Het vrije woord kent zo zijn slachtoffers. Sommige types hebben nu eenmaal een dodelijke haat tegen mensen met een andere waarheid dan die van hen. Nu is het niet zo, dat mensen met nieuwe of afwijkende ideeën altijd gelijk hebben. Het boek Mein Kampf was ongetwijfeld vernieuwend in die tijd en zette zich af tegen het zittende elite, maar de gevolgen zijn op zijn zachtst gezegd voor tientallen miljoenen mensen niet leuk geweest.

Een hartstilstand van de “vernieuwer” Hitler in 1933 zou de wereld veel ellende hebben bespaard. Het in de wieg sterven van vernieuwer Pol Pot zou de geschiedenis in dat deel van de wereld ook ingrijpend hebben veranderd. Ernstige ziekte leidend tot de dood van de jonge Stalin, tja. Een van een trap vallende 40- jarige Castro die zijn nek brak. Een mens kan alleen maar dromen van de gevolgen die dat voor de geschiedenis zou hebben gehad.
De overeenkomst van al deze types is dat ze een bloedhekel hadden en hebben aan het vrije woord. Mensen die anders dachten en daar op de een of andere manier uiting aan gaven werden geëlimineerd. Kortom, de geschiedenis leert dat het vrije woord de grootste bedreiging is voor types die hun wil en hun waarden en normen aan anderen willen opleggen.

Tja, en nu staat Nederland v.w.b. politieke moorden in de Westerse wereld met stip op 1 sinds ook Theo van Gogh geslacht is. Wij hebben het weer voor elkaar; Nederland als gidsland.
Wat opvalt is dat beide afgemaakte heren fanatieke vertegenwoordigers van het vrij woord waren. Beiden hebben d.m.v. boeken, columns en films geprobeerd andere mensen aan het denken te zetten. Beiden verzetten zich in woord en daad tegen de al of niet gesubsidieerde gedachtenpolitie. Beiden verzetten zich ook heftig tegen de fundamentalistische Islam en waarschuwden voor de gevolgen voor onze samenleving.
Nu zou je denken dat onze elite, mensen die het vrije woord verdedigen en daardoor het risico lopen hun leven te laten fanatiek zal verdedigen. Is het niet omdat onze democratie dat soort types nodig heeft, dan is het wel omdat moderne economieën vernieuwende mensen nodig hebben om dynamisch te blijven. Maar misschien ook omdat ons land is gegrondvest op mensen die vochten voor de vrijheid van het individu en daarmee de hele wereld hebben beïnvloedt. Het Placcaet van Verlatinghe is de basis geweest van de grondwet van de VS.

Maar nee, Theo riep nog aangeschoten op de grond liggend: “genade, laat mij leven, au au en maak me niet dood” en werd daarna gekeeld.
Duidelijker symboliek om het vrije woord weg te zagen is niet mogelijk. Kortom, ons land staat nu natuurlijk pal. We krijgen nu door dat als je niet wilt moorden het enige echte wapen dat je hebt het vrije woord is.

Ammehoelah. “Je mag bevolkingsgroepen niet beledigen. We moeten duidelijk formuleren wat wel en niet kan in het openbare debat”. En zo scheten de schijtlijsters postuum over de lijken van Pim en Theo.
De graaiers en grabbelaars, de lafaards, de lui die Nederland in de situatie hebben gebracht waar we nu in zitten; die lui pakken het lijk op en gebruiken het om het omgekeerde te bereiken wat Pim en Theo en u en ik willen. Een vrije maatschappij van vrije mensen die op basis van denken, praten en handelen in vrijheid een manier vinden om met elkaar samen te leven.
Er is een spreekwoord dat wie één mens redt, de mensheid redt. Ik voeg er een aan toe. Wie één woord verbiedt, verbiedt alle woorden.
Maar misschien heb ik al te veel gezegd. Lui die “Gij zult niet doden”verbieden, gaan steeds verder.

Mag ik straks nog schrijven dat ik die soepjurken en theemutsen in ons straatbeeld associeer met de bruinhemden uit 1933 en ze de voorbode vindt van moord en doodslag. En dat ze van mij een enkeltje Rif-gebergte of Anatolië mogen krijgen om in de toekomst erger te voorkomen? Mag ik straks nog zeggen en schrijven dat de PvdA zijn achterban heeft verraden en dat het Christelijke CDA onze vrijheid aan het vermoorden is?
Waarschijnlijk beledig ik daarmee mensen die het daar niet mee eens zijn. Nou en? Ze mogen van mij alles over mij zeggen.

Door Jan Jetten