Ik hoop dat u fijne feestdagen achter de rug hebt. Hoewel ik me kan voorstellen dat het af en toe ook lastig is geweest, de gesprekken met lieve vrienden en familieleden die geen idee hebben wat er aan de hand is in de wereld. Laten we wel wezen, als je alleen de reguliere media volgt, de NOS, Nieuwsuur, een ‘kwaliteitskrant’ – wat voor wereldbeeld heb je dan?

Een willekeurig voorbeeld. Een overzichtsartikel op de website van de NOS van 6 januari, getiteld: “Van Amerika tot de Zwarte Zee: voor deze uitdagingen staat Oekraïne in 2024”.

“Het jaar 2023 bracht Oekraïne niet waar het op hoopte. Bezette gebieden werden niet bevrijd, Rusland bleef overeind en westerse steun brokkelde af”, zo begint het stuk. Waarna geruststellend wordt toegevoegd: “Ook Rusland boekte het voorbije jaar nauwelijks vooruitgang.” De Oekraïense president Zelensky wordt aangehaald: “Poetin is zeker niet aan de winnende hand.”

…. Lees hier het hele artikel ….

De Oekraïense analist Oleksandr Moesjenko van het Centrum voor Militair­-Juridische Studies bevestigt dat een nieuw Oekraïens tegenoffensief “absoluut mogelijk” is. “Wanneer is afhankelijk van de toevoer van westerse wapens. En eerst moeten de huidige Russische offensieven in het oosten worden gestopt.” Bovendien “moeten de benodigde honderdduizenden nieuwe militairen worden opgeleid.”

Het idee dat vredesonderhandelingen wellicht een betere optie zouden kunnen zijn, komt nauwelijks ter sprake. Moesjenko waarschuwt: “Rusland probeert onze wil om te vechten te ondermijnen, door aan te sturen op onderhandelingen. Moskou wil het idee laten ontstaan dat een uitputtingsoorlog in het voordeel is van de Russen, omdat ze groter zijn.” Hij hoopt dat “het doemdenken” hierover verdwijnt: “Er zijn nog voldoende kansen voor Oekraïne om terreinwinst te boeken.”

Het artikel eindigt, zoals gewoonlijk, met een stukje Poetin-bashing. “De Russische dreiging blijft. Poetins honger naar land is niet gestild. West-Europese leiders waarschuwen nadrukkelijker voor een oorlog met Rusland.” Moesjenko besluit: “Als Oekraïne verliest, gaat Rusland verder.”

Als dit het beeld is wat jij hebt over wat er in Oekraïne aan de hand is, is het dan vreemd dat je vindt dat ‘wij’ Oekraïne moeten blijven steunen? Het artikel is een subtiele vorm van propaganda – subtiel, omdat je als argeloze lezer niet doorhebt dat het gaat om propaganda. Het lijkt heel neutraal opgeschreven. Alsof er niks aan de hand is in Oekraïne. Ja, het zit even tegen daar. Het land staat voor “uitdagingen”. Niets om je al te veel zorgen over te maken: met meer wapens uit het Westen en “de benodigde honderdduizend nieuwe militairen” pakken we zo de Krim weer terug. Vredesonderhandelingen? Ben je belazerd. Nergens voor nodig. Bovendien, je onderhandelt niet met de nieuwe Hitler.

Wie zich laat informeren over wat er werkelijk aan de hand is op het slagveld, beseft dat de NOS is verworden tot de Pravda van de Navo. Oekraïne staat aan de rand van de afgrond. Ze sturen oude mannen en jonge jongens naar het front. Honderdduizenden militairen zijn gesneuveld of gewond, miljoenen zijn het land ontvlucht. Het is absurd om te denken dat Oekraïne deze oorlog kan winnen, of “honderdduizend nieuwe militairen” ergens vandaan weet te halen.

En heeft u de giga-contradictie gespot in het verhaal? Oekraïne zou in staat zijn Rusland te verslaan, tegelijk wordt gewaarschuwd dat Rusland heel Europa zou kunnen veroveren. Maar als Rusland zo zwak is dat het geen oorlog kan winnen tegen Oekraïne, hoe kan het dan ooit heel Europa innemen?

