De Washington Post meldt dat steeds meer Afghaanse burgers het vertrouwen in hun president Hamid Karzai verliezen. Onrust, misdaad en corruptie nemen toe in plaats van af. Als dit zo doorgaat, is het over 5 jaar een completer chaos.

En dat afnemend vertrouwen is ook al te merken buiten Afghanistan. Bij de Nederlandse politici is daar nog weinig van te merken.

Amerika en zijn bondgenoten zijn al 5 jaar bezig met het herstellen van de orde in Afghanistan. En nu gaat “Nederland” een deel van dat land wederopbouwen!
Wel dit laatste kunnen we vergeten. Hoogstens kunnen ze een beetje helpen aan het herstellen van de orde. Maar ook dat moeten we eerst nog zien. Niet omdat de militairen onbekwaam zijn, maar omdat ze een bijna onmogelijke taak moeten uitvoeren.
Ondertussen verwijt Karzai het westen dat ze niet genoeg helpen en niet genoeg geld sturen, en zich bemoeien met zaken waarmee ze niets te maken hebben. Zoals zijn benoeming van politie-officieren die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden! Of dat Karzai burgermilities gaat bewapenen.

Amerika, het Westen en nu ook “Nederland” hebben hun kop in een lus gestoken waar ze niet weten uit te komen. De trein rijdt, een plotselinge stop is onmogelijk en een geleidelijk terugtrekken kan ook dodelijk zijn. De politieke oplossing van “als iets wat veel geld kost niet werkt, moet je er gewoon nog meer geld in stoppen” zal ook niet werken.

De eindoplossing is duidelijk: Iedereen moet de libertarische principes van geen geweld initiëren gaan begrijpen en toepassen. Maar het is nog helemaal niet duidelijk hoe vanuit het heden tot die situatie te komen.

Wie het weet mag het zeggen.