De EU- begrotingsregels moeten worden aangescherpt. Er moet eerder worden ingegrepen als lidstaten er de hand mee lichten of met statistische cijfers sjoemelen.

Als sanctie moeten hun EU-subsidies tijdelijk bevroren kunnen worden. Ook dienen de EU-landen hun economische en financieel beleid meer op elkaar af te stemmen. PvdA-leider Job Cohen heeft dat gezegd tijdens een bezoek aan Brussel.

Het voorbeeld van Griekenland laat volgens hem zien dat de financiële markten onvoldoende in staat zijn landen te disciplineren die er een potje van maken.

“Daarom moeten we dus bereid zijn elkaar vroegtijdig bij de les te houden en ook maatregelen te treffen als landen niet doen wat is afgesproken”, aldus Cohen. De soevereiniteit die lidstaten daarmee inleveren, noemde hij “schijnsoevereiniteit”.

Volgens Cohen is het miljarden plan van de EU en het IMF om de euro te beschermen “een majeure stap” en “van grote betekenis voor de Europese samenwerking”.

Om een nieuwe crisis te voorkomen, zullen niet alleen Griekenland, maar ook Spanje en Portugal hun torenhoge begrotingstekorten fors moeten terugdringen, zei hij.

Ook Nederland moet “met eerlijke en verstandige structurele hervormingen” zijn tekort verminderen, al is de Nederlandse situatie niet vergelijkbaar met genoemde landen.

De PvdA-leider pleitte verder voor strengere regels op wereldschaal voor de financiële sector.

“De overheid zal veel strakker moeten aangeven wat de banken wel en niet mogen doen. Er moet een einde komen aan het roekeloze gedrag waarbij met honderden miljarden roulette wordt gespeeld”.

Tot zover de media.

Het is bij politici, zoals telkens weer blijkt, altijd de schuld van anderen. Dit keer zijn dat de banken en speculanten, maar nooit de politici zelf die ten slotte de ongekend hoge begrotingstekorten en de daarmee samenhangende staatsschulden zelf gecreëerd hebben.

Zij spelen al decennia roulette met honderden miljarden euro’s. (Of de oude valuta’s.)

In het verdrag van Lissabon staat dat lidstaten geen hoger begrotingstekort mogen hebben dan drie procent van het BNP. Zelfs landen als Duitsland, Frankrijk en Italië hebben zich daar in het verleden niet aangehouden, maar er werd niet opgetreden. En waarom zou dit nu wel gaan gebeuren?

Het verbaast mij ook dat Cohen zegt, dat de financiële markten onvoldoende in staat zijn landen te disciplineren die een potje van maken. Sinds wanneer is dat een taak voor de financiële markten? En als de financiële markten gaan reageren omdat er een potje van gemaakt wordt, zoals met Griekenland, dan raken politici in paniek.

Het lijkt erop dat het kartel van de Europese Unie aan het wankelen is, omdat ze de Europese Centrale Bank opdracht heeft gegeven voor het opkopen van staatsobligaties wat niet in de taakomschrijving van de Europese Centrale Bank staat.

Elke keer brengen de politici naar voren dat die 750 miljard euro nodig zijn om de euro te beschermen. Maar dat moet niet de werkelijke reden zijn, omdat de euro ten opzichte van de dollar nu op 1.27 staat, terwijl de waarde bij de introductie van de euro ten opzichte van de dollar 1.16 was. Dus geen enkele reden om de dollar te beschermen.

Wat de werkelijke reden was, werd duidelijk gemaakt in een artikel in het Financiële Dagblad.

De Europese obligatiemarkten dreigden in te storten en dat zette de ECB en de EU dusdanig onder druk dat werd besloten tot het hulppakket van 750 miljard euro. Staatsleningen van alle eurolanden (dus ook die buiten de eurozone) uitgezonderd die van Duitsland en in mindere mate Nederland, waren niet meer verhandelbaar.

De krant beroept zich op gesprekken met “diverse hoofdrolspelers”. De grote zakenbanken zouden volgens de krant vrijdagavond een noodoproep hebben gedaan.

