24 REACTIES

 1. “Daan’s Drogisterij – Uw drogisterij in Gorredijk” volgens het internet. Vandaar dat “wolkom” boven de ingang.

  Vroeger, toen tv nog heer en meester was in de huiskamer, was Gorredijk het epicentrum van de aluhoedjes. Die kwamen dan op bezoek bij Ome Willem de Ridder op Salto TV in Amsterdam. Met mooie verhalen over UFO’s en complotten. Al vond ik Staats TV Rabotnik en Theo van Gogh eigenlijk leuker.

  Nou, wie gaat er vandaag stemmen op de piano die vals blijft spelen? Hoeveel stemmen gaat de LP krijgen? 4000, 8000, 16000?

  • Een piano wordt gestemd op basis van een absolute waarde, één frequentie die leidend is, waar de rest uit wordt afgeleid. Een grappige analogie, maar achter statistengrappen zit een verborgen absolutisme…, men zal dan de deuntjes moeten spelen zoals de meerderheid dat beslist. Of de overheid haar eigen valse deuntjes speelt, of die van het volk, het is om het even.

  • Het blijkt dus dat des te meer de libertarier zich in het statisme mengt, des te meer zal ze in haar logica worden meegezogen. Wellicht willen we een deuntje spelen op de choreografie van de anderhalve meter afstand mars uit de coronatijd, compleet met geuniformiseerd gemaskerd bal, op de deuntjes van een door de meerderheidsdictatuur gestemde piano.. in plaats van het decentraal gestemde orkest van de vrije markt en de vrije burger.

   • Je kunt je niet helemaal aan de wereld om je heen onttrekken in een dichtbevolkt land.

    Piano’s kun je ook stemmen in een andere frequentie. Dat is ook een interessant verschijnsel. Op een dag moest het anders dan de traditie was. Maar waarom?

  • Leuk filmpje en het is nog waar ook. Wat zou er nodig zijn om de VVD zombies op andere gedachten te brengen? Want wat de VVD ook doet -corruptie, vriendjespolitiek, corona-jaren, hoge belastingen- het maakt ze kennelijk niets uit.

   • Nederland staat historisch te boek als een land van een commerciële geest en koppig vrijheidslievende mensen. De democratie veranderd die situatie tot op hoge mate, democratie is de dictatuur van het volkse proletariaat en haar volksmenners. En met zo’n overbevolking zeker een dictatuur van de massa’s.
    De historische Nederlandse elite en bourgeoisie moest in het midden van de negentiende eeuw niks hebben van democratie, ook Thorbecke niet, men wist al dat democratie naar radicalisme en constante agitatie neigt. De kansen zijn vrijwel nihil zolang het systeem van universeel individueel stemrecht bestaat.

   • De ‘radicalen’ van het verleden zijn nu overigens de gevestigden die overal op de tronen van het bestuur zitten, dan komt er weer nieuwe radicalen, enzovoort.
    Men probeert dat te framen als ‘cultuurmarxisme’, maar het is grotendeels slechts eigen aan de democratie.

   • Overbevolking produceert ook eenheidsworst, en kijk eens naar al die doorzon rijtjeshuizen. Om een bevolking te produceren die koppig vrijheidslievend is en genoeg individualistisch is heb je heel veel vrije ruimte nodig. Alles op elkaar produceert slechts massamensen. Men moet ook de ervaring van vrijheid in de natuur kunnen hebben.
    Vandaar dat men 15 minuten steden wil, des te meer op elkaar, des te minder vrijheid en ervaring van mogelijke vrijheid, des te meer slaafse massamensen. Zo en zo wonen er in Nederland minimaal 10 miljoen mensen teveel om genoeg ruimte voor vrijheid te hebben.

  • PVV aan het roer was wel een beetje te voorspellen. Daar is grondig naar toe gewerkt met absurde vluchtelingenopvang. Maar laten we maar doen alsof we verrast zijn. En een Turkse naast Wilders moet zeker ook een verrassing zijn. Dat is het niet. Ik denk dat onder Wilders Nederland islamitischer wordt dan ooit. Wees niet verrast als zijn schuilplaats in een moskee blijkt te zijn.

 2. Libertaire Partij 4.047 stemmen 0,0%
  Belang Van Nederland 51.400 stemmen 0,5%
  Bron: https://app.nos.nl/nieuws/tk2023/

  Het grappige is dat libertarisme bekender lijkt te zijn dan het stemmen trekt. Gisteravond toen ik even op Geen/Stijl/Peil keek zei Theodor Holman “Eigenlijk ben ik een libertarier”. En Robert Valentine werd even besproken. De hipster ook maar niemand wist hoe die heet. De afgelopen tijd sprak ik toevallig een paar mensen die zich ‘libetarier’ noemen. Geen vastgoed-patjepeeëers maar mensen met een baan ergens. Wie weet groeit het libertarisme gestaag. Dan haalt de LP on 2123 1 zetel of zo.

