artikel eerder verschenen op libertair perspectief

auteur: Joep v L

De LP heeft een duidelijk programma: minarchisme. De overheid zorgt in het minarchisme alleen nog voor veiligheid. In het verkiezingsprogramma houdt dit concreet in dat de overheid alleen nog maar bestaat uit defensie, politie en justitie. Is het misschien tijd om de strijd tegen het water ook onder het thema ‘’veiligheid’’ te scharen? Er valt te onderbouwen dat in de unieke Nederlandse situatie kustverdediging en de strijd tegen het water onder het minarchisme valt.

En de dijken dan?!

Er wordt op bijvoorbeeld sociale media geregeld de vraag gesteld: ‘’maar hoe doen we dat met de dijken dan?.’’ Een directe verwijzing naar het partijprogramma is dan niet te maken terwijl het minarchisme hier best goed een antwoord op kan geven. De enige taak van de overheid is veiligheid. Er wordt daarbij tot nu te alleen gedacht aan politie, defensie en justitie. Gezien de unieke Nederlandse situatie kan kustverdediging en de strijd tegen het water als een taak van defensie worden gezien. Nederland ligt voor grote delen onder het zeeniveau en is een rivierendelta.

Gedeelde gebruiksrechten en kustverdediging

De LP heeft een mooi standpunt over gedeelde gebruiksrechten. Het gaat daarbij over natuurlijke hulpbronnen en bijvoorbeeld visvangst en jacht, maar ook een privaat-collectief beheer van die hulpbronnen is onderdeel van het standpunt.

Het beheer van natuurlijke hulpbronnen door middel van gedeelde gebruiksrechten is een eeuwenoud concept. Een bekend voorbeeld is de meent, of gemeenschappelijke weidegrond, waar meerdere boeren hun vee laten grazen. Ook een meer of rivier zonder eigenaar kan bijvoorbeeld gedeelde rechten hebben op de visvangst. De gebruikers spreken in samenspraak af hoeveel de natuurlijke hulpbron gebruikt kan worden zonder deze te beschadigen en delen samen de gebruiksrechten. Dit is een effectieve manier van collectief beheer, zonder centraal gezag.

Politiek wetenschapper en Nobelprijswinnaar Elinor Ostrom beschrijft acht basisprincipes voor deze zogeheten ‘common pool resources’. Volgens de LP kunnen de lessen van Ostrom een vertrekpunt bieden voor een meer libertaire kijk op natuur- en milieubeheer.

De principes van Ostrom zijn:

  1. Duidelijk gedefinieerde grenzen van wat de gemeenschappelijke middelen zijn en wie de gebruikers zijn
  2. Aanpassing aan lokale omstandigheden
  3. Gemeenschappelijke besluitvorming door de gebruikers
  4. Toezicht door of in opdracht van de gebruikers
  5. Strafmaatregelen bij overtreding
  6. Goedkope en laagdrempelige arbitrage bij geschillen
  7. Zelfbeheer van de gemeenschap en erkenning door hogere autoriteiten (zoals bijvoorbeeld landsgrenzen)
  8. Voor grootschalig collectief beheer een gelaagd systeem met lokale groepen

De LP stelt dat deze principes kunnen bijdragen aan een meer decentraal natuur- en milieubeheer. Met name op kleine schaal zullen deze principes effectief zijn. Dit past in de visie van de LP dat collectieve organisatie zoveel mogelijk bottom-up en op basis van vrije wil moet plaatsvinden.

Er kunnen principes van Ostrom worden toegepast op het onderwerp ‘’kustverdediging’’. Vooral gemeenschappelijke besluitvorming van de gebruikers. Bij dijken en waterkeringen is de groep gebruikers echter iedereen die in het desbetreffende overstroomgebied en de dijkring ligt. En misschien nog wel gebruikers daarbuiten. Beslissingen over een waterkering in Zeeland zullen  voor grote delen van Zeeland gevolgen hebben. Er zal bij nationale beslissingen over waterkeringen en waterveiligheid binnen een minarchistische context in ieder geval een grotere rol bestaan voor de gebruikers van het overstroomgebied. Er zal niet zoals nu alles van bovenaf bepaald worden.

Concrete voorbeelden van kustbescherming waar de gebruikers in het overstroomgebied niet in zijn gekend zijn de “duinkerven” die in Noord-Holland zijn gegraven. Dat was een politieke beslissing waarbij er conflicterende belangen zijn zoals veiligheid tegen overstromingen versus biodiversiteit. Er is duidelijk voor dat laatste gekozen. Al is niet aangetoond dat biodiversiteit een probleem was op locatie. Ook is recent een plan bedacht om de waterkeringen in Zeeland weg te halen en daar een ‘’natuurlijke’’ kustverdediging voor in de plaats te maken, waarbij het water vrij spel heeft. Ook bij dit plan zijn de gebruikers van het overstroomgebied niet gehoord.

Waterschappen komen in theorie enigszins in de buurt van de principes van Ostrom. Waterschappen zijn zo’n 1000 jaar geleden ontstaan als een vrijwillige samenwerking van boeren en dorpen. Waterschappen zijn relatief klein en decentraal. Alleen zijn de waterschappen op dit moment hevig gepolitiseerd en zijn de bevoegdheden ook beperkt.

Libertair perspectief

Er dient terughoudend omgegaan te worden met het toevoegen van onderwerpen waar de overheid nog verantwoordelijk voor is. Voor je het weet worden bijvoorbeeld ook de zorg en de wegen onder het minarchisme geschaard. Zorg en wegen zijn uiteraard geen zaken die een minarchistische overheid moet regelen. Gezien de unieke situatie in Nederland kun je wel stellen dat de strijd tegen het water en de infrastructuur die daarbij hoort (sluizen, dijken, waterkeringen etc.) wel onder het minarchisme kunnen vallen. Er zal ruimte komen in het minarchisme voor private initiatieven. De overheid zal niet meer het monopolie op waterveiligheid en kustbescherming hebben. Mocht de LP er voor kiezen om ook kustbescherming en waterveiligheid als kerntaak voor de overheid te zien, dan kan er aansluiting worden gezocht bij het standpunt over gedeelde gebruiksrechten. Zaken dienen op een zo laag mogelijk bestuursniveau geregeld te worden. Bij de strijd tegen het water zal in veel gevallen het nationale niveau het laagste niveau zijn omdat zeeën en rivieren geen rekening houden met gemeente-en provinciegrenzen.

