Reageren? Dit zijn onze huisregels

Vrijspreker maakt zich hard voor vrijheid, dus ook voor vrijheid van meningsuiting. Als een van de weinige discussieplatforms kun je bij ons (nog) behoorlijk anoniem reageren op artikelen en op reacties. Registratie is niet vereist. We vragen slechts “een” e-mailadres en “een” nickname. Hier wordt niet op gecontroleerd, slechts het IP-adres wordt gelogd om te kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen. En om mensen te kunnen bannen.

Bannen? Hoe dan? Er is toch vrijheid van meningsuiting?

Dat klopt. Maar Vrijspreker wordt gerund door libertariërs. Het eigendomsrecht beschouwen wij óók als een groot goed. Wij zijn van mening dat een eigenaar zélf mag bepalen wat er met zijn eigendom gebeurt en hoe zijn eigendom door derden gebruikt wordt.

In ons geval willen wij met Vrijspreker een libertarische boodschap uitdragen. Dit betekent dat reacties die deze boodschap schaden – waaronder het verkleinen van de geloofwaardigheid van onze site – als misbruik van ons eigendom wordt beschouwd.  Daarom hebben we de volgende huisregels opgesteld:

 • Gebruik één (unieke) nickname
  Het gebruik van meerdere nicknames is uitsluitend voorbehouden aan trollen. Deze zijn niet welkom op onze site. Voorkom dat je door ons als trol gezien wordt en kies een unieke nickname en houd het daarbij.
 • Blijf on-topic
  De auteurs van Vrijspreker proberen een discussie aan te zwengelen met hun artikel. Reacties dienen aan te sluiten op het onderwerp van het artikel en/of iets toe te voegen aan de ontstane discussie. Reacties die niets met het onderwerp te maken hebben (al dan niet met een camouflerende inleiding) kunnen en zullen worden gemodereerd. Wil je zelf een onderwerp aansnijden? Schrijf dan een artikel en stuur het per e-mail naar info@vrijspreker.nl
 • Houd je aan de wet
  Hoewel wij vraagtekens zetten bij de legitimiteit van de wet, is er momenteel géén libertarische samenleving en dienen wij ons dus te houden aan de Nederlandse wet. Jij – als reageerder – dus ook. Dat betekent: niet oproepen tot geweld, geen racisme, geen antisemitische rotzooi, geen haatzaaien, enz.
 • Heb respect voor elkaar
  Ga niet schelden of kleineren. Niet op de auteurs, niet op de moderators en niet op de reageerders. Dergelijk gedrag is voorbehouden aan de eerder genoemde trollen. En die zijn niet welkom op onze site. Voorkom dat je door ons als trol wordt gezien en houd de discussie beschaafd.

Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met bovenstaande huisregels. Staan deze regels je niet aan? Bedenk dan dat je op geen enkele wijze verplicht bent te reageren op een artikel/reactie. Je hebt wél de volledige vrijheid een andere virtuele plek op te zoeken en/of op te richten met regels die je meer aanstaan.