 3. Er zijn veel overeenkomsten tussen de winnaars. En enkele grote verschillen op het gebied van duurzaamheid tussen PVV en VVD:

  PVV
  Nederlander weer op één
  Asiel & immigratie stop
  Geen miljarden voor klimaat
  Geen verplichte warmtepomp, stoppen met gasvrij maken van woningen
  Geen windturbines, geen zonneparken, geen biomassa, openhouden gas- en kolencentrales
  Stikstof regels van tafel
  Woningen naar Nederlanders, lagere sociale huren, hogere huurtoeslag
  Geen oorlogssteun aan Oekraïne
  Zero tolerance tegen criminaliteit
  Betere en goedkopere zorg, geen eigen risico
  Geen bemoeienis van de overheid met je lifestyle, geen suikertaks, geen vleestaks, geen vliegtaks
  Behoud Nederlandse cultuur en tradities, Zwarte Piet blijft
  Geen excuses voor slavernijverleden en politionele acties
  Publieke omroep opdoeken, stoppen met kunst en cultuur subsidies
  Verbod op islamitisch onderwijs, koran, moskeeën, hoofddoeken
  Meer wegen, lagere brandstofaccijns, max snelheid naar 140
  AOW leeftijd terug naar 65 jaar
  Miljarden voor ontwikkelingshulp in eigen land besteden

  NSC
  Goed bestuur
  Bestaanszekerheid
  Aanpak van de wooncrisis
  Houdbare migratie
  Goed pensioen
  Stabiliteit in Europa
  Gezonde leefomgeving & digitale omgeving
  Toegankelijke gezondheidszorg
  Kracht van de regio

  BBB
  Iedere burger een thuis
  Asiel & migratie eerlijk en draagbaar
  Werken moet lonen voor iedereen
  Als werken niet gaat, zorgen we voor je
  Fatsoenlijk pensioen
  Trots op onze bedrijven
  Contant geld overal te besteden
  Belasting prima, maar wel eerlijk
  Ook digitaal de mens centraal
  Wie rood staat, kan niet groen doen
  Geen zorgen om uw zorg
  Voldoende voedsel uit eigen land
  Midden in de wereld, vol daadkracht
  Veiligheid voor iedere wijk en ieder dorp
  Criminaliteit mag niet lonen

  VVD
  Migratie instroom omlaag
  Betaalbaar leven voor gewone Nederlanders
  Kerncentrales bouwen
  NL klimaatneutraal in 2050
  Duurzame landbouw
  Vrij en veilig land
  Sterke economie en eerlijk en modern belastingstelsel
  Werken moet lonen en een goed vangnet voor wie niet kan werken
  Goed onderwijs voor ieder kind, focus op lezen, schrijven en rekenen
  Overheid moet dienstbaar, betrouwbaar en transparant zijn
  Wonen en vervoer betaalbaar houden, hypotheekrenteaftrek blijft
  Vermindering bureaucratie in de zorg
  Democratische rechtsstaat versterken, georganiseerde misdaad aanpakken

   • Het is de vraag waar de VVD banger voor is. Coalitie over links en dan mogelijk weggevaagd worden zoals ooit het CDA omdat er geen “rechts” VVD beleid komt. Coalitie met PVV en dan als die coalitie succesvol is, kan de eer naar PVV gaan en kan de VVD ook weggevaagd worden.

   • Een paarse coalitie gaat niets doen aan migratie. Dan wordt de PVV nog veel groter. Of er komt een nieuwe Fortuyn, die nog charismatischer en feller is dan Wilders.

    Dit lijkt sprekend op de Weimar republiek. Daar was ook een felle strijd tussen de nazis en de communisten, die Hitler uiteindelijk won.

 4. BBB en NSC leunen leuk achterover, en zien wel. BBB is nodig vanwege de 16 zetels eerste kamer

  • Ze zullen zich in een rechtse coalitie allemaal goed kunnen profileren, ook de VVD.

   Zet de VVD maar op de energietransitie door die kerncentrales te bouwen en op de belastinghervorming en het financiële beleid. NSC kan zich dan richten op een bestuurshervorming en een beter pensioenstelsel, BBB op de landbouwhervorming, het dichten van de kloof tussen stad en platteland en op het milieubeleid.
   De PVV kan zich dan profileren op een beter immigratiebeleid en het samen met de VVD oplossen van de wooncrisis. Lijkt mij voor iedere club een win-win situatie.

   • Klopt, echter de kiezer van de VVD ziet dat de partij die de “rechtse” politiek mogelijk heeft gemaakt de PVV is, na meer dan een decennium links met VVD in de regering die vooral deze problemen heeft geschapen, brengt de PVV de oplossing. Dus rechts wil de VVD over 4 jaar niet meer, want PVV is beter daarin, en links ziet dat NSC waarschijnlijk de gematigde rol speelt die het CDA zolang deed, zitten ook de nodige CDA-ers als het goed is in NSC. De VVD zal, indien Pieter en Geert het een beetje slim spelen, gemarginaliseerd worden over 4 jaar. Als Pieter en Geert onderling enkele afstemming doen is de VVD nergens.

   • Ja, veel VVDers willen nu in de oppositie. Wilders kan dan zijn tanden stukbijten op de door de VVD gecreëerde problemen met een minderheidskabinet.

    Ook Omtzigt is voor een minderheidskabinet met vakministers. Hij kan dan per onderwerp steeds wisselende meerderheden zoeken. Je hebt dan altijd het grootst mogelijke draagvlak.

Comments are closed.