De Nederlandse gemeentes zijn maar druk in de weer. Als ze niet bezig zijn met creatief boekhouden of het investeren van uw belastinggeld, is men wel doende met een integratiebevorderend evenement of moeten de burgervaders hoognodig naar verre oorden om zich daar te plaatse voor te laten lichten hoe men besturen moet.

Met al die beslommeringen komt er weinig van de eigenlijke taken van uw lokale overheid terecht. Kijk maar eens rond op straat. En dan bedoel ik niet verveeld kijkende hanggroepjongeren maar het zwerfvuil dat je overal tegenkomt.

De lokale overheid is erg sterk in het verzinnen van redenen waarom deze vervuiling niet aangepakt kan worden. Dat het niet zo moeilijk is, bewijst Willem Vos. Willem was de scheepsbouwmeester van de Batavia, het in Lelystad nagebouwde schip uit de zeventiende eeuw. Willem Vos was het zwerfvuil in zijn straat spuugzat en ging met zijn zoon aan het werk. Buurtbewoners sloten zich bij hen aan en een jaar geleden richten ze de Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers op. Inmiddels hebben zich vijfhonderd mensen in het land zich als vrijwilliger aangemeld.

Een mooi voorbeeld van hoe particulier initiatief wel werkt waar de overheid weer eens faalt.

3 REACTIES

  1. Ik vraag me af of al die 500 vrijwilligers wel bevoegd zijn om vuil op te halen.
    Hebben ze de juiste diploma’s?
    Hebben ze de juiste vergunningen?

  2. Hoe durven ze onder het minimumloon te werken? Broodroof! Aanklagen die onderkruipers! Ze zouden veroordeeld moeten worden tot 100 uur gemeenschapsdienst. Liefst bij de stadsreinigingsdienst. Het zal ze leren!

  3. Zou het ook iets te maken hebben met de bezuinigingen van de gemeenten op afvalbakken + bijbehorende legingen in de publieke omgeving?

    Zou het iets te maken hebben met constante beschuldigingen em bijbehorende heffingen en boetes dat we niet netjes genoeg zijn waardoor men juist tegndraads gaat reageren?

Comments are closed.