Vrijspreker: Er zijn nu cryptos voor Marxisten? Hoe werkten die?

Opperdienaar: Die werken volgens de ‘labor theory of value’, dus je krijgt er meer van als je harder werkt. Het werken bestaat er uit door op het scherm van je mobiele telefoon te tappen. Hoe meer je op het scherm drukt, hoe meer TAPS of NOT je verdient. Wel zo eerlijk. Net als bij de originele Marxisten doet het er niet toe dat het werk helemaal niets bereikt voor medemensen.

Vrijspreker: Misschien gaat dit Marxisten wel helemaal uitschakelen.

Opperdienaar: Zou zomaar kunnen. Die zitten de hele dag op hun mobiele telefoon te klikken in de hoop eindelijk eens beloond te worden voor hun harde werk. Netjes niet uitgebuit door gierige kapitalisten die hun ‘surplus value’ stelen en die hun productiviteit een klantvriendelijke kant op sturen. Elon Musk zei ooit: De grappigste uitkomst is de meest waarschijnlijke.

Dat was in de geschiedenis zeker niet juist, aangezien het wel leek of de meest gruwelijke uitkomst de meest waarschijnlijke was. Maar misschien dat de toekomst er anders uit ziet dan het verleden en dan zou het hilarisch zijn als al die theoretische verhandelingen van Mises over socialisme en het ‘calculation problem’ het oprukkende socialisme nauwelijks vertraagden en de klus uiteindelijk geklaard werd door een altcoin. Niet eens ‘bitcoin fixes this‘, nee de meest suffe altcoin klaarde de klus.

Misschien een gokje waard.

Ik dacht altijd dat de doodsteek voor de overheid alleen mogelijk was als ze geen geld meer kunnen belasten, lenen of bijdrukken (geloofwaardigheid=krediet=0). Het geld wordt er harder doorheen gejast dan ooit tevoren. Als ik dan lees dat de overheid van de VS een pier aanlegde bij Gaza van 320 miljoen, die afbrak, waarna een reparatie van 22 miljoen werd uitgevoerd om uiteindelijk het hele idee door het toilet te spoelen.

Lockheed Martin heeft geen parkeerruimte meer voor de F35 jachtvliegtuigen die niet afgenomen worden door het Pentagon vanwege kwaliteitsproblemen. Dus daar gaat het geld ook hard. Misschien vallen net als bij Boeing de deuren er af. Af en toe stort er natuurlijk 1 neer, maar dat kun je verwachten.

 

Het lijkt onmogelijk om mensen in hypnose met argumenten te bereiken, dus misschien dat het met een crypto app lukt om ze kalt te stellen. Misschien komt het hier door: Als je tegen een dik iemand zegt dat hij minder moeten eten, tegen een alcoholist dat hij minder moet drinken, tegen een drusgverslaafde dat hij minder moet slikken, tegen een politicus dat hij minder moet dwingen en tegen een onderdaan dat hij geen morele plicht heeft zijn heerser te gehoorzamen, dan vertel je hem misschien eigenlijk iets wat hij al weet. De veelvraat, alcoholist, drugsverslaafde, politicus en onderdaan, zijn dat misschien niet vanwege gebrek aan kennis. Meer rationele kennis helpt dan ook niet. De veelvraat zal niet verbaasd zeggen: “Oh, dus het komt omdat ik te veel eet dat ik zo dik ben?” Zo zal de politicus niet zeggen: “Oh, het komt door mijn wetten dat de samenleving in elkaar stort?” Ze weten wat juist is en daarom helpt uitleggen over wat correct is niet. Meer kennis is kansloos. Je kunt hooguit met een nepoplossing komen: “Met dit pilletje word je slank”. “Als soeverein burger kun je aan de tirannie ontsnappen”, “harder stemmen op de nieuwe verlosser”.

Het moet van een andere kant komen dan meer kennis. Het zou ook ironisch zijn dat de Marxisten uiteindelijk kaltgestellt worden door hun eigen hebzucht.

