Op een prachtige zonnige dag troffen veertig enthousiaste agoristen elkaar op 13 april in het pittoreske Olst, voor het eerste Agorisme Mini Festival. Ons doel was verschillende aspecten van agorisme een podium te geven en netwerken met andere agoristen. Dat doel is ruimschoots geslaagd! Het enthousiasme was zelfs zo groot dat deze dag een mooi vervolg krijgt!

Het programma stond bol van agorisme. Tien sprekers vertelden over hun passie in een zeepkistsessie van slechts tien minuten. Dat lijkt veel te kort om kennis te maken met een onderwerp en toch is dat gelukt! Tussendoor was er ruimte voor de Agora: een vrijmarkt waarin boeken, planten, zaden en zelf geperste oliën tegen Bitcoin, contanten of iets anders geruild konden worden. Ook werd er flink genetwerkt en plannen gesmeed voor volgende themadagen!

Alles om het een leuke dag te maken was aanwezig. We verbleven in Het Middenhuis, een buurthuis midden in een duurzaam woonwijkje in Olst. Het weer was prachtig en de organisatie liep vlot. Omdat agoristen duidelijk doeners zijn werd er lekker aangepakt: er werd koffie gemaakt, stoelen klaargezet en beeld en geluid geïnstalleerd. Ook na afloop kwamen de handjes om schoon te maken en op te ruimen vanzelf!

Op de dag was al snel duidelijk dat er behoefte is aan een jaarlijks terugkerend Mini Festival met een Potpourri aan agoristische onderwerpen. En verder komen er speciale themadagen over:

📍Libertarische gemeenschappen in Nederland en buitenland. Vertrekken of toch hier blijven?

🥕Voedsel. Tuinieren, water, kruiden, elektrocultuur

🤑Ondernemen zonder overheid. Geld verdienen met zo weinig mogelijk regels en belastingen

⚡Alles over digitale vrijheid. Anoniem en censuurvrij op het web met Bitcoin, Nostr, Tor, enz.

🌞Energie opwekken en opslaan. Zonnepanelen, accu’s, elektrische auto’s, maar ook houtstook en zonneboilers.

💪🏼Zelfverdediging. Wat mag je doen om lijf en goed te verdedigen? Inclusief overleven in het wild en preppen

De animo om deel te nemen en actief bij te dragen was groot! Voor alle themadagen zijn inmiddels appgroepen aangemaakt. Wie mee wil doen met organiseren is van harte welkom. Wil je alleen praktische kennis over agorisme delen? Dan ben je welkom in onze algemene agorismegroep.

Agorisme is het op legale wijze omzeilen van wetten en belastingen. Er was al een actieve agorisme appgroep onder de vleugels van de Libertarische Partij waarin allerlei ideeën en tips werden gedeeld. Hieruit zijn al enkele concrete initiatieven ontstaan: de libertarische bibliotheek Liberty Library, de agoristische kennisbank www.Agorismewiki.nl en de toekomstige libertarische woonwijk www.Hanzedorp.nl. Nieuwe themadagen over agorismedagen zijn in voorbereiding. We hopen je daar te ontmoeten!

8 REACTIES

 1. Agorisme is de enige manier, om op normale wijze door het leven te gaan,want belasting is gelegaliseerde roof. Je spreekt van roof als onder bedreiging van geweld eigendom wordt afgenomen, zonder dat je schade hebt aangericht of dat er sprake is van een vrijwillig aangegane verplichting.

 2. “Het op legale wijze omzeilen van wetten en belastingen.” Klinkt mij als muziek in de oren. Zien jullie als Agoristen ook een toename aan interesse sinds de totalitaire covid-response?

  • Agorisme is ook erg leuk om te doen!

   De agorismegroep is een paar jaar geleden spontaan ontstaan, tijdens een wandeling met een paar LP-ers uit de buurt. We hadden lange tijd maar drie of vier leden, en de samenstelling wisselde gaandeweg. Nu zitten we op 90 met veel enthousiaste en actieve leden. Of die groei door corona komt weet ik niet. Agorisme is erg praktisch en daarom makkelijk om in je dagelijks leven toe te passen. Dat trekt mensen aan. Het is minder theoretisch dan bijv de Mises-cursussen. En agorisme heeft raakvlakken met zelfvoorzieners en preppers.

  • Zo te lezen zijn het echte aanpakkers zelf koffiezetten en stoelen neerzetten dat is wel even flink de beuk erin. Waar halen ze de energie vandaan? Komt dat uit het voedsel of wilde men zo snel mogelijk zitten/rusten omdat de organisatie te lui/uitgeput was om ze klaar te zetten? Het opruimen kon men waarschijnlijk niet met goed fatsoen omzeilen het was het laatste agendapunt.. In mijn jeugd was dat normaal nu presenteert men het als iets wat bij een bepaalde groep hoort en bijzonder is. Dat opruimen op de agenda stond geeft dan wel weer een gevoel dat diegene die de agenda gemaakt heeft niet de energie had of wilde besteden om dat zelf te doen. Het is niet bepaald een congreszaal meer een grote huiskamer.
   Er zit aardig wat verborgen psychologie in de tekst. Zal wel de site bezoeken en eens rondsnuffelen.

   ik heb op je vraag over reïncarnatie een antwoord onder die draad gezet.

  • Helaas de site is niet openlijk toegankelijk eerst een account aanmaken dat is voor mij dan steevast einde oefening.

Comments are closed.