Vrijspreker: Waar zou het verschijnsel projectie toch vandaan komen?

Opperdienaar: Je zou zeggen dat het evolutionair verkeerd uitpakt als je je eigen problemen bij anderen ziet. Toch is het aan de orde van de dag. Ik denk dat het een reactie is op het gegeven dat mensen anderen graag dingen willen laten geloven voordat ze ze zelf uitproberen. Stel  je hebt een nieuw idee, maar je denkt dat het wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. Het is dan handig om het enthousiast aan anderen te vertellen zodat zij het uit proberen en als het dan werkt, kun je het zelf ook doen. Als het inderdaad gevaarlijk bleek, dan loopt die ander de schade op en niet jij. Het lijkt me duidelijk als je deze vaardigheid vertoont, dit een evolutionair voordeel kan hebben. “Ik denk dat jij iemand bent, die die rivier wil oversteken waar mogelijk krokodillen in zitten.”

Het is een fout idee, maar het levert je toch een voordeel op als de ander het gelooft. En om het de ander te laten geloven, moet je zelf geloven dat zij het geloven (geloofwaardig liegen) en hypocrisie te vertonen als puntje bij paaltje komt. Zeg maar zoals Femke Halsema: “Mijn kinderen zijn geen sociaal experiment“, maar wel keihard blijven geloven dat er overal extreem rechtse racisten zitten, waar je tegen ten strijde trekt.

Dus dan krijg je groepen als  Free Speech for People die proberen de populairste republikeinse presidentskandidaat van het stembiljet te krijgen. De lawfare tegen Trump draait ook op volle toeren, hoewel die rechtszaken van de rules based international order nu allemaal lijken te falen. Waarschijniljk is er een dealtje gesloten. Toch blijven ze geloven dat ze voor de democratie strijden.

De rules based international order lijkt de laatste tijd steeds meer tegenstanders gewoon maar om te leggen (Slowaakse premier, Iraanse president). Toch blijven ze geloven dat ze tegen de autocraten vechten. 

Het vermogen om je eigen kwaad in anderen te zien, is waarschijnlijk zo sterk dat er hele keizerrijken zijn gebouwd op zelfverdediging tegen (vermeende) agressors (Romeinse rijk). Ik denk dat dit ook is wat er nu in Israël en Gaza speelt. Het geeft zelfs praktische problemen. Het Israëlische leger ziet zoveel vijanden om zich heen dat ze regelmatig hun eigen mensen doodschieten (Friendly fire incidents are a serious problem for the IDF). Daarvoor werden ook al 3 gijzelaars die met ontbloot bovenlijf en witte vlag in het Hebreeuws schreeuwden, doodgeschoten. Dit kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat de Israëlische regering die gijzelaars helemaal niet levend wil terug zien, omdat dit de geruchten dat een aantal slachtoffers op het muziekfestival door IDF vuur waren gedood misschien zou kunnen aanwakkeren. Hieronder een foto van de ravage aangericht door terroristen die met handvuurwapens tekeer gingen op 7 oktober vorig jaar.

Het doet ook denken aan de beroemde uitspraak “We have made contact with the enemy and he is us“. Het verklaart ook het algemene probleem voor socialisten om het mijn en het dijn uit elkaar te halen.


Het verklaart vele zaken.

5 REACTIES

 1. Les 2: Voor duidelijkheid, “Vote GREEN” (Communist)…

  In Neurenberg werd aan Hermann Göring gevraagd, hoe hij het Duitse volk zover kreeg het nazisme graag te accepteren. “Het was heel gemakkelijk, het heeft niets te maken met het nazisme, het heeft te maken met de menselijke natuur. Je kunt het doen in een socialistisch, communistisch, in een monarchie en zelfs in een democratie. Het enige dat moet worden gedaan om mensen tot slaaf te maken, is ze bang te maken. Als je een manier weet te vinden om mensen bang te maken, kun je ze laten doen wat je wilt.”
  Hoe moet een land tegen elke linksdenkende vechten…

  The Great State of Louisiana heeft zojuist met 37-0 een wetsvoorstel aangenomen dat niet toestaat dat géén enkele regel, wet, regeling, beleid, belasting of mandaat wordt afgedwongen door: – De World Health Organization, de United Nations en het World Economic Forum. Deze uitspraak is van toepassing op elke instantie die namens hen werkt. … The Great State of Louisiana heeft niet zomaar een wetsontwerp aangenomen; de Senaat heeft het graag aangenomen om de bevolking van Louisiana te beschermen tegen onbenullige linksdenkende van het buitenland…
  https://www.legis.la.gov/Legis/ViewDocument.aspx?d=1350782

  • De WEF heeft politici in hun zak zitten die nooit openlijk verklaren dat ze het in de naam van het wef doen.

  • Hier denken ze helaas anderson. De (andere) ouwe heks van d66 wil op eigen houtje instemmen met ‘het pandemieverdrag’ namens het land. Want “daarover is er consensus in de EU” of zoiets. De führer zou trots op haar zijn geweest.

  • Aan de titel boven dit stuk ontbreekt het woordje te.
   Had dus moeten zijn “te laten geloven.”
   Wat Goering beweerde klopt niet helemaal.
   Er is een andere, veel belangrijkere reden waarom de nazi’s het hele Duitse volk
   vanaf eind jaren ’20 van de vorige eeuw achter zich kregen.
   Goebbels zei eens tegen zijn voormalige secretaresse Brunhilde Pomsel:
   “wenn du einmal angefangen hast zu lügen,dann bleib dabei.”
   Dat de joden in de beleving van nazi’s schuldig waren aan WO 1 en aan de
   economische neergang van die tijd was dus een continu herhaalde leugen,
   opgedrongen als een feit.
   Hedendaagse politici hebben de misleidingstruc van Goebbels goed onthouden.
   Sprekend voorbeeld is de VERZONNEN stikstofcrisis.
   Plasterk legt uit hoe het zit: http://www.prikkebord.nl/topic/273522/
   Het volledige interview van Brunhilde Pomsel staat op de DVD
   Ein Deutsches Leben, te koop bij http://www.salzgeber.de
   B.Pomsel overleed in jan 2017 op 106-jarige leeftijd.
   Mijn advies: politici moet je niet geloven, het zijn bijna altijd
   continu herhaalde leugens, opgedrongen als feiten.

 2. vandaar het nut van de geloofshuizen
  … en zo bouwt gij huizen als kastelen

Comments are closed.