 

 

 

15 REACTIES

 1. Er zijn veel, nogal lachwekkende coins die meestal verzameld worden onder de term: memecoins. De bekendste is dogecoin, maar dogwifhat en pepecoin kan er ook wat van. NOT en TAPS lijken een tussenvorm te zijn met zogenaamde play-to-earn tokens. Even los van de marxistische connectie, netwerkeffecten zijn belangrijk. Als veel mensen die tokens en hun netwerken gebruiken, dan hebben ze waarde. Netwerkeffecten zijn ook de reden dat een euro, US$ en andere fiat rommel waarde heeft: je kunt ze overal gebruiken. Dat is makkelijk, maar meer is het niet. Vanwege die netwerkeffecten moet je waarschijnlijk niet te hard lachen over allerlei grappen en grollen coins. Het zou best kunnen zijn dat er een verassing uit voortkomt. Met name wanneer bv Elon Musk dogecoin op X gaat gebruiken.

 2. Cryptocurrency, crypto-currency, crypto, bitcoin of onder welke naam dan ook de bevolking het “accepteert”. Vergeet niet, het is niets meer dan rattenvergif.

  • Ach toch, jongen toch. Zit je daar nog. Nu goed, verbazen doet het me ook niet. Velen hier zijn toch een beetje blijven ‘hangen’.

 3. “Lockheed Martin heeft geen parkeerruimte meer voor de F35 jachtvliegtuigen die niet afgenomen worden door het Pentagon vanwege kwaliteitsproblemen. Dus daar gaat het geld ook hard. Misschien vallen net als bij Boeing de deuren er af. Af en toe stort er natuurlijk 1 neer, maar dat kun je verwachten?”

  Lockheed Martin Corp
  457.74 USD
  +430.99 (+1,611.18%)all time
  Jun 17, 10:57 AM
  Market Summary
  >
  Boeing Co
  178.14 USD
  +171.98 (+2,791.88%)all time
  Jun 17, 11:07 AM EDT
  Market Summary
  Had je maar aandelen gekocht, van deze fantastische bedrijven…
  Dan heb je echt geen AOW meer nodig…

  • Je had ook goed aan ZyklonB kunnen verdienen. Ik heb er geen zin in. Komt terug als karma. Dan krijg je de bommen op je hoofd die je zelf betaald hebt.

 4. Goud en Bitcoin zijn beide nutteloze investeringen: Waarom gemiddelde beleggers goud en cryptocurrencies moeten vermijden Goud en Bitcoin zijn beide nutteloze activaklassen die niets opleveren. In oorsprong en natuur kunnen deze niet méér van elkaar verschillen. Goud is de eenvoudigste vorm van rijkdom om te begrijpen; als het fysiek goud is, is het iets waard. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als opslagplaats voor rijkdom en valuta. Bitcoin is precies het tegenovergestelde. In fysieke zin bestaat het niet; het is volledig een technologische constructie. Vijftien jaar na de uitvinding begrijpen relatief weinig mensen wat het is en waarom het niet de moeite waard is…
  Maar ik begrijp dat er mensen zijn, die zich rijk voelen. (met uiteindelijk niks)

  • Oh, je geeft nu ook beleggingsadviezen.
   Goud is niet zozeer een belegging maar een verzekering tegen monetaire en politieke instabiliteit. Het digitale goud (bitcoin) zal dat op enig moment ook wel worden. Maar goed, als je liever peperdure aandelen koopt voor een beetje dividend dan kun je die keuze zeker maken. De mijne is het niet. Je moet immers kopen als het laag staat. Niet als het hoog staat. Dan moet je verkopen, of in ieder geval een gedeelte afbouwen zodat je na de onvermijdelijke crash wat hebt om bij te kopen.

