En moet de overheid zich daarmee bemoeien?

De minister van Financiën, Wouter Bos, antwoordt op vragen van PVV Kamerleden Wilders en van Dijck, dat het ministerie van Financiën onderzoekt hoe de markt voor islamitisch bankieren verder kan groeien.*)

Wouter Bos schrijft in zijn antwoord dat hij niet van plan is islamitisch bankieren te verbieden.

Natuurlijk moet de overheid dat niet doen.

Ze moet er zich helemaal niet mee bemoeien en de ontwikkeling aan de markt over laten. Dit onderzoek naar de groeimogelijkheid doet echter weer het ergste vrezen.

“Volgens de minister voldoet islamitisch bankieren aan een toenemende vraag van in Nederland woonachtige moslims.”
Ook natuurlijk. Hoe meer moslims hoe meer die behoefte aan bankieren. Maar ook het omgekeerde geldt. Hoe meer faciliteit om te bankieren, hoe meer moslims je aantrekt.

“Bij islamitisch bankieren is sprake van naleving van de sharia, de islamitische plichtenleer. Aanbieders van financiële diensten mogen geen rente berekenen, want dat is in de Koran verboden.”
Daarom wordt een rekentruc toegepast waardoor die rente toch berekend wordt, maar zonder dat het “rente genoemd wordt”.
Een bekende politieke/religieuze truc, die ook bij de EU-grondwet cq verslag wordt toegepast.

Wel vraag ik me af wat de consequenties zijn van het toepassen van die sharia. Dat wordt dan toch een erkenning van die sharia? En klopt het dat daarin ook staat dat mensen bij overspel gestenigd moeten worden? Daar protesteerde Wouters collega Maxime Verhagen toch deze week nog tegen bij de steniging van een man en een vrouw in Iran?

Aan dit proces zitten toch wel wat haken en ogen. In ieder geval moet de overheid dergelijke ontwikkelingen niet stimuleren. Alleen maar vrij laten zolang er geen dingen gebeuren die strijdig zijn met de vrijheid van ieder individu.
———————————————
*) www.nrc.nl/economie/article…

44 REACTIES

 1. Islamitisch bankieren is ook helemaal niet verboden, maar moslims willen nu wel belastingaftrek ook al betalen ze geen rente.

  En da’s op z’n zachtst gezegd hypocriet.
  En het is toch interessant dat straks de Nederlandse wet zal worden aangepast om de sharia van de moslims tegemoet te komen.

  Maar ach, dat ligt wel in de lijn der verwachtingen…

 2. Voor zover ik weet, betaal je inderdaad geen rente met een bepaalde looptijd over het geleende geld, maar betaal je bij islamitisch bankieren een vergoeding (gewoon prijs dus) voor de getoonde moeite van de bankier. In de praktijk is dat gewoon rente. Het was dezelfde truc die de katholieke kerk toepaste in de middeleeuwen.
  Bos zal de belastingwet dan flink moeten aanpassen. MrXL schrijft terecht dat moslims die op islamitsiche wijze geld lenen, nu de renteaftrek bij een hypotheek zouden mislopen.
  Doet Bos niets aan de belastingwet, dan moet er volgens mij als je leent bij een islamitische bank er bovenop de ‘prijs’ nog btw worden geheven.
  Ik vraag mij trouwens werkelijk af hoeveel behoefte er in werkelijkheid is voor deze manier van bankieren. De islamieten die ik ken, hebben net als andere Nederlanders een gewone hypotheek.
  En ik vraag mij ook af in welke islamitische landen het islamitisch bankieren wordt toegepast. Ik heb even de website van Bank of Dubai bekeken, die rekenen gewoon rente.

 3. Woutertje is bang dat hij de boot gaat missen. Nadat Balkenende en Vogelaar zich al in aanmerking hebben laten komen voor artikel 99 wegens landverraad (Mussert werd er nog voor gefusilleerd) is hij bang te weinig aandacht te krijgen. Een derde plaats kan er kennelijk nog net mee door, hoewel hij vanwege de door hem hoogstpersoonlijk hiermee geïniteerde introductie van de Sharia, zich gesteund wetend door Donner, meteen meedingt naar de hoofdprijs.