Wie gaat dat betalen?

Men gaat vrijwillig ergens wonen. Onderdeel van die afweging zal ook het risico op overstromingen zijn. De gebruikers van een dijk of waterkering zijn makkelijk vast te stellen, namelijk iedereen die in het overstroomgebied woont van die desbetreffende waterkering of dijkring. Het is goed te modelleren wat er gebeurt als er een specifieke dijk of waterkering faalt. Hierdoor kunnen mensen zelf gaan betalen voor hun eigen veiligheid in hun overstroomgebied en ook zelf gaan bepalen.  Mensen die in Drenthe wonen zullen geen directe baat hebben bij het aanleggen en het in stand houden van een dijkring in Zuid-Holland bijvoorbeeld. Daardoor hoeven zij ook niet mee te betalen. Gezien de grote schaal van de overstroomgebieden (alles en iedereen in het overstroomgebied) zal er genoeg financiële draagkracht zijn om dijken en waterkeringen in stand te houden.

Dit is geen compromis of transitiestandpunt, maar een toevoeging op het onderwerp veiligheid.

47 REACTIES

  1. “De overheid zorgt in het minarchisme alleen nog voor veiligheid. In het verkiezingsprogramma houdt dit concreet in dat de overheid alleen nog maar bestaat uit defensie, politie en justitie.”

    Het liberalisme stamt uit de 18e eeuw, als product van de Verlichting, dus van voor de Franse Revolutie die ook een gevolg was van diezelfde Verlichting. Toendertijd bestond Europa, zo ongeveer het enige continent wat er toe deed, uit een lappendeken van vorstendommen: prinsdommen, groothertogdommen en andere koninkrijkjes. Er waren eigenlijk geen echt grote spelers. De Zeven Provinciën vormden al een behoorlijke partij. Maw, er bestond geen grote dreiging van een beduidend grotere speler die wel even door Europa kan wandelen om wat gebied op te rapen en aan haar bezit toe te voegen. Daar kwam verandering in toen Frankrijk unificeerde onder Napoleon. Groot-Brittannië werd een grote speler dankzij de Industriële Revolutie en later werd Groot-Duitsland geschapen onder Bismarck. Tegenwoordig hebben we grote blokken als de VS, China, Rusland, Indië.

    Je mag je afvragen hoe realistisch het is voor een klein land om zich te bewapenen tegen een groot buurland. Als Frankrijk het in zijn hoofd haalt om Nederland of België te veroveren, dan doe je daar vrij weinig tegen. Als het dan toch weinig zinvol is om je als land te verdedigen, waarom überhaupt een leger optuigen met een staatsstructuur? Is het niet verstandiger om ook de verdediging van grond en bezittingen te decentraliseren naar het laagste niveau waar elke burger tot de tanden gewapend is? Mij lijkt dat de middelen er niet zullen zijn om geavanceerde raketten te ontwikkelen, maar je kunt vanzelfsprekend geen wapenwedloop winnen van een groter of economisch sterker gebied met meer middelen.

    Rechtspraak is altijd nodig, maar daar heb je geen staat voor nodig. Bovendien, in decentrale structuren kennen mensen elkaar en weten mensen beter voor wie en voor wat je moet oppassen. Waterbeheer kan, zoals hierboven beschreven, prima onderling geregeld worden.

    Kortom, de 18e eeuwse liberale principes doen wat gedateerd aan. Ofwel je sluit je aan bij een beschavingsstaat (Alexander Doegin terminologie): Rusland, China, VS. Of je gaat voor decentraal anarchisme.

    • Alleen de ademtocht bij het openen van je addersnavel is al genoeg om het bier te laten verzuren.

      • En daar heb je pisvlek de doper weer te zeiken, wat een vervelende dwaas.

      • Negeren, graftak. Hij zoekt aandacht. Die krijgt hij met elke reactie, aardig of onaardig; dat maakt niet uit.

    • Geweld is inherent aan de mens. In ieder mens zit geweld. De natuur is tot op zekere hoogte geweld en de mens is natuur. Vooral de man is een wezen dat veel gewelddadige neigingen heeft. Jullie zullen dit allemaal in jezelf herkennen. Kijk maar naar de haatvolle reacties hier en het geweld dat daaruit vloeit

      Dus geweld is iets waar we altijd mee te dealen hebben.

      Niet alleen in de overheid zit geweld. In het kapitaal zit geweld, in de linkse oppositiebewegingen zit geweld, in religie zit geweld, overal zien we geweld

      We kunnen proberen het geweld aan te wakkeren, of we proberen het te minimaliseren. In onszelf en buiten onszelf

      De LP is altijd een politieke partij geweest, die altijd al voor minarchisme pleitte. Zonder enige vorm van succes, want niemand zit op dit vage verhaal te wachten. Niemand wilt terug naar de tijd van Charles Dickens. Kinderarbeid, honger, alcoholisme, moeders die zich moeten prostitueren etc etc.

      Je weet niet hoe duister het leven vroeger was.

      • Altijd hetzelfde marxistische riedeltje waar kapitalisme, minarchisme en de 2e Industriële Revolutie met elkaar gelijkgesteld worden. Kapitalisme is veel ouder dan de 19e eeuw. Kapitalisme betekent dat de productiemiddelen in privaat bezit zijn en dat er markten zijn waar de producten die daarmee gemaakt worden vrij verhandeld kunnen worden. Vrije entree van aanbieders en vrije keuze voor afnemers. De Italiaanse stadsteden waren kapitalistisch. De Vlaamse stadsteden waren kapitalistisch. De Republiek der Nederlanden was kapitalistisch.

