120px-DecoysDe VVD lijkt definitief afscheid te nemen van de iedere vorm van vernieuwing en te kiezen voor een regentenrol.

Een werkgroep van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, adviseerde recentelijk om lekenparticipatie in de rechtspraak te proberen.

Het voorstel doet me terug denken aan de periode 2002/2003, na de kiezersopstand van 2002 en de moord op Pim Fortuyn. De VVD organiseerde toen overal in het land bijeenkomsten waar partijleden stoom af konden blazen en feedback konden geven. Gerrit Zalm, de politiek leider van de VVD van dat moment, verklaarde dat de VVD een ideëen- en debatpartij was.

Nog in 2005 liet toenmalig politiek leider Van Aartsen zich positief uit over de invoering van lekenrechtspraak. Hij noemde het een “innovatief en concreet voorstel, waarmee wij in de Tweede Kamer aan de slag kunnen”.

Dat was in 2005. Maar tijden veranderen.

Ivo Opstelten, die het rapport in ontvangst nam, maakte meteen duidelijk dat hij niets ziet in lekenrechtspraak, ook niet bij wijze van experiment.

Met zijn reactie beantwoordt Ivo Opstelten helemaal aan het imago dat hij toch al heeft, namelijk dorpsburgemeester van Nederland. Als er ooit een remake van de serie Swiebertje komt, hoeft aan de casting voor de rol van de burgemeester niet veel tijd te worden besteed. Ivo Opstelten zal geen moeite hebben om Rien van Nunen en Louis Borel te doen vergeten.

Maar even alle gekheid op een stokje. De reactie van Ivo Opstelten toont dat de VVD bezig is met een closing of the mind. Maar mensen met een closed mind zijn niet de mensen die je nodig hebt voor een Open Society. Voeg daarbij nog het gegeven dat de huidige koers van de VVD op sociaal-economisch gebied neerkomt op plansocialisme, en het is duidelijk dat deze partij niets meer te bieden heeft aan klassiek-liberalen. De partij is een nuttig vehikel voor betuurlijke carrièristen (lees: aankomend regenten), maar voor wie de kritische traditie van het liberalisme zoekt is de VVD niet meer dan een lokeend.

Paul Verhaegh

5 REACTIES

 1. Ik was ooit lid van deze club en ging eens naar een lokale vergadering. Daar werd snel duidelijk dat VVD niets, maar dan ook niets met liberalisme te maken heeft. Het ging alleen maar over ingrijpen in de economie en andermans geld uitgeven.

  Vb: de gemeente moest aanlegsteigers maken zodat een paar Horeca uitbaters meer klandizie zou krijgen. Zucht.

  Drugsbeleid is ook zo’n epic fail. De lijst is eindeloos. Bovendien wacht ik nog steeds op die 1000 Euro die Marx Rutte me beloofd heeft.

 2. De VVD is geen haar beter dan andere politieke partijen waar ze zich hartgrondig tegen afzetten. PvdA, CDA, D66, SP etc. zijn van hetzelfde sop overgoten.
  In hun verkiezingsprogramma aan anderen de schuld geven dat ze hun programma niet hebben verwezenlijkt en vervolgens met een nieuwe lijst beloften komen waarvan ze zelf bliksems goed weten dat ze loos zijn.
  Iemand die zo in het gewone maatschappelijk verkeer handelt wordt bij TROS RADAR, Opgelicht of Kassa (VARA) publiekelijk aan de schandpaal genageld voor oplichting.
  Met politici gebeurt dat echter niet; die staan boven de wet omdat ze beweren dat ze ons vertegenwoordigen.

 3. NL justitie is erg ziek en wereldvreemd maar lekenrechtspraak zou mooi zijn geweest. Daarmee had men (activisten) kunnen beginnen met het vrijpleiten van mensen die slachtoffer-loze ‘misdrijven’ hebben begaan.

  Zoals bezit van drugs, het tekenen van ‘kwestende’ cartoons, of mensen die worden vervolgd voor hebben van een mening welke afwijkt van wat de humeurige regenten in Den Haag wenselijk achten.

Comments are closed.