Pieter Omtzigt verraste gisteren vriend en vijand door uit de formatieonderhandelingen te stappen. Naar verluidt kreeg formateur Plasterk een appje dat het voorbij was. De reden was nogal amateuristisch. Als je tijdens de formatie een uitvraag doet bij de ministeries aangaande de financiële stand van zaken zullen ze allemaal claims indienen voor meer geld. Dat is dus ook gebeurd. Heel voorspelbaar. En vervolgens heeft Omtzigt er de stekker uitgetrokken. Omdat hij zich zorgen zou maken over de financiële toestand. Ofwel kwade opzet dus, ofwel grenzeloze naïviteit. U mag het zeggen.

Regeerakkoord

Op zich zijn regeerakkoorden fout. Het debat voor het beleid voor de komende 4 jaar wordt in het geheim gevoerd, zonder enig toezicht. Waardoor de Tweede Kamer eigenlijk overbodig wordt. Ze mogen de afspraken alleen formaliseren. Dat regeren zonder regeerakkoord nu een optie is, is wat dat betreft winst.

Een ruk naar links?

De links- rechts indeling is wellicht achterhaald. Als de PVV de kritische houding tegen migratie slechts gedeeltelijk kan waarmaken dan blijven vooral de “linkse” standpunten van de PVV over. Zoals eigen risico zorg afschaffen, lagere sociale huur, de huurtoeslag verhogen, tandarts in basispakket, gratis bier, betaalbaar OV, verhogen minimumloon enzovoorts. Deelname van de PVV aan de regering lijkt steeds meer te resulteren in een toename van de verzorgingsstaat. Waarbij dan als “rechtse” accenten tienduizend extra agenten de burgers verder gaan pesten en waar nodig militairen de orde op straat helpen handhaven.

4 REACTIES

  1. 1. Dat de financiële situatie zo slecht is, is tegenstrijdig met al die complimenten dat Kaag het zo goed heeft achtergelaten.
    2. Tijd voor wat NSC Kamerleden die zich herinneren waarvoor zij gekozen zijn, om het zinkende, stuurloze schip te verlaten en zich bij de coalitie aan te melden: zijn er maar een paar voor nodig.
    ad 2: maar nu ben ik politiek aan het bedrijven: die is altijd, overal, onbetrouwbaar, Zie Omtzigt.

  2. In Nederland bestaat geen rechts of links, geen laag of hoog, geen goed en kwaad, alles bevindt zich binnen de enge bandbreedte der nationale kneuterige kleingeestigheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in