  Het is wel weer een kenmerkend hypocriete PvdA stap: een Moslim die zo gelovig claimt te zijn dat-ie geen rente mag betalen moet ook niet zo hypocriet zijn wel rente-aftrek te willen. Maar net als bij de uitgeprocedeerde en dus illegale asielzoekers zal linx wel eventjes een oplossing aanreiken. Je moet tenslotte wat doen om nog een beetje electoraat te kweken.

  Zum Kotzen; alweer…

 4. [3] Beste Hartman,

  Misschien ben je iets te voorbarig, al blijft het raadzaam de vinger aan de pols te houden. In het bewuste NRC-artikel staat: "Minister Bos schrijft in zijn antwoord op de vragen van Wilders en Van Dijck dat hij niet van plan is islamitisch bankieren te verbieden. Islamitische banken of westerse banken die sharia-producten aanbieden, dienen zich wel te houden aan de bestaande regels van financieel toezicht en integriteitseisen."
  M.a.w. er is geen sprake van verandering van wetgeving – zoals ik zelf hierboven suggereerde – dus wordt er helemaal niets van de sharia ingevoerd in de Nederlandse wetgeving.

  Wat Bos nou precies wil, wordt niet echt duidelijk. Ik vermoed dat hij hoopt dat grote banken uit islamitische landen, zoals Bank of Dubai zich ook in Nederland willen vestigen, het liefst met een Europees hoofdkantoor in Amsterdam i.p.v. Londen om de positie van Nederland in de financiele wereld te versterken.

 5. [4] Uit de antwoorden op kamervragen van de PVV blijkt dat Bos pas op de derde plaats vindt dat verbieden een "averechts effect kan hebben". Het voornemen tot stimuleren wordt helder geformuleerd, ondanks dat de vraag duidelijk maakt dat het hier een Sharia-gerelateerde activiteit betreft: http://www.minfin.nl/nl/act

  Ik zou willen dat ik het wat luchtiger kon zien, maar ik herinner mij nog hoe ook het GP uit de koker van Bos kwam…

 6. Ondanks het weinig intelligente gekakel van ex-communist Vogelaar(vreemd dat voor een ex-communist religie nu wel interessant schijnt te zijn..)hoort de islam niet in Nederland thuis en daar mee de sharia.
  Islamitische jurkendragers noemen dat laatste verschijnsel islamitisch recht, maar binnen die club weten ze al 1500 jaar niet wat recht feitelijk betekent.
  Ook wij maken niet meer mee dat ze finesses ervan in de vingers krijgen.
  Zoals de zaken er nu voor staan in dit land met z’n 15 miljoen inwoners en 1 miljoen religieuze idioten op 41.000 vierkante kilometer, zie ik het ervan komen dat het boek van W.G.van Dorian
  (De Vijfde Colonne) binnen afzienbare tijd werkelijkheid wordt.
  En de degenen die bij de Rabo een rekening hebben raad ik aan die rekening op te heffen: de Rabodirectie heeft zich namelijk bereid verklaard "halal bankieren" te onderzoeken.
  Kortom: de Nieuwe NSB steekt letterlijk en figuurlijk overal de kop op.

 7. Waarom maken de moslims zich nooit druk over hoe de ECB de economie met goedkoop geld overspoelt. Dat lijkt me toch ook niet echt in overeenstemming met de woorden van de Koran.

 8. De Bancaire sector bevindt zich nu in het zelfde straatje als het Zwaar Metaal in de zestiger jaren. Die konden toen ook niet meer concurreren maar dachten omwille van het behoud van vakbondbaantjes de "gemiddelde" uurloon te kunnen drukken door het importeren van (permanente) gastarbeiders. Niet dus …

  En nu zijn inmiddels ook de allergrootste banken veel van hun corporate accounts kwijt geraakt, vanwege de mondiale HERSTRUCTURERING van de het economisch en industrieel gebeuren dat BUITEN hun omging.

