De goudprijs gemeten in nagenoeg alle belangrijke valuta bereikt dagelijks nieuwe records. Mainstream analisten die goud niet begrijpen reppen over een bubbel. Gelukkig zie je ook steeds meer positieve geluiden over goud, zelfs in mainstream media.

Dit artikel dient niet om goud aan te prijzen als remedie voor de huidige kwalen. Ook al ben ik overtuigd van de monetaire kwaliteiten van goud en verwacht ik dat in een vrije markt (digitaal) goud, eventueel in combinatie met bitcoins een globaal betaalmiddel zou zijn.

Nee, in dit artikel wil ik mensen oproepen om de huidige populariteit van goud te gebruiken om politici wakker te schudden, via email, twitter, facebook of telefoon, en hen te informeren over de gebrekkige transparantie over onze eigen goudvoorraad. Hen te wijzen op de goudpetitie.

Je kunt nog zo tegen goud zijn, in de zin dat je niet ziet waarvoor het zou kunnen dienen, maar voor een libertarier is er een gouden kans ontstaan om transparantie in het financiële systeem te forceren. En daarmee de macht van de unholy alliance van bankiers en politici te breken.

Mijn inziens is de kans groot dat centrale banken wereldwijd slechts een fractie van het goud bezitten dat ze zeggen te bezitten. In dit verband is het interview dat geopolitiek financieel expert Jim Rickards met Eric King gaf erg interessant. Eigendomsclaims zijn niet duidelijk en er zal een hoop pijn worden geleden als er door de burger uiteindelijk duidelijkheid wordt afgedwongen.

De meerderheid van het NL volk heeft inmiddels geen vertrouwen meer in de euro. Openlijk speculeren op de terugkeer naar de gulden is voor een politicus geen radicaal standpunt meer. Indien DNB de gulden gaat invoeren, is een voldoende gouddekking van belang. Immers centrale banken zijn sinds dit jaar weer netto-koper van goud, dus wil DNB internationaal vertrouwen genieten zal zij zelf ook voldoende goud moeten aanhouden.

In dit verband is het dus belangrijk dat we weten of DNB goud of goudvorderingen (lees gebakken lucht) heeft en waar het ligt. Dit zou politici moeten interesseren.

Deze transparantie wil de Vrijspreker afdwingen met de goudpetitie. Inmiddels hebben al bijna 1000 mensen ‘getekend’. Roept het voort. Mail politici over deze petitie, met name van eurokritische partijen als PVV en SP. Financiële woordvoerder SP, a.merkies@tweedekamer.nl. Van de PVV t.vdijck@tweedekamer.nl.

Als deze bal eenmaal gaat rollen en het volk komt erachter dat de keizer geen kleren aan heeft en centrale banken en onze ‘financiële leiders’ andermaal niet te vertrouwen zijn, kan dit een grote overwinning voor het libertarisme betekenen. En wellicht de opmaat zijn naar sound money, hard geld, wellicht zelfs geprivatiseerd geld. Ook zou het internationaal een sneeuwbaleffect kunnen hebben. Ron Paul is ook al bezig in de VS met een goud audit. In Duitsland doet journalist Lars Schall onderzoek. En uiteraard speelt GATA wereldwijd een belangrijke rol.

Ik heb inmiddels een aantal mails gestuurd, vooralsnog met gering succes.

18 REACTIES

 1. Dit zou politici moeten interesseren.. .. Ik heb inmiddels een aantal mails gestuurd, vooralsnog met gering succes.

  Hoeveel mails moeten er worden gestuurd?
  Hoeveel petities moeten er worden getekend?
  Libertariers zijn er als de kippen bij om etatistische mensen te wijzen op de ineffectiviteit van bepaalde overheidsacties.
  Wanneer gaan we de balk in eigen ogen zien?

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 2. Momenteel heb je nog de kans (een deel van) je staatsgeld (euro’s) om te wisselen tegen marktgeld (goud). Als iedereen dat gaat doen wordt ‘het goudloket’ gesloten. Linksom of rechtsom.

  Iedereen mag voor zichzelf beslissen waar hij meer vertrouwen in heeft: de staat en het staatsgeld (euro’s), of de markt en het marktgeld (edelmetaal).

