Vrijspreker: U beweert dat het onhandig is om een junior partner te zijn die kastanjes uit het vuur haalt voor een keizerrijk.

Opperdienaar: Neem, het Ottomaanse rijk met een Armeense junior partner. Die hadden met een lange periode van stagnatie te maken, dus besloot de heerser, Mehmed V en de belangrijke minister van oorlog Enver Pasha van het Comité van Unie en Vooruitgang ook bekend als “Young Turks” tot een aanval op Sarikamish tijdens WWI. Als je verzuipt in de bureaucratie en schulden, dan zit er maar 1 ding op: een oorlog met Rusland. Het leger moest een hoge bergpas over, maar werd opdracht gegeven niet teveel kleren mee te nemen. Het zou een snelle campagne worden.

Echter vrijwel het hele leger vroor dood, nog voordat het slagveld bereikt was. Van de 90.000 man kwamen er tussen de 60.000-80.000 om het leven. Hoewel de Armenen waarschijnlijk dapper meededen en in sneuvelbereidheid niet wilden onder doen voor hun Ottomaanse broeders, moet er aan het einde van zo’n campagne toch iemand de schuld krijgen en het wordt niet de heerser.. Dus: “We zijn verraden door de Armenen.”. Die werden dus later in een genocide dood gemarcheerd door het Comité van Unie en Vooruitgang.

De les, wees geen junior partner van een empire.

Vrijspreker: Zijn er nog andere voorbeelden?

Opperdienaar: Genoeg, stel je bent een Molukker en je werkt samen met de Nederlandse kolonisator, waardoor je geprivilegieerd bent vergeleken met de andere etnische groepen. Dan gaan de Nederlanders weg. Wat moet je dan? Of je werkte samen met de Amerikanen in Irak of Afghanistan? Het eindspel is dat je in Saigon of Kabul aan een vliegmachine bungelt. Hoe vaak zijn de Koerden al niet verraden? Kom in opstand! Het empire staat 100% achter jullie.

Als je je afvraagt waarom Londen er uit ziet als Pakistan en Parijs als Afrika, dan komt dat hierdoor. Deze collaborateurs kunnen bij de uiteindelijke onvermijdelijke terugtrekking maar 1 ding: mee terug met de bezetter. Waarom zitten er hier Molukkers en Surinamers? Meer Surinamers zelfs dan in Suriname. Niet dat het allemaal landverraders zijn of zo. Het zijn vaak mensen die misschien zelf slecht behandeld zijn door omliggende etnische groepen. Die grepen een mogelijkheid aan om wat meer bescherming te krijgen.

Vrijspreker: Toch blijven er keer op keer jonge mannen zich opofferen als junior partner van het empire.

Opperdienaar: Het duurt een tijd voor het vertrouwen is weggesleten. Er blijven junior partners dapper voorsorteren op oorlog.


9 REACTIES

  1. Aan alles komt een eind, echter kan samenwerking met een machtiger land ook zeer profijtelijk zijn. In de geschiedenis was er vaak genoeg de keuze voor onderwerping of sterven. Als je je ruim voordat Hannibal aan de poorten staat je aanbiedt als bondgenoot kan dat de beste optie zijn. Als je als stad je verzette tegen Dzjengis Khan tekende je al snel je eigen doodvonnis. Alexander de grote kon sneller oprukken doordat men zich bij hem aansloot. Junior partnerschap is vaak genoeg een succesvolle overlevingsstrategie gebleken.

    Ik geef je een voorbeeld, betaal jij nu belasting? Ja dan onderwerp je je. Wat doe je in 17de eeuws Indie? Technologisch superieure Hollanders verschijnen? Laat je je afslachten zoals sommige eilanden hebben ondervonden? Of verzet je je niet? Of werk je mee?

    • Het hangt uiteraard af van het gegeven of er een pistool op je hoofd staat. Als dat het geval is is het duidelijk.
      Maar als je keuzevrijheid hebt, zou ik er erg mee uitkijken.

    • Wat doe je in 17de eeuws Indie? Technologisch superieure Hollanders verschijnen?

      De Atjeh-oorlog van 1873, de dieptepunt uit deze 350 jaar Nederlandse koloniale geschiedenis. Deze “technologisch superieure Hollanders” hebben in Atjeh 170.000 mensen hun keel doorgesneden en 100.000 vluchtelingen laten verhongeren. En generaal Van Heutsz kreeg een standbeeld in Amsterdam.

      In de schatkamers van het Tropenmuseum liggen honderdduizenden voorwerpen uit voormalig Nederlands-Indië opgeslagen die miljoenen waard zijn. In de kelder ligt de gruwelijkste herinnering aan het koloniale tijdperk: zo’n vierduizend menselijke resten.

