Inflatie is diefstal door de Staat en vaak een voorbode voor ergere dingen.

Inflatie ontstaat wanneer de hoeveelheid geld, ten opzichte van de hoeveelheid goederen toeneemt. Zeker hyperinflatie zoals in Duitsland/Weimar rond 1922, Zimbabwe een paar jaar geleden en Venezuela, Argentinië en nu Iran, wordt door de Centrale Banken (CB)  ‘geregeld’

Ook al zegt de ECB (Europese Centrale Bank) samen met onze Nederlandse Bank profeet Klaas Knot dat 2 % inflatie gezond is, het blijft diefstal.

Overheden kunnen maar op twee manieren aan geld komen: via belastingen, of door te lenen. Want een overheid produceert niets, integendeel. Overheden hebben enorme hoeveelheden geld nodig om hun ambtenaren, beloften en wapens etc te kunnen blijven betalen. Hun truc is dat die zij hun oneindige behoefte aan geld, voldoen door geld te lenen van ‘hun’ Centrale Bank. Alle overheden, ook de Nederlandse doen dat, maar regelmatig, zeker wanneer de belastingbetalers niet méér op kunnen brengen omdat ze al zijn uitgemergeld.

Het wordt lastig voor die overheden wanneer haar overheidsschulden zodanig groot worden dat de markt begint te twijfelen of die overheid haar schulden wel kan blijven herfinancieren. Bij 2 % inflatie, wordt de ‘echte’ schuld van de overheid 2 % minder waard. In feite wordt die overheid zo beloond: haar schuld wordt minder waard en de belastingbetalers komen in hogere belasting categorieën.  Bij 3 of 4 % inflatie gaan spaarders op zoek naar alternatieven voor staatschulden Spaarders kopen die overheidsschulden/obligaties dan niet meer. En het enige dat dan overblijft is dat die overheid nog meer van haar Centrale Bank ‘leent’. En dan gaat de drukpers echt draaien.

Bovengenoemde landen voorbeelden (alleen landen hebben hyperinflatie, burgers kunnen geen geld bijdrukken) is vandaag te actualiseren met Iran.

In 1979 bij de val van de sjah, moest je voor een dollar, 70 Rials betalen. In 2003 had je 8000 rials voor een dollar nodig, in 2023, 630.000 rials  en toen hebben ze in al hun wijsheid vier nullen eraf gehaald en noemen ze hun munt de Toman. En dat in een land dat bulkt van de olie opbrengsten. Een beter bewijs van mismanagement is er niet, hoewel: Zimbabwe was de graanschuur van Zuidelijk Afrika en moet nu graan importeren voor een hongerende bevolking.

Vandaag lijkt het op een eindspel als in de Weimar republiek: een Iraans broodje kostte normaal 2 rial, nu moet je 60.000 rial betalen! Althans dat is vandaag, over een uur of morgen is dat 50% meer.

Je zal maar van een Iraans pensioentje moeten leven. Die maandelijkse uitkering blijft gelijk, maar de prijzen verdubbelen, per week. De bevolking wordt zo met de minuut armer.

Natuurlijk zeggen de machthebbers (overal) dat het niet aan hun ligt, het gemene buitenland of Israël etc zijn dan de boosdoeners. Mijn angst is dat net als toen in Duitsland, Venezuela en Zimbabwe, de overheid tot steeds drastischer maatregelen grijpt. En oorlog is dan vaak de eerste gedachte die een overheid oppakt: een gezamenlijke vijand, en het lag niet aan ons……

Wat betekent dat nu voor ons hier?

Allereerst kun je veel meer onrust in het Midden Oosten verwachten. En een Ayatollah in het nauw doet gekke dingen. Zeker wanneer er een hogere waarde aan het leven in het hiernamaals dan aan het hier en nu wordt gegeven. En zij hadden al lak aan het lot van de eigen bevolking, laat staan aan dat van hun ‘tegenstanders’’ Dus ik vrees ernstige klappen.

Denk niet dat dat hier niet kan gebeuren: de VS overheidsschuld ( 100% van het BNP) gaat $ 1,6 biljoen aan rente vergen. Een van de grootste overheidsuitgavenposten. Zodra de twijfel op terugbetaling schulden of herfinanciering toeslaat, zal de rente en dus het $ 1,6 Biljoen rentebedrag toenemen. Tot er net als in Iran etc steeds meer van de eigen CB geleend moet worden en dan hebben we een Iran scenario.

Dat geldt tevens voor Italië en Frankrijk, die er financieel nog zwakker dan de VS voor staan. Griekenland hebben we al meegemaakt.

Toch maar een deel van uw spaargeld in goud of Bitcoins stoppen.

Maar tot slot een positieve noot: Argentinië was ook al ver gevorderd met hyperinflatie. De nieuwe president Milei, heeft daar een halt aan geroepen, hoofdzakelijk door de overheidsuitgaven enorm te korten. Laten we hopen dat hij daar mee door kan gaan: als voorbeeld hoe het wel kan: minder overheid!

3 REACTIES

 1. Iran, een land met fijne mensen. We moeten met deze mensen samenwerken in plaats van naar het verrotte Amerika luisteren en dit land kapotsanctioneren. Maar ook bij deze mensen is de maat een keer vol en dan zullen ook zij hun klauwen uitslaan. Wij zullen dan overal vertellen dat de islam ons aangevallen heeft en daarmee onze handen in onschuld proberen te wassen. De enige oorlog die “onze” oorlog moet zijn is die tegen onze eigen regeringen die ons kapot maken en met ons vele andere volken.

  • Fijne mensen, prachtige natuur!
   Rijk aan 7000 verschillende medicinale kruiden.
   Samenwerken Durachok daar wordt iedereen beter van.

   Tulpenfestival in Persia park in Teheran, een prachtig park in de stad.

   Men heeft over het algemeen helaas geen idee over dit prachtige land, de gastvrijheid, de vriendelijkheid. Ik prijs me gelukkig dat ik het wel weet.

   Een blik in de natuur op het plukken van één van de belangrijke kruiden in Iraanse traditionele medicinale kruiden Echium amoenum.

   https://youtu.be/Jf46HXyo1Fw?si=uDtC8N4u2klOJSsR

   n.b. de inflatie in Zimbabwe op het moment; daar gaan velen aan onderdoor overnight

 2. Met het opblazen vd NorthStream is de motor van de EU kalltgestelt. We gaan afscheid nemen van de Euro.

Comments are closed.