vrijdag, 23 juli 2010
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Nu zijn al onze zorgen opgelost!

Nederlandse banken slagen voor stresstest

“De Nederlandse banken hebben het goed gedaan bij de Europese stresstest. ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS zijn volgens de test solide genoeg om een crisis te doorstaan.”

Dat maakt de NOS nu, vlak na 6 uur, bekend.

Die test is gemaakt door de EU die o.a. ook de parameters vaststelde.
De essentiële actuele testen werden echter gedaan door de nationale bankregelaars van ieder land afzonderlijk.
Het is niet helemaal duidelijk of dit nu voor Nederland door Nout Wellink gedaan is.

Net als niet duidelijk is welke lokale interpretaties deze nationale regelaars aan “details” kunnen toekennen. Het schijnt zelfs niet helemaal eenduidig te zijn hoe het “Kapitaal” van de bank wordt bepaald.
Vandaar dat je toch al hier en daar grote vraagtekens ziet verschijnen. Die kunnen natuurlijk gedurende het weekend worden gesust.

Maar toch, ik kan niet blijven stellen dat al onze zorgen zijn opgelost.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Belastingen, Economie, EU, Overheid, Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Devidas schreef op : 1

  De enige juiste stresstest is die waarbij elke persoon zijn geld van een bank opneemt. Mocht de bank daarna nog overeind staan dan was er dus sprake van een 100% reserve net zoals bij de Amsterdamsche Wisselbank destijds.

  Nu is er bij de meeste banken sprake van een fractional reserve diefstal systeem (nl.wikipedia.org) en kunnen ze dus nooit voor een dergelijke test slagen.

  Echt spannend (of eng?) wordt het wanneer je wat dieper in de “rabbit-hole” gaat graven. Ik heb een tijd terug het boek “De Wisselbank: van stadsbank tot bank van de wereld” gelezen, waarin niemand minder dan Nout Wellink de introductie verzorgde.

  De boeven zijn dus wel degelijk uitstekend op de hoogte van hun frauduleuze praktijken, maar als je ze er in de MSM naar vraagt komt er alleen maar prietpraat uit hun monden.

  Zacharias [2] reageerde op deze reactie.

 2. Zacharias schreef op : 2
  Zacharias

  @Devidas [1]:

  Ik heb het boek over de Wisselbank ook in de kast. Leuk boek met mooie platen en historische feiten. Helaas gefinancierd door de DNB waardoor de conclusies ook die kant op worden gepraat.

  Alleen al in de introductie op pagina 15 staat:

  “Voor wat betreft de aanbodzijde (van geld) zou vanzelfsprekend (ook) in die tijd een centraal geordend geldwezen hét ideaal geweest zijn, met vooral een onttrekking van de muntslag aan de privébelangen van particuliere muntmeesters. Dit ideaal was echter om zowel politieke als praktische redenen niet haalbaar.”

  En meer van dat soort aperte onzin. Alsof Nout Wellink geen privébelangen heeft met zijn €400k jaarlijkse inkomen.

  Stresstesten zijn natuurlijk een farce, maar das logisch.

 3. Hub Jongen (auteur van dit artikel) schreef op : 3
  Hub Jongen

  Geen zorg hoor:

  “WASHINGTON – New estimates from the White House on Friday predict the budget deficit will reach a record $1.47 trillion this year. The government is borrowing 41 cents of every dollar it spends.

  Zie: news.yahoo.com

  Geen zorg, de overheid zorgt dat alles goed zal komen.

 4. HJ schreef op : 4
  Ratio

  Hoe kunnen we onafhankelijke adviezen verwachten van organisaties die voor hun funding afhankelijk zijn van de luimen van de politici die hun budget bepalen?

  Nu overheden eigenaar van banken zijn, en deze daarnaast de controle organisaties al dan niet indirect via de EU financieren, klinkt dit als: wij van WC Eend adviseren WC Eend.

  Daarnaast is de overheid wel de laatste die financiele adviezen mag geven aan burgers dan wel banken. Het kasstelsel is totaal achterhaald, dat is de enige reden dat overheden niet massaal failliet zijn gegaan. De overheid en toezichthoudende organisaties op beurzen verbieden deze manier van financiele verslaglegging niet voor niets. Maar niet voor zichzelf.

 5. Hub Jongen (auteur van dit artikel) schreef op : 5
  Hub Jongen

  NOS:
  Iedereen is blij met slagen voor test. De Jager, de DNB, de bankiers,

  Maar de Jager:”WIJ ALS OVERHEDEN hoeven nu niet in te springen, maar het is geen garantie dat het goed blijft gaan.