Veel mensen zien geen toekomst meer voor zichzelf in Nederland of de EU. Daarom besteedt Vrijspreker aandacht aan alternatieven. Een land dat de laatste tijd in de belangstelling staat is Paraguay. Er is een Project Paraguay initiatief. Bezoek hun site eens en kijk of je je wenst aan te melden voor de nieuwsbrief. Hun laatste artikel gaat in op de CBDC. Parauay lijkt niet vrij te kunnen blijven van deze smet. Alhoewel de verwachting is dat dit in Paraguay (anders dan wellicht in Nederland) zeker niet gaat lukken. Hierna hun laatste nieuwbrief artikel:

Veel mensen die naar Paraguay verhuizen of het land overwegen als plan B maken zich zorgen over de introductie van de Central Bank Digital Currency en vragen zich af of het Zuid-Amerikaanse land ook op de knieën gaat. Een op 7 april 2024 verschenen artikel onthult dat de centrale bank al twee jaar werkt aan de introductie.

Het is een illusie te denken dat het land verschoond blijft van de globale digitalisering. In 2021 sloot Paraguay bij het WEF een overeenkomst met Microsoft om het contact tussen burger en overheid digitaal te laten verlopen. De toekomst zal uitwijzen of dit plan slaagt, de Paraguayaanse politiek brengt projecten zelden tot een succesvol einde.

De Paraguayaanse economie draait hoofdzakelijk op contante transacties en dat gaat voorlopig niet veranderen. Zaken die inmiddels ondenkbaar zijn geworden in Nederland, zoals het in contanten betalen van ziekenhuiskosten, een auto of een stuk grond zijn hier nog steeds gebruikelijk.

In 2021 publiceerde de centrale bank een studie naar de CBDC en kwam tot de conclusie dat alleen een CBDC zonder restricties in het gebruik past binnen haar monetaire beleid, doch die gaat gepaard met een hoge complexiteit bij de implementatie. Ook in het hiervoor genoemde artikel benadrukt de centrale bank dat de Paraguayaan gehecht is aan de Guarani, de oudste valuta van Zuide-Amerika.

“De Centrale Bank van Paraguay heeft een CBDC in gedachten, zoals blijkt uit haar digitale sessies, maar lijkt er geen haast mee te hebben. De logica daarachter zou liggen in wat Prieto opmerkte, die zich herinnert dat de Guarani onlangs 80 jaar oud is geworden.”

Op de CBDC-tracking website staat Paraguay nog steeds vermeld als een van de weinige landen zonder concrete plannen. Er is binnen afzienbare tijd geen introductie te verwachten en de vraag is ook of de Paraguayaan een aanval op contante betalingen zal accepteren. Contant geld staat voor vrijheid en dat besef is diepgeworteld in het land.

In dit licht is het interessant om te kijken naar de ervaringen met CBDC’s in andere landen zoals vermeld in dit onderzoek.

Tot nu toe zijn CBDC’s in slechts weinig landen geïmplementeerd, waarbij deze ofwel mislukt zijn, ofwel in een vroeg stadium beëindigd. Finland en Ecuador behoren tot de landen waar de CBDC’s gefaald hebben en gestopt werden.

Daarnaast worden CBDC’s momenteel in drie Caribische landen, China en Nigeria geïmplementeerd, waarvan de resultaten hoopgevend zijn. Deze gevallen laten een patroon zien van mislukte experimenten, gênante mislukkingen en grootschalige oefeningen in politieke hybris, waarvan er één al tot een ramp heeft geleid.

De publieke vraag naar CBDC’s is zeer laag. De ervaring leert dat CBDC’s geen tastbare voordelen bieden die bestaande alternatieven al niet kunnen leveren. Het is speculatief, maar waarschijnlijk, dat toekomstige CBDC’s om soortgelijke redenen zullen falen.

Gelet op het hoge mate van gebruik van digitaal geld in Nederland en de betere infrastructuur, is het te verwachten dat daar een CBDC eerder zal worden geprobeerd door te drukken. Het volk wil de CBDC immers niet. Een manier van miniverzet is door zelf meer contanten te gaan gebruiken.

Of de centrale bank van Paraguay al dan niet een CBDC zal introduceren en met welke gevolgen, is vooralsnog onzeker.

