U raadt al voor welke landen dit geldt: Innoveren in de VS, kopiëren in China en reguleren in de EU.

Alsof je met reguleren brood produceert. Integendeel regels en wetten maken alles onmogelijk of duurder. Waar de armen natuurlijk weer de meeste last van hebben.

En als een ondernemer de keus heeft hier een bedrijf te beginnen dat pas na jaren van tegenwerking een vergunning of stroomaansluiting krijgt en bij succes zwaarder wordt belast dan: elders waar je sneller kunt starten, met minder bureaucratie, met minder belasting en bovenal: zekerheid dat de regels tijdens je investering (zonnepanelen, dieselbusjes, EV, ZZP etc) niet veranderen, wat zou u dan kiezen?

Die weggaan keuzes worden niet alleen door starters, maar ook door grote bedrijven gemaakt. Begon? het met Unilever, de grote chemie en de aluminium industrie gaat ook al weg. Shell, ASML en BosKalis zullen wel volgen.

En dit zijn de bedrijven waarvan we het weten. De bedrijven die van plan waren zich in de EU te vestigen, maar die NIET komen, kennen we niet, maar verliezen we dus ook door dat bureacratie- en klimaatgedoe.

Het trieste is dat moeder aarde daar niets mee op schiet: waren die fabrieken en kolencentrales hier nog enigszins schoon (vergeet de efficiënte Nederlandse boeren niet), wanneer die productie naar elders wordt verplaatst gaat dat daar met veel meer vervuiling gepaard.

En de politici die voor al die regels, belastingen en accijnzen zorgden, doen nu huilie huilie, want het is zo zielig dat de armen hun elektriciteit niet kunnen betalen. En ‘dat de economie nu gestimuleerd moet worden met extra geld, liefst voor defensie’. Alsof dat belastingen en inflatie niet verhoogt, waardoor er nog meer bedrijven het loodje leggen of vetrekken.

Daarbij is het een doortrapte oude truc: wil je aan de macht blijven, ook al heb je er een puinhoop van gemaakt, zorg dan voor een gemeenschappelijke vijand/oorlog. Het is niet voor niks dat de grootste EU fetisjisten van Baalen en Verhofstadt al in 2014 met dit ophits spel in Maidan begonnen

Diezelfde politici zijn net zo stom, verbaasd dat steeds meer regels niet werken. Net als die honden eigenaar die elke week zijn hond 1% minder te eten gaf. Scheelt kosten en stikstof. Dat ging best lang goed en de baas blij. Totdat de hond vreemd genoeg, plots omviel. Elke maand nieuwe regels, wetten, of langer moeten wachten op vergunning, houdt een ondernemer ook niet eeuwig vol.

Met als gevolg dat we een steeds betere verdeling van ….. stijgende armoede krijgen. Wees vooral blij met je nivellering! Of zou het misschien handiger zijn om een goed ondernemersklimaat met weinig bureaucratie na te streven: wat goed is voor de rijken, is dat ook voor de armen. En waarom zou een arme niet de kans mogen krijgen uit zijn armoede te komen en een bedrijf te beginnen? Maar ook hij zal zich twee keer bedenken of hij zijn minimumloon met toeslagen etc op het spel zet voor een onzekere onderneming, belast met bureaucratische ankers en áls het al succesvol is, met extra belastingen.

Hopelijk gaat het werk van Milei in Argentinië en Musk (beiden gaven libertarische sympathieën aan)  om hele overheids afdelingen af te schaffen, werken. Maar ik vrees dat de gemiddelde overheids dienaar dictator, zo verslaafd is aan nog meer regels als oplossing voor de door hem gecreëerde problemen, dat we maar beter naar Argentinië kunnen gaan.

21 REACTIES

  1. Amerikaanse indexen sprong omhoog met meer dan 3+% kort na de opening, waarbij de Dow industrials met 1300 punten steeg.
    Minister van Financiën Scott Bessent zei dat de Trump-regering openstond voor onderhandelingen om tarieven te verlagen, en zei dat de VS “met een aantal goede deals zou kunnen eindigen.”

    Trump maakte (weer) de juiste beslissing ten goede van het land, dit is wat echte leiders doen voor hun bevolking.

    May God Bless Trump…

  2. Is het een idee om een “I ❤️ Donald” artikel te openen? Dan kan Karel daaronder zijn dagelijkse Trumpjes posten en wie dat interessant vindt kan het dan lezen. Win win win.

  3. Trump is dol op ingrijpen. Het is overheidsingrijpen dat wel. Waarom niet profiteren van die goedkope producten. Waarom is het ene overheidsingrijpen goed en het andere slecht? En valt de wet van de remmende voorsprong wel te compenseren met overheidsingrijpen?

  4. En wat gaat Trump doen met al die heffingen die hij binnen harkt. Uitdelen in de vorm van toeslagen. En dat Trump kan regeren per decreet, (enigszins) vergelijkbaar met ons instrument van de Amvb, is dat niet verontrustend? Trump gedraagt zich als een dictator. Is de USA wel een rechtstaat?

    • Als bijdrukken niet meer gaat moet het geld elders worden gehaald. Via belastingen bijvoorbeeld.

