Gisteren dacht ik weer eens aan de 3D film die ik ooit zag. Heb je wel eens zo’n film gezien? Dat zijn vaak technische hoogstandjes met fantastische diepte-effecten. Het feit dat je niet naar een film kijkt maar er MIDDENIN zit, maakt het een spectaculaire realistische beleving, die de meeste bezoekers niet gauw zullen vergeten.  Het maakt een dermate overdonderende indruk op al onze zintuigen, dat er (vaak) nog dagenlang over wordt doorgepraat.

De spanning begint al, vlak nadat je je kaartje hebt gekocht en je zo’n brilletje mag pakken. De sfeer in de zaal is uitgelaten. Allemaal met een drankje en (wel of niet) met een grote bak popcorn. Brilletjes gaan alvast op en af en weer op en de hele zaal praat over die gekleurde glaasjes. Het rode glaasje links, het blauw/groene glaasje rechts… en in een flits daarop, schoten mijn gedachten ineens van dat brilletje en de 3D film naar de politieke partijen en de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart.

Alles en iedereen is momenteel gefocust op die verkiezingen. Het nieuws,  de internetblogs, de praatprogramma’s, de debatten, de straatcampagnes tot zelfs de partijposters aan toe, domineren momenteel heel Nederland (Je zou haast denken dat er geen ander nieuws meer bestond). Het heeft maar één doel voor ogen en dat is zoveel mogelijk burgers naar de stembus te lokken, want de peilingen voorspellen een drastisch lage opkomst.

Het hele gedoe lijkt al met al wel één grote spectaculaire 3D film. Sterker nog, dat IS het ook.

We worden door alle partijen overdonderd die elkaar in filmpjes en met woorden keihard afmaken: Stem! En wel op ons, want WIJ zijn véél beter, dan die andere partij, want WIJ liegen en bedriegen niet. Maar hoe zit het tegenwoordig met de kiezers zelf? Wat verwachten zij eigenlijk van het algeheel?

Met hun stembewijs (hun entreekaartje) gaan de kiezers feitelijk “naar de biscoop” en kijken door die gekleurde glaasjes voor de zoveelste keer naar alle mooie beloftes die worden gedaan. Beloftes die reëel overkomen en Nederland dit keer écht van de afgrond moeten redden. Een spannende film voor diegenen die precies weten waarop ze gaan stemmen. Een strijd tegen goed en kwaad, want de partij die het meest fantastische toekomstperspectief claimt te hebben moet en zal overwinnen. De film is dermate realistisch dat voor- en tegenstanders van de diverse partijen elkaar in de zaal (oftewel internet) zelfs te lijf gaan met gescheld en getier.  De popcorn vliegt werkelijk alle kanten op.

Alleen achter in de zaal is het redelijk rustig. Daar zitten de Blanco Stemmers. Zij zitten daar zónder brilletje op, omdat ze werkelijk niet meer weten voor welke partij ze nou moeten kiezen. Zij zien de diepte van de 3D film niet (meer). Ondanks dat besef zijn ze WEL komen opdagen. Simpelweg omdat de hoofdrolspelers hen dag in dag uit ervan overtuigden: “Je hebt het recht om daar te zitten, je moet je zitplaats niet verloren laten gaan”. Maar ze hadden net zo goed thuis kunnen blijven. Want wie gaat er nou zijn tijd verdoen om naar wat onsamenhangende en wazig dubbele beelden op het filmdoek te staren? Omdat, zo wordt ons geleerd, het zo “belangrijk” is?

En de Niet Stemmers?

Die zijn gewoon thuisgebleven. Die weten uit ervaring maar al te goed dat wanneer het hele 3D verkiezingsspektakel weer voorbij is, dat slechts de platte realiteit van de dag overblijft. Dat al die fantastische verkiezingsbeloftes uiteindelijk totaal geen diepte hebben, omdat ze eenvoudigweg niet worden nagekomen. Zij lieten zich niet meer overhalen om te vertrouwen op een film die gemaakt is om realistisch over te komen, maar zonder gekleurd brilletje op helemaal niets voorstelt.

En de hoofdrolspelers (de acteurs)?