        Natuurlijk ga je niet terug naar de 2e Industriële Revolutie als we nu aan het einde staan van de 3e Industriële Revolutie en aan het begin van de 4e Industriële Revolutie. Voorbeelden van Klassiek-liberale samenlevingen zijn Zwitserland en Singapore. Lage belastingen, kleine overheid. Het zijn zo ongeveer de meest welvarende plekken op aarde. Het is niet alleen grof onjuist, maar zelfs ronduit vals om te suggereren dat de moeders aldaar zich moeten prostitueren en kinderarbeid alom aanwezig is.

        Nu weten wij hier wel dat je heel erg dom bent en wekelijk niets begrijpt. Tot overmaat van ramp ook niets begrijpen wilt. Maar als je het verschil niet kunt zien tussen economische en politieke principes en een historische situatie met een begin en een einde, dan zink je zo mogelijk nog dieper dan voorheen. De fout die je maakt is van dezelfde orde als tegen iemand die voorstander is van democratie zeggen: dus je wilt weer in een toga gaan rondlopen, vrouwen opsluiten en slavernij instellen. Dat was immers de situatie in het oude Griekenland.

      • Het is een bekende reflex die ik talloze malen heb mogen meemaken bij linksdraaiers die zich hebben laten hersenspoelen met marxistische propaganda. Zodra het woord kapitalisme ter sprake komt reageren ze met kinderarbeid en lange dagen in een smerige fabriek. Waar je ze nooit over hoort zijn de alternatieven, ze denken namelijk in hun volslagen onbenul dat werken op het land een pretje is.
        https://nl.wikipedia.org/wiki/Plaggenhut
        https://historiek.net/plaggenhutten-drenthe-veenarbeiders/144474/
        Werken op het land is meestal seizoenswerk. Als er geen werk is, dan is er weinig te eten. Er zijn redenen waarom mensen ervoor kozen om in een fabriek te werken. Moderne fabrieken zijn overigens in niets te vergelijken met de 19e eeuwse varianten. Toch denkt Nayako Apencordonblue dat we terug gaan naar de 19e eeuwse varianten terwijl er in China fabrieken zijn die al bijna autonoom draaien, dwz zonder mensen.

        Een andere bekende misvatting die ook vaak te horen valt is dat kapitalisme alleen goed is voor de rijken. Dat horen we Nayako Apencordonblue ook vaak suggereren. Dit is wederom marxistische propaganda, de technische term hiervoor is verelendung. Omdat linkse mensen nu eenmaal niets van economie begrijpen, denken ze dat als er een rijker wordt er wel een ander in gelijke mate armer zal worden. Dit geheel volgens de taart filosofie waarbij een economie wordt voorgesteld als een taart en als iemand een groot stuk neemt dan blijft er minder over voor de rest. De truc is natuurlijk om de taart groter te maken zodat iedereen grotere stukken kan nemen, ofschoon niet allemaal dezelfde grootte.

        Zo, dat was weer het stukje zondagmiddageducatie voor ons linksdraaiende huisdier. Een ding is zeker. Hij zal er weer niets van opsteken en binnenkort al zijn aantoonbaar foutieve, marxistisch geïnspireerde dogma’s weer als lauwe diarree over onze verlichte hoofden sproeien. Waarna hij zal declameren dat wij er niets van begrepen hebben.

      • Voor mij betekend kapitalisme, dat het LAND in privaat bezit is en dat er geen commons zijn (en dat er dus geen alternatief is voor de systeemwereld)

        We hanteren dus verschillende definities van het woord kapitalisme. Verder niet echt iets om je druk om te maken….De vroege anarchisten waren tegen kapitalisme, omdat in het kapitalisme het land in privaat bezit genomen was, waardoor mensen niet meer voor zichzelf konden leven, maar een systeemwereld ingedrukt werden

        In zwistersland is er social security/sociale voorzieningen

        Singapore heeft ook een welfare model

        https://www.msf.gov.sg/what-we-do/comcare

        Beide systemen zijn dus niet ‘minarchist’. Het is niet zo dat er slechts een leger is en verder niets.

        Als je in Nederland alle toeslagen en bijstand weghaalt, valt het systeem meteen om

        Iets dat kapitalisten ook snappen en daarom willen ze het in stand houden. Om de machine te laten draaien. Ze willen niet dat het vastloopt, want ze verdienen er aan.

        Dit heeft niets te maken met marxisme, of wat voor isme dan ook, maar met helder nadenken.

        Verder begin je met schelden meteen, wat geen waarde heeft

      • Er zijn redenen waarom mensen ervoor kozen om in een fabriek te werken

        De commons werden ingekapseld

        Land werd geprivatiseerd

        En de boeren waren dus genoodzaakt om naar de steden te trekken en in de fabrieken te werken. Landlopen werd vervolgens verboden

        De mensen hadden geen keuzes. Het is geen organische ontwikkeling geweest, maar een geforceerde modernisering. Een beetje zoals WEF nu modernisering forceert, zo kan je dat zien

        Een andere bekende misvatting die ook vaak te horen valt is dat kapitalisme alleen goed is voor de rijken

        Daar gaat het niet helemaal om. Het gaat er meer om, is het stabiel of niet? Accepteren de mensen het of niet? De Franse adel was blijkbaar niet stabiel. 19de eeuws kapitalisme ook niet. Waarom niet? Ik denk doordat er te grote contradicties in die systemen zitten. Het leidt tot teveel onbehagen, teveel gekrenkte gevoelens van mensen.

        Uiteindelijk is kapitalisme natuurlijk voornamelijk goed voor de megarijken. Waarop kapitalisten, als ze consistent zijn dan vaak zeggen : zorg maar dat je rijk word ! Niet janken, zorg maar dat je bij die 1 % gaat horen. Dat is hun levensvisie. De economie als een wedstrijd, met een paar winnaars en vele losers. In hun ogen is dit de enige optie.

        Ik ben verder geen marxist. Ik heb meer met Proudhon en George etc, dat soort denkers.

      • Land is een productiefactor.
        De productie factoren zijn: Land, arbeid en kapitaal.
        Onder land vallen ook grondstoffen.

        Vind je dan dat arbeid en kapitaal niet in privaat bezit moeten zijn?
        Wat is het verschil? Anders is er geen verschil tussen de definities.

