Ik zou graag vegetariër zijn, elke keer als ik beelden zie van slachthuizen probeer ik het. Maar het vlees is zwak.  Ik vermoed dat men in de toekomst terugkijkt naar overheden en het industrieel afslachten van dieren, zoals we nu kijken naar slavernij en kannibalisme.  Etatisten kunnen stemmen voor het beroven van hun buurman omdat iemand anders langs zal komen met een pistool om de buurman te ‘overtuigen’ en ik eet nog steeds vlees omdat ik zelf geen dier hoef te executeren en slachten. 

Ik heb een aantal vrienden die vegetariër zijn, ik probeer weleens een brug te slaan van het geen geweld gebruiken jegens dieren naar het voluntarisme. Maar dat is meestal tegen dovemansoren. Het zijn doorgaans socialisten die de overheid zien als dé manier om anderen te dwingen ook vegetariër te worden. Dat is ook een reden dat ik het niet ben, volgens mij is het niet goed voor de grijze massa.  Maar die theorie heeft een oorzaak gevolg probleem, ben je socialist en zwakzinnig (but I repeat myself) en word je daarom vegetariër, of heeft het gebrek aan vlees je verstandelijke vermogens aangetast en ben je daarom links.  Het is algemeen bekend dat links (liberals) veel vaker psychische problemen hebben. 

Dit artikel van DDS is zeer lovend over Ron de Santis die een wet heeft getekend tegen kweekvlees. Ook FvD lijkt hiermee in haar nopjes te zijn en wil iets vergelijkbaars voor Nederland.  De argumenten zijn nogal zwak, je zou haast zeggen dat ze niet genoeg vlees hebben gegeten om hun brein op peil te houden. Omdat WEF en globalisten het willen, dus is het fout.  Het is een typische (libertarische) weeromstuit reflex/bias die ik al eerder heb beschreven.  Partij A is niet van onze stam, dus alles wat Partij A zegt is fout en wij willen derhalve het tegenovergestelde. Misschien dat de WEF eens aan reverse psychology moet gaan doen om haar zin te krijgen. 

De libertarische positie moet uiteraard zijn dat overheden geen wetten moeten maken en al helemaal niet wetten die innovatie verbieden en de keuze van de consument beperken. Ik ben een groot voorstander van kweekvlees om de volgende redenen:

Geen verschil: het zijn opgekweekte cellen die identiek zijn aan de cellen van het vlees dat we nu al consumeren.  Dus (extra) gezondheidsrisico’s zijn per definitie nul.  Het enige verschil (en ook het probleem nu met het opschalen en consumer adoption) is dat de textuur anders is.  Vlees is niet 1 type cel, er zitten ook vetcellen in, zenuwcellen en bloedcellen en vaten etc.  Plus het passief opkweken van cellen is wat anders dan spiercellen die actief zijn ingezet (al zal dat bij kistkalven en plofkippen wel tegenvallen)

Dierenwelzijn: Een van de belangrijkste voordelen van kweekvlees is de vermindering van dierenleed. Omdat het vlees uit cellen wordt gekweekt, is het niet meer nodig om dieren te fokken in een onnatuurlijke (kleine) omgeving en daarna af te slachten. Het betekent ook meteen een einde aan de discussie of het doden van dieren tegen het NAP in druist. 

Milieu: Kweekvlees zal de ecologische impact van vleesproductie aanzienlijk verkleinen door het gebruik van land en water drastisch te verminderen.  Meer plek voor wonen (als Hugo de Jonge niet aan de macht is) en recreatie en minder last van die onzinnige stikstofdiscussie.  En voor degenen die al vegetarier zijn en dus dom genoeg om in global warming te geloven: het levert ook minder broeikasgassen op. 

Voedselzekerheid: Kweekvlees kan de voedselzekerheid vergroten door een consistente en betrouwbare bron van eiwitten te bieden. Het kan worden geproduceerd in gecontroleerde omgevingen die minder gevoelig zijn voor ziekten en andere factoren die momenteel de traditionele landbouw en veehouderij beïnvloeden.

GezondheidsvoordelenKweekvlees zal gezonder zijn dan conventioneel geproduceerd vlees. Het kan worden ontworpen om lagere niveaus van verzadigde vetten en hogere niveaus van nuttige voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, te bevatten. Bovendien vermindert het het risico op bacteriële besmetting die kan optreden bij traditionele vleesverwerking, wat zal leiden tot veiliger voedsel.

Maatwerk:  Kweekvlees biedt de mogelijkheid om tegemoet te komen aan specifieke voedingsbehoeften en voorkeuren. Het kan bijvoorbeeld worden aangepast om magerder vlees te produceren of om specifieke voedingsstoffen op te nemen die doorgaans ontbreken in conventioneel vlees.

Vermindering van het antibioticagebruik: Bij de traditionele veehouderij wordt vaak gebruikgemaakt van antibiotica om de groei te bevorderen en ziekten te voorkomen, wat bijdraagt aan het mondiale probleem van antibioticaresistentie. Omdat kweekvlees in een steriele omgeving wordt geproduceerd, wordt de behoefte aan antibiotica aanzienlijk verminderd, waardoor dit probleem voor de volksgezondheid wordt aangepakt.

Goedkoper:  Innovatie en opschalen zal er uiteindelijk toe leiden dat vlees goedkoper wordt, simpelweg vanwege het minder gebruiken van resources.  Dit zal voor veel mensen een aantrekkelijk argument zijn. Veel beter dan via geweld (aka overheid) proberen je zin door te drijven.

Als laatste geeft het een optie voor mijn kinderen om (nadat ze op school gebrainwashed zijn om vegetariër te worden) toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen zodat hun brein niet wordt aangetast en ze de sprookjes van Marx gaan geloven.