Slechts de helft van de ambtenaren beschouwt zijn politieke bazen als competent. Ambtenaren vinden vooral politici van lokale partijen incapabel, zo blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

InOverheid.nl liet ambtenaren een oordeel geven over de kwaliteiten van hun bestuurders. Slechts 55% van de ambtenaren acht zijn of haar politieke bestuurders wel competent genoeg voor het vervullen van hun taak. Een groot deel het Nederlandse ambtenarenapparaat is echter niet overtuigd van de capaciteiten van de politieke top. Meer dan de helft (54%) is van oordeel dat bestuurders niet over voldoende inhoudelijke kennis beschikken en eenderde (36%) van alle ambtenaren zegt dat politici niet met geld kunnen omgaan.

Lokale bestuurders
Ambtenaren zijn het minst positief over bestuurders van lokale partijen. Bijna de helft (46%) vindt bestuurders van lokale partijen (veel) minder capabel dan bestuurders van landelijke partijen. Een kwart van de ambtenaren ziet geen verschil en slechts 7% geeft de voorkeur aan lokale bestuurders.

Tendens
Volgens 45% van de rijksambtenaren wordt de kwaliteit van de politieke bestuurders steeds slechter. Een kwart van de gemeenteambtenaren (26%) is dezelfde mening toegedaan.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 440 ambtenaren, waarvan 48% bij een gemeente werkt en 25% bij de rijksoverheid. 49% heeft een WO-opleiding gevolgd en 40% een HBO-opleiding.

 En wat vindt u er van?

5 REACTIES

 1. Zou het omgekeerde ook gelden?

  En wat ik er verder van vind? Om een andere Vrijspreker te kwooten: volslagen idioten!
  Onstlaan die hap, en geen wachtgeld mee. Laat ze maar bij McDonalds gaan werken.

 2. P.S.: “Onstlaan die hap…” enzovoorts, geldt natuurlijk voor ambtenaren en politici.

 3. Dus de andere helft vindt hun bazen incompetent.

  Ik werk in een academisch ziekenhuis (sem-overheid) in een administratieve functie en vind het een schandaal dat er incompetente en dubbele leiding is. De administratieve leiding die voor een fulltime baan is aangenomen is vaak slechts tussen 9 tot 14.00 uur aanwezig. Daarnaast zij ze ook nog eens alles bij elkaar opgeteld tussen de 2 en 3 maanden van het jaar helemaal afwezig. Als er jaargesprekken zijn moet een personeelslid in gesprek met twee leidinggevenden. Ik kan niet begrijpen waarom er op een afdeling twee leidinggevenden moeten zijn die vaker af- dan aanwezig zijn, samen jaargespreken voeren en contstant samen alles lopen te controleren. Niemand die de aan- of afwezigheid van de leidinggevenden controleert. Hetzelfde geldt trouwens voor de secretaresses. Geen controle, ze komen en gaan wanneer ze willen en zijn, als ze er al zijn, het grootste deel van de tijd bezig met het bekijken van foto’s en het organiseren van vergaderingen en bijeenkomsten bedoeld om elkaar te steunen bij vertrek van andere personeelsleden en/of ziekte van al dan niet verre familieleden.

  Democratie is er ook niet, tegen ze ingaan wordt afgestraft en met anderen over de gang van zaken praten wordt door de leiding ten sterkste afgeraden.

  Jaja mensen, daar gaat ons ziektekostenverzekeringsgeld naar toe.

  Vilseledd [4] reageerde op deze reactie.

 4. @anoniem [3]:

  Zo functioneert het in alle overheidsinstellingen; bij het UWV is het niet anders. Hele middagen worden verkletst en verrookt door de zogenaamd leidinggevenden en anders zorgt hun leiding wel, dat de dagen gevuld zijn met heisessies, cursussen over hoe je jezelf moet zien binnen de organisatie en andere blablabla. De omverwerping daarvan begint bij het volk en dan met name het werkvolk. Alleen maar klagen helpt niet; stuur het naar de juiste politici en vraag anderen, die je kunt vertrouwen hetzelfde te doen.

 5. Ja die cursussen, de randvoorwaarden zijn belangrijker dan het werkelijke werk, de academische ziekenhuizen zijn bijna failliet, er is geen geld maar voor de gezellige babbel en onbenullige bijeenkomsten en cursussen over bijvoorbeeld hoe om te gaan met je collega zodat die je vooral aardig vindt, is wel geld. Voortdurend alles omgooien en nieuw meubilair aanschaffen, daar is ook geld voor. Een voorwaarde voor meedraaien in een groep bij de overheid is actief deelnemen aan social talk, kritisch zijn is uit den boze en werken komt zeker om de tweede plaats.

  Overigens probeer ik het door het hier te plaatsen niet alleen bij klagen te laten, ik loop binnen het ziekenhuis tegen een muur van onwil (driemaal raden waarom), ben nu in gesprek met een maatschappelijk werker omdat ik toch mijn verhaal aan iemand binnen de organisatie kwijtwil en plaats het nu, niet voor niets, hier.

Comments are closed.