”De euro maakt geen crisis door, het is een heel solide munt die honderden miljoenen mensen prijsstabiliteit heeft gebracht. Men kan vertrouwen hebben in de euro en in de ECB.” Was getekend, Jean Claude Trichet, 13 januari 2011. Een man die nog nooit 1 dag in het bedrijfsleven heeft doorgebracht. Iemand die nog verder van de dagelijkse realiteit is verwijderd dan een comapatiënt. Leugenachtige propaganda, opgesnoven door zombiemedia. Ik wil je gemanipuleer niet. Ik wil je loze woorden niet. Ik wil geen zogenaamde prijsstabiliteit, maar afnemende prijzen. En ik wil geen vertrouwen in jou, noch je uit de hand gelopen hobby de euro. Jean Claude, bespaar jezelf de almaar groter wordende afgang en vertrek, nu.

15 REACTIES

 1. Hoe komt het dat deze omhooggevallen raamambtenaar er al zo lang zit? Duisenberg mocht maar 4 jaar blijven. Is dit het gevolg van een Frans-Duits onderonsje en corrupte clowns met namen als Schroder en Chirac? Ik heb meer vertrouwen in Cheetah de Aap uit Artis in de functie van ECB President.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Het maakt totaal niks uit of daar nu Trichet zit of een ander. Hetzelfde geld voor Nout Wellink. Je kan die boeven wel vervangen maar daar komen simpelweg gewoon anderen boeven voor in de plaats.

 3. Op 31 juli 2005, rond 11.30 uur overleed Duisenberg op zeventigjarige leeftijd in zijn villa in Faucon, in het zuidoosten van Frankrijk. Zijn vrouw Gretta Duisenberg had hem daarvoor buiten bewustzijn aangetroffen in het privé-zwembad. Autopsie heeft enkele dagen later uitgewezen dat Duisenberg is verdronken na hartfalen.

  Nationaal en internationaal werd geschokt gereageerd op zijn overlijden. Vooral zijn rol bij de invoering van de euro werd geroemd.

  Het had een Tatort aflevering kunnen zijn, “Wie ruimde Duisenberg?”, maar slecht er stonden massa’s anderen te trappelen als opvolger…

  Mocht Trichet om de één of andere reden plotseling een hartstilstand krijgen dan staan er genoeg klaar om meneer op te volgen.
  De EU valt niet met één man, wij vallen eerder dan de EU. Trichet is gewoon één van de vele vervangbare marionetten.

 4. @Hub Jongen [2]:
  Nog sterker dat hele klootjes volk wat in Brussel ons geld zit te verbrassen zou moeten opkrassen. Eerst en vooral de nietszeggende elitaire nietsnutten die zich leiders noemen zoals van Rompuy en Barrosa.

 5. democratie, heerlijk het zou toch wat zijn als daar een altruistische, competentie, bankster de dienst zou uitmaken.

 6. Er zijn in de wereld genoeg resources voor ieder mens als bijdrage aan een rijk leven(niet als rijk in papier of electronisch geld). Hoe kan het dan dat er een economische crisis ontstaat?
  Is het niet zo dat een grote overheid en al te veel bemoeienis deze crisis mogelijk veroorzaken?

 7. @Ratio Vincit [7]:
  Goed stuk op Wikipedia.
  Dit verdient meer aandacht.
  Kun je er niet een korter resumé (met verwijzing) van maken voor de Vrijspreker?
  “Economics in one lesson” is nog steeds een belangrijk boek. Jammer dat enkele pogingen voor vertaling in het Nederlands tot nu toe nog niet gelukt zijn.

 8. @Sjaak Afhaak [8]:

  Dank je wel voor dit zeer interessant boek dat je kunt downloaden.
  Alleen al de eerste paragraaf van de conclusie nodigt uit tot meer lezen.
  Kun/wil je niet een uitgebreidere aanbeveling in een artikeltje voor de Vrijspreker insturen?

  Die eerste conclusie-paragraaf is:
  The institutional setup of the EMU has been an economic disaster.
  The Euro is a political project; political interests have brought
  the European currency forward on its grievous way and have been
  clashing over it as a result. And economic arguments launched to
  disguise the true agenda behind the Euro have failed to convince
  the general population of its advantages.

 9. Ook hier van toepassing:

  Rente over ons universele ruilmiddel is agressie. Rente is een werktuig voor massavernietiging.

  Het is een crisis van het beheer van geld, en het resultaat van het toestaan door overheden en dus door ons dat meedogenloze particuliere bankiers de controle hebben over “ONS” geld. Jawel, want geld is een soeverein recht dat voortvloeit uit het recht van een individu tot het aangaan van onderlinge contracten. Door toe te staan dat private banken tussenbeide komen als de wettige verschaffer van deze contracten in een transactie tussen partijen hebben we het meest wezenlijke verloren, nl; de economische macht die vrije en democratische mensen hebben. Mensen zijn verward over geld. Over wat het nu is, waar het vandaan komt, maar nog belangrijker, wat het zou moeten zijn, en waar het vandaan moet komen.

  Geld kan bijna elke vorm aannemen, van goud tot runderen, van graan tot zout, en van water tot land. Dit zijn allemaal vormen van rijkdom. Geld is geintroduceerd als contract of eigenlijk een overdrachtsbewijs voor b.v. handel in graan, metalen, edelstenen of andere zaken van waarde en dient al heel lang als een veiliger, handiger middel van overdracht van betaling tussen twee handelende partijen. Hierdoor is de reputatie en integriteit van de uitgevende instelling de belangrijkste factor in de aanvaarding en vertrouwen van ons geld.

  Het punt is dat “geld”, of ruilmiddel niet de plaats inneemt van de items die worden uitgewisseld. Als posten van waarde worden uitgewisseld, heet dat “ruilhandel”. Geld wordt gebruikt in plaats van ruilhandel. Geld is niet de dingen zelf.

  Voor het bewaren van de integriteit van geld moet het vrij zij van externe corruptie en manipulatie zoals met name ¨rente¨dat doet in combinatie met de uitgifte door private instellingen met als enige doelstelling winstbejag.

  We dienen daarom ons soevereine recht terug op te eisen tot het uitgeven en beheren van ONS geld en dat beheer uit te voeren aan de hand van rekenkundig geperfectioneerde modellen. Dat is wat Mathematically Perfected Economy (MPE) doet, MPE herstelt niet alleen ons soevereine recht om onze eigen universele betaalbeloftes onderling uit te wisselen, maar biedt ook het money management dat noodzakelijk is om de integriteit van die betaalbeloftes te bewaken en te waarborgen.

 10. De stront is voor de euro behoorlijk de ventilator aan het raken.
  Het wordt steeds duidelijker dat Ierland op eigen initiatief gigantische hoeveelheden geld aan het bijprinten is om de banken overeind te houden.
  De Ieren halen nl massaal hun geld van die banken.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/0116_2220_ierland_drukt_zelf_geld_dat_kan_gewoon_niet.xml

  Kan dit eenzijdig printen van de Ieren zomaar?
  Blijkbaar wel want de ECB laten weten er geen problemen mee te hebben zolang de hoeveelheden maar niet “systemically significant” zijn.
  Pardon? Het lijkt in dit geval over 50 miljard euro te gaan!
  Een rechtstreeks verwatering van de euro met 50 miljard die met vertraging de monetaire inflatie aanwakkert en de Nederlandse euro gaat aantasten.

  Hoe gaan die andere PIGGS landen hiermee om is de vraag die dan meteen volgt?

  Hoe crimineel moet je zijn om dit toe te staan en te downplayen als niet significant…

Comments are closed.