 3. De enige manier om je te verzetten tegen de staat, de non-transparantie van de monetaire politiek en de Meester-Slaaf relatie Bankier – Politicus is door fysiek goud te kopen (GEEN papieren belofte)

  De staat/bankier HATEN dit omdat je geld ontrekt uit het systeem.

  Daarbovenop bescherm je je vermogen nog eens een keer tegen de aperte stommiteit van politici.

  Dubbel tops! dus.

 4. @Vilseledd [6]:

  Ik heb het over de staat & banken: jouw gouden tientje is van jou en prijkt niet op een balans van een bank. Het is ook inflatie ongevoelig en je kan er bijna alles mee betalen als je daar zin in hebt zonder dat de staat daar grip op heeft.

  Grip heeft de staat wel met pinnen, credit cards, overboekingen, etc. Ze zijn ook eigenaar van de euro die ze bewust elk jaar in waarde laten verminderen door geld bij te drukken (inflatie) om zo voor alle beloftes te betalen die ze gemaakt hebben om herkozen te worden.

  Het hele monetaire systeem gaat om goud. Onze politici willen ons doen geloven dat goud maar iets is van het verleden maar als dat zo is, waarom bezitten ze dan duizenden tonnen goud en zijn ze momenteel actieve kopers? Ze willen echter dat je in dat stukje papier (Euro) blijft geloven. Dat is hun “raison d’etre”: lucht! En ze kunnen euro’s blijven drukken totdat er geen bomen meer zijn. Zie de huidige financiele problemen

  Goud kunnen ze niet printen EN het zit in jouw zak daarom HATEN ze het.
  offthegrid [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Troy Ounce [7]:

  Goud kunnen ze niet printen EN het zit in jouw zak daarom HATEN ze het.

  Precies.
  “Zij” zien het als een vorm van zwartsparen, hoewel je al belasting hebt moeten betalen om überhaupt geld over te kunnen houden om te sparen.

  Dat zwartsparen kun je doen in valuta of in producten met waarde. Wat vertrouw je het meest? Welke is het minst gevoelig voor (hyper-) inflatie? Welke is NIET door overheden middels 1 druk op de knop te vernietigen? Welke is NIET controleerbaar en dus opeisbaar of confisqueerbaar?

  Is het té simpel? Ik begrijp de tegenstand op het onderwerp “goud” hier op dit forum niet. U zit ongeveer op dezelfde lijn als ik, wat gedachten over goud, koopkracht, valuta, e.d. betreft. Snapt u die tegenstand? Is het onbegrip? Is het TE simpel?

 6. “U zit ongeveer op dezelfde lijn als ik, wat gedachten over goud, koopkracht, valuta, e.d. betreft. Snapt u die tegenstand? Is het onbegrip? Is het TE simpel?”

  Of is het advocaatvandeduivelisme?

 7. En waarom dan in 2005 de actie “Goudtand” tegen tandartsen van de Belastingdienst tegen tandartsen. Alleen maar voor een grondstof? Is er ook een actie “Kwik” of “Composiet” geweest?

 8. Degene die goud verkoopt doet dit tegen een bepaald bedrag in valuta’s, maar zouden degene die dit doen niet bang zijn dat ze met waardeloos geld blijven zitten en krijgen ze geen spijt dat ze het goud hebben omgeruild?

  Goud is een (v))luchthaven, helemaal als de grootgoudbezitters door dezelfde deur naar buiten willen.
  Nico de Geit [12] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [11]:

  ‘Goud is een (v))luchthaven, helemaal als de grootgoudbezitters door dezelfde deur naar buiten willen’.

  Daarom is het ook verstandig om slechts een deel van je vermogen om te zetten in edelmetaal, naast onroerend goed, aandelen, landbouwgrond en valuta.

  Voordeel van goud is dat je het mee kunt nemen en overal ter wereld bij vriend en vijand om kunt wisselen tegen plaatselijke valuta. Goud is martktgeld, geen staatsgeld zoals de euro.