  Maar men wil kost wat kost nu net als indertijd de Zwaar Metaal sector … weer alle koetbaantjes behouden, door te proberen op z’n barrmhartigs "zaken" te doen. Terwijl men beter alle bijkantoren kan sluiten en naar Bangladesh emigreren …

  Idem ditto t.a.v. de "werkgelegenheid" in de Rotterdamse haven en de doorgedrukte Betuwelijn naar nergens …

  Het zijn uiteindelijk de Vakbonden die Nederland de keel dichtdrukken …

 9. [6] Islam, welkom in Nederland!
  In het kader van de godsdienstvrijheid dient het opteren , voor en belijden van de Islam, van Hinduisme, Boedhisme en wa voor isme dan ook gehandaeheel vrij te staan, moskeeen, kerken en tempels uit de gond te stampen.
  Het marktaandeel van de Islam in Ned3erlnd groeit en een heelvan de hopelijk zal de tijd nie ver zijn dat iedereen van de boeiende Isamitshe cultiir kenniss zal kunen nemne. Nodif moslims uit en wissel met hen van gedachten! De Islam is 500 jaar moderner dan het Christendomodener, dus malt er gietiscsien vs van te leren!

 10. [6] Islam, van harte welkom in Nederland!
  In het kader van de godsdienstvrijheid dient het opteren voor en belijden van de Islam, het Hinduisme, Boedhisme en wat voor isme dan ook, geheel vrij te staan ; hopelijk zal het de belijders van deze religies mogelijk te zijn door middel van hun koopkrachtige vraag het benodigde aantal moskee-en, kerken en tempels te laten verrijzen.
  Het marktaandeel van de Islam in Nederland groeit en spoedig zal het moment aanbreken dat iedereen van de boeiende Islamitische cultuur kennis zal kunnen nemen!
  Nodig uw Islamitische buurman eens uit, wissel eens met hem van gedachten en lees eens iets over deze religie! Breng eens bezoek aan Dubai, Oman of Peshawar in Pakistan en kijk eens hoe het dagelijks leven in een Islamitisch land is ! Wie daar niet toe bereid is, heeft geen recht van spreken!
  De Islam is 500 jaar moderner dan het Christendom, er valt heuselijk wel iets van de leren!
  Islamitisch bankieren is echter slechts window-dressing, het stelt niets voor. Eerst kijkt men wat de uitkomst op de markt is en dan vindt men een gewrongen constructie om hetzelfde te bereiken, zogenaamd door toepassing van de principes van Allah. Wat dit betreft laat de Islam het dus afweten en de meeste Islamieten zijn dan ook niet voor het Islamitisch bankieren geporteerd! De gewrongen constructies kosten de clienten aleen maar geld!

 11. [10] Spynose, hoe vaak ben je al ter orientatie in een Islamitisch land geweest?
  Wat Lou de palingboer betreft, deze secte is ten gevolge van gebrek aan belangstelling al lang doodgebloed !

 12. [1] [10] In Lou zijn was niet gekker dan in Jezus zijn of in Allah zijn!
  In principe deed Lou hetzelfde als zijn concurrent de Paus!

 13. [1] [10] In Lou zijn was niet gekker dan in Jezus zijn of in Allah zijn!
  In principe deed Lou hetzelfde als zijn concurrent de Paus!

 14. [12] Hugo,
  -Is Medeland met zijn 400+ moskeeen, zijn kashba’s, zijn islamitische scholen en zijn religieuze slachterijen dan geen islamitisch land ?
  -Inderdaad, een profeet vindt zelden erkenning in eigen land. Als Lou zijn roeping in de woestijn had uitgeoefend in plaats van in de polder, had hij vast heel wat meer volgelingen gehad.

 15. [15] Naar mijn mening is het aantal moskee-en nog aan de lage kant!
  Ik hoop dat er in Nederland eens een heel grote mooie moskee gebouwd zal worden. Ik zal zeker tot de eerste bezoekers behoren!

 16. [16] Hugo, waarom zouden de oliesheiks de hand op de knip houden, denk je ?
  Hoe groot en hoe mooi mag die moskee wat jou betreft wezen?
  En waar mag die dan wel komen als het aan jou ligt?

 17. [16] Hugo heb jij je voorhuid al laten afhakken …? Of is er partiele lobotomie op je gepleegd?

