Heeft het zin te stemmen? Het artikel van Seneca “wat valt er te kiezen” is duidelijk. Stemmen is zinloos. Er is alleen collectivisme met twee smaken. De keuze is tussen globalisme en nationalisme.

Niet iedereen denkt er echter zo over. Er is een derde weg. De conclusie van Hub Jongen was stem libertarisch of stem niet. Dit is tot op zekere hoogte in Argentinië gebeurd. En het is niet te ontkennen dat er in Argentinië onder Milei meer hoop is dan voorheen.

Er is een libertarische partij in Nederland, de LP. Ze hebben de volgende reactie op de kabinetscrisis:

Stemmen kan volgens mij enige vorm van verandering brengen. Het is wel zo dat je het vermolmde systeem rechtvaardigt. De LP had de vorige keer een minarchistisch programma. Als je dat in ieder geval deels kan realiseren breng je veel meer vrijheid. Maar zelfs als Nederland minarchistisch wordt, dwing je de anarcho kapitalisten vrijheden op te geven. In naam van vrijheid.

Aan de andere kant. Iemand als Toine Manders heeft bewust gekozen om via de politieke weg meer vrijheid te realiseren. Iemand als Milei geeft miljoenen weer enige hoop. Ik geef daarom op vrijspreker graag ruimte aan libertairische initiatieven als de LP (ook al noemen ze zich nu libertair). En probeer ze soms ook zelf te steunen.

Meer informatie over de LP

Er is een actieve website die min of meer los staat van de partij. Libertair perspectief. Geregeld plaats ik artikelen van libertair perspectief door op vrijspreker. Hier staan de standpunten van de vorige verkiezing. Er worden op verschillende plaatsen borrels in het land gehouden. En er is net een nieuw wetenschappelijk instituut. Het Koerbagh Instituut. De LP weet tot op zekere hoogte mensen in beweging te krijgen.

 

 

12 REACTIES

  1. Ik identificeer me niet meer als “Nederlander” en geef mijn stem niet weg aan poppenkastfiguren die de illusie van “democratie” in stand moeten houden.

    Als de LP groot genoeg dreigt te worden om daadwerkelijk minarchie en meer vrijheid te implementeren dan staan de jakhalzen van de deepstate al klaar om jullie kapot te maken. Helaas maar het is wat het is. Het enige wat zou kunnen werken is massaal het systeem de rug toekeren.

    • “jullie” Een klein detail. Vrijspreker staat los van de LP en is er voor hen die om verschillende meestal principiele redenen politieke partijen afwijzen en voor hen die van mening zijn dat een politieke partij zaken toch iets beter kan maken.

  2. Ik volg de politiek niet, het interesseert me niet echt. Je kunt van alles stemmen, en dan krijg je iets heel anders. Nogal zinloos.

    Het zou goed zijn om onderzoek te doen of het niet beter zou zijn om terug te keren naar hoe het vóór 1848 was. Wat de nieuwe generatie daar van vindt.

    • Ik zie dat als volgt: ‘Willem, jij moet alles gaan regelen, succes ermee’. Willem heeft helemaal geen zin om heel veel te regelen. Zelf gaat hij natuurlijk helemaal niets regelen, maar kiest daar mensen voor uit. En: wat mensen zelf op kunnen lossen, dat moeten ze zelf oplossen. ‘Dat is beter’.

      Voor 1848 hadden we een veel, veel kleinere overheid en veel, veel lagere belastingen. Mensen hadden een dak boven hun hoofd, ze hadden te eten, zorgden overwegend voor hun eigen levensonderhoud. Er waren allerlei hulpinstanties vanuit het particulier initiatief.

      Stel dat Willem ‘alles moet regelen’. Hij gaat niets zelf doen, of zo min mogelijk. Provincies, gemeenten, ‘zoek het allemaal maar uit’. Als die lagere overheden iets democratisch willen doen, dat moeten ze zelf maar regelen dan.

      Immigratie van kanslozen, als een koning zo’n ravage had aangericht was hij decennia terug al vermoord. Democratie kijkt niet verder dan de komende verkiezingen. .

    • De invoering van de democratie werd feitelijk van bovenaf opgelegd, het kwam niet van onderaf. Zo wordt het misschien voorgesteld in het onderwijs en de massamedia, maar zo was het niet. Het wordt steeds duidelijker dat de meeste mensen helemaal niet op ‘democratie’ zaten te wachten.

      • Het census stelsel is niet zo slecht, de veelverdieners die belasting betalen bepalen wat er met dat geld gebeurt. Zolang het maar geen elite wordt die zichzelf vervolgens verdere voorrechten verleent.

  3. LP veranderde vaak van programma en zal ook compromissen moeten.sluiten. dus stem nooit. alle politieke partijen in de Tweede Kamer zijn collectivistisch of socialistisch.

    • Klopt dat de LP veranderde en soms vreemde standpunten had zoals het basisinkomen (ze noemden het negatieve belasting of iets dergelijks). Met de semi klassiek liberale partijen JA21, BVNL, FvD en zo, kunnen ze voorkomen dat deze partijen nog meer richting libertarisme opschuiven. En ze kunnen wellicht voor de alternatieve mensen die eigen onderwijs of eigen gezondheidszorg willen, die privacy willen, die tegen corporatsime zijn waar “rechts” vaak in uitmondt, ook een alternatief worden

  4. Als je eenmaal met collectivisme begint, is het einde van je land begonnen. Het duurt 2 generaties voordat je de afbraak begint te zien. De 3de generatie zal heel langzaam inzien, dat het systeem niet verrot is, maar een corrupte omgeving creëert. Democratie kan werken, maar als je begint met het herverdelen van geld, dan creëer je een systeem van privileges. Heb je de beste contacten, krijg je het meeste geld.
    Liegen en bedriegen, maakt je rijk. En de waarheid spreken wordt een daad van verzet.

  5. In de afgelopen 40 jaar hebben we een democratische beweging gezien tegen immigratie van kansarmen. Die democratische beweging zou wel eens vervangen kunnen worden door een democratische remigratie-beweging. Daar kun je op stemmen, maar er gebeurt verder niets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in