  Ik zie goud als valuta. Zoals bekend is de valutahandel riskant. Maar alleen euro’s aanhouden is ook riskant.

  Goud is ook te zien als verzekering: ga je failliet of dondert de staat in elkaar, dan kun je je goud aanwenden – mits fysiek uiteraard.

  Iedereen met vermogen zou zich af moeten vragen: heb ik genoeg edelmetaal? En welk edelmetaal: je kunt emmers vol zilveren rijksdaalders kopen, maar die kun je niet meenemen in het vliegtuig. Goud heeft het grote voordeel dat je ermee kunt vluchten en het is gemakkelijk te verstoppen. Emmers vol zilveren munten verstop je niet zomaar.

  Extreme prijsdaling: bijkopen.
  IIS [17] reageerde op deze reactie.

 10. Politici gaan nooit terug naar kleiner, minder gecentraliseerd geld zoals nationale munten. Het zijn mensen die vertrouwen hebben in dwang en controle pyramides en hoe groter hoe beter, het liefst met 1 Opperdienaar aan de top en iedereen gehoorzaam op straffe van.
  Falen van de euro zal resulteren in een grotere wereldmunt. Net zo als nu al gezegd wordt dat de monetaire unie niet mogelijk was zonder politieke en fiscale unie, zullen ze via een europese belasting en obligatiemarkt de pyramide verder uitbouwen. Die zal ook falen en gevolgd worden door een wereldregering/wereldmunt/wereld fiscale unie.
  Het is niet dat politici het beter uitgelegd moet worden, ze doen wat ze moeten doen om een goed baantje in een dwangmachine te krijgen.

 11. “Ook al ben ik overtuigd van de monetaire kwaliteiten van goud en verwacht ik dat in een vrije markt (digitaal) goud, eventueel in combinatie met bitcoins een globaal betaalmiddel zou zijn.”

  We are Anonymous – we control your moneys –

  Digitaal goud, waarom niet gewoon facebook credits dan?:P

 12. @Nico de Geit [12]:

  Denk je niet dat ook giraal goud de doodsteek zal zijn voor de prijs van fysiek goud.

  Natuurlijk zal fysiek goud zijn tastbare waarde houden (helemaal als je goud voor een bodemprijs hebt gekocht), maar het is en blijft verdomme natuurlijk mooi kloten dat goud op papier wordt verkocht.

  Natuurlijk anticiperen de fysiek goud bezitters op het instorten van giraal goud als de boel (banken, landen) failliet gaan. Maar dan zullen er heel rare prijzen voor goud tot stand komen en misschien, heel misschien zal fysiek goud bij leven en welzijn van de gehele planeet aarde een ongekende waarde vertegenwoordigen.

  Helaas zal m.i. de overheid de burger, of juist dan, van wakker worden tot slapen gaan, van eten en drinken tot poepen en pissen willen controleren en zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn om met je goudvoorraad nog iets te kunnen kopen. Of er moet een levendige zwarte markt voor goud komen, maar die zal misschien gevaarlijker zijn dan de markt waar men verdovende middelen verhandelt.
  Nico de Geit [18] reageerde op deze reactie.

 13. @IIS [17]:

  ‘het is en blijft verdomme natuurlijk mooi kloten dat goud op papier wordt verkocht’

  Kleine spelers hebben geen invloed op de goudprijs door levering te eisen. Grapjassen als Kadaffi wel, hij was van plan de Libische olie alleen nog voor goud te verkopen. Voor China geldt hetzelfde. Wat denk je dat er gebeurt als China haar dollars om wil wisselen tegen alles wat waarde heeft, waaronder goud? Ze zullen geen genoegen nemen met goud dat nog onder de grond zit of met papiergoud, ze zullen fysieke levering eisen.

  Als de onzekerheid of banken en landen hun verplichtingen wel na zullen komen stijgt, zal waarschijnlijk ook de eis om te leveren stijgen.

  Verplaats je eens in Kadaffi: buitenlandse tegoeden in beslag genomen vanwege zijn gedrag, terwijl zijn reputatie al tientallen jaren bekend is. Gelukkig voor hem zit hij op 140 ton goud en een berg contante valuta.

Comments are closed.