Ambtenaren zijn niet tevreden over politieke bestuurders. De plannen van politici zijn onuitvoerbaar en de waan van de dag regeert, zo blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

InOverheid.nl vroeg de mening van ambtenaren over ‘hun’ bestuurders. Ruim driekwart (76%) van de respondenten is van mening dat de waan van de dag de agenda van politieke bestuurders bepaalt. Het overgrote deel van de ambtenaren (78%) merkt dat hun bestuurders zich vooral met korte termijnzaken bezighouden.

Hard oordeel
De drang om vooral zichzelf te willen profileren (window dressing) en het korte termijn-denken van de politieke bestuurders maakt het werk voor de ambtenaar er niet gemakkelijker op. Slechts één op de drie ambtenaren noemt de plannen van hun politieke bestuurders goed uitvoerbaar. Opvallend is dat de rijksambtenaar harder is in zijn oordeel hierover dan de gemeenteambtenaar. Slechts 16% van de rijksambtenaren, en 38% van de gemeenteambtenaren, stelt dat de van bovenaf opgelegde plannen goed uitvoerbaar zijn.

Eigen carrière voorop
Politieke bestuurders laten zich volgens een meerderheid van de ambtenaren vooral leiden door de eigen ambities. Zeven van de tien (69%) onderschrijft de stelling ‘niet de inhoud, maar imago telt voor politieke bestuurders’. Ook op de stelling ‘politieke bestuurders zijn vooral bezig met hun eigen carrière’, antwoordt bijna twee derde (63%) van de ambtenaren bevestigend.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 440 ambtenaren, waarvan 48% bij een gemeente werkt en 25% bij de rijksoverheid. 49% heeft een WO-opleiding gevolgd en 40% een HBO-opleiding.

6 REACTIES

 1. “politieke bestuurders zijn vooral bezig met hun eigen carrière”

  Dit zeggen ambtenaren, die de hele dag bezig zijn met zichzelf bezig te houden.

  Dat ze zo solidair zijn met kunstenaren komt, doordat ze zelf ook kunstenaren zijn in simpele dingen moeilijk maken, zodat ze zelf weer werk houden.

  Dit doen ze met stuurgroepen, werkgroepen, etc.

  De hele dag onzinnige a4 en e-mail fabriceren.

  Verbeteringen zullen er nooit komen in een ambtelijke omgeving, want iedereen wil elkaar te vriend houden en niemand durft de vinger op de zere plek te leggen.
  Kritiek is een synoniem van negatief in dit wereldje.

  Hiermee blijkt ook maar weer, dat politici ook ambtenaren zijn en elkaar niets te verwijten hebben.

  Hoc Voluerunt [6] reageerde op deze reactie.

 2. Vaak denkt men dat een politiestaat bestaat uit politie en leger, echter deze zijn slechts een deel van de politiestaat.
  Een groter deel wordt gevormd door de ambtenarenkliek.
  Iedereen meent dat ze geen flikker uitvoeren, maar daar zit hem nou juist de kneep.
  Het zijn de ambtenaren die de politiestaat in stand houden.
  Ze kunnen niet ontslagen worden, krijgen goed betaald om niet te hoeven werken, kunnen vroeg met pensioen, en kunnen al hun handelingen uitvoeren terwijl ze zich verschuilen achter de ‘wet’.
  Hietmee wordt de politiestaat gevormd en uitgevoerd.
  Befehl ist befehl.
  het mooiste van alles is dan nog dat ze worden betaald door de mensen die ze zelf onderdrukken.
  Een agent die een bon uitschrijft, wordt niet alleen betaald door de betaling van die bon, maar ook door de betaler zelf.
  Het is niet te geloven dat iedereen dit nog steeds pikt.
  Maar niet getreurd brave burger, dra mag U weer gaan stemmen om het corrupte systeem in stand te houden.

  Zé.

  Hoc Voluerunt [6] reageerde op deze reactie.

 3. “Vaak denkt men dat een politiestaat bestaat uit politie en leger, echter deze zijn slechts een deel van de politiestaat.”

  Als je moeite hebt met de juiste positie van “echter” in een zin, zeg dan gewoon “maar”.

 4. @Romee [2]:
  Ik onderschrijf, onderstreep en beaam dit
  @Zé [4]:
  Ambtenaren kunnen wel degelijk ontslagen worden maar als ze eenmaal een aanstelling hebben voor onbepaalde tijd gaat dat natuurlijk moeilijker.
  Mijn aanstelling wordt niet verlengt, ook niet gek want strijk iedereen tegen de haren in hier, en ben flink aan het netwerken met “toch een goed boek, de wet, van Bastiat”.

  Probleem is echter dat men niet graag een collega negatief benoemd e.d. omdat zijn baan daar is en zijn hypotheek loopt via de gemeente (dat kon enkele jaren terug nog)

  Het probleem is niet dat de politici geen visie hebben en het niet goed doen, ambtenaren zelf willen ook voor machthebertje solliciteren in zijn huidige functie en zijn wil opleggen aan de rest.
  Iedereen bij ambtenaren is het er oko over eens “dat mensen gestuurd moeten worden, anders krijgen we Amerikaanse toestanden, chaos, dood, verderf en natuurrampen”
  op enkeling na dan

Comments are closed.