 18. [9] Zowel qua inhoud als qua typ-motoriek lijkt hier sprake van stevig innemen…

 19. Hebben ze dat in de VS al niet, van die hypotheken waarbij de rente bij de schuld wordt opgeteld.
  Negative Amortization heet dat geloof ik

 20. [21]

  Whatever it is … het is neuken in je eigen gat …

  En daaaar moet dan uit desperatie wat aan verdiend worden …

 21. [23]
  De laatste poging van de roojen in Amsterudamu om zo’n moksee uit de grond te stampen, is een doorslaand succes geworden. De diverse betrokken partijen rollen thans vechtend over straat, terwijl de belastingbetaler zich afvraagt wie er nu precies met zijn centen aan de haal is gegaan. Dat geeft deze burger moed, zal ik maar zeggen.

 22. Particulieren mogen onderling afspreken wat ze willen. "islamitisch" bankieren is gewoon een contract tussen twee partijen. Zo kennen we in Nederland ook wel constructies met ‘gereformeerd’ verzekeren. (streng gereformeerden mogen zich officieel namelijk niet verzekeren)

  De libertarier David D. Friedman heeft al een keer een verhandeling geschreven waarin hij particuliere rechtspraak verdedigt. Als voorbeeld noemt hij de rabbinale rechtbanken in New York waar joden hun geschillen vrijwillig aan voorleggen. Deze rabbinale rechtbanken spreken geen recht volgens Amerikaans recht, maar volgens het recht van de Thora. Een joodse "sharia" als het ware.
  Ook in Nederland is het mogelijk voor contractspartners om geschillen contractueel aan een particuliere arbiter voor te leggen. Als partners bij ‘islamitisch’ bankieren dit ook afspreken is er niets aan de hand. Niemand is namelijk *verplicht* om zich aan een particuliere bemiddelaar te onderwerpen, dat kan alleen vrijwillig, als gevolg van een contract.

 23. [24] Andre,
  "Dat geeft deze burger moed, zal ik maar zeggen."
  Mij ook. Alleen sta ik elke keer weer verbaasd, hoeveel Quislings in Nederland hun ziel aan de hakbars uitleveren.

 24. [25] Klassiek Liberaal, zolang ze zich aan de Nederlandse wet houden, kan er geen bezwaar tegen bestaan, lijkt mij.

 25. [27]
  Inderdaad. Wellicht zal die Nederlandse wet in onze (libertarische) ogen nog veel meer moeten toestaaan dan nu het geval is. Nu worden particuliere overeenkomsten vaak nog gehinderd door het arbeidsrecht, de huurbescherming en het toezicht op kredietverstrekkingen. Ik denk dat de grens ligt bij geweldsinitiatie.

 26. [28] Alleen wordt belastingvoordeel dus niet door particulieren geregeld… Wie roomser wil zijn dan de Paus moet ook de consequenties accepteren. Als de banken wat willen regelen: prima, maar zonder inbreng van de roverheid wordt het toch wat lastig.

  En verder zit er wel iets egalitaristisch in, zo: de Gristenen die principieel weigeren verzekeringspremies te betalen krijgen een boete: vervangende belasting, dus Islamieten die principieel weigeren rente te betalen krijgen ook een boete: geen belastingaftrek, ook een vervangende belasting.

  Dus zeker voor een egalitaristische partij als de PvdA zou hier absoluut geen stimulans gecreëerd mogen worden, maar ja, nood breekt wet: het is tenslotte je beoogde electoraat.

  Mijn opstelling in deze: als je de eerste 3% Sharia binnenlaat komt de rest vanzelf. Ondergronds bestaat het al voor veel meer dan die 3%, dus aan legaliseren moet je niet beginnen. Dan gaan ze maar lekker naar een Sharia-land, er zijn er genoeg. Alleen is daar geen welvaart, en zeker geen gratis geld. Ontgaat die relatie nou echt aan Hugo, en vele anderen?

 27. [29] R.Hartman,
  Zolang de toepassing van de shari’a van civielrechtelijke aard blijft, genieten ze contractvrijheid, maar zodra het publiekrecht toepasselijk is, kan er geen sprake zijn van shari’as whatsoever. Geen fratsen.
  Groet,
  SpyNose

Comments are closed.