Na eerdere pogingen begin december om het EU noodfonds van extra geld te voorzien wordt er nu een serieuze tweede poging ondernomen. 750 miljard om de euro te redden lijkt niet genoeg, het moet 1500 miljard worden.

link 1
link 2
link 3

Met ongeveer een half miljard EU bewoners betekent dit een noodfonds van zo’n 3000 euro per persoon om op 1500 mld uit te komen. Dat is maar gemiddeld 6 duizend ouderwetse D marken. Per persoon. Prima toch? Of is er toch een addertje onder het gras?

Wie herinnert zich nog de beloftes van het stabiliteitspact?

Wie denkt er nog dat de rekening voor dit noodfonds aan de Grieken wordt geserveerd? Of aan de Portugezen, Italianen, Ieren of Spanjaarden?

Bij gebrek aan andere maatstaf voor wie er gaat betalen hanteer ik altijd de gouden 80-20 regel. Die is door de historie het meest betrouwbaar gebleken. Tachtig procent van de kosten wordt door 20 procent opgebracht. De 80-20 regel zal naar verwachting ook nu weer gelden. Indien de 80-20 regel van toepassing is binnen de EU betekent dit dat 20 procent van de landen 80 procent van het noodfonds gaan vullen.

Nederland behoort ben ik bang tot deze 20 procent. Waar de andere inwoners van de EU gemiddeld 750 euro per persoon betalen is dat niet zo voor de top 20 procent landen. Dat betekent dus dat 80 procent van 1500 miljard (1200 miljard) wordt opgebracht door 100 miljoen Europeanen. Dit betekent dus dat de prijs van het noodfonds oploopt tot gemiddeld 12 duizend euro per Nederlander. Indien binnen NL ook de 80-20 regel opgang doet (wat te verwachten is) betekent dit dat 48 k euro per persoon moet worden opgebracht door de meest productieve Nederlanders. En gemiddeld 3 k per persoon voor de minder dan wel geen netto belasting opbrengende Nederlanders. Reken maar na of zie de toelichting onder de kruisjes.

Ik ga ervan uit dat iedere euro uit het noodfonds een tijdelijke oplossing is om het uiteindelijke failliet van de euro uit te stellen en dus niet als actief mag worden gezien. Maar als verlies. Tenzij natuurlijk de USA zo vriendelijk is om als eerste failliet te gaan.

Dit is dus waar het stabiliteits pact en de euro en de eurofiele dromen toe hebben geleid. De productiefste Nederlanders worden na door de NL belasting dienst te zijn uitgekleed nog veel verder uitgekleed. Het is niet realistisch dat de niet renderende ambtenaar deze rekening gaat voldoen. Of de kassa medewerker. Neen, het is aan de top twintig procent lullo’s in de top twintig procent landen als ik die al onder een 52 procent regime zuchten die mogen dokken. Maar liefst 48 k euro per persoon!
Who’s Laffer?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Toelichting

1500 miljard euro op te brengen door een half miljard mensen is 3 k euro pp. (1500/0,5)
80 procent van 1500 mld is 1200 mld. 1200 mld door 100 mln mensen(20 procent van 500 mln) op te brengen is 12 k pp.
80 procent van 1200 mld (960 mld) door 20 mln mensen op te brengen is 48 k per persoon.

Helaas wil geen enkele politicus dit rekensommetje aan de burger voorleggen. Of het nu 3 duizend euro, 12 duizend euro, of 48 k euro voor onze meest productieve burgers is, dit is een inconvenient truth.

10 REACTIES

 1. Waar jij het over hebt is geld, veel geld dat zal gestolen moeten worden van de burger. Maar wat misschien nog vele malen erger kan zijn is dat de EU grenzen verlegt en verkent. Men hoort geen directe protesten, men ziet geen burgers met hooivorken en geweren richting Brussel of Frankfurt gaan en daaruit kan de men duidelijk opmaken dat de schapen eenvoudig naar de slachtbank zijn te brengen. De leden van de EU zullen stukje bij beetje hondsbrutaler worden en opgehitst door hun grote voorbeeld, hun imaginaire hemelse afgod cq. broeder, the fucking United States of America, bij wie we allen aan de lijn lopen, zal de EU een nog groter drama worden dan ze nu als is. Geen enkele maatregel uit Brussel, die tot nu toe is genomen, klonk mij logisch in de oren. Geen enkel bericht of visie, or what so ever, uit Brussel waar ik mij in kon vinden. Er zijn alleen maar maatregelen genomen die totaal tegen het gezonde verstand indruisen. Men lijkt willens en wetens heel de EU nog dieper het graf in te schoppen. Hier zit een hoger doel achter of, en dat kan een laatste verklaring zijn, men zet nu alles op alles om te redden wat er nog te redden valt, omdat het in feite niet meer uitmaakt daar we toch al kapot zijn en dit laatste paardenmiddel zou de terminale EU misschien nog even in leven kunnen houden.

  Geen enkel onderzoek heeft laten zien, voor zover die er überhaupt is geweest, waarom of waardoor landen zo afgrijselijk, a-sociaal diep in de rode cijfers zitten, where did all the fucken money go? Niemand kan het ook maar een biet schelen, het is voor een simpele ziel toch niet meer te bevatten wat voor spel men in de wereld speelt.

  Of de crisis is gewoon een spel en we krijgen allemaal een oor aangenaaid en is het op deze wijze mogelijk ons totaal te strippen en slaafjes van ons te maken. Iets moet het zijn, maar wat het precies is daar krijgen we nog steeds niet het fijne over te horen.

 2. Het probleem en de oplossing is simpel:
  We hebben, door de historische dynamiek en verduisterde monetaire historie, private partijen toegestaan ons geld te creëren. Ze lenen dat uit tegen rente en naar nu blijkt, risico vrij (too big too fail).
  Dit is zo immoreel dat wanneer je het iemand uitlegt hij je ongelovig aanstaart….
  Er zijn 2 oplossingen mogelijk: een ieder krijgt het recht geld (een schuld aan hem) te creëren of de staat, gecontroleerd door een goed functionerende democratie, creëert ons geld.
  Laat het debat beginnen

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. Uiteindelijk zal het geld geleend moeten worden. Virtueel geld wat nooit verdiend is en ook nooit terugbetaald zal worden. De EU doet gewoon een rondje quantative easing mee met de FED. Zilver en goud zijn het echte geld van de toekomst. Vandaag is een kans om in te stappen.

 4. Ik vraag me altijd af op welke wijze we ooit lucht moeten terugbetalen. Immers, het geld wordt uit lucht gebakken, dus het lijkt mij wel zo eerlijk dat de burger uiteindelijk ook met lucht terug zal mogen betalen.

 5. Arme landen worden van een bailout niet rijker.
  Rijke landen worden er wel armer van.

 6. 48K per persoon, ja dat zou wel eens kunnen.
  Maar vergeet niet dat het hier over een schuld gaat, het is niet zo dat we die 48K moeten ophoesten. We krijgen een schuld van 48K.
  Die 48K wordt door banken gecreeërt, door overheden geleend, en door ons terugbetaald.
  Aan wie wordt die 48K dan uitbetaald? Aan de banken die zo dom waren om aan de PIIGSB uit te lenen natuurlijk!

Comments are closed.