      Technologisch superieure Hollanders, het grootste tuig van die tijd…

      Verders alles goed…

  2. Nederland is in het geheel van de aftakelende Amerikaanse werelddominantie absoluut geen junior partner. Ik kwam recent op Twitter een topic tegen over ‘Make America Dutch Again – MADA’. Er was een poll, 90% stemde ‘yes’. Als je die positie hebt ben je geen junior partner.

    Ooit waren de Britten groot. De Nederlanders kwamen binnen, bijvoorbeeld bij de Tocht naar Chatham, in het VK bekend als ‘The Dutch Raid’, de grootse militaire nederlaag in de Britse geschiedenis. Later ging koning Willem naar Engeland om daar koning te zijn, hij schoof gewoon de heerser aldaar opzij. Je kunt jezelf de vraag stellen: is zoiets bij de VS thans ook mogelijk?

    Nederland werd door Spanje bezet, de Spanjaarden werden uiteindelijk verdreven. Spanjaarden zagen Nederlanders als vijand, zeker de protestanten. Bij de Amerikanen ligt het heel anders: uit de poll op Twitter blijkt dat er in de VS veel mensen zijn die een Nederlandse machtsovername hartelijk zouden verwelkomen.

    Word je als vijand gezien, dan heb je een enorm leger nodig, omdat er echt gevochten zal moeten worden om de macht. Word je als bevrijder gezien, hangt de bevolking en het leger aldaar het MADA-idee aan, dan kan het allemaal heel soepel verlopen.

    Dus ‘Make America Dutch Again – MADA’ is niet onuitvoerbaar. Tenminste niet vanuit Nederlands perspectief. Voor vergelijkbare details: doe wat research inzake de Tocht naar Chatham. Toen dachten de Nederlanders zelf ook: dit kan niet, dit is absurd, maar toch gewoon doorgeduwd en de meerdere gebleken. De Britten na de Nederlandse overwinning: ‘Dus op alle punten – wijsheid, moed, macht, kennis van onze eigen wateren, en succes – zijn de Nederlanders ons de meerdere, en sluiten zij de oorlog af als overwinnaars’.

    • Ik vraag me af: waarom ondersteunen veel Amerikanen het Make America Dutch Again – MADA-idee? Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Een hogere persoonlijke welvaart, meer gelijkheid, minder financiële uitbuiting, veel minder discriminatie, korter werken en toch normaal kunnen leven, enz.

      Wat de echte motor is is het – vaak onbewuste – gebrek aan cultuur in de VS. Ze hunkeren gewoon naar iets wat echt is, naar inhoud. Er is iets heel erg mis met de Amerikaanse cultuur, en ze weten het. De vraag is dus: wie komt ons, de Amerikanen dus, ervan bevrijden? Als de Nederlands terug keren en de boel overnemen, dat vinden velen daar geweldig. Nederlanders zitten er doorgaans iets minder op te wachten.

      Als het er zo voorstaat, ben je geen junior partner. Je bent dat feitelijk groter dan de huidige machthebbers aldaar.

    • Wat bij koning Willem sterk gespeeld zal hebben is het protestantisme. De heerser van Engeland was toen een katholiek, en daar wilde de meerderheid van de Engelsen niet door gedomineerd worden. Een warm welkom dus voor Willem.

    • Maar om even on topic te blijven: stel ‘Make America Dutch Again – MADA’ wordt een succes. Je hebt dan voorstanders en tegenstanders. America wordt dan weer Dutch, de voorstanders zijn de junior partners. Ooit komt er een eind aan de Nederlandse overheersing van de VS. En de Amerikaanse MADA-aanhangers komen dan allemaal naar Nederland? Dat geeft te denken want de Britten kwamen ook niet allemaal hier naartoe.

  3. Prinses Alexia zit of zat op het Atlantic College in Wales. Het Atlantic is opgericht in 1962 na een NAVO-bijeenkomst. Een tijdje geleden kwam het Atlantic in het nieuws omdat Alexia daar zat. Ik vroeg me toen af: waarom veranderen ze die naam niet? Het hart van het college wordt gevormd door het in de 12e eeuw gebouwde St Donat’s Castle. Het ligt dus voor de hand om de naam te veranderen in St. Donat’s College. Dat zal wel even tijd nodig hebben, ze willen blijkbaar niet overhaast van de associatie met de NAVO af.

    Bij St. Donat’s kunnen ze dan een hoekje inrichten met foto’s van vroeger, toen het nog ‘Atlantic’ heette, en hoe dat vroeger allemaal ging. Wat de NAVO was en zo, vroeger. Een klein museum.

    In Nederland niet anders natuurlijk, een NAVO-museum. Interessant om eens een kijkje te nemen. Maar laat Nederland zicht eerst maar eens realiseren dat die tijd erop zit en dat we nu weer zelf voor onze veiligheid moeten zorgen – door een sterk en capabel leger.

Comments are closed.