Deze studie, die nu voor het twaalfde jaar gepubliceerd wordt, is beschikbaar in boekvorm, CD en op het Internet. Daar zelfs “downloadbaar”.


Nederland komt op een 16-de plaats, België op 22. Ierland op 3.
Het meest vrije land is nog steeds Hong Kong. Frankrijk staat op 44 en Rusland op 122. Het meest onvrij is gemeten voor Noord Korea op de 157-ste plaats.

De “economische” vrijheid van 161 landen wordt gemeten aan de hand van een 50-tal variabelen in 10 categorieën. Hoe hoger de score voor een factor, hoe meer overheidsinvloed en hoe minder economische vrijheid.

Als Nederland op plek 16 uitkomt, zullen veel libertariërs zich afvragen hoe slecht het dan wel in die onvrijere landen wel moet zijn! Maar bedenk wel dat het hier alleen om de economische vrijheden gaat, en dat nog met die bepaalde meetmethode!

Informatie is beschikbaar op: www.heritage.org/research/f…

3 REACTIES

 1. Volgens een van die charts (PastScores.xls) hoort NL bij "Latin America and The Caribbean". Als de rest van die charts net zo nauwkeurig zijn…

 2. Grappige site. PS op het gebied van ‘fiscal burden’ op een gedeelde 114-126ste plek. En ‘goverment intervention’ 96-121ste plek in beide gevallen absoluut niet in top. Als het 161 landen zijn zit NL daarmee in de slechste 25%.

 3. http://www.applefritter.com

  Hier een goed artikel over wat de overheid qua dataminig kan doen (en de individuele burger ook, legaal). Hier wordt alleen amazon.com als source gebruikt. Ik denk dat het moeilijk is voor te stellen wat men allemaal over burgers te weten kan komen, als ze ook nog alle internet verkeer ter beschikking zouden hebben.

  Ik heb Bush heel lang het voordeel van de twijfel gegeven, maar ik denk nu dat het een zeer goede zaak zou zijn als hij wordt afgezet. Niet alleen voor de US intern, maar ook als waarschuwing naar de inwoners van de EU. Per slot van rekening is wat Bush illegaal doet "gelegaliseerd" in de EU.
  Verder wordt nog niet het koppelen van databases besproken. Iets waar momenteel de NL overheid zeer intensief mee bezig is. Denk maak aan alles op sociaal gebied, dat bij de Belastingdienst wordt ondergebracht, onder het mom van efficientie (huursubsidie, zorg toeslagen etc.)

  Ook heb ik een brief van m’n huisarts ontvangen, met het verzoek om m’n sofinummer aan hem op te sturen. WAT????? ja daar wordt een burgernummer van afgeleid. Maar er is geen koppeling met je sofinummer hoor. Je moet toch wel een erg lage IQ hebben om hier in te trappen. Kortom, betaal bij je huisarts gewoon kontant.

  Sorry, nu dwaal ik helemaal af.

Comments are closed.