenmarkt, oplossing? Starterssubsidie, huurbescherming (wat probleem erger maakt), verbod op Airbnb, verbod op speculatie etc. etc. (de lijst met gerommel in de marge is eindeloos).  Overheid veroorzaakt werkloosheid door hoge belastingen, ruime uitkeringen, minimumloon etc.  Oplossing? Werknemersbescherming (wat het probleem erger maakt). Overheid verziekt gezondheidszorg. Oplossing?  Rantsoenering.  

Doordat de onderdaan van crisis naar crisis wordt gedirigeerd, neemt diens procreatie drang zienderogen af. Ook omdat vanwege overheidsbemoeienis, trouwen en kinderen krijgen niet erg aantrekkelijk meer is voor mannen. Daardoor demografische druk, met name op de door de overheid gecreëerde ponzi schemes sociale voorzieningen. Oplossing? Immigratie van kanslozen.  Niet echt handig met het oog op voornoemde huizenmarkt en ook niet bepaald Kurieren am Symptom. Dat lijkt meer op  je huid in de fik steken om overbeharing te bestrijden, flamberen am Symptom. 

Nooit is de oplossing gericht op de bron van alle ellende. De overheidsbemoeienis. De slager gaat niet in zijn eigen vlees snijden of toegeven dat hij de veroorzaker is.  Neen, de problemen worden aangegrepen om nog meer (andermans) geld tegen het probleem te smijten.  2e kamerleden kloppen zichzelf op de borst als ze veel wetsvoorstellen door de kamers hebben geloodst. Nooit pocht er iemand dat ze wetten hebben afgeschaft.  De onderdaan is getraind om altijd maar naar de overheid te kijken voor oplossingen.  Logisch, als je (als een puist) wordt uitgeknepen door de overheid wil je er wel wat voor terug.  Maar het resultaat is pokdalig.  

Zoals Doug Casey zei:  overheden zijn als een soort huidziekte die zich over de aarde heeft verspreid. Patiënten verwachten ook altijd dat een dokter/therapeut iets doet (Action bias).  Dus die schrijft maar wat voor, kosten vaak toch vergoed dus patiënt heeft weinig incentive om te checken of hij/zij waar voor zijn/haar geld krijgt. Mooi systeem overheid.  En therapeuten doen een dure behandeling, want patiënt heeft vaak het idee dat als het duur is, dan zal het wel goed zijn.  Zo hoor ik nog wel eens, “ik betaal graag zulke hoge belastingen, want daar krijgen we ook veel voor terug”.  Daar krijg ik nou (weer) puistjes van. 

We mogen weer gaan stemmen binnenkort. Maar behoudens de LP is er geen enkele partij voor het aanpakken van de bron.  NSC is ook meer van hetzelfde. Die wil Koning Willem gaan belasten. Ik durf te voorspellen dat als dat doorgevoerd wordt, hij meteen een salarisverhoging krijgt. Symboolpolitiek/Symptoombestrijding. Ga eerst eens wat minder uitgeven! Ook FvD wil ‘iemand in de cockpit’ anders, zo zegt Baudet, zouden er wel eens supermarkten in het centrum van Parijs worden gebouwd (sic!).  Mon dieu, dat lijkt me nu echt een goede reden om een geweldsmonopolie in de lucht te houden dat immens veel schade berokkent aan de maatschappij. 

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them. Albert Einstein

 

16 REACTIES

 1. Ja zeker, echter overheden liggen in bed met alles met Big ervoor. Sterker nog, alle belangrijke dossiers liggen ergens anders; EU, Ngo´s en Big (clubjes waarop je niet kunt stemmen, als dit al wat uitmaakt). Zie ook wat WHO aan macht naar zich toe aan het trekken is, stilletjes op de achtergrond van het oorlogsgeweld. De overheid kan dus al weg want ze gaan niet over meer over zaken die ons leven vergaand beïnvloeden. Maar het probleem, dat blijft.

  • De overheid is het instrument van corporatisten, maar dat betekent niet, dat ze minder belangrijk is. Neem de overheid weg en je neemt de macht van de corporatisten weg.

   __________

   “The power which a multiple millionaire, who may be my neighbour and perhaps my employer, has over me is very much less than that which the smallest functionaire possesses who wields the coercive power of the state, and on whose discretion it depends whether and how I am to be allowed to live or to work.”

