Hoezo hongersnood?

Hoe kritisch moet je het nieuws beoordelen:

In een artikel in de Telegraaf vandaag Ik twijfel al langer aan journalistieke integriteit ten aanzien van Israël bij de Volkskrant en NOS(Leon de Winter blz 11) staan wat cijfers van Cogat (de Israëlische coördinator voor humanitaire hulp) waaruit blijkt dat op 17 maart 243 trucks met hulpgoederen in Gaza zijn afgeleverd.

Dat zijn 3,5 miljoen kilo’s hulpgoederen.

Stellen we dat daarvan minstens 2 miljoen kg voedsel is, ik denk meer. Dan is dat meer dan 1 kg voedsel per hoofd van de bevolking in een dag. Lijkt me dat je van 1 kg voedsel per dag niet veel hoeft af te vallen ( er zijn nog ca 1.8 mio mensen in de Gaza strip) Of zou het zijn dat er bij de verdeling door Hamas wat scheef gaat? Want wie heeft er belang bij dat de Gazanen honger hebben?

Wat heeft dit nu met Libertarisme te maken? Weinig behalve dat ook libertariers afhankelijk zijn van nieuwsberichten. En wil je echt kritisch denken, zul je ook goede informatie moeten hebben en vooral niet te vlug conclusies trekken.

Vergelijk ook het nieuws eergisteren dat Trump ‘bij niet verkiezing voor een bloedbad zou gaan zorgen’. Bij nader inzien was het een ‘bloedbad voor de auto industrie wanneer de Chinese import niet werd tegengehouden’  Toch echt wat anders.

Dit artikeltje is als voorbeeld bedoeld dat je kritisch naar ‘het’ nieuws moet kijken en er vaak andere dingen spelen dan de informatie die u standaard krijgt. Of dat dan over Gaza, Trump, Ukraine of milieu gaat.

14 REACTIES

 1. “Stellen we dat daarvan minstens 2 miljoen kg voedsel is, ik denk meer. Dan is dat meer dan 1 kg voedsel per hoofd van de bevolking in een dag. Lijkt me dat je van 1 kg voedsel per dag niet veel hoeft af te vallen ( er zijn nog ca 1.8 mio mensen in de Gaza strip) Of zou het zijn dat er bij de verdeling door Hamas wat scheef gaat? Want wie heeft er belang bij dat de Gazanen honger hebben?”

  Wat is dat voor een rare opmerking ‘dat je van 1 kg voedsel per dag niet veel hoeft af te vallen’ hoezo ‘per dag’? En ‘Of zou het zijn dat er bij de verdeling door Hamas wat scheef gaat’?

  Hoezo een artikel schrijven over goede informatie en niet te vroeg conclusies trekken als je zelf zo’n suggestie doet over de verdeling, en dat je van één konvooi met voedsel niet veel af hoeft te vallen.

  TelegraafTokkie niveau.

  • Hoeveel ons eet u per dag? En is die 1 kg dan geen veilige inschatting en niet genoeg? Het zullen toch niet allemaal dekens zijn? Er wordt verwezen naar de site waarop je kunt zien wat er op andere dagen binnengebracht wordt. En als er voldoende binnen komt, maar er toch hongersnood is of zou zijn, lijkt me de conclusie gerechtvaardigd dat er iets mis is met de verdeling toch?
   Het waren overigens meerdere konvooien en naar meerdere plaatsen.

   • Israël werkt als volgt: de bedoeling is om alle Palestijnen eruit te werken, via geweld en allerlei andere strategieën, dat gaat al zo sinds voor de oprichting van Israël. Ondertussen moet men rekening houden met de wereld die nu in moderne tijden meekijkt, en de wereld wordt ondertussen voorgelogen, en soms moet men inderdaad zulke acties ondernemen om de wereld opinie met zich mee te krijgen, of te paaien.
    Alles gaat erom om de westerse wereld een oor aan te naaien, en af en toe een veer in de reet te steken, terwijl de uitsluiting en mishandeling van Palestijnen gestaag door gaat. Op naar ‘groot Israël’, van de Nijl tot de Eufraat.

    Men bestudeerd ook expliciet westerse gevoeligheden, om zo westerlingen te paaien, of de islamofoben tegen de islam op te zetten. Het gaat om het grote plaatje, als Israël iets goeds doet, dan is dat altijd berekend voor het eigen voordeel, dat men er zelf iets mee kan winnen.

    https://www.newarab.com/news/palestinians-react-testimonies-exposing-israels-cogat

   • De situatie is vergelijkbaar met de overheid die je eerst lam maakt en in een gat trapt, en daarna hulp komt bieden… Dat moet voor een libertarier heel begrijpelijk zijn.

 2. idd quote “Hoe kritisch moet je het nieuws beoordelen:”
  =
  dit had je je moeten realiseren in 1948 bij onderstaande
  https://www.israelinfo.nl/oprichting-israel/
  =
  net als deze dame in onderstaande
  https://historiek.net/kamp-westerbork-concentratiekamp/68394/
  toen dachten de europese leiders net zo “als het maar ver weg is”
  =
  het volgende dient zich aan;
  https://www.newarab.com/news/what-israels-ben-gurion-canal-plan-and-why-gaza-matters
  ga me nu niet nog eens vertellen dat u dit laatste nog niet wist.
  ff wat burgers offeren heet zo’n strategie.

  • Donder toch op met die jodenverering. Nog even daargelaten dat hun god, die van het oude testament, een oorlogszuchtige, jaloerse, gewelddadige en perverse god is, niet bepaald een aanbeveling.

   Joden zijn de hele geschiedenis door alle volkeren waarmee ze in aanraking kwamen uitgekotst.
   Als iedereen een pesthekel aan je heeft/krijgt dan ligt het waarschijnlijk aan jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in