  5. Het is grappig dat in de EU hebben ze het over “bondgenoten” en we zijn “vrienden” met de US.
    Terwijl als je vrienden bent met de EU, dan heb je echt geen enkele vijand meer nodig.
    Deze haat is opzettelijk gecreëerd bij onbenul en/of anti-Amerikaanse propaganda, die je altijd weer dagelijks met een bot mes snijden.

    “We the People” hebben iemand de macht te gegeven, om ons leven met “180 graden te veranderen” voor een complete omkering en transformatie van het land, wat tot een drastisch ander en betere pad leidt.

    Wat in de EU absoluut niet mogelijk is, omdat deze regering gaat van boven naar beneden.
    En iedereen moet slikken, wat op hun bord wordt gegooid, of ze het leuk vinden of niet.
    Sommige Europeanen haten de mensen twee dorpen verderop in hun eigen land, de meest bekrompen mensen die ik ooit heb ontmoet, zijn eigenlijk Europeanen.

    En dan hebben we ook een groep van Europese landen (de Baltische staten, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Albanië, Roemenië, Bulgarije) die over het algemeen cool zijn en niet geobsedeerd zijn met het afbreken van de US.

    Do I care? Hell no, daar ging me hengel…

  6. Van je vrienden hoef je niet alles te pikken. En tegen vrienden zeg je ook weleens dingen die een ander niet zou zeggen, gewoonweg omdat het je vriend is en met hem begaan bent. Of er sprake is van opzettelijk gezaaide haat zou best waar kunnen zijn, maar niet iedere europeaan haat Amerika of Amerikanen. Of de lage import van Amerikaanse spullen te wijten is aan heffingen is de vraag. Het zou ook aan de vraag op zich kunnen liggen. Acht cilinders gebruiken nogal wat benzine. Dat wordt in NL gezien als een minpunt.

      • Wedden van wel. Anders zouden ze niet worden gemaakt. En je mist het punt. De vraag naar Amerikaanse producten kan net zo goed de reden zijn voor het handels tekort. Kijk maar naar de producten waarop de EU heffingen voert. Zijn producten waarvan de vraag laag is. Is niet meer dan symbolisch. Onverschilligheid doet daar niets aan af. Trump raast zijn honderd dagen en dat is het.

      • Opmerkelijk dat Hannah het woord ‘bourgeois’ gebruikt. De bourgeoisie heeft Nederland groot gemaakt. In principe zou het klasse-systeem weer terug kunnen keren. Klasse op basis van prestatie uiteraard, niet vanwege geboorte etc.

      • Volgens Marx was de bourgeoisie het probleem. Ne de Tweede Wereldoorlog gingen kleine ondernemers over naar werknemer, het proletariaat dus. Alles moest gelijk, in ieder geval gelijke uitkomst en zo. Globaal, of in ieder geval in het Westen. Goedkoop geleend geld en verzorgingsstaat maakten het mogelijk – maar het werkte niet. Dat tijdperk is nu voorbij.

      • Mooie wagen de Dodici. Ook in het rood. Zo is er ook nog een andere mooie rooie. Heeft die meneer ook al een video gemaakt van de auto na levering? Kon ik zo gauw niet vinden.

        Kakwijven die duur willen sjoppen. Die mag een ander hebben…

      • Kobus, Shmee heeft een video waarin hij een Dodici op de weg probeert. Hij heeft er één besteld maar die is bij mijn weten nog niet geleverd.

      • Hannah is best nog wel modern. Haar opvolger zou best wel eens meer trad kunnen zijn: gezin, religie, monarchie, standenmaatschappij en meer. Alles wat de boomers – de meest goddeloze generatie ooit – hebben opgebouwd wordt weggespoeld, zoals voetstappen aan het strand worden uitgewist.

    • Nico de Geit,

      “Klasse op basis van prestatie uiteraard”

      Dan moet je er wel bij zeggen dat de interpretatie van prestaties dan wordt gereduceerd en gedegenereerd tot het begrip van prestaties aldus een bourgeoisie.

      “In principe zou het klasse-systeem weer terug kunnen keren. Klasse op basis van prestatie uiteraard”

      Aldus: de bourgeoisie die de macht wil grijpen en de maat der dingen worden.

      Marxisten-communisten en libertariers/bourgeoisie zijn als bezitsgeobsedeerden onlosmakelijk met elkaar verbonden, als aan elkaar vastgeklonken vijanden in een sfeer van de bezittelijke hel.

      Nou goed, die revolutie waar uiteindelijk iedereen de macht wil grijpen, dat zal de bourgeoisie niet lukken, men wil namelijk altijd meer, meer bezit, en uiteindelijk meer macht. Maar goed ook, anders dan zou een samenleving gereduceerd worden tot een bourgeoisie karikatuur.

      • Als je kapitalisme vrij laat, de markt het werk laat doen, dan komt daar volgens mij vanzelf een klasse-structuur uit. Wat we nu hebben, grootkapitaal en overheid, in combinatie met goedkoop geleend geld en hefboom-beleggingen overal, dat is geen kapitalisme maar anti-kapitalisme.

  7. Nico de Geit 10-04-25 at 18:39
    Volgens Marx was de bourgeoisie het probleem.?

    Hier is Marx weer, de Schepper van Armoede en Ellende.

    Het is zeer duidelijk, dat Marx was en is altijd het grote problem…

    • En dat werd allemaal overeind gehouden met goedkoop geleend geld. Feitelijk een anti-kapitalistisch systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in