Op FOK! staat een weinig opzienbarend artikel. Het OM heeft 20 jaar cel geëist tegen een moordenaar die drie medemensen om zeep heeft geholpen. Het motief voor deze weerzinwekkende daad ligt in de wietteelt. Ik citeer:

“Uit deze zaak blijkt dat hennepteelt een serieuze, gewelddadige criminele wereld is”, zei de officier maandag tijdens het toelichten van de eisen. “Dat wordt onderschat en miskend.”


De officier heeft gelijk. De hennepteelt is een serieuze, gewelddadige criminele wereld. Dat het een criminele wereld is ligt natuurlijk voor de hand, de teelt van wiet is namelijk bij wet verboden. Dat de coffeeshops legaal zijn doet daaraan niets af, deze doldwaze situatie is al jaren de praktijk. Het is niet bepaald verwonderlijk dat zaken die verboden zijn criminele elementen aantrekken. Waar veel criminelen zijn, licht geweld altijd op de loer.

Hoewel Nederlanders geen uitzonderlijke blowkikkers zijn – ons cannabisverbruik is gemiddeld binnen de westerse wereld – zijn er toch genoeg afnemers van wiet. Dat houdt in dat er veel geld omgaat in de productie, zeker omdat die illegaal is en de kosten kunstmatig hoog zijn. Aangezien vuige wiettelers als misdadigers worden gezien kunnen ze niet naar de politie als ze geript worden. Dat trekt natuurlijk nog veel meer criminaliteit aan. Bovendien moet de gehele productie plaatsvinden op schimmige zolders en in donkere kelders, hoewel er af en toe ook reusachtige kwekerijen in loodsen worden aangetroffen.

Het is dus de schuld van de overheid dat ‘hennepteelt een serieuze, gewelddadige criminele wereld is’. Als de productie gewoon legaal zou zijn zou de criminaliteit als sneeuw voor de zon verdwijnen. De overheid trekt zich helaas niets aan van het non-agressieprincipe en jaagt vreedzame henneptelers op, arresteert ze en gooit ze in het gevang. Hoewel ze geen mens iets hebben misdaan. De overheid blokkeert heden nog steeds de legale hennepteelt, hoewel talloze burgemeesters het licht al wel hebben gezien.

In steeds meer landen wordt er inmiddels minder spastisch met drugs omgegaan. Hopelijk volgt Nederland ook snel, maar op onze zelfgekozen leiders hoeven we duidelijk niet te rekenen.

16 REACTIES

 1. Daarbij komt dat het sap uit hennepbladeren buitengewoon heilzaam voor je gezondheid is! Wanneer je voor dit doel hennep kweekt in je tuin wordt je als misdadiger afgevoerd. Dus houdt ik voorlopig maar op zelf telen van tarwegras en het consumeren van tarwegrasssap.

  Sietse [7] reageerde op deze reactie.

 2. Geheel juist!
  Het is de overheid die de handel in drugs gecriminaliseerd heeft.
  Het grote probleem is dat handelaren hun geschillen niet aan de rechter kunnen voorleggen, ten gevolge waarvan handelaren onderling aan het moorden gaan.
  Het illegaal verklaren van welk artikel dan ook heeft dergelijke gevolgen.
  Het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van de prohibitie is veel hoger dan het potentieel aantal slachtoffers ten gevolge van het gebruik van verboden substanties.
  Hugo van Reijen

  vorlleite probeer us iverheid

 3. “Als de productie gewoon legaal zou zijn zou de criminaliteit als sneeuw voor de zon verdwijnen.”

  Internationale afspraken, hè.

 4. En volgens mij zijn die internationale afspraken terug te voeren tot de opiumoorlogen, toen Groot-Brittannië in conflict kwam met China, omdat het via Brits-Indië opium invoerde naar China. Als er vrije drugshandel was, dan was het een koud kunstje voor het ene land om van de bevolking van het andere allemaal hasjkikkers of heroïnejunks te maken.

 5. Er is een groot verschil tussen de teelt van HENNEP en de teelt van CANNABIS. Dit ter verduidelijking daar van HENNEP touw, olie, brood (zaad) en meer dan 50.000 producten gemaakt kan worden, terwijl CANNABIS het ‘wondermedicijn’ van de gewone man is. Een betere pijnstiller is er simpelweg niet. En dat voor een plant die gewoon in je tuin kan groeien. Daarom is het verboden, het is een GRATIS geneesmiddel en dat MAG NIET…

  Wat mij betreft: legaliseren die hap!!!

 6. Daar komt ook nog eens bij dat steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat CANNABIS succesvol in te zetten is tegen kanker. En wederom: als je dergelijk middel in je tuin kan groeien, dan moet het verboden worden!!! Althans dat vind de farmaceutische maffia…

 7. @Sietse [7]:
  In sommige gevallen worden er gewoon keiharde plukze-vorderingen uitgedeeld aan mensen met max vijf planten, wat dan al gauw kan oplopen tot 1500 euro. Geld dat op illegale wijze verdiend zou zijn met wat plantjes in de tuin of een omgebouwde oude kledingkast. Want dat je deze vermeende wietopbrengst te gelde gemaakt zou hebben, ipv iets voor de hand liggender, namelijk; opgerookt, staat bij voorbaat al vast.

