De Amerikaanse onafhankelijksstrijd – ook wel Amerikaanse revolutie genoemd – isBoston_Tea_Party_Currier_colored nauw verbonden met de belastingopstand tegen de Engelsen, de Boston Tea Party. Maar voor, tijdens en na deze afscheiding zijn er nog talloze belastingopstanden geweest. Tegen zowel Engelse als nieuwbakken Amerikaanse belastingheffingen was er oproer in de periode 1767 tot 1803.

Zo was er in North Carolina de Regulator beweging die streed tegen de corruptie van het koloniale regime. Dit was in de periode 1767 tot 1771. De Regulatoropstand begon met georganiseerde groepen boeren die weigerden om de continue fors stijgende belastingen te betalen. Dit leidde uiteindelijk tot een gewapende opstand die werd neergeslagen.

In de jaren vlak voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd gebruikten de Amerikaanse kolonisten verschillende methodes om de Britse belastingambtenaren dwars te zitten. Van een theeboycot en smokkel tot het zelf weven van kleding (a la Ghandi’s kledingcampagne) en het niet kopen van goederen waarover belasting geheven werd.

Terwijl de revolutie tegen de Britten naderde, werden belastingen vanuit de Amerikaanse – patriottische – kant ook massaal geweigerd. Een belasting in Connecticut uit 1781 was ontworpen om 288.233 pond binnen te halen maar leverde slechts 40.000 pond op door de grote tegenstand. Sommige Quakers adviseerden hun leden om geen belasting aan de revolutionaire overheden te betalen. Andere Quakers weigerden de continentale munteenheid te gebruiken die de revolutionairen ingesteld hadden.

De Britten hadden weliswaar hun oorlogen gewonnen tegen de Fransen en in India maar hun schatkist was leeg. In 1763 besloot Koning George III en zijn regering dat de Amerikaanse kolonies meer moesten bijdragen. Ook moest de Engelse heerschappij in de Nieuwe Wereld hersteld worden want de kolonies traden tijdens de oorlogen steeds zelfstandiger op. De Stamp Act (1765), de Townsend Acts (1767) en de Boston Massacre (1770) irriteerden de Amerikanen al maar de belasting op thee legde de basis voor de Amerikaanse revolutie.

De kolonies weigerden de heffingen te betalen. Die waren door een parlement opgelegd waarin zij geen zitting hadden. De belastingen werden vervolgens ingetrokken met uitzondering van de theebelasting. De noodlijdende East India Company kreeg van de Engelsen een monopolie op de import van thee voor Amerika. Maar als de kolonies dit zouden aanvaarden dan accepteerden ze toch belast te worden zonder vertegenwoordiging in het Britse parlement.

Dus werden de scheepsladingen thee niet gelost in Philadelphia en New York. In Charleston werden ze weliswaar gelost maar moesten ze 3 jaar in opslag blijven. In Boston leidde de komst van drie theeschepen tot een felle reactie. Op 16 december 1773 gingen 200 Amerikanen aan boord en smeten de thee overboord. Londen reageerde direct met de Intolerable Acts en sloot de haven van Boston. Het lont in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd was ontstoken.

In 1780 weigerden de zwarte Amerikaan Paul Cuffe en zijn broer om de staatsbelasting van Massachusetts te betalen. Cuffe schreef naar de belastingdienst: ‘Als wij niet de rechten van vrije burgers hebben die mogen stemmen, betalen wij ook geen belasting.’ In 1783 kregen vrije zwarte Amerikanen de volledige burgerrechten, inclusief stemrecht. Plus de verplichting om belasting te betalen…

In de beginjaren van de VS was Vermont een onafhankelijke republiek. Sommige aangrenzende regio’s – zoals New Hampshire – voelden meer loyaliteit ten opzichte van de Vermont Republiek dan voor de confederatie van Verenigde Staten. In die streken was dan ook grootscheepse belastingweigering.

De whiskeybelastingopstand duurde van 1791 tot 1794. In Pennsylvania werd er een belasting op whiskey geheven maar in Washington County pakten boze burgers de belastinginspecteurs op, dwongen hen hun papierwerk te vernietigen en paradeerden met hen in de streek.

Leden van de White Lotus Rebellion weigerden in 1793 om belasting te betalen. Hun beweging groeide uit tot een volledige opstand die duurde tot 1803.

5 REACTIES

 1. De beginperiode van de VS is best interessant, heb er nog niet genoeg over gelezen. Wat me wel opvalt is dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was en er ook al de nodige staatsagressie werd bedreven. Evenals voor zover ik het begrijp waren er politieke spelletjes mbt het aflossen van de schuld opgebouwd tijdens de oorlog van de diverse staten. Sommige staten hadden daar al vrij veel of alles afgelost. Toen kwam het voorstel om de schulden van de staten op 1 hoop te gooien. Niet echt eerlijk en meteen een herverdeling….. Tenminste, dat is wat ik uit een artikel en een boek heb kunnen opmaken, kan het derhalve fout hebben.

 2. Voor “Nederland” herinner ik me uit de geschiedenis alleen dat “Nederlanders” in opstand kwamen, en toen 80 jaar gingen vechten omdat de Spaanse overheerser, Alva, een belasting van 10 %, de Tiende Penning wilde gaan heffen.

  Als je de verschillende hedendaagse belastingen bij elkaar optelt, kom je gemakkelijk tot 70 % (IB, BTW, Accijnsen, Successie, . . .)

  Alan Saul [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [3]:

  Het is meer dan vroeger maar waarom gaat niemand protesteren? Zijn we nou echt mietjes geworden of is bij iedereen zo goed gehersenspoeld door de staatonderwijs en staattv dat niemand niet eens aan denkt om te gaan protesteren?

  Kan iemand mij uitleggen waarom wij zo zijn geworden?

  igor [5] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.