Ik dacht ik doe eens een stelling. Het ECRI, de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie komt vandaag met een rapport waarin staat dat allerhande minderheden sinds 2000 meer worden gediscrimineerd dan voorheen. En dan vooral Moslims. Turken en Marokkanen hebben zwaar te lijden onder stigmatisering en vooroordelen.

Nou ben ik geen mietje, maar zoiets zou ook gezegd kunnen worden over libertariërs.

Laat ik voorop stellen dat discrimineren niet strafbaar zou moeten zijn. Daar waar mensen interacteren daan wordt onderscheid gemaakt, enb dat is precies wat discrimineren is. Zelf heb ik bijvoorbeeld 100% minus 1 vrouw gediscrimineerd bij het kiezen van een vaste partner. Of beter, vrouwelijke partner. Want ik zou natuurlijk ook gewoon homofiel kunnen zijn geweest, wat het aantal slachtoffer danig vergroot. Oftewel, discriminatie in de zin van onderscheid maken heeft een sociaal-culturele functie. Zo ook vooroordelen en stigmatiseren. Vooroordelen zijn inductieve vooronderstellingen al dan niet op basis van ervaring. Stigmatiseren is daar een handelingsact van. Zolang je geen geweld initieert is er geen probleem. En voor de bange mensen: zo lang er in woorden geen directe bedreigingen (met geweld) worden geuit, ook niet cryptisch, is er OOK geen probleem. Sociale uitsluiting is geen straf. Beter zoek je wat vrienden.

Komt nog bij dat het rapport door een Europese Commissie is geschreven. Dat zijn nou qua (sociale/wetenschappelijke) intelligentie geen hoogvliegers – zie de Club van Rome en de latere kleine rampjes. In de toekomst gaat het alleen maar meer en meer geld kosten.

De vraag rijst dus, los van de inhoud, wat de functie van dit rapport precies is. Vast staat dat de genoemde minderheden er allerminst baat bij hebben. De Moslims en Joden zijn wederom genoemd in een slachtoffercontext, wat personen binnen die groepen sterkt in hun gevoel dat zij onrechtvaardig worden behandeld – en zich dus meer slachtoffer gaan voelen; of juist de energie er uit halen om ‘er iets aan te gaan doen’. Zo heeft grote denker Tofik Dibi van GroenLinks al een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd. Hopelijk vraagt ene Wilders dan aan deze Toffee of hij het meelopen met een ‘demonstratie’ van de Internationale Socialisten ook niet een soort van discrminatie vindt.

Maar goed. De ECRI komt met een rapport waarin de conclusie is dat er discriminatie, vooroordelen en stigmatisering plaatshebben, zonder dat (in ieder geval in de nieuwsberichten) duidelijk wordt wat de sociaal-culturele functie van die zaken is. Het wordt afgedaan als islamofobie. Terwijl je dat ook als een geuzenterm zou kunnen zien. Als je de heilige geschriften van de Islam serieus neemt, zou ieder mens met gezond verstand er een fobie voor ontwikkelen. Zo ook voor het Christendom, Jodendom, Socialisme, Communisme, Fascisme, Corporatisme, Feodalisme…. moet ik door gaan?
Zelf denk ik dat wat er aan de hand is, als er al iets van betekenis aan de hand is, dat er cultuurclashes aan de gang zijn tussen grote groepen van de autochtone bevolking (which includes vele immigranten door de eeuwen heen), de politieke elite en de groepen die door de politieke elite misbruikt zijn om hen macht te verlenen. De vraag is dan (beetje cynisch, beetje retorisch) waarom die cultuurclashes nu pas zo sterk naarvoren komen. Waarom zit er zo’n vertraging in relatief aan de immigratiestromen?

De stelling is dus: Islamofobia of cultuurclash? 1, 2, 3…. GO!

35 REACTIES

  1. ey sandro, jij poepstink jullie allemaal poep nederlander zijn! ik grote dikke aanhanger van jihad. ik jullie allemaal IP opzoeken en dan lekker dood maken, eerst Sandro en dan jullie rest klootzak. maar hoe gat met sandro dan? jij nog in witte pilletjes handel? ik wel ik lekker veel geld verdiene. ja da lezen jij goed poep nederland. jullie allemaal stink. jihad!

  2. zoo cyp,

    ik wil even met je onderhandelen over de bananenplantages op antarctica, ik geef jou alle bananen als je mij de ananas planten geeft die boven de 8000m groeien,

  3. [4] Naar mijn mening komt de angst voort uit onbekendheid. Mensen die regelmatig landen bezoeken waar veel moslims wonen, hebben deze angst niet. Het is de onwetendheid die de irrationele angst veroorzaakt.

Comments are closed.