Eén ding is zeker: de Paraguayaan is op zijn minst terughoudend bij de aanname van een digitale munteenheid.

7 REACTIES

 1. Bij mij in de stad (70.000 inwoners) zijn 3 of 4 geldautomaten.
  Dat zijn de enige plekken waar je nog contant geld kan krijgen.
  Een ervan is eigendom van de supermarkt bij mij in de buurt.
  Deze werkt dus onafhankelijk van banken, en de supermarkt stopt er zijn eigen geld in.
  Je kan wel vast blijven houden aan die machine, maar die heeft onderhoud en reserveonderdelen nodig.
  Misschien moet die ooit vervangen worden.
  Ik las al berichten dat geldautomaten gewoon niet meer worden gemaakt.
  Zo verdwijnen ze een voor een. Net zoals contant geld.

  • Bij ons in het dorp van 300 inwoners staan er drie geldautomaten. Ook in dit deel van Spanje is contant nog heel gewoon.
   Ik weet niet of de Paraguayaan uit overtuiging contant gebruikt of simpelweg omdat men geen bankrekening heeft.
   In Panama was dat ook zo, maar sinds corona is dat aan het veranderen. Contant is natuurlijk heel gevaarlijk met zo’n mega dodelijk virus.
   Tevens verleidt men het volk met een makkelijk betaalsysteem, en goedkope leningen, om toch een bankrekening te nemen. Iedereen heeft een smartphone, internet is bijna overal, dus ja het verandert rap.

 2. € 181,– boete bij Albert Heijn als je boodschappen niet correct scant bij de zelfscan. Alle bemenste kassa’s dicht, dus verplicht zelfscannen.

  Een kassier is bevoegd om dingen weg te geven, korting te geven, enz. Een niet betaalde kassier kun je niet aanspreken op gemaakte fouten of ongewenst gedrag en daarvoor boetes opleggen. Ik heb geen zin dat bij de rechtbank uit te vechten, de rechter staat per definitie aan de kant van het grootkapitaal, aan de kant van het kwaad. Dus op zoek naar alternatieven.

  De verwachting is dat ze het steeds bonter gaan maken bij de zelfscan. Scan je gezicht. Doe je mond open. Aanbid het Beest. En anders geen boodschappen, dat is het idee. Het schijnt dat het niet goed met hen af gaat lopen. Geen medelijden mee.

  • ‘Zelfscanmedewerkers stuiten op agressie, bedreiging en schelden (video) ‘Ik werd geslagen met een wijnfles. ‘ Medewerkers bij de zelfscankassa’s voelen zich onveilig’.

   ‘Er is geen grijs gebied, het is gewoon ordinaire diefstal’: supermarkten boos over niet afrekenen bij zelfscankassa’

   ‘Supermarkten zetten veelal jonge medewerkers in bij de zelfscankassa’s, zegt de vakbond. En dat baart hen zorgen. “Dan sta je als zestienjarige bij de zelfscan en de teamleider die je moet helpen is twintig. Hoe veilig is dat?”

   “Mensen doen vaak chagrijnig tegen je als je ze moet controleren. Sommige mensen worden ook echt boos”, zegt Jara van 16. En Roos van 17 vertelt: “Ze staan over je schouder mee te kijken, soms krijg je commentaar als: ‘vind je dat ik eruitzie als een dief?'”

   Nauwelijks training, maar wel stelende klanten aanspreken
   Een groot deel van de medewerkers geeft aan geen training te hebben gehad over hoe ze klanten moeten aanspreken die producten bewust of onbewust niet gescand hebben.

   Ook Jos van 16 heeft geen aparte training gehad. “Je moet vooral makkelijk kunnen praten. Ik woon in een dorp waar iedereen elkaar kent, en als mensen stelen dan ken je die vaak. Maar je moet ze toch aanspreken, dat is niet altijd makkelijk.”

   De zeventienjarige Roos kreeg in een korte training alleen uitleg over het scanapparaat. “Ik had best training willen krijgen, want steekproeven worden niet gewaardeerd. Ik had een man die bleef te dichtbij staan, hij is de winkel uitgegaan en kwam later boos terug om tegen me schreeuwen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in