Nederland wil vaak het braafste jongetje van de klas zijn. Daardoor zitten wij met een stikstofprobleem en de Belgen en de Duitsers niet. Regeltjes van de EU worden vaak veel strenger geïnterpreteerd dan ze zijn. Zo ook met de anti witwas praktijken bij banken. Brussel heeft het Nederlandse programma ongegrond verklaard. De banken zijn voor enorme bedragen beboet omdat ze volgens de Nederlande interpretatie onvoldoende toezicht hielden en daarmee de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) overtraden:

ING Bank N.V. (ING) in Amsterdam heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie van 775.000.000 euro geaccepteerd en betaald. Het OM verwijt ING in Nederland jarenlange en structurele overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten: de bank heeft niet voorkomen dat bankrekeningen van klanten van ING in Nederland tussen 2010 en 2016 zijn gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro’s. (bron)

De interpretatie van de regelgeving in Nederland was dat ongebruikelijke transacties moesten worden gemeld. De andere Europese landen gingen ervan uit dat verdachte transacties moesten worden gemeld.BNR meldt:

De reden dat er toch flink wordt ingezet op een monitoringsprogramma – dat momenteel illegaal is – is volgens Lelieveldt ‘omdat er afspraken zijn gemaakt dat Nederland verder gaat dan de internationale standaarden voorschrijven’. ‘Nederland wil een schouderklopje van de Verenigde Staten omdat we zo goed boeven kunnen vangen.’

In de Europese wet wordt er ook niet gekeken naar ‘ongebruikelijke transacties’, zoals TMNL wel voorschrijft. Op Europees gebied wordt er alleen maar gekeken naar ‘verdachte transacties’. En er is een duidelijk verschil tussen de twee, aldus Lelieveldt. ‘Als je ongebruikelijke transacties meldt in 2022, dan heb je er 1,8 à 1,9 miljoen, zoals ze nu gemeld zijn’, zegt hij. ‘Maar als je alleen verdachte transacties meldt, en je kijkt naar hoe andere landen het doen, dan zouden we er maar 45.000 hebben.’

Brussel heeft het vooral over de vorm van toezicht maar het ziet ernaar uit dat het melden van verdachte transacties de echte opzet van het toezichthouden moet zijn. En dan hebben banken in Nederland enorme bedragen uitgegeven aan doorgeslagen monitoring. Zijn veel mensen onterecht in de problemen gekomen doordat ze hun bankrekening kwijt raakten. Zijn banken onterecht beboet. En hebben ze aandeelhouderswaarde ingeleverd. Schadeclaims zouden op zijn plaats kunnen zijn…..

9 REACTIES

 1. Opmerkelijke is dat er geen huizen gebouwd mogen worden, want stikstof, maar er wel zonnepanelen geproduceerd mogen worden, terwijl dat zorgt voor extra CO2 en pfas.

 2. De overheid is druk bezig met het certificeren van allerlei beroepen, zoals bijvoorbeeld cv-monteur. Vaak moet een certificerende instantie worden ingehuurd die de monteur gaat controleren, met aangekondigde en niet-aangekondigde controles.

  Bij de CV-monteur wordt als reden opgegeven ‘het gevaar van koolmonoxide’. Schilders moeten zich misschien ook certificeren, daar zal het gevaar wel ‘schadelijke dampen’ zijn of zoiets. De vakman moet de kosten van de certificerende instantie uiteraard doorberekenen aan de klant, en wordt beperkt in wat hij of zij kan doen.

  Stap 1: certificeren. Mogelijke stap 2: allerlei eisen waar aan voldaan moet worden, zoals een elektrisch voertuig, het aannemen van personeel uit bepaalde door de overheid aangewezen doelgroepen, flinke investeringen zoals eerder bij de boeren, enz. enz.

  Is dit een fuik?

  Straks krijg je natuurlijk illegale cv-monteurs en illegale schilders, illegale tuinmannen en illegale klusjesmannen. Illegale kapsters en illegale hondentrimsalons.

  Ondertussen heeft Gen Z niet veel zin om aan het werk te gaan en al helemaal niet in blue collar beroepen.

  • Bepaalde blue-collar beroepen worden traditioneel door mensen uit de paria-kaste gedaan. Niet al te beste betaling, de laagste sociaal-maatschappelijke status.

   Overheid bemoeit zich ermee. Vindt de opleiding van de paria’s tekort schieten, een stelletje hoog-opgeleiden in dienst van de overheid vindt dat de paria’s voortaan minimaal vier jaar moeten studeren voor hun slecht gewaardeerde paria-beroep.

   Betreffende hoog-opgeleiden willen natuurlijk niet dat hun eigen kinderen de vier-jarige opleiding voor het slecht gewaarde paria-beroep gaan doen, laat staan dat ze zelf hun handen vuil zouden willen maken. De paria’s haken meteen af, er is nu al geen paria te vinden voor dat werk.

   Uw overheid: ‘Werkgevers kunnen niemand vinden voor dat werk’.

   Het doet denken aan de ‘commissarissen’ tijdens de Sovjet Unie. Iedereen wilde ‘commissaris’ zijn, niemand wilde ‘werken’.

   Als een paard voor een wagen loopt loopt hij vanzelf door. Span je dat paard uit en laat je hem los, zie hem dan nog maar eens voor die wagen te krijgen. Mensen uit de bouw, cv-monteurs, enz. enz. , als ze eenmaal weg zijn komen ze niet meer terug.

   En Gen Z, waarom zouden zij gaan werken, voor wat? Voor een vriendin en/of een woning? Hoe realistisch is dat in 2024? De overheid wilde toch alles kapot hebben? Nou, dat is gelukt.

  • Een cv-monteur die ermee stopt vanwege allerlei eisen is weg, en komt vrijwel zeker niet meer terug. Het idee achter die eisen was de ‘ongelukken met koolmonoxide terugbrengen’. Het resultaat zal zijn dat steeds meer mensen zelf gaan prutsen omdat ze geen betaalbare cv-monteur kunnen vinden. Het resultaat van zelf prutsen zal zijn: meer ongelukken.

   Syp Wynia kan wel zo’n duidelijk stuk plaatsen, de realiteit is dat de overheid doorgaat met het opleggen van steeds meer regels, en een werkwijze afdwingt die heel vaak niet werkt.

 3. 55 jaar getrouwd waren Jopie en Niek Blank en Niek werd ook nog eens 78, genoeg reden voor een feestje met de hele familie. Met zijn negentienen genoten ze van een heerlijk etentje. Tot de rekening van € 1.040,- kwam. Maar betalen lukt niet: onvoldoende saldo geeft het apparaat aan. Dat kon toch niet? Er stond meer dan genoeg geld op hun rekening.

  Thuis komen ze er al snel achter dat ze 400.000 euro rood staan, iets wat vrijwel onmogelijk is. Het blijkt dat het systeem van de Rabobank gealarmeerd was door het bedrag van meer dan 1000 euro.

  Het echtpaar Blank doet normaal niet zulke grote uitgaven, beredeneerde de bank, die prompt de betaalrekening blokkeerde door hem op 400.000 euro in de min te zetten. Zo moet fraude worden voorkomen: bij een saldo van 400.000 euro negatief kan er geen enkele betaling meer worden gedaan.

  Wat zouden we toch moeten zonder banken die ons namens de overheid beschermen?
  https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240105_39688996

  • Oude mensen, grote bedragen via een mogelijk ontvreemde pinpas. Het is vast goed afgelopen.

Comments are closed.