Die gaan, zolang wij dat toestaan door telkens maar weer te gaan stemmen en zo onze macht uit handen te geven, gewoon door met het zoethouden van de burgers. Terwijl ze stug blijven graaien, snaaien, liegen en bedriegen, werken ze alweer aan hun volgende 3D film. Het zoveelste vervolg van “Het Verleidende Verkiezingsavontuur”. Die komt 9 juni 2010 uit. Ook dan zullen ze weer een hoop van die prachtige gekleurde brillenglaasjes uitdelen, want stel je toch eens voor dat er niemand komt kijken; dat hun hele bestaan, hun hele carrière uit de gratie zou liggen en dat ze dan het roer eens ECHT zouden moeten omgooien (!) om weer geloofwaardig over te kunnen komen!?

Nee…, dan is zo’n film in hun ogen toch net iets makkelijker (kunnen ze daarna zonder al te veel heisa weer doen en laten waar ze zin in hebben).

En de burger die opnieuw stemt op het hele spektakel? Die praat er waarschijnlijk nog dagenlang over door…

Ingezonden door Perspicere

11 REACTIES

 1. Ik blijf erbij dat het beter is (minder slecht) om wel te gaan stemmen. Ondanks alle partijen grotendeels hetzelfde beleid uitvoeren, blijven er kleine verschillen, die voor jou persoonlijk op 1 of ander vlak een verschil kunnen maken.
  Het is dan beter om je stem daar aan te geven dan anderen op partijen te laten stemmen die voor jezelf nog slechter zijn voor je toekomst.

  Het verhaal met de 3D brilletjes is natuurlijk wel treffend. Echter hierop verdergaand, zou je ook de projector kunnen kapen, of zelf een film of brilletjes zonder glazen aanbieden.

  Hmm.. concreet ben ik van mening dat het goed is dat er een Nigel Farage in het EU parlement zit.
  Als niemand hierop stemde en hij er dus niet zou zitten, stonden we er toch nog veel slechter voor?

  Niet gaan stemmen is qua invloed mi wat overrated.. in BE is er stemplicht en dat maakt weinig verschil op het beleid of stemresultaten.
  Maar ik begrijp de principe-argumenten wel, en daar heb ik niets op tegen. Ik ben uiteraard wel voorstander voor het afschaffen van de stemplicht hier.

  Perspicere [9] reageerde op deze reactie.

 2. Het idee achter dit artikel klopt niet. Politici hebben wel degelijk invloed.

  De meeste politici zijn te onbeduidend, maar er zijn er ook die altijd zullen worden herinnerd om hun leiderschap (goed of slecht).

  Denk aan (willekeurige greep) Ramses II, Alexander de Grote, Augustus, Djengis Kahn, Shaka Zulu, Asoka, Karel V, Elizabeth I, Peter de Grote, Catharina II, Napoleon, Metternich, Frederik de Grote, Washington, Lincoln, Suleiman Kanuni, Ghandi, Lenin, Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot, Idi Amin, Mugabe, Troelstra, Drees, Roosevelt, Churchill, De Gaulle, Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Nelson Mandela, enz, enz.

  Die gekleurde brilletjes zijn overigens alleen voor 3D zwart/wit-films. Moderne 3D films zijn in kleur (polarisatie systeem).

 3. @Surfer
  “concreet ben ik van mening dat het goed is dat er een Nigel Farage in het EU parlement zit.”
  Helemaal niet.
  Dat is gewoon een wassen neus. Het geeft je de illusie dat mensen zoals hij verandering kunnen teweeg brengen.
  Vermakelijke filmpjes op Youtube waar de vrijheidslievenden ook even een ballende vuist in de lucht kunnen maken. Uiteindelijk is hij maar een lastige mug op de voorruit van een razende auto richting ravijn.

  Allen maar uitstel dus, geen afstel. en geenszins de juiste benadering voor het brengen van vrijheid.
  Vrijheid begint bij jezelf.

  surfer [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Liberty 5-3000 [3]: Toch zorgt het wel degelijk voor verandering, al is het maar de tijd die Leterme stopt in een minachtende repliek te schrijven, ondertussen is hij minder bezig nieuwe belastingen te verzinnen.
  Het zijn trage veranderingen, het is een evolutie. Zonder bepaalde factoren, gaat het sowieso een andere richting op. Ik vind Farage een welgekome factor.

