Af-en-toe komt er in de commentaren kritiek naar voren, als zouden libertariers alleen maar klagen over de staat, de belasting de EU enzovoort.

Nou, …… dat is soms waar! er is ook veel te klagen!

Maar dan nu even iets heel anders:

Vrijheid is namelijk MOOI !!!

Stel je de echte Vrijheid toch eens voor:

Ik mag alles zeggen en doen wat ik wil, zolang ik anderen die vrijheid ook gun.

EN DAT GUN IK IEDEREEN VAN HARTE!

Ik mag zelf bepalen of ik MVV sponsor, of de Victory Boogie Woogie, of wellicht de buurvrouw die wel wat hulp wel kan gebruiken. De tsunami-slachtoffers. Darfur. Of allemaal.

Ik verdien zomaar ineens twee keer zoveel! En mag zelf kiezen waaraan ik dat wil uitgeven.

Ik mag een dakkapel bouwen als ik dat wil. Of weer weghalen als ik dat wil.

Als ik doodziek ben mag ik zelf bepalen of ik die nieuwe expirimentele medicijnen wil slikken of niet. Ik kan ineens buitenlandse (landbouw) producten kopen of kleding die veel goedkoper is dan nu het geval is. En zij krijgen vrije toegang tot de wereldmarkt!

Ik mag een handeltje beginnen in wat-dan-ook. Gekochte spullen, of zelf gemaakt. Wat ik verdien is van mij, en ik mag het besteden of weggeven aan wie ik wil.

Ik mag gaan en staan waar ik wil. Ik kan me overal veilig voelen, want ik mag mezelf verdedigen, en daarmee wordt de kans kleiner op onverlaten die mij iets zouden willen aandoen.

Ook deze onverlaten mogen een handeltje beginnnen in wat-dan-ook. En dat is voor hun zelf waarschijnlijk ook veel prettiger! Junks hoeven niet meer te stelen, want hun hobby wordt 10 a 100 keer zo goedkoop. Bovendien houden ze daardoor geld over voor een schoon en gezond eigen huis.

Iedereen is vrij. Niemand wordt gedwongen te betalen voor dingen waar hij het niet mee eens is, of verplicht mee te doen met anderen. Iedereen mag geloven wat hij wil, of juist niets geloven, zolang de anderen dat ook mogen.

Kleine bedrijfjes kunnen makkelijk iemand aannemen. Ze zitten er niet gelijk voor jaren aan vast. Schoolverlaters kunnen zelf een salaris afspreken met een baas en zo de ervaring opdoen, waardoor ze later meer kunnen verdienen. Niemand hoeft ‘langs de kant te staan’. Iedereen die dat wil, kan werken of zelf iets beginnen. En aangezien iedereen ‘de samenleving’ iets te bieden heeft, is er voor iedereen ruimte.

Alle soldaten komen terug uit Irak. Geen meisje hoeft nog bang te zijn uitgehuwelijkt te worden tegen haar zin. Wie wil roken of drinken – zonder daarmee anderen geweld aan te doen – kan dat doen, voor een kwart van de prijs.

Er zijn vast veel mitsen en maren te bedenken, maar die zijn er bij de huidige situatie ook.

Is Vrijheid een utopie?

Dat hoopten de europese koningen ook van democratie, zo’n 200-300 jaar geleden!!

Even goed het gevoel vasthouden:

Vrijheid is MOOI, en EERLIJK en LEUK en geeft RUIMTE! Voor IEDEREEN!

2 REACTIES

 1. Ik zou ook graag zien dat vrijheid niet langer een woord is wat in een valse context word gebruikt.
  vrijheid moet zijn wat vrijheid is en dat zou de enige regel moeten zijn. Iedereen zou zijn vrijheid terug moeten krijgen.
  Geen samenleving die allemaal regels aan vrijheid hangt. vrijheid betekend niet dat jij tegen je zin in verplicht word allemaal dingen te doen, we worden verplicht mensen naar onze keuze macht te verstrekken terwijl die mensen tegen onze wil in regels bedenken die goed zouden zijn voor ons, maar weer niks met vrijheid te maken hebben. Je leven onbewust leven in het belang van machthebbers en de samenleving is niet leven.
  Eigenlijk zou iedereen moeten kunnen doen en denken wat hij zou willen, niet dat dit misschien altijd goed zou uitpakken, maar het is wel je leven LEVEN!!, waarom ben ik bijv.verplicht een regering en koningin en hun regels te accepteren, respecteren omdat ik in dit koninkrijk leef (missch. ok), maar waarom ben ik dan verplicht een nationaliteit te dragen als ik mij niet verbonden voel daarmee. allemaal dingen die niks met vrijheid te maken hebben! tot slot, ik zou graag de eerste natinaliteits loze mens op dit minuscuul kleine stuk rots in het gigantische universum zijn.

 2. [1] Ja, Mizuno, je zegt het heel goed.
  Het is ook het streven van de Vrijspreker. (Zie in kop van hoofdpagina)
  Maar als we dat weer terug willen hebben, moeten we er zelf wat aan doen.

  Zie ook "vrijheid"in onze Woordenlijst.

  Heb je ideeen hoe jij er wat aan kunt doen? Mogelijk kunnen we iets samen doen?

Comments are closed.