De grootste hindernis voor Bitcoin is niet technologisch of juridisch. Het is Bitcoinssociaal. Een brede en algemene acceptatie van de virtuele munt is een hevige slag voor fiatgeld. Dus de gevestigde orde en de media doen er alles aan om Bitcoin in een kwaad daglicht te stellen. Tegenslagen (China bijvoorbeeld) worden benadrukt en positieve ontwikkelingen (ATM, Dark Wallet) verzwegen.

Hier een korte opsomming van wat er tegen Bitcoin in stelling wordt gebracht:

 • De Bitcoinprijs is onstabiel en/of heeft de helft van zijn waarde verloren
 • Bitcoin is frauduleus (zgn. ponzi scheme)
 • Bitcoin wordt gebruikt om geld wit te wassen en om er kinderporno, terrorisme en drugs mee te financiëren
 • Een Bitcoin Foundation lid is gearresteerd op witwasaanklacht
 • Er is $ 400.000.000 verloren of gestolen van Bitcoin’s grootste beurs
 • De zogenaamde oprichter van Bitcoin ontkent iedere betrokkenheid

Iedere buitenstaander die dit nieuws onder ogen krijgt en niet of nauwelijks van Bitcoin gehoord heeft, haalt zijn schouders op en laat Bitcoin de Bitcoin. 

De bevolking valt voor wat betreft Bitcoin in te delen in drie categorieën:

 1. Mensen die Bitcoin begrijpen en waarderen
 2. Mensen die denken Bitcoin te begrijpen en het afwijzen
 3. Mensen die niet of nauwelijks van Bitcoin gehoord hebben en er geen uitgesproken mening over hebben

Er zijn twee soorten hooggemotiveerde groepen:

 1. Libertarisch gezinde individueen die Bitcoin promoten
 2. De gevestigde orde die Bitcoin in diskrediet brengt

Tussen deze twee groepen is een strijd gaande of beter gezegd een race. Het doel van de race is om zoveel mogelijk mensen aan hun kant te krijgen. Als de gevestigde orde de massa kan overtuigen om Bitcoin te wantrouwen en af te wijzen dan kan de overheid het makkelijker verbieden. Dit wil niet zeggen dat de huidige macht Bitcoin kan vernietigen maar dat het ondergronds gedwongen wordt. Je dus niets legaals meer kan kopen waardoor Bitcoin inderdaad een crimineel betaalmiddel wordt. Dit werkt de tegenstanders in de hand waardoor de strijd tegen Bitcoin feller wordt.

Maar als de vrijheidsgezinden het redden om de massa verliefd te laten worden op Bitcoin dan ligt de zaak heel anders. Iedere poging om Bitcoin te bannen krijgt dan felle tegenstand. Net zoiets als het verbieden van internet bijvoorbeeld. Of de reacties op de acties van Erdogan om Twitter of Facebook af te sluiten.

In de eerste vier jaren bleef Bitcoin onder de radar maar nu het de volle aandacht heeft, zal geen middel onbeproefd blijven om het uit te rangeren. Verwacht dus een doorgaande strijd van beide partijen om de gunst van de massa.

Als je zelf enthousiast bent over Bitcoin en mee wilt helpen aan de verdere groei dan kan je het volgende doen: breng Bitcoin onder de aandacht bij mensen die er een neutrale mening over hebben. Vermijd overbodige discussies met tegenstanders. Geef fysieke hulp bij het opzetten van hun eerste Bitcoin wallets. Geef ze hun eerste Bitcoin gratis zodat ze iets van waarde kunnen kopen. Bijvoorbeeld bij een webmarkt, een computerbedrijf, een whiskywinkel, tickets of overhemden.  Het kost wel iets maar het is een investering in je relatie én in de toekomst van Bitcoin.

9 REACTIES

 1. na de shutdown van Mt. Gox en het ontbreken van een degelijke uitleg wat er gebeurd is, ben ik mijn interesse in bitcoin verloren. En vele anderen samen met mij.
  In wikipedia lees ik :
  “An alleged leaked internal crisis management document claimed that the company was insolvent, after losing 744,408 bitcoins in a theft which went undetected for years”

  Niet echt bevorderlijk, vind ik.

  http://www.nbcnews.com/business/markets/bitcoin-exchange-mt-gox-closed-time-being-n37896

  en

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mt._Gox

  Jan Patat [2] reageerde op deze reactie.