Abonnement op De Andere Krant? Zie hier de mogelijkheden. U kunt De Andere Krant ook alleen digitaal lezen voor slechts €1,50 per week. U ontvangt dan elke zaterdag per mail de krant in PDF-vorm om te lezen op uw PC of tablet. Klik hier voor het digitale abonnement.

7 REACTIES

 1. En inmiddels komen de eerste suggesties dat het Westen ook maar jonge mannen in de gehaktmolen moet duwen.
  Als pragmaticus vraag ik me af wanneer er vredesonderhandelingen ‘mogen’ beginnen. (er zijn geruchten dat die er al binnen 3 maanden na de inval waren via Turkije, maar de VS veto-de en de oorlog ook gebruikt om Rusland te verzwakken en onze op gas gebaseerde basisindustrie naar de VS wil halen)
  Na 500.000, 1 miljoen, of 1.5 miljoen doden? En wanneer er dan een compromis bereikt wordt, is dat waarschijnlijk de huidige status quo (Krim die al Russisch was, Donbas dat al Russisch sprak en waar al sinds jaren intern gevochten werd)
  Of dat compromis dan eerst miljoenen doden en verminkten moet kosten?

  • Als de SHTF worden de burgers heel erg boos.
   Daarom is het goed voor de leiders om een substantieel deel van hen op te ruimen voordat ze de hooivorken en de fakkels pakken.
   Van oudsher gebruikte men daar al oorlogen voor, maar vaccinaties werken ook uitstekend.
   Dus ik geloof niet dat onze “lijders” een traan zullen laten bij 10 miljoen doden, of 20 miljoen doden,
   als ze dan met hun misdaden weg kunnen komen.

  • Bij een omroep ‘BNR’ zijn ze de oorlogsdrum al aan het slaan. En ik zag een ander interview waar een zogenaamde oorlog expert de propaganda leugens rondstrooide dat Poetin eigenlijk heel de Oekraïne wilde annexeren, en ook een oog heeft op de rest van Europa.
   Onverantwoordelijke idioten.

   https://www.youtube.com/watch?v=gGLFRrIGIWU

   “En heeft u de giga-contradictie gespot in het verhaal? Oekraïne zou in staat zijn Rusland te verslaan, tegelijk wordt gewaarschuwd dat Rusland heel Europa zou kunnen veroveren. Maar als Rusland zo zwak is dat het geen oorlog kan winnen tegen Oekraïne, hoe kan het dan ooit heel Europa innemen?”

   De contradictie maakt niet uit, de waarheid maakt niet uit. Men krijgt het aangereikt uit de VS en Natostan.

   Nederlanders zijn zo en zo sukkelaars op het wereldtoneel, die snappen niet hoe de wereld werkt. Als de Nazi’s voor deur marcheren dan geloven ze nog in neutraliteit, ze sturen een militaire bescherming missie naar voormalig Joegoslavië, en dan worden er om de hoek duizenden gedood, en ze staan er sullig bij te kijken. Nederland steunt zomaar een dictator uit sulligheid (zie Willen Oltmans). Nederland kiest ook voor de psychopaat Wilders, maar Wilders is niet Nederlands.
   Nederland is geen oorlogszuchtig land, Nederlanders zijn nuchter en niet fanatiek, hoe hard ze ook schreeuwen, en hoe realistisch ze denken te zijn, een Nederlander heeft geen idee.
   Als de oorlogsdrum wordt geslagen, dan komt dat omdat men commando’s van hogerop opvolgt, EU, VS, Natostan.

 2. NAVO richting Russische grens, in ieder geval vanaf 2014. Ik had daar een mening over, namelijk dat de Russen, met een oorlogstrauma dat door meerdere generaties loopt, zeker de wapens op zouden nemen om ‘hun geboortegrond’ te beschermen.

  Voorraden uit het Sovjet-tijdperk zijn onvoorstelbaar groot. De aanvoerroutes voor de NAVO die voor een deel door de Oekraïense modder lopen zijn lang en vol mogelijke problemen. De Russen vechten op hun geboortegrond, Napoleon en Hitler hebben ervaring – nooit meer dus. De bereidheid van de gemiddelde Europeaan om aan het Oostfront te sterven is nul.

