Dit bericht wordt mogelijk nog aangevuld. Nu.nl meldt:

De rechtbank in Den Haag heeft activist Willem Engel donderdag vrijgesproken van opruiing en het negeren van een bevel van de politie. …  De 47-jarige voorman van actiegroep Viruswaarheid werd verdacht van opruiing via Facebook tijdens een demonstratie in het centrum van Den Haag tegen de coronaspoedwet in oktober 2020. Hij riep in een livestream op om agenten te arresteren. De rechtbank noemt die uitspraken niet opruiend, mede omdat Engel nadrukkelijk opriep om geen geweld te gebruiken en geen verzet te plegen. 

De rechtbank oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de verdachte heeft aangezet tot het plegen van geweld tegen het openbaar gezag, gelet op de inhoud en strekking van de uitlating in samenhang met de contact waarin deze is gedaan. De verdachte richt zijn video tot personen die niet ter plaatse zijn. Hij doet als het ware verslag op afstand. Tegen de personen die wél bij de demonstratie aanwezig zijn, zegt de verdachte dat zij zich niet moeten verzetten. Daarnaast heeft de verdachte in de video die hij in de middag op Facebook plaatste, gezegd dat degenen die komen niet in verzet moeten gaan. De bewoordingen van de verdachte kunnen daarom niet als opruiend worden gekwalificeerd.

Ook constateert de rechtbank dat de verdachte eerst twee keer gehoor heeft gegeven aan de opdrachten om zich te verwijderen. Hij is vervolgens  ook  na de derde opdracht om Den Haag te verlaten daadwerkelijk in beweging gekomen. Het enkele feit dat hij richting de Lange Poten is gegaan, is niet voldoende om te stellen dat hij geen gehoor heeft gegeven. Daarvoor is de tijdspanne te kort tussen de opdracht om de stad te verlaten en de insluiting van de groep demonstranten en de daaropvolgende aanhouding. De rechtbank spreekt de verdachte ook van dit feit vrij.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in