        “Als je in Nederland alle toeslagen en bijstand weghaalt, valt het systeem meteen om”

        Oh ja? Omdat jij dat verzonnen hebt.
        Uitkerinkjes zijn er pas sinds de naoorlogse periode. Daarvoor bestond dat helemaal niet en er viel niets om of uit elkaar.

        Je raaskalt dus weer. En dat is precies de reden waarom jij veel en vaak moet worden uitgescholden. Niet dat je daar slimmer van gaat worden. Maar wel dat je gaat begrijpen wat voor een uilskuiken je bent.

      • “Ik ben verder geen marxist. Ik heb meer met Proudhon en George etc, dat soort denkers.”

        Dat zul je best zelf geloven. Het punt is dat je het ene marxistische argument op het andere stapelt. Je analyses zijn marxistisch.

      • Uhmmm

        Laten we het zo zeggen. Marxistische analyses zijn niet zinloos en zijn vaak vrij helder. Maar, marxistische oplossingen werken meestal niet. Althans, communisme werkt niet

        Je kan het marxisme meer zien als een methode. Niet als een politiek programma. Althans, zo gebruik ik marxisme. Een lens om door naar de wereld te kijken

        Je kan zoveel schelden als je wilt, het doet mij niets. Je geeft er alleen mee aan dat je waarschijnlijk 19 bent

        Daarvoor bestond dat helemaal niet en er viel niets om of uit elkaar.

        Eerst kregen we de eerste wereldoorlog, toen kregen we de 2de wereldoorlog.

        Fascisme, communisme, syndicalisme en anarchisme, ontstonden in de kapitalistische 19de eeuw, bij de volksmassa’s, die het sociale contract niet meer erkende. Veel mensen hadden niets meer te verliezen en wilde alles op de schop doen. A generation of destroyers.

        Op die ruïnes hebben ze toen de sociaal democratie/verzorgingsstaat gebouwd, onder het mom van : je moet kapitalisme hervormen, anders loopt het weer uit de hand. Je moet de gaten dichten, die in de boot zitten, als het ware.

        Dat was hun motivatie. In combinatie met een angst voor het opkomende communisme (de USSR bestond nog). De kapitalisten wilde dus concessies doen.

        Veel mensen zijn nu al arm, ondanks dat ze een baan hebben. Haal toeslagen weg en men radicaliseert in een snel tempo. Bewegingen als leftlaser zouden in korte tijd extreem groot worden. Bekijk het als speltheorie.

        Ik gebruik liever de term markt, dan kapitalisme. Markt is breder en minder beladen/verwarrend.

      • Correctie

        Op de ruïnes van de tweede wereldoorlog, hebben ze sociaal democratie/verzorgingsstaat gebouwd.

        Niet uit liefde voor de mensen, maar vanuit pragmatisme en vanuit angst voor de communistische concurrentie (de USSR bestond nog en het communisme was nog een politieke macht in de wereld)

        https://www.youtube.com/watch?v=ZLRBK7zH4x0

        Saludos desde el exilio
        A una generación de destructores
        Seguiremos siendo invisibles
        Porque viajamos con poco equipaje
        Bailando con nuestros ojos cerrados
        Cuando eso sea posible, a lo largo de la frontera
        A lo largo del camino

      • “Op de ruïnes van de tweede wereldoorlog, hebben ze sociaal democratie/verzorgingsstaat gebouwd.”

        Dus niet als gevolg van het kapitalisme in de 19e eeuw. Ook niet uit angst voor het communisme of dat de structuren uit elkaar vallen. Ik heb dat namelijk al eens eerder uitgelegd. Das Rheinland modell stamt uit Duitsland, zoals de term suggereert, en het was hardcore, Oostenrijkse School kapitalisme met uitermate sobere uitkeringen voor mensen die niet konden werken, meestal oorlogsslachtoffers, dan wel fysiek of geestelijk. Die mensen hebben hun leven gegeven voor Duitsland. Wat wil je doen? Ze laten verrekken? Nee, dat is te hard. Denk bij de uitkeringen aan een dak boven je hoofd en wat eten in de vorm van een maaltijdsoep met brood. Er was ook niks na de oorlog dus je kunt niet royaal zijn, het was voor iedereen zwaar.

        De verzorgingsstaat heeft dus niets te maken met een intrinsieke fout in het kapitalisme die gerepareerd moet worden met uitkeringen. Dat heb je weer allemaal zelf bij elkaar verzonnen, of beter: bij elkaar gelogen.

        Zoals die dingen gaan groeien verzorgingsstaten uit hun kluiten en wordt het al gauw onbetaalbaar. Dat is in veel landen in de jaren 70 gebeurt waarna we de Thatcher revolutie kregen, met in haar voetsporen Ronald Reagan en in Nederland Ruud Lubbers. Toen is de verzorgingsstaat weer versoberd. In Zweden hebben ze dat in de jaren 90 gedaan. De verzorgingsstaat is dus inherent instabiel en moet met de nodige regelmaat uitgekleed worden.

      • Een kapitalisme zonder enige vorm van vangnet, leid tot verpaupering

        verpaupering leid tot radicalisering

        In de vorm van communisme/fascisme en al die bewegingen. Die in die toestand veel aanhang weten te vinden

        Uiteraard kan een verzorging staat uit de hand lopen. En het is waar dat er destijds wel heel veel geld ging naar onzinnige dingen. BKR kunstregelingen etc. Het is inderdaad iets dat dan in bedwang moet worden gehouden.

        Maar helemaal geen vangnet is ook niet houdbaar. En dat stelt dit minarchisme voor

        Denk bij de uitkeringen aan een dak boven je hoofd en wat eten in de vorm van een maaltijdsoep met brood.

        Ja, maar zoiets als dit is dus cruciaal, voor het voortbestaan van het systeem.
        Minarchisme wilt dit niet. Minarchisme wilt alleen het leger. Voor de rest zoek je alles zelf uit. Even geen baan en je bent dakloos, moet gaan bedelen, of bij een gang. Zoiets is zeer onstabiel

        https://nl.wikipedia.org/wiki/1900_(film)

        Ik kan je deze film aanraden

      • Uiteraard kan een verzorging staat uit de hand lopen. En het is waar dat er destijds wel heel veel geld ging naar onzinnige dingen. BKR kunstregelingen etc. Het is inderdaad iets dat dan in bedwang moet worden gehouden.