Grote banken en andere instellingen wilden niet langer meer risico nemen door landen leningen te kopen. Hierdoor dreigden eurolanden niet meer hun tekorten te kunnen dekken wat tot liquiditeitsproblemen had kunnen leiden.

Zakenbanken zouden hebben gepleit voor het opkopen van staatsobligaties door de ECB.

Dit lijkt mij een logischer verklaring dan de euro te redden zoals door politici gesteld wordt. Het lijkt erop dat zij hun eigen hachje wilde redden.

Wat dit gesjoemel teweegbrengt, behalve dat de lasten voor de “burger” zullen toenemen, zullen we wel in de toekomst zien.

Cohen wil dat de overheid veel strakker zal moeten aangeven wat banken wel en niet mogen doen, maar wie kan de overheid aangeven wat zei wel of niet mag doen?

De enige oplossing is om de overheid als een bedrijf te runnen, met een duidelijke taakomschrijving en de daaraan verbonden budgetten. Maar dat is natuurlijk niet in het belang van het elitaire groepje dat zich niet graag de macht laat ontnemen om direct of indirect over mijn – en uw (?) leven en welzijn te beslissen.

14 REACTIES

 1. Ze (de elite schaduw olicharchie) spelen gewoon weer het zelfde spelletje, probleem creeren en met de oplossing komen. Dit is allemaal voorbereiding voor een nieuw electronisch geld systeem .
  Het is het centraliseren van macht naar prive banken (BIS, IMF zijn ook private banken) en het leegroven van hele landen.
  Den Haag zit nu zo vast in het bekende Rothshied/Rockefeller web (zo’n 13 superrijken families)
  dat ik denk dat alle lijsttrekkers van de grote partijen inc. Wilders volledig in hun macht zijn gevallen.
  Rome is ook gevallen en had dezelfde stuiptrekkingen.

 2. Het is duidelijk dat we op een kruispunt staan van meer EUSSR en dus meer dictatoriale macht naar de eurocraten of minder EUSSR.
  Uit de krochten van Brussel komen steeds meer geluiden naar meer macht over de afzonderlijke staten en economische nitwit en bilderberger Cohen mag ook even een duit in het zakje doen.
  Het is een gevecht tussen de eurocratische en nationale elites en de burgers van de EUSSR landen die bijna zonder uitzondering meer dan genoeg van deze machtsmisbruikers hebben.

  *Als sanctie moeten hun EU-subsidies tijdelijk bevroren kunnen worden.*

  Met dit soort dingen begint het natuurlijk. De subsidiekraan dichtdraaien bij sjoemelen met de boekhouding.
  What’s next? Subsidies intrekken of een land “bevrijden” als er een voor Brussel onwelgevallig persoon aan de macht komt zoals in Irak?

  De sleutel ligt bij de bevolking. In Griekenland pikt men het niet en ik steun ze daarin ondanks dat bv het ambtenarendeel totaal geen recht van spreken heeft. Als het vanuit NL moet komen dan zijn we verloren. Dan zitten we binnen 20 jaar in een totalitaire socialistische superstaat met volledige controle over het leven van het individu van wieg tot graf.

  beek [9] reageerde op deze reactie.

 3. “De krant beroept zich op gesprekken met “diverse hoofdrolspelers”. De grote zakenbanken zouden volgens de krant vrijdagavond een noodoproep hebben gedaan.

  Grote banken en andere instellingen wilden niet langer meer risico nemen door landen leningen te kopen. Hierdoor dreigden eurolanden niet meer hun tekorten te kunnen dekken wat tot liquiditeitsproblemen had kunnen leiden.

  Zakenbanken zouden hebben gepleit voor het opkopen van staatsobligaties door de ECB.”

  Des poedels kern: ik herinner me, dat maandag 10 mei één van de Nederlandse hoofdrolspelers -was het de Jager?- voor de TV heeft verklaard, dat tijdens het weekend plotseling bleek, dat de kredietmarkt acuut dreigde in te storten.

  Hoezo “…tijdens het weekend bleek…”? In het weekend zijn de obligatiemarkten gesloten.

