Ricardo Semler nam op zijn 21e na een verhitte strijd met zijn vader het Ricardo Semlerfamiliebedrijf over en gooide het roer resoluut om. Zijn aanpak: de werknemers maximale vrijheid en verantwoordelijkheid geven en driekwart van het management ontslaan. 

Het resultaat is er naar, Semco’s omzet ging in 11 jaar tijd van 4 naar 212 miljoen dollar. En de mensen gaan met plezier naar hun werk. Het Braziliaanse bedrijf ontpopte zich van een machinefabriek met 90 man personeel naar een bedrijf met activiteiten in 8 verschillende markten.

Tegelijkertijd schreef Semler een aantal managementboeken als Maverick en The seven-day weekend waarin hij zijn ideeën uiteenzet en die internationale bestsellers werden.

Semler maalt niet om mission statements en in het beton gegoten bedrijfsvisies. ‘Eén visie hebben en altijd dezelfde kant opgaan, is erg gevaarlijk. Bedrijven die denken te weten hoe hun toekomst er uit zal zien, raken juist in verval. Kijk naar Apple dat een hoofdkantoor van 5 miljard dollar neerzet, dat is het begin van het einde.’

Hij verwacht dat bedrijven die hun werknemers geen vrijheid en échte verantwoordelijkheid gunnen minder overlevingskansen hebben. Mensen moeten doen wat ze goed kunnen waardoor ze gelukkiger worden.

Een paar inspirerende uitspraken van deze Braziliaanse ondernemer:

‘People are responsible adults at home. Why do we suddenly transform them into adolescents with no freedom when they reach the workplace ?’

‘One of the things that is very silly – and I hear from educators all the time – is that schools essentially teach kids to learn. They don’t need school for that. Learning is what they do best.’

‘People are too keen to follow standard preconceptions of how organisations should work. All too often, we feel that we are unable to make changes and so we hope that someone, somewhere in your organisation knows what we are doing and what the overall aim is.’

‘The key to management is to get rid of the managers.’

Voor wie meer wil horen en zien van Ricardo Semler is hier het uitgebreide interview dat Tegenlicht met hem had.