        Dit is waarom georgist zeggen : je moet aan pre distributie doen. Als je het land socialiseert, hoef je verder ook niet moeilijk te doen met een sociaal vangnet. Dat is dan al het sociale vangnet, in de vorm van een universeel basisinkomen. Dit systeem lijkt mij logischer.

        Uiteindelijk zie je dat als je normaal met elkaar praat, dat we elkaar hier en daar wel deels begrijpen. Of een beetje begrijpen

      • “Een kapitalisme zonder enige vorm van vangnet, leid tot verpaupering”

        En daar gaan we weer: verelendung, ofwel de rijken worden rijker en de armen worden armer. Dat is niet waar. Je verzint maar wat.

        Sociale vangnetten zijn traditioneel het gezin en de grotere familie, daarna de kerk en liefdadigheid. Nu is het punt bij een sociaal vangnet altijd dat sommigen hulp nodig hebben omdat het even tegenzit, anderen hebben echter een schop onder hun kont nodig. Voor een buitenstaander (als een overheidsorganisatie) is dat vaak moeilijk in te schatten. Terwijl de directe omgeving heel goed weet wat er speelt en welke variant van toepassing is. Er is dus een sociaal vangnet en het is er altijd geweest. Daarom wonen mensen bij elkaar in dorpen en steden zodat je elkaar af en toe kunt helpen als dat nodig is.

        Wat je doet als je de sociale vangnet functie verplaatst naar de staat, ondergraaf je de natuurlijke sociale functies van een gezin, familie, wijk of geloofsgemeenschap. Bovendien hoeft sociale zekerheid helemaal niet zo duur te zijn. Een containerwoning met een maaltijdsoep is ook sociale zekerheid en geeft je voldoende motivatie om je situatie te verbeteren. Daarvoor kun je een verzekering afsluiten of je kunt er zelf voor sparen. Vergeet niet dat belastingen afwezig tot vrijwel afwezig zijn dus alles is vele malen goedkoper. Sociale zekerheid kan dus heel goed privaat geregeld worden en zo is het ook eeuwenlang gegaan. Denk aan de vrouwen van succesvolle ondernemers die aan liefdadigheid doen. Dat zijn intelligente en competente vrouwen die zulks uitstekend managen.

        Om af te sluiten. Sociale zekerheid is er altijd geweest en de relatief korte periode na WO2 waarin de staat deze taken uitoefent – en mede daardoor vrijwel permanent op de rand van een faillissement balanceert – geeft weinig reden voor enthousiasme.

      • “een universeel basisinkomen.”
        Dat gaat met 100% zekerheid mislukken.
        Als je er niet van kunt leven, dan heb je er niks aan.
        Als je er wel van kunt leven, gaat niemand nog naar zijn werk toe en dan is er niks: geen eten, geen gezondheidszorg, geen water, niets. Bovendien is het gewoon weer ordinaire diefstal. Het maakt niet uit van wie je steelt maar je kunt geen moreel hoogstaande samenleving hebben op een immorele basis. Zo simpel is het.

        Maar goed, je gaat maar met andere sociaaldemocratische communisten bij elkaar zitten en elkaar het geluk en de welvaart in belasten en herverdelen. Op enig moment zullen jullei er wel achter komen dat het niet werkt.

      • Een containerwoning met een maaltijdsoep is ook sociale zekerheid en geeft je voldoende motivatie om je situatie te verbeteren.

        Als iedereen zoiets als basis heeft, is kapitalisme al vele malen stabieler natuurlijk. Maar er moet wel echt zoiets zijn. Ik denk dat veel mensen blij zouden zijn met zoiets, als fundament

        Sociale zekerheid is er altijd geweest en de relatief korte periode na WO2 waarin de staat deze taken uitoefent – en mede daardoor vrijwel permanent op de rand van een faillissement balanceert – geeft weinig reden voor enthousiasme.

        Het is waar dat het uit de hand kan lopen.

        Maar ongebreideld kapitalisme kan ook uit de hand lopen.

        Wat je doet als je de sociale vangnet functie verplaatst naar de staat, ondergraaf je de natuurlijke sociale functies van een gezin, familie, wijk of geloofsgemeenschap

        Dit soort verbanden bestonden ook eindeloos veel in de 19de eeuw. Ondanks dat werden de sociale tegenstellingen te groot en liep het uit de hand

      • “een universeel basisinkomen.”

        Nee, het is een basisinkomen gekoppeld aan het land. Een burger dividend

        Dit combineren ze dan met zeer open markten. En dit zou dan bijstand en toeslagen overbodig maken

        Het zal niet super hoog zijn, dus mensen zijn nog steeds gemotiveerd om te werken. Je kan ook een beetje werken,bijvoorbeeld. Nu werken mensen in de bijstand helemaal niet. Dan zouden die mensen misschien half werken, of een paar dagen per week etc

        De moraliteit erachter is dat een gemeenschap recht heeft op het land en dat het land niet gemonopoliseerd mag worden door staat of kapitaal

        Ze noemen het ook wel ‘left capitalism’. Als het ware, de meest linkse flank van het liberalisme/kapitalisme.