 4. Wat Cohen roeptoetert is voorgekauwd door een spindokter. Het is het aloude verhaal. Niets nieuws onder de zon. Gewoon hetzelfde verhaal laten vertellen door een nitwit in de hoop dat het aanslaat bij de massa. Cohen weet helemaal NIETS en is een typische partijmannetje in de pvda. Ellebogenwerk en lekker kletsen over NIETS. Geen visie, geen beleid is hetgeen waarin Cohen excelleert.

 5. Het lijkt de Opperdienaar duidelijk dat om dit te bereiken een sterk europees leger nodig is, dat deze regulering overal op kan leggen. Met aanvals helicopters, duikboten, vliegdekschepen en bommenwerpers, zodat ‘we’ alle overtreders met het leven kunnen bedreigen, zodat ze in ons gareel komen. Want leven willen ze allemaal graag en pijn hebben ze een hekel aan, zodat je daarmee dreigend een hoop kan bereiken.
  Een oplossing die mensen niet meer dwingt aan bailouts mee te betalen is zo’n idiote oplossing, de Opperdienaar begrijpt niet waarom je dat zou doen. Sterker nog in de vrije uurtjes kan het europese leger mooi de belastingonderdanen dwingen met bommen en granaten om die bailouts te blijven financieren.

 6. Mijn complimenten voor het compacte verhaal goed en duidelijk pcrs.

 7. Hoe krijgen ze het verhaal verzonnen, ze denken nog steeds dat wij als volk in Sint Nicolaas geloven, dat is maar een klein gedeelte hoor! Opperdienaars geloven alleen in hun eigen sprookjes en blijven dat stee vast herhalen tegen beter weten in, om ons te overtuigen, wat toch niet zal lukken! De kapo’s zitten over heel nederland verspreid, aangewezen door de Hoofdkapo met zijn secondanten, wat onze democratie inhoud stelt niet veel of liever niets voor!

 8. Oude wijn in oude zakken. Het stabiliteitspact zou strikt nageleefd worden, daar zou streng op worden toegezien. Dus als remedie voor het niet houden van dat toezicht vragen we nu om nog meer van datzelfde toezicht.

  Het zijn net wasmiddelen. Elke keer als het plaatje op de doos verandert is het wasmiddel ‘vernieuwd’ en wast het nu echt wit. Aangezien dat bij de vorige ‘vernieuwing’ ook al werd beweerd was dat kennelijk een leugen, net zoals deze belofte bij de volgende vernieuwing een leugen zal blijken te zijn geweest.

  Waar je nog het beste rekening mee kunt houden is dat je voortaan minder inhoud voor hetzelfde geld krijgt, of misschien zelfs voor meer geld, omdat het product nu ‘zoveel beter’ is. En de consument, niet toevallig dezelfde als de kiezer, tuint er steeds weer in.
  Civil Servant [13] reageerde op deze reactie.

 9. @GB [2]:

  Ik weet niet of die Grieken helemaal vrijuit gaan. Corruptie, vriendendiensten van belastinggeld, schijnen er zeer gangbaar te zijn geweest. En nu eisen ze weer geld: want ze aanvaarden geen bezuinigingen.
  Want dat is wat de Unie is: de ‘rijke’ landen van Europa dienen de ‘arme’ landen voortdurend financieel tegemoet te komen.
  Onder de vlag van ‘solidariteit’.
  Intussen zien de ‘arme’ landen die ‘rijke’ landen vooral als de suikeroom die hun wangedrag wel zal compenseren. Dat is de werkelijkheid.
  Er komt een eind aan zulke solidariteit wanneer de gretig ontvangende handen zelf niet van plan zijn hun leven te beteren, wat mij betreft.
  Waarom zouden werkende Nederlanders moeten betalen voor luierende Grieken???

 10. Wat een lang stuk. Duidelijk is dat allerlei supranationale, internationale en magnitudiele samenwerkingsverbanden ongewenst zijn.

 11. @Het Front [11]: ” de gemiddelde HBO student economie”

  beetje misplaatst van een partij die zich uitsluitend van kretologie bedient.

Comments are closed.