   ~ Friedrich Hayek, The Road to Serfdom, 1944

 2. Ik ben al een eeuwigheid niet meer in Parijs geweest. Maar de laatste keer dat ik er was, was er vlak bij het metrostation in de buurt een supermarkt. Al was deze niet al te groot. Daarentegen was er wel een monsterlijk winkelcentrum midden in de stad. Volgens de kaart zou dat “Les Halles” heten. Even verderop heb je het “Centre Pompidou”. Een markant gebouw maar mooi? En er staan wel meer betonnen monsters midden in Parijs. Thierry heeft een selectief geheugen.

  Voor de lol vulde ik vandaag de stemwijzer in. Kijken of ik op Frenske de Buikkabouter zou moeten stemmen. Viel tegen. Advies nr 1: FVD. LP ergens in het midden van de lijst. Hoewel ik alles (waar mogelijk) invulde met het oog op meer vrijheid en minder overheid.

  • JA21 (Eerdmans) zit heel dicht bij FVD.
   BVNL zit dicht bij de LP.
   VVD, PVV en NSC zitten dicht bij elkaar.

   Peiling De Hond 21-10-2023

   * Links tot extreem links
   69 naar 50

   PvdA/GL 17 naar 24
   D66 24 naar 7
   PvdD 6 naar4
   SP 9 naar 4
   CU 5 naar 4
   Volt 3 naar 4
   Denk 3 naar 3
   50Plus 1 naar 0
   Bij1 1 naar 0

   * Gematigd links tot gematigd rechts
   81 naar 100

   NSC 0 naar 28 nieuw
   VVD 34 naar 26
   PVV 17 naar 20
   BBB 1 naar 11
   CDA 15 naar 5
   FVD 8 naar 5
   SGP 3 naar 2
   JA21 3 naar 2
   BVNL 0 naar 1

   • * Huidige coalitie
    78 naar 42 (-46%)

    VVD 34 naar 26
    D66 24 naar 7
    CDA 15 naar 5
    CU 5 naar 4

    Mogelijke nieuwe coalities

    * A Gematigd links 79
    NSC 0 naar 28 nieuw
    VVD 34 naar 27
    PvdA/GL 17 naar 24

    * B Gematigd rechts 85
    NSC 0 naar 28 nieuw
    VVD 34 naar 26
    PVV 17 naar 20
    BBB 1 naar 11

    A is natuurlijk een absolute horror coalitie met Timmermans als minister van EZ & Milieu. Die wordt het dus.

 3. ik sta nu op het station. trein uitgevallen. grrrr. sta je daar voor de kat zijn kut

  oplossing staatsbedrijf NS: minder stoelen in de eerste klas. grrrrr

  • Dat kan ik haast niet geloven. De eerste klas zit vol met ambtenaren, of helemaal niemand. Gaan ze daarop bezuinigen? Je zou eerder denken dat ze dan de meeste zitplaatsen in de 2e klas vervangen door staanplaatsen. Zoiets hebben ze ook gedaan met de nieuwe trams in Utrecht.

 4. Het citaat van Powell lin het artikel egt eigenlijk exact het probleem bloot.
  “It is hard to imagine a more stupid or more dangerous way of making decisions than by putting those decisions in the hands of people who pay no price for being wrong”

  Wanneer politici en ambtenaren zouden weten dat ze persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de gevolgen van hun beleid dan zou veel onzin- en wanbeleid worden voorkomen.
  Stel dat iedere medewerker op een ministerie aan het einde van het jaar financieel wordt aangeslagen voor een deel van de overschrijding van het budget, tot bv een maximum van 10% van hun jaarsalaris en voor nog eens 10% voor mislukte projecten. Dan verdwijnt de houding van ‘het is toch maar belastinggeld’ heel snel.

 5. Quote : “want patiënt heeft vaak het idee dat als het duur is, dan zal het wel goed zijn”
  naar de gezette prikjes gezien klopt dit dus wel! Nog erger is het niet willen toegeven door de geprikten!
  Laten we hopen dat het volgende prikje de oplossing gaat geven!
  Wie het laatst lacht heeft geen toehoorders!

 6. The ILLUSION Of Choice In Democracy | DEBUNKING THE LUNACY | EP. 13 – Christine Grace Smith

  https://www.youtube.com/watch?v=IjSZz4lLmWM

  “Democracy is a lie’, zo begint de video. Het bijzondere aan de video is is dat het de nieuwe generatie is, de zoomers (Gen Z), die er achter komen dat de democratie zoals wij die kennen niet langer houdbaar is.

  • Leuke dame, maar kan maar zo controlled opposition zijn, of betaald worden door bepaalde clubjes. Niet vreemd voor een influencer.

Comments are closed.