      • “Dit soort verbanden bestonden ook eindeloos veel in de 19de eeuw. Ondanks dat werden de sociale tegenstellingen te groot en liep het uit de hand”

        Maar er is niks uit de hand gelopen. De Tweede Industriële Revolutie heeft geleid tot een reusachtige groei in bevolking en welvaart. Een enorme stijging in levensverwachting en grote afname van kindersterfte. Tal van belangrijke nieuwe uitvindingen als elektriciteit.
        https://as1.ftcdn.net/jpg/03/45/16/44/1000_F_345164496_Cr3gMkh0NTnYI0n861R7USJGhb8NHLZJ.jpg

        Het enige is dat de beelden van fabrieken uit die tijd voor ons tere westerlingen er wat onaangenaam uitzien en de gedachte aan kinderarbeid is evenmin prettig. Maar dat was in 1870. Kijk eens hoe fabrieken er tegenwoordig uitzien: https://www.youtube.com/watch?v=ZfyCGNhYwxY

        Ik heb er snel eentje gekozen, maar als je even zoekt vind je er veel meer. Je kunt je erover verbazen dat de mensen in het noorden van Engeland in 1850 niet meteen schone en geautomatiseerde fabrieken kregen als nu in China. Maar goed, zo gaan die dingen. Maw, het marxisme, waar je al je analyses op baseert, is een ideologie voor een tijd die al meer dan 100 jaar niet meer bestaat. Daarom zijn je verwachtingen en uitspraken dat minarchisme leidt tot de toestanden van 1850 volledig fout en getuigen van een diep gebrek aan zowel economisch als historisch inzicht, maar ook een gebrek aan begrip van de huidige situatie. Want als iemand fabriek zegt, dan zeg jij kinderarbeid en uitbuiting. Je bent een beetje blijven hangen in 1850, vrees ik.

      • “Nee, het is een basisinkomen gekoppeld aan het land. Een burger dividend”

        Dat maakt niks uit. Iemand die het land gebruikt, voor wat dan ook, moet gaan betalen aan de eigenaren van het land. Is dus gewoon belasting. Voor de ondernemer zijn dat kosten, die worden doorberekend in de prijs van het product. Dus ja, als grondeigenaar krijg je een beetje betaald. Maar alles gaat ook weer duurder worden omdat nu eenmaal alleen de zon voor niets opgaat.

        Is gewoon weer herverdelen, in een andere variant. Wat jij daar leuk aan vind is dat je hoopt een beetje land te krijgen waar je normaliter geen enkele aanspraak op zou kunnen maken.

        Ik zal je vertellen hoe dat gaat. Veel mensen kunnen helemaal niet met geld omgaan, ook niet met andere bezittingen. In korte tijd zullen de meeste mensen hun lapje grond verkopen omdat ze geld nodig hebben of omdat het hen een goed idee lijkt waarna enkele grote spelers overblijven. Waarschijnlijk dezelfde die het nu zijn.

      • Kijk, vriend

        Dat maakt niks uit. Iemand die het land gebruikt, voor wat dan ook, moet gaan betalen aan de eigenaren van het land

        Vroege liberalen zeiden al : het land is geen product of dienst.

        Het land was er altijd al en is door niemand gemaakt. Waarom zou de een er meer recht over hebben dan de ander

        En waarom vinden moderne liberalen het normaal om land te monopoliseren? Daar is iets heel vreemd gebeurt, in de geschiedenis. Locke, Paine, George,Mill ze waren allemaal niet voor land monopolie. Alleen figuren als Ayan Rand waren daar ineens voor en Rothbard. Van die hele late denkers

        Is gewoon weer herverdelen, in een andere variant

        Niet herverdelen van kapitaal, arbeid of verdiensten, maar herverdelen van dat wat iedereen nodig heeft en wat er altijd al was. Net als dat we zuurstof ‘herverdelen’

        Ik zal je vertellen hoe dat gaat. Veel mensen kunnen helemaal niet met geld omgaan, ook niet met andere bezittingen. In korte tijd zullen de meeste mensen hun lapje grond verkopen

        Jongeman. Je krijgt geen grond. Iedereen krijgt een basisinkomen en iedereen betaald een landwaarde belasting. Als je veel land hebt, betaal je meer landwaarde belasting

        Andere belastingen worden geminimaliseerd.

        Zo verdeel je het land dus, op een moderne manier en daarop plaats je vervolgens een liberale/libertaire, zelfs Oostenrijkse markteconomie

        Dat mensen met geld om kunnen gaan of niet doet er helemaal niet toe. Sommige mensen willen helemaal niet met geld omgaan.

        Het sociaal contract gaat er niet over, of jij wel of niet met geld om wilt gaan.

      • Maw, het marxisme, waar je al je analyses op baseert, is een ideologie voor een tijd die al meer dan 100 jaar niet meer bestaat. Daarom zijn je verwachtingen en uitspraken dat minarchisme leidt tot de toestanden van 1850 volledig fout en getuigen van een diep gebrek aan zowel economisch als historisch inzicht, maar ook een gebrek aan begrip van de huidige situatie. Want als iemand fabriek zegt, dan zeg jij kinderarbeid en uitbuiting. Je bent een beetje blijven hangen in 1850, vrees ik.

        Het marxisme heeft nog steeds veel impact. China word bestuurd door een communistische partij. Communisme is weer populair in Amerika, via het infrared collectief etc

        Kijk, we hebben een periode van welvaart gehad, na de tweede wereldoorlog. Jij en ik hebben daar indirect van geprofiteerd. Wij zijn een verzorgingsstaat opgevoed, wat voordelen had. Onze ouders konden studeren, iedereen een dak boven het hoofd etc. Vroeger kon dat helemaal niet in Europa, dan waren mensen al blij dat ze overleefde, dat ze geen honger hadden

        Het systeem kan ook heel snel heel veel slechter worden. Haal die rechten weg en je bent Brazilië. Sloppenwijken en omheinde villawijken. Waarop rechts dan zal zeggen : zorg maar dat je in die villa komt, sukkel !

        In de derde wereld is er nog steeds uitbuiting. Het kan best dat die verhoudingen ook in het westen komen. Zeker nu we politici hebben die sociale ongelijkheid niet zien als een thema. Politici die het niet erg zouden vinden, als Amerika hetzelfde is als Zuid Amerika, zolang zij maar aan de goede kant staan. Politici die denken in termen van ‘eten of gegeten worden’. Sociaal darwinisten. De vraag is, wil je zoiets ? Is dat het sociaal contract waar je voor tekent? Wil je dat spelletje spelen?

        Maar er is niks uit de hand gelopen. De Tweede Industriële Revolutie heeft geleid tot een reusachtige groei in bevolking en welvaart

        Russische revolutie, Spaanse revolutie, Commune van 1848? Waardoor kwam dat allemaal dan? Waarom was men zo makkelijk te porren voor revolutionaire bewegingen?