  Vreemder is het dat deze vermeende opbrengst dan ineens wel aan de staat betaald dient te worden. Wederrechtelijk verkregen voordeel noemen ze dat. Als het om het binnenharken van illegaal verkregen pecunia’s gaat is de staat koning, keizer én admiraal.

  En of je het hebt opgerookt, verkocht door de plee hebt gespoeld of aan de hamster hebt gegeven doet niet ter zake. Zolang je bij het oproken van de vermeende broccoli maar geen hulp hebt gehad van vrienden en je schoonmoeder, anders is het ook nog eens “ter beschikking stellen aan”. Want ja, de wet biedt voldoende mogelijkheden om jou als onschuldige burger van alles en nog wat in de schoenen te kunnen schuiven. En dat arsenaal breidt dagelijks uit., nog even en het “ter beschikking stellen” aan je hamster is al voldoende om je eens zwaar te vernederen.

  In sommige gevallen inderdaad geen “straf” in de zin van geldboete, werkstraf of vrijheidsberoving bij max 5 plantjes. Maar dan nog; er walsen op een dag 25 lompe, door jezelf betaalde padvinders, die we politieambtenaren noemen, door je maison. Uiteraard nadat de toegang is geforceerd en alles met een hoop schade en rotzooi tot gevolg, wat natuurlijk voor rekening van de “zware crimineel” is.

  Uiteraard worden de planten maar ook de lamp en de gieter in beslag genomen. Staan ze gewoon buiten dan gaan de plantjes ook zonder pardon door de schredder. “Afstand met sepot” noemen ze dat dan. En als je niet tekent voor het laten beroven van je eigen spullen dan ben je niet eens meer in overtreding, neen, dan pleeg je een misdrijf! Met (voorwaardelijke) werkstraf en een strafblad tot gevolg.

  Om er maar niet over te spreken dat je door tientallen ambtenaren als crimineel behandeld bent en er een hoop bombarie en overlast voor je buurt is bezorgd. Leuk smulartikeltje erbij in de plaatselijke roddelbodes, want ja, het volk moet er natuurlijk van vergewist worden dat “de staat den straten weer veilig heeft gemaakt door deze zware boef eens flink te grazen te nemen en de “georganiseerde misdaad” grote slag toe te brengen” Waar alle pegels die ze van ons roven wel niet allemaal goed voor zijn…..

  Over “straf” gesproken….En dat allemaal voor een paar plantjes…

  Plantjes die in veel gevallen ook nog eens gekweekt werden door mensen die er gewoon van houden of het als medicijn gebruiken en willen ontsnappen aan de door overheid gecreëerde oligopolie aan coffeeshops met dito kunstmatig hoge prijzen.

  Dat er in de loop der tijd steeds meer criminele elementen het van de hobbykwekers hebben overgenomen is, zoals het artikel terecht onderschrijft, volledig het gevolg van de criminalisering van deze plant door de overheid.

  Die valse decriminalisering wat we “gedogen” noemen zet de deur wagenwijd open naar een hoop willekeur, dat blijkt in ieder geval uit de talloze gerechtelijke uitspraken.

  De roverheid heeft simpelweg “bad guys” nodig om met haar vingertje naar te kunnen wijzen, om de aandacht af te leiden van haar eigen tekortkomingen en om ons bang te maken met allerlei dreigingen van “criminaliteit tot “terrorisme”, waartegen de almachtige staat ons zal beschermen, mits we ze in het zadel houden door op ze te blijven stemmen uiteraard.

  Het blijft het oude verhaaltje van de koning die tegen de pastoor zegt; “houd jij ze dom, dan houd ik ze arm”

 8. Gewoon de hennepkwekers een eigen staat geven, waar ze zo vrij mogelijk kunnen zijn, maar al diegenen die eigenlijk tegen drugs zijn in al het overige gebied ook de macht geven om drugs te weigeren en deze mensen van hun grondgebied te weren. Eens kijken of drugs dan ook zo goedkoop wordt en zo grif verhandeld.

  jAAP [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Pteranodon [15]: Een staat “geven” ????

  Heb je toevallig een stukje land dat je daarvoor ter beschikking gaat stellen? Want anders wordt dat “geven” een lastig verhaal. Want dan zal je andere mensen eerst van hun land moeten verjagen, hun grond moeten confisqueren om dit vervolgens aan de kwekers te “geven”

  Iedereen moet zelf maar bepalen wat ie op zijn eigen grond/bezit doet, zolang ie mij maar niet lastig valt met wat ik op mijn grond/bezit wel of niet doe of toesta hoeft niemand last van elkaar te hebben of elkaar te beperken in vrijheden.

  Uiteraard gaan de prijzen èn de consumptie omlaag i.g.v. legalisering. Immers; consumptie in landen met een liberaal drugsbeleid ligt lager dan in landen met een zeer repressief drugsbeleid. Illegale dingen zijn een stuk spannender dan legale, vooral voor jongeren. Prijzen zullen dichterbij de kostprijs komen te liggen. Het kan dan immers gewoon naast de tomaten en komkommers in de kassen geteeld worden en zal dan nog maar een fractie kosten van wat het nu kost.

  Misschien een tip voor je om je eens te verdiepen in de drooglegging in de VS in de jaren 20?

Comments are closed.