De inlichtingendiensten hielden onrechtmatig hele bevolkingsgroepen in de gaten, zegt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een toezichtsrapport. De politie-eenheden door het hele land hebben allemaal hun eigen inlichtingendienst. Ze werken samen met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en zijn een soort vooruitgeschoven post van die dienst. Die inlichtingendiensten krijgen nu dus een tik op de vinger van de toezichthouder. Ze kregen soms “over een persoon of enkele personen” een signaal en besloten op basis daarvan een hele gemeenschap te onderzoeken.

Dat mag niet zomaar omdat een onderzoek naar een bevolkingsgroep zo’n grote inbreuk is op de privacy. Dan moet de dienst eerst goed bedenken of zo’n breed onderzoek wel een proportioneel middel is en dat is niet altijd gebeurd. In de onderzoeksperiode 23 februari 2022 tot en met 1 juli 2022 hebben de inlichtingendiensten minstens drie keer een hele gemeenschap onrechtmatig in de gaten gehouden, zegt de CTIVD. Dus in ruim vier maanden ging het drie keer fout.

Maar wat is dan zo’n gemeenschap? De toezichthouder legt daarover uit dat het een bevolkingsgroep is “bijvoorbeeld gebaseerd op etniciteit, religieuze overtuiging of beroepsgroep”. Het is onduidelijk welke groepen er onrechtmatig in de gaten zijn gehouden, maar het zou in theorie dus kunnen gaan om bezoekers van een bepaalde moskee of een groep boeren die op harde manier actie wil voeren. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) erkent dat de onderbouwing waarom een hele gemeenschap in de gaten gehouden wordt, voortaan beter moet. Maar hij stelt ook: “Ik wil wel benadrukken dat de insteek van de onderzoeken in alle gevallen zag op een dreigingsperspectief.”

Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen (nos.nl)

3 REACTIES

 1. Hoogtijd voor nieuwe verkiezingen: raken we wellicht snel van NEP-christen H.de Jonge af,
  die nota bene de aanduiding MOEDER wou vervangen door “iemand waaruit een kind is
  geboren”. Stakker.

 2. Nico van Eijk, sinds 2019 voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten die toetst of de AIVD en MIVD zich aan de regels houden, stapt per direct op.

  De precieze redenen van het vertrek van Van Eijk bij de CTIVD zijn niet bekendgemaakt. In de Kamerbrief schrijft Rutte dat de huidige samenstelling van de CTIVD geen basis biedt voor herstel van de verhoudingen binnen de commissie, wat impliceert dat er sprake is van meningsverschillen of conflicten binnen de commissie.

  Tot er een vervanger is gevonden neemt het langstzittende lid van de commissie de rol van Van Eijk over.

  https://tweakers.net/nieuws/219348/voorzitter-toezichthouder-nederlandse-veiligheidsdiensten-stapt-per-direct-op.html

Comments are closed.