 5. Moeilijke passen, langzaam maar zeker beginnen de dames het te begrijpen…

  Bitcoin is zo volatiel en moeilijk te waarderen, dat het is eerder een loterijticket dan een investering, zegt topeconoom David Rosenberg. Ervaren econoom David Rosenberg zegt dat het kopen van bitcoin meer op gokken lijkt dan op beleggen. Aandelen, obligaties, contant geld en grondstoffen zijn veel gemakkelijker te waarderen dan cryptocurrencies.

  Nogmaals: Vergeet niet, bitcoin is niets meer dan rattenvergif!

  Het was ook niet de bedoeling dat cryptocurrency in fysieke vorm zou bestaan ​​(hoewel er enkele experimenten zijn geweest en fysieke munten als souvenir zijn gemaakt). Bovendien wordt het doorgaans niet uitgegeven door een centrale autoriteit. Cryptocurrencies maken doorgaans gebruik van gedecentraliseerde controle, in tegenstelling tot een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

  “Er zijn twee manieren om voor de gek gehouden te worden: De ene is door te geloven wat niet waar is, de andere is door te weigeren te geloven wat de echte waarheid is.”

  • Who the hell is David Rosenberg? Waarom kunnen mij de inzichten van die man wat schelen? Maar het is altijd hetzelfde liedje, ze weten niet hoe ze het moeten waarderen en daarom noemen ze het maar gokken (Aandelen, obligaties, contant geld en grondstoffen zijn veel gemakkelijker te waarderen dan cryptocurrencies). Anderen noemen het een ponzi-schema of een digitale tulpenbol. De grondoorzaak daarvoor is dezelfde: we weten niet hoe we het moeten waarderen, crypto is geen bedrijf, heeft geen balans, is ook geen grondstof of obligatie en dat snappen we niet.

   Vervolgens, tot overmaat van ramp, wijst een zelfverklaarde anarchist naar het feit dat bitcoin niet door een centrale autoriteit wordt uitgegeven als een minpunt en pleit tegelijkertijd voor de zegeningen van een CBDC. En dan gaat hij roepen dat dit de echte waarheid is. Over jezelf voor de gek houden gesproken.

   Maar het is juist dat de metrieken om bv bitcoin te waarderen volop in ontwikkeling zijn en er geen consensus over bestaat. Niet dat de vigerende waarderingsmethodieken voor aandelen nu zo indrukwekkend zijn als Nvdia, Microsoft en Apple samen meer waard zijn dan de complete Chinese economie. Over bubbels gesproken.

   • Geld is gebaseerd op vertrouwen. Bitcoin (en ander digitaal spul) is een lot waarvan de trekkingsdatum niet vast staat. Goud is gebaseerd op wantrouwen. De mens heeft/geeft dat vertrouwen of juist niet. Is ook niet erg. Zolang het werkt, werkt het.

   • En jawel hoor, drie apodictische uitspraken zonder enige toelichting: geld is gebaseerd op vertrouwen, goud is gebaseerd op wantrouwen, bitcoin (en ander digitaal spul) is een lot waarvan de trekkingsdatum niet vast staat. Het niveau hier daalt sneller dan de approval ratings voor een westerse politicus.

   • Het ziet er naar uit we te maken hebben met een lid van de “Bottom Dweller Society”.
    Mensen die geen of weinig geld hebben, investeren in iets wat geen waarde geeft, en denken dat ze snel schatrijk worden…

    Leven in armoede en ellende is altijd een persoonlijk keuze geweest.b.v. Investeren in bitcoin, onhandige beslissingen, te vroeg trouwen met kinderen, gebruik van alcohol/drugs/tabak, te weinig scholing, te weinig discipline, ongezond eten, sparen ipv investeringen, advies nemen van mensen die zelf niets hebben, rondlopen met een gijzelend karakter, omgaan met arme mensen. Armoede test 5 (- 3 x – 2) – (x – 3) = – 4 (4 x + 5) + 13 kan je het niet oplossen in 3 minuten armoede staat op je te wachten. Het juiste antwoord is 0.0

Comments are closed.