  Ik ben het wel eens dat vrijheid begint bij jezelf uiteraard en die benut ik dan ook ten volle. Maar om sommige dingen, zoals kilometerheffing met spionagebakjes, kan je moeilijk omheen.
  Enkel een grote volksopstand (Griekenland maybe binnenkort?) of intern gebeuk zetten dingen in de versnelling. Filosofische vrijheid en ingesteldheid voor jezelf verandert niks aan de situatie/wetgeving buitenaf.

  Liberty 5-3000 [5] reageerde op deze reactie.

 5. @surfer [4]:
  “Maar om sommige dingen, zoals kilometerheffing met spionagebakjes, kan je moeilijk omheen.”
  Dit hoort gewoon bij het systeem en signaleert het verval.
  U zou blij moeten zijn. 🙂
  Ze doen namelijk niet meer de moeite om het te vermommen met moraliteit.
  Ordinaire struikrovers zijn het gewoon. Scum of the earth. Parasites.
  And down they gooooooo (echo 😉 )

  Peter de Jong [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Liberty 5-3000 [5]: “Dit hoort gewoon bij het systeem en signaleert het verval. U zou blij moeten zijn.”

  Toch moet je die oprispingen niet onderschatten, Liberty. Vernietigingskampen en kernoorlogen laten ook de meest doorgewinterde survivalist niet koud. 😉

  Maar het wenkend perspectief van een vrijere wereld na de grote Kladeradatsch geeft de getergde burger zeker moed!

  ===
  “Then they started to mess with my mind. But my mind is unmessable !”

 7. Vanmiddag liepen mijn man en ik vanuit de stad naar huis via de onderdoorgang van het station. Al vóór we de trap naar beneden liepen hoorden we de geluidswagen: “Stem Lijst 1 – PvdA”! Diverse lieden deelden flyertjes uit, die wij lieten waar ze waren.
  Onder het station hoorden we nog steeds: “bla-bla-bla-PvdA!”
  De trap aan de andere kant opgaande moesten we door een haag van flyerende lieden van diverse pluimage. Haastig spoedden wij ons er doorheen, trachtend de uitgestrekte armen te negeren. “Alstublieft – Alstublieft – ……..”. Wij er Nee-schuddend doorheen. Een CDA’er riep nog: “Maar u gaat toch zeker wél stemmen?” “NEE, wij stemmen niet”, riepen mijn man en ik in koor.
  “WAT !!! U gaat niet stemmen ??? Maar……” Mijn man en ik waren al weer verder. Gniffelend de man in opperste verbijstering achter ons latend.

  Eigenlijk zou het grote lol zijn geweest om een paar keer die route te lopen – alleen maar om die ongelovige afschuw te horen op ons “Nee, wij gaan niet stemmen”.

  Eén ding is duidelijk: een partij vindt het minder erg dat je op een andere partij stemt, dan dat je helemaal NIET stemt, want dan tast je het heilige democratische stelsel aan.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.
  Perspicere [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Saartje [7]:

  Het aantal opwekkingen om toch IN IEDER GEVAL TE GAAN STEMMEN is nog nooit zo groot geweest.

  Ze hebben het daarbij ook vaan over mijn GRONDRECHT.
  Dit grondrecht gaat kennelijk boven het recht op mijn eigen leven en eigendom!

 9. @surfer [1]:

  Je hebt mijn artikel in principe goed begrepen. In België ligt het inderdaad anders omdat je nou eenmaal verplicht wordt gesteld om te gaan stemmen. In dat geval kan je bijna niet anders dan óf op een kleine partij stemmen of om (als je niet meer in het gehele systeem gelooft) blanco te stemmen. Er is wat dat betreft weinig keus.

  Het politieke systeen in België houdt zichzelf daardoor in stand en eigent zich, op een zogenaamd “verplicht legitieme” vanzelfsprekende manier, macht toe om invloed uit te kunnen oefenen.