 2. 3 vreemde passages uit dit stukkie tekst

  ” Geef ze hun eerste Bitcoin gratis zodat ze iets van waarde kunnen kopen.”

  Voor honderden euro’s cadeautjes uitdelen????

  “De bevolking valt voor wat betreft Bitcoin in te delen in drie categorieën:

  1.Mensen die Bitcoin begrijpen en waarderen
  2.Mensen die denken Bitcoin te begrijpen en het afwijzen
  3.Mensen die niet of nauwelijks van Bitcoin gehoord hebben en er geen uitgesproken mening over hebben”

  Ik voeg toe

  4. Mensen die Bitcoin niet helemaal begrijpen en toch waarderen (ikzelf).

  5. Mensen die het belang van de blockchain veel meer waarderen dan de waarde van de Bitcoin als valuta.

  “Er zijn twee soorten hooggemotiveerde groepen:
  1.Libertarisch gezinde individueen die Bitcoin promoten
  2.De gevestigde orde die Bitcoin in diskrediet brengt”

  Ksn Seneca in de hoofden van anderen kijken?
  En je schat de impact van de libertariers veel en veel te hoog in.

  Echt, wat een stuurlui-aan-walstuk is dit.

 3. Als iemand er voor kiest om Bitcoin niet als geld te erkennen, ook de gevestigde media, dan is dat hun goed recht. Punt.

 4. Ik wil Bitcoin niet begrijpen om de volgende redenen :
  De regering staat het toe dat er een betaalmiddel naast het gewone geld bestaat. Dit wekt de nodige argwaan. Dan hebben ze een vinger, of meer, in de pap.
  Wat als de regering wil dat het stopt en de stekker uit het internet trekt? Wat dan? Niets met de bitcoin te beginnen. Maar met gewoon geld ook niet. Besef ik.
  De mensen die bitcoin zijn begonnen hebben er grof aan verdiend dus gewoon weer een pyramide spelletje. De laatsten die instappen zijn zwaar de pineut.

  Graag uitleg als ik het fout heb.

  Jan Patat [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Cindynl68 [6]:

  Nja-in principe is alles een potentieel betaalmiddel tussen twee partijen: knikkers, soep, stoelen, vuilniszakken, tijd, kennis etc. Bitcoin hoort ook in die rij thuis. Probleem met al die betaalmiddelen is dat de roverheid geen “fair share” kan afdwingen.

  De bitcoin adepten proberen dat met encryptie te omzeilen. De belofte van de technologie en de daardoor verwachte vrijheid van handelen maakt ze blind voor een aantal hindernissen, die vervolgens als moddergooien worden bestempeld.

  Eén van de belangrijkste wordt in dit artikel niet genoemd, namelijk dat het geen geld is. Euro’s wel. Daarom is het momenteel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zo, dat een brood in euro’s uitgedrukt morgen hetzelfde kost als vandaag. Hetzelfde kun je van bitcoin niet zeggen. En met de zogenaamde anonimiteit valt het ook nogal tegen: zodra je giraal euros en bitcoin tegen elkaar wisselt, heb je een spoor achtergelaten. Idem dito als je met bitcoin een goed of dienst met een factuur koopt.

  Voorlopig is bitcoin wat mij betreft niet meer dan een experimentele natte droom voor de greater fool.

 6. Ik gebruik Bitcoin niet omdat ik het te ingewikkeld vind qua gebruik. Zo lang het niet net zo laagdrempelig is als contant geld, is het voor mij hooguit een verbeterde PIN variant.

  Verder valt mij een zeker dedain op van Bitcoin ‘believers’ (overigens ook onder PIN-fanaten) naar mensen die allemaal wat minder onder de indruk zijn van de vermeende zegeningen van Bitcoin en ‘altcoins’ (waar ik mijzelf ten dele toe reken).

  Kortom een leuk ‘nerdy’ ding voor de liefhebber van dit soort dingen.

 7. Een beste-stuurlui-staan-aan-wal-stuk, zo is het. Voor het schrijven van een stuk in dergelijke termen is een grondige analyse nodig, en niet zo maar even je gevoel op papier schrijven Seneca.

  Daar waar Bitcoin zo groot is (zie de marktwaarde) denk ik dat je dergelijke analyses moet overlaten aan onderzoekers, die hun gevoel hiervoor uitsluiten. Dus Seneca, beperk je tot je eigen mening betreft Bitcoin en probeer niet in één A4-tje te doen alsof je de gehele markt kent. Dit is namelijk niet zo.

Comments are closed.