        De gemiddelde welvaart word dan groter, maar bij wie komt die welvaart? Wat betekend die cijfermatige welvaart concreet, voor mensen, in hun dagelijks leven?

        Je kan het hebben over economie en geschiedenis, maar je vergeet sociologie en psychologie

        Als systemen leiden tot revoluties, dan is er dus blijkbaar ergens iets mis gegaan. Wat is er misgegaan? De Franse adel heeft fouten gemaakt, wat waren hun fouten? Dat ze de massa van zich vervreemde. Zie het als speltheorie. Als je een sociale orde hebt, moet je zorgen dat de balans tussen de sociale klasse in stand blijft. Zo niet, dan gaat het vallen.

      • Ah, dus de Chinese communistische partij, die al decennia geen marxistisch beleid meer voert, blij jij toch lekker communistisch noemen. Ook in Rusland is de communistische partij aan de macht. Alleen hebben ze daar tegenwoordig prive eigendom, je kunt een bedrijf beginnen en ze hebben een flat tax van 13%. Die zijn dus klassiek-liberaler dan Zwitserland. De Russische Revolutie is voor een groot deel gesubsidieerd door Duitsland in de Eerste Wereldoorlog omdat zij zich geen twee fronten oorlog konden permitteren. Daarom hebben ze Lenin en zijn kameraden geholpen in het pluche te belanden. Nu suggereer je nog net niet dat de Franse Revolutie van 1789 een gevolg was van de Tweede Industriële Revolutie van 1870. Maar je zou dat wel graag doen, denk ik.

        Ik geef het op, je blijft maar lekker in je eigen bubbel doorrazen.

      • Ook de Spaanse Revolutie van 1936 – in Spanje was er nog helemaal geen Industriële Revolutie toen – was toch een gevolg van de situatie in het noorden van Engeland, meer specifiek: Manchester en omstreken. Ja, dat zijn historische analyses die indruk maken.

  2. De overheid doet haar best om inter-generationeel-vermogen tegen te werken. Door inter-generationeel-vermogen zou er een klasse-structuur ontstaan. Dat wil de overheid niet, zij wil zelf alle macht hebben. Mensen moeten niet afhankelijk zijn van elkaar, maar van de overheid.

    Ik denk dat het gelijkheidsstreven uitloopt op een land vol klaplopers. De proletarische republiek (democratie met algemeen kiesrecht zoals ingevoerd in 1917) is nog steeds een ideaal bij veel mensen in Nederland.

    Schilderij: ‘Wakker worden in de proletarische republiek’ (1870):

    https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fj7jsbcchsht91.jpg%3Fwidth%3D1080%26crop%3Dsmart%26auto%3Dwebp%26s%3D363b91732e742f6de267f9d1e167e2799132ad20

    Waar inter-genarationeel-vermogen wordt tegengewerkt hoef je niet eens na te denken over wat dan ook. Laat de boel maar onder lopen. ‘You’ll own nothing’ als hoogste ideaal. Duizenden jaren zonder kustverdediging gedaan overigens.

    • ‘Inter-genarationeel-vermogen’ moet uiteraard inter-generationeel-vermogen zijn.

      Ik kwam recent een Youtube-video tegen waarin werd uiteengezet hoe oneerlijk het is dat sommigen van generatie op generatie rijk zijn en anderen niet, en dat er nodig iets aan gedaan moest worden. Niet door zelf iets op te bouwen natuurlijk maar door de rijken te belasten. Inter-generationeel-vermogen moet doorbroken worden, volgens die lobby. Het idee erachter is dat dan iedereen rijk wordt.

      Dijken liggen er uiteraard om hogere welvaart te creëren. Bij mijn weten is Robinson Crusoë nooit toegekomen aan het aanleggen van dijken, en zeker niet op industriële schaal. In een tijd waar de overheid alles van je af wil pakken, laat die dijken voor wat ze zijn. Ga niet investeren in iets met een zeer lange afschrijving zoals dijken – de terugverdientijd is te lang gezien de huidige onzekere vooruitzichten.

      Als je ‘Dit is ons land!’ roept loop je het risico opgepakt te worden in opdracht van de NCTV. Dus laat die dijken, dit land is niet te redden. Mijn motto: Red Jezelf. Ooit komt er vast wel weer een tijd om te investeren, maar dat is niet nu.

    • Zoveel inter-generationeel-vermogen, de hele infrastructuur, huizen, wegen, dorpen, kanalen, landerijen, bossen, steden, het hele land. Allemaal ingepikt/gestolen door de overheid en het grootkapitaal, alles verkwanseld. Als ik me niet vergis was dat een belangrijk motief voor Anders Breivik om in actie te komen.

      • Breivik was een liefhebber van het Zionisme, m.a.w., van roof, moord, plundering, diefstal van bezit, land en cultuur.., dus ‘inter-generationeel-vermogen’.
        Je spoort niet…

  3. Uit het artikel: Gemeenschappelijk gebruik, samenwerken. Het doet me denken aan twee liedjes. De eerste ‘Living together, working together’ uit de film Lost Horizon, een boeddhistische commune: https://www.youtube.com/watch?v=w5GIv197E8s

    Het tweede liedje, samen zuipen, samen werken, samen vechten – ‘Was wollen wir trinken’:

    https://www.youtube.com/watch?v=zhwIB2fVNZQ

    Op maat gemaakt voor het proletariaat of voor mensen die alles kwijt zijn. Ik ben echter al generaties kleinburger, en dan schijn je niet geschikt te zijn voor de proletarische revolutie, voor proletarische idealen, waaronder de democratie met algemeen kiesrecht zoals ingevoerd in 1917. De kleinburgerij is doorgaans nogal monarchistisch en gehecht aan haar bezit, waaronder inter-generationeel-vermogen.

  4. Als een staat onderwijs verplicht stelt denken mensen na enkele generaties dat niemand zou kunnen lezen en schrijven zonder de staat.

