In Concord, New Hampshire (VS) hebben meer dan 350 voorstanders van vrijheid en een geminimaliseerde overheid zich van 22 t/m 25 februari 2007 verzameld om gezamenlijk hun ideeën en successen te delen tijdens het eerste New Hampshire Liberty Forum.

Het 3-daagse Liberty Forum, dat georganiseerd werd door het Free State Project, heeft het doel om als platform te dienen voor informatie-uitwisseling onder gelijkgezinden, ongeacht of ze al woonachtig zijn in de “Granite State”, dat van plan zijn dan wel gewoon nieuwsgierig zijn. Gezien de grote belangstelling vanuit alle hoeken van de VS is men daar ruimschoots in geslaagd.

Het doel van het Free State Project is om 20.000 activistische voorstanders van vrijheid en een minimale overheid er toe te bewegen te verhuizen naar New Hampshire, om aldaar het politieke klimaat richting decentralisatie te beïnvloeden en vervolgens te borgen.

Sinds eind 2007 hebben meer dan 1000 mensen zich er aan gecommiteerd om vóór eind 2008 naar New Hampshire te verhuizen. Dit commitment dient er voor te gaan zorgen, de herkenbaarheid van de groep binnen de staat, die als meest vrijheidslievende- en economisch vrije staat van de VS bekend staat, te vergroten.

De huidige stand van zaken is dat zo’n 450 mensen al daadwerkelijk verhuisd zijn, terwijl bijna 7600 mensen zich als deelnemer aan het project hebben aangemeld.

De successen zijn reeds herkenbaar in de in 2006 verworpen anti-rook wet voor restaurants en verwerping van de invoering van Real ID of een identiteitskaart, alsmede de autorisatie van de staat van leerprogramma’s voor “home-schoolers”. Verder is een lid als Representative gekozen, en is er op lokaal niveau voor meer dan 1M$ aan kosten bespaard.

Het drie-daagse forum, waarin een on-Nederlands verfrissend, realistisch gevoel van vrijheidszin overheerste, heette naast presentator Gardner Goldsmith, Jim Harper (Cato Institute) en Jack Cole (Law Enforcement Against Prohibition) ook welkom aan de keynote-speakers John Stossel (ABC-network presentator, 20/20 show), Michael Badnarik (2004 Libertarian Party presidentskandidaat en 2006 Texas congres kandidaat), en als klap op de vuurpijl potentieël presidentskandidaat voor 2008 Ron Paul.

Jason Sorens, grondlegger van het Free State Project en professor in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Buffalo sprak uit dat het project prima loopt onder de mensen die al naar New Hampshire zijn verhuisd.

De belangstelling van buiten New Hampshire voor het Free State Project begint hand over hand toe te nemen, en volgens Don Gorman, directeur van de New Hampshire Liberty Alliance, een vrijwillige lobbygroep, staan de sluizen op het punt om vol open te gaan. New Hampshire, een staat aan de wieg van de VS waarin de vrijheidsgezinden zich al meer dan 60 jaar verzamelen, en haar Free State Project is een aanrader als kandidaat om naar te emigreren !

www.freestateproject.org/li…
www.freestateproject.org
www.libertyconspiracy.com
nhliberty.org/
www.house.gov/paul/
RonPaul.rescue-us.org

8 REACTIES

 1. Hoe interessant is dit project voor Europeanen (en andere buitenlanders) die niet miljoenen op de bank hebben? Is het bijvoorbeeld mogelijk om via een ‘green card’ te krijgen als deelnemer aan dit project?

 2. [1]
  Er zijn bestaande criteria voor een green card, lidmaatschap van het FSP hoort daar niet bij.

  Miljoenen op de bankrekening hebben is fijn, en er zijn ook andere manieren om op z’n minst een werkvergunning te krijgen. Waar een wil is, is een weg.

  Ondanks dat je niet per sé stemrecht hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je niks in te brengen hebt, want je kunt nog steeds politiek (jawel) aktief zijn met talrijke geestesverwanten in een omgeving die qua vrijheid VER uitsteekt boven de ellende die de Nederlandse staat en Europa veroorzaakt.

 3. [5]
  In New Hampshire is het allesbehalve dood, da’s inderdaad alvast een voordeel.

  Volgende voor/nadeel svp.

 4. [6] meest voor de hand liggende voordeel is dat als het in de EU is (waar anders?) er geen toelatingspoespas is. Cyprus maakt een goede kans om de European Free State te worden, daar mag je zonder formaliteiten binnen. OK, het is een eiland, maar geen heel kleintje en het klimaat is er heerlijk.

 5. [7]
  Dat klopt, het is binnen de EU. De moeite waard om te bekijken. Misschien rapporteert er binnenkort wel iemand iets, anders moet ik er zelf maar naar toe 😉

  Nadeel is dat ze er geen Nederlands praten.
  Voordeel van Amerika is dat ze er een soort Engels praten, en nog wel in het hele land.

  En het voordeel van de EU is ook een nadeel: ik neem aan, dat ze ook daar de Brusselse regeltjes door de strot gedouwd wordt, niet ?

Comments are closed.