  Tenzij een hoop burgers inderdaad in staat zijn om de projector te kapen, maar dat is feitelijk onbegonnen werk. Het zou alleen kunnen als meer dan 75% van de Belgen zou besluiten om niet meer naar de stembus te gaan.

  Maar de politiek heeft zich ingedekt om dát te voorkomen. Ze hebben eenvoudigweg een flinke geldboete (een angstmaatregel) in het verschiet gesteld voor mensen die zich niet meer met hun stem willen identificeren met de politiek. En de bevolking gehoorzaamt door massaal wél te gaan stemmen. Zoals je zegt het maakt weinig verschil. En ja, het hele systeem wordt daardoor gesabborteerd. Dat gaat hoe dan ook ten koste van de burgers, omdat de politiek heeft besloten een eigen koers te varen, ongeacht wat het volk daarvan denkt.

  Ze vinden het helemaal niet belangrijk is om te luisteren naar de wil van het volk… De geschiedenis geeft ons voorbeelden genoeg van het feit dát dat zo is. Iedereen die naar school is geweest snapt dat.

  In Nederland zou het (omdat wij geen stemplicht hebben) in theorie wel mogelijk zijn om het hele politieke systeem eens goed op het matje te roepen (te kapen). Maar helaas gelooft de meerderheid nog steeds in het idee dat de politiek er is voor de burgers en dat het dus goed is om wél te stemmen, omdat men nog steeds de hoop koestert dat ernaar geluisterd wordt.. hetgeen een illusie blijkt te zijn, omdat alles verslechterd i.p.v. dat het beter word. Hoe stond het 20 jaar geleden met de beloftes? En wat is er anno 2010 van terecht gekomen? Praktisch NIKS!

  Ik ben het helemaal met je eens dat de stemplicht in belgië zou moeten worden afgeschaft.

  Wel hoop ik dat je jouw reactie: “Filosofische vrijheid en ingesteldheid voor jezelf verandert niks aan de situatie/wetgeving buitenaf” nog eens zou willen overdenken…

  Want het verlangen van de kritische massa (i.e. diegenen die het zien (in het proces waar jij in zit) omdat ze zijn ontwaakt, hebben uiteindelijk meer invloed dan ze zelf ooit voor mogelijk hadden gehouden. Daar kan uiteindelijk geen politiek systeem tegenop. Ik denk wel dat je snapt wat ik bedoel te zeggen hiermee…

  surfer [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Saartje [7]:

  Hahaha, ik kan mij helemaal voorstellen hoe dat voelde.

  Het is inderdaad een schok voor diegenen die nog steeds niet kunnen geloven dat er mensen zijn die openlijk kanttekeningen durven te plaatsen tegen het “heilige democratische stelsel” zoals jij dat verwoord. We zijn er immers vanaf de kleuterschool mee gehersenspoeld dat dát de ultieme waarheid is.

  Maar ja er zijn nou eenmaal mensen, zoals jij, die ook de andere kant van de medaille eens grondig onder de loep hebben genomen. En dat gaat, gezien de reactie, blijkbaar ‘beyond’ hun waarheid (of hoe je het ook noemen wil…)

 11. @Perspicere [9]: het verlangen van de kritische massa (i.e. diegenen die het zien (in het proces waar jij in zit) omdat ze zijn ontwaakt, hebben uiteindelijk meer invloed dan ze zelf ooit voor mogelijk hadden gehouden. Daar kan uiteindelijk geen politiek systeem tegenop.

  Dat klopt, ondanks de grote overheidsdwang en ellende ben ik het daar eens mee. In mijn persoonlijke situatie is dat vooral te danken aan internet waar de berichtgeving en informatie veel kritischer, diepgaander en ongecensureerd verspreid kan worden. Deze communicatiestroom is een vrij nieuw fenomeen. Gezien de stijgende volumes in Europa, laat ons zeggen sinds breedband is ontstaan en de meeste gezinnen online gingen, dus sinds pakweg een jaar of 8 a 10 geleden en wat later, toen bloggen hot is geworden, krijgt de politieke klasse het steeds moeilijker om hun leugens te verkopen.

Comments are closed.