  5. Een beetje van alles, emotie vs realiteit…

    Vergeleken met de rest v/d wereld is Nederland niets meer dan Madurodam, een miniature land en een tourist attractie. Er zijn vele steden in de wereld die groter zijn dan heel NL, met nog meer inwoners en die niets meer hebben dan een burgemeester die alles fijn regelt. Dus elk probleem wat in NL boven water komt, is eigenlijk niets meer een miniature “klein gat in de weg” voor de rest v/d wereld.

    Hadden ze maar inplaats v/d afsluitdijk, een dijk gemaakt tussen de Waddeneilanden.
    Met veel minder kosten en een veel betere kustverdediging.

    In 1872 werd de Dam Holwerd-Ameland aangelegd, een dam van het Friese Holwerd naar Ameland. De dam op het toenmalige wantij liep al snel na de aanleg zoveel stormschade op dat al in 1882 besloten werd de dam op te geven. De dam is sinds die tijd bijna geheel weggeslagen, al zijn er, onder andere aan beide uiteinden, nog restanten te vinden.
    Maar 150 later en de technologie vandaag den dag, is dit makkelijk doen.

    En wat deze situatie in kustverdediging betreft, is het niets meer om Prins Pils aan de macht te houden, op kosten v/d bevolking.

    Want elke NLder kan in bv Duitsland een veel makkelijker leven hebben.
    Je kunt een belastingvrij inkomen verdienen tot € 9.744. In Nederland moeten studenten zelfs inkomstenbelasting betalen over al het geld dat ze verdienen, zelfs als het maar een klein bijbaantje is. Het belastingtarief in Nederland begint bij 36,55%, vergeleken met het progressieve belastingtarief in Duitsland dat begint bij slechts 14%.

    Nederland onder water, ik geloof niet dat de wereld er wakker van blijft…

    Verders alles goed.

      • “De Nederlanders zijn een groot volk in een té klein land”, aldus Generaal de Gaulle. Hij was te beleefd om eraan toe te voegen: “Zij groeien hun land naar de verdommenis en totale ondergang”.

        Aan welke interne dynamiek is dit rampzalig groeigedrag te wijten en wanneer is het in gang gezet?

        O ja, Frankrijk is ook een leuk land om te wonen…

      • Tichmann, ik herinner me één of andere Duitser van aanzien die van mening was dat als je Nederlanders op een rotseiland zet ze er dan een bloementuin van maken of zoiets. Dat klopt wel een beetje. Op rotsen groeit weliswaar niets, of niet veel, maar Nederlanders vinden daar wel een oplossing voor, alsof het vanzelf gaat. Veel andere volkeren hebben die eigenschap niet, en klagen alleen maar over het gebrek aan mogelijkheden.

  6. Nico de Geit 29-03-25 at 20:11…

    Als je Nederlanders op een rotseiland…? (Een beetje té hoge dunk)

    Dat waren misschien die NLders die al honderden jaren geleden op deze aarde rondliepen, niet de NLders van vandaag den dag.
    Het wordt verkocht aan bevolking, “als een ‘”kustverdediging” plan en natuurlijk slaan de initiatiefnemers, waaronder ook provincie, waterschappen, Rijkswaterstaat en natuur- en milieuorganisaties, twee vliegen in één klap.”
    Deze investering is al begroot op 91+ miljard euro, niemand weet het precies.
    De totale uitgaven voor Defensie in 2024 zijn € 21.429.878.000 (€ 21,4 miljard).

    Maar wat ze niet vertellen is, dat deze uitgave is alleen maar bedoeld, om één familie aan de macht te houden.

    Verders alles goed…

  7. Ik ga zelf een dijk aanleggen. Kosten: één miljoen euro. Ik moet dat aangeven in box 3. Onze overheid gaat uit van 6,04% rendement, en daar betaal je 36% belasting over. Jaarlijks af te tikken aan de staat vanwege het bezit van een dijk: € 21.744,–

    Draag je je dijk over aan de volgende generatie dan moet 2 ton worden afgerekend. Ze willen dat verhogen, want ‘het is niet eerlijk dat sommigen veel hebben en anderen weinig’.

    Het zal duidelijk zijn dat je er slim aan doet geen enkele moeite te doen. Gods water over Gods akker.

    • Voor je het weet heeft je zelf aangelegde dijk een WOZ-waarde van 20 miljoen euro, en legt de overheid je belastingaanslagen op overeenkomstig de door hun vastgestelde waarde.

      • Als Nederlanders zo vindingrijk zouden zijn, waarom is er geen oplossing bedacht om de overheid kwijt te raken?

  8. Dan ga je dus terug naar 19de eeuws kapitalisme, met dat minarchisme

    Al het land en alle productiemiddelen in handen van een kleine groep (alle macht dus in handen van een kleine groep)

    De bevolking heeft vervolgens geen rechten, geen enkele zekerheid. Maar ze zijn dan wel gebonden aan je vage sociale contract?

    Ik denk dat iedereen dan Nederland zou ontvluchten, naar landen waar de condities beter zijn.

    Daar zit je dan, met je ‘minarchisme’

    Als je de geschiedenis bestudeerd (wat je uiteraard niet doet) zie je dat de instabiliteit van het 19deeeuwse minarchisme kapitalisme leidde tot allerlei revolutionaire bewegingen, die verandering eiste. Die een nieuw sociaal contract eiste.

    Ik kan jullie deze substack aanraden, om wat meer bijgeschoold te worden. Wat dieper inzicht te krijgen

    The Peaceful Revolutionist | David S. D’Amato | Substack

    Een ondergewaardeerde denker.

  9. Wat een ellende die minarchisten. En in plaatst dat ze anderen aan missiecreep laten doen, stellen ze het zelf al voor:”je kunt onder veiligheid alles scharen: “Uitkeringen voor criminelen?” Geen probleem de LP geeft er een minarchistische rechtvaardiging voor.
    “Boeren onteigenen?… Even nadenken. voedselVEILIGHEID
    Kun je nog beter gewoon communisten hebben. Dan weet je tenmiste waar je aan toe bent.

  10. verplichte vaccinatie? Veiligheid. De Russen verslaan en daarna de Chinezen met een biljoen aan staatsschuld van de geldpers? De LP koppelt het aan veiligheid en maakt er een overheidstaak van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in