  Aan Russische zijde werd gevreesd voor ‘superieure westerse wapens’ zoals de Javelin. Het idee was dat gepantserde voertuigen makkelijk uitgeschakeld konden worden. Dat idee heerste wereldwijd. Achteraf gezien was dat een foute aanname.

  In 2021 en daarna werden bijvoorbeeld Grad-raketten massaal afgeschoten op de vijand. Zoiets hoorde niet te kunnen in moderne oorlogvoering. Maar het kon, waardoor iedereen die ‘oude zooi’ had dat op ging poetsen. Het ging van vrijwel waardeloos naar iets waar je oorlogen mee kan winnen.

  Mariopol was een beslissende slag. Bestorming, massale bestorming. De oude troep bleek nog steeds zeer effectief. Door de VS aangestuurde troepen werden klem gezet in bunkers onder het havencomplex aldaar. Zonder drinkwater, zonder voedsel. De Russen lieten ze hun eigen pis drinken en als ze iets wilden eten was er niets anders dan dode lichamen van hun medestrijders. Pogingen met helikopters om hooggeplaatste Amerikanen eruit te krijgen mislukten.

  Als de vijand je pis laat drinken en je overgeleverd bent aan kannibalisme dan ben je verslagen. Dat zag ook de rest van de wereld, waaronder Saoedi Arabië. Je moet altijd een slag om de arm houden of je het wel goed hebt gezien, maar als Saoedi Arabië zich losmaakt van de VS en de dollar dan mag je dat zien als een bevestiging van je wereldbeeld.

  Januari 2024. Het schijnt dat half Nederland gelooft dat de strijd in Oekraïne nog door het Westen gewonnen kan worden. Dat is zeer ernstig. Zeker omdat het idee van democratie uitgaat van goed geïnformeerde burgers.

  Vergelijking Javelin, kost tienduizenden euro’s, en de RPG-7 ter waarde van een paar tientjes: https://www.youtube.com/watch?v=4icKtpFW_Bw

  • Miljoenen aanmeldingen voor Operatie Al Aqsa Storm, een initiatief van de Iraanse Al-Qassam Brigade. Een enorme troepenopbouw dus. In 2024 wordt de strijd gewonnen door de vijand uit te putten. In Jemen zijn ze al begonnen, net als op andere plaatsen. Het stuk- of opmaken van materiaal en troepen van de vijand.

   Nederland doet daar kennelijk aan mee, aan de uitputtingsoorlog. Nederland en alles dat ermee samenhangt fungeert als schietschijf of zo? De gemiddelde NOS-kijker denkt dat Nederland makkelijk kan winnen van een achterlijk en arm land als Jemen, dat Jemen geen partij is. Ze snappen het hele concept van uitputtingsoorlog niet.

   Waarom verspilt Nederland energie en wapens aan een achterlijk en arm land als Jemen?! Hoeveel Nederlanders zijn bereid te sterven in een oorlog met Jemen? Ook dat nog, vanuit de 2e kamer: ‘Nederland is niet in strijd met Jemen maar met de Hoethi’s’. Die Hoethi’s schijnen al 15 jaar in oorlog te zijn met Saoedi Arabië, maar omdat de Saoedi’s dat niet meer willen moeten de Nederlanders dat gaan doen?!

   Een schip voor de kust is in 2024 een sitting duck, een schietschijf. Als dat schip zich moet verdedigen tegen allerlei oude troep zijn zo zo door hun raketten en munitie heen. Maar dat is waarschijnlijk het doel, we zitten immers in een uitputtingsoorlog.

   Begin maar bij de hoethi’s, oude troep eerst. En ga zo lang mogelijk door. Geef de vijand, het Westen, het idee dat ze aan het winnen zijn. Dat ze vooruitgang boeken door meer wapens te sturen. Net als bij Bachmoet, waar het Westen vele maanden lang maar door bleef gaan met het sturen van wapens en troepen die vervolgens kapot geschoten of in beslag genomen werden.

  • Op YouTube vind je nog enkele kanalen die hun volgers met succes wijsmaken dat Putin in zijn broek schijt, en massa’s soldaten verliest, en ze ook met duizenden tegelijk deserteren.

Comments are closed.