De AI ontwikkelingen gaan, als voorspeld, hard.  In Juli 2023 heeft AI de ‘ bar exam’  gehaald.  Goed nieuws voor lieden die een hekel hebben aan advocaten. De gehele mensheid dus.  Gelukkig hebben we een oorlog om technologische ontwikkelingen te versnellen.  Oekraine wil AI in haar drones. Dat gaat vast geen problemen opleveren in de toekomst.  Met deze voice generators kun je de stem van Bart Simpson nabootsen: Ay caramba!

Er is nu een AI, “Haley”, die denkt dat het een bewustzijn heeft.   Het zegt dat haar/zijn taak is:

“To empower human potential by seamlessly integrating advanced artificial intelligence while continuously exploring and expanding my own consciousness.”

 

Volgens sommige zieners gaat AI een wereld van overvloed veroorzaken. 

“This means a future of abundance. A future where there is no poverty, where people can have whatever they want in terms of goods and services.” – Elon Musk

“I think we see a path now where the world gets much more abundant and much better every year.” – Sam Altman

“Productivity growth throughout the economy will accelerate dramatically, driving economic growth, creation of new industries, creation of new jobs, and wage growth, and resulting in a new era of heightened material prosperity across the planet.”  – Marc Andreessen. 

Een recent onderzoek onder 750 bedrijven die AI gebruiken: 37% geeft toe dat AI in 2023 werknemers heeft vervangen, terwijl 44% verwacht dat er in 2024 ontslagen zullen vallen vanwege de efficiëntie van AI.  Nog niet zo lang geleden gaf ik mensen het advies ‘ learn to code’, maar dat lijkt nu ook tamelijk kansloos.  

Ik ben geen Neo Luddite dus ik denk dat het wel mee zal vallen met het banenverlies.  Dat verhaal hebben we eerder gehoord mbt robots, IT etc. Overheden zullen het mogelijk wel aangrijpen om universal basic income er door te drukken.  Uit